Thursday, September 5, 2013

DAY 7 (I) ~ BERGEN TO RAULAND, NORWAY...

As Salam & Salam Sejahtera semua... Sambungan citer musafir ke Scandinavia.. Day 7 - 31 May 2013.. So lembap nak sambung citer ni, atas sebab tertentu hehee.. Puasa 6 ni lagi sakit dari puasa Ramadhan kan.. Sebab puasa Ramadhan, semua orang puasa so no hal lah.. Puasa 6 ni ada yg puasa, ada yang tak.. Like me yg iman tak kuat tengok makanan, maka terhegeh2 lah nak habis.. Yeyy Alhamdulillah habis jugak.. Today I raya...!!!!


Pagi 31 May 2013 tu singgah kitchen @ Bergen Hostel Montana.. Say goodbye lah.. Tempat kami melantak.. That tangga kat luar tu kan, tu lah jalan ke backyard.. Tengok sunset & picnic2.. Banyak outdoor tables..


Pagi2 masak nasi dalam rice cooker comel kami.. Masak air utk bikin kopi tengah jalan nanti.. Semua bikin kat kitchen ni..


The LOBBY..


Sengih la puas2 depan hostel ni..


Weather terang tapi hujan.. Alhamdulillah...


Kat Scandinavia ni kan, pi la mana2 pon kat highway memang lah banyak IKEA ni.. Tempat dia kan..


As always, ada tempat cantik je, kena lah stop.. 


Nak stop for coffee or buang apa yg patut, semua ada Alhamdulillah..


Habis survey2, hubby kata amik jalan HARDANGERFJORD... National Tourist Route..


STEINSDALSFOSSEN WATERFALL
The waterfall is one of the most visited in Norway. A path goes behind it where visitors can walk dryshod "into" the rumbling water. Steinsdalsfossen is about 50 meters high and is greatest when the snow melts in May and June. Steinsdalsfossen is part of the Fosselva river that spring from the water Myklavatn 814 meters above sea level. (Wikipedia)


Atas sebab musabab my gegirl tidor nyenyak, maka the 2 boys pi lah hiking naik atas kat waterfall tu.. Nun yg dalam circle tu lah sebab Zharif's wearing my white raincoat...


Haaa.. Jumpa jgk foto ni dalam camera hubby...


Waaahhhh.. So cool meehh dapat rumah camni kan..


Mukim NORHEIMSUND @ HARDANGERFJORD..
Camera dia photos beribu.. Mine oso beribu.. Camno makcik nak pilih ni...


Subhanallah... Subhanallah....


So comel the chalets kan..


Ohh anakku....


Posing sat naaa... Bukan senang nak dapat si dia tu..


Ohhh tengah nak buat sebiji lagi chalet tu ke...


Awesome kan..


Speechless...


Best nya depa duduk tepi fiord ni..


Rumah banyak2 kat tepi fiord.. Postman susah nak cari kot maka miker2 amik la surat sendiri ya..


Kalau lah hubby cuti lama, mau kami lepak kat sini seharian..


Amazing...


Wonderful...


FYKSESUND BRIDGE... 


FYKSE, NORWAY...


I like...!!!


Here @ TYSSEDAL, NORWAY...
Mencari ilham...


I like oso...!!!


Pit stop...


Shoot sekejap... Almaklum tripod mini sejengkal je ada.. Ni je lah yang dapat.. 


ODDA, NORWAY.... Subhanallah...


Heading to ferry.. Mau cross fiord... Mahal jugak tau nak naik ferry ni.. Tapi kalau banyak naik ferry, nanti tak boleh enjoy beautiful scenery tepi fiord.. Tu sebab hubby kata baik drive je, sebab  bridge pon ada.. So dia dah study semua route etc, maka kami cuma guna ferry @ ODDA, NORWAY ni je.. Kejap je dalam 20 minit..


Tunggu lah giliran memasing ya..


Very efficient..


Amazing...


Ohhh lovely lovely...


Breathtaking...


Subhanallah...


Aaaahhhh... Baru jumpa bebiri....


Kenangan abadi....


ODDA TOWN...


Subhanallah cantiknya....!!!


Magnificent...


Breathtaking...!!


Incredible..!!!


Alhamdulillah semuanya smooth.. Alhamdulillah kami diizinkan menikmati ciptaan Ilahi.... Nanti sambung naaaa... Take care all...!!!!

25 comments:

:: Cik Viva :: said...

cantiknya view kat sana...bestnya

KakNi said...

Subhanallah. Cantik nyer pemandangan

Papa Mifz said...

cantik sungguh pemandangan kat sana , sejuk jer mata memandang...

Irfa said...

macam tgk album gambar pemandangan ;)

Rai Ourkizuna said...

subhanallah..cantiknya kak.. bila nak cukup duit pi sana ni.. hahaha..

Kakzakie said...

Yg jelas semua pemandangannya cantik-cantik belaka. Hostel pun dah macam rumah - nampak selesa betul:)

Kesuma Angsana said...

sgt2 menariklah kak. tq share with us yer .. alhamdullilah selamat sudah puasa 6 kita yer

Tihara said...

cantik rupanya norway ni..teringat kawan saya kat oslo tapi sekarang dah lost contact sejak dia kawen org sana..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Kakzakie said...

Kakak datang pagi ini tengok lagi. Sebab suka tengok gambar-gambar sebenarnya:)

Pak Man said...

cantekkkk sangat! tq.

Mamasya said...

Cantik sgttt semua view itu....tak puas melihatnya...mmg suka sgt view begini.....mcm dlm poskad, padanlah beribu2 gambar diambil....

MulutPayau said...

Subhanallah ...cantiknya....

MamaFaMi said...

Salaam Mulan...

Kalaulah mama dapat gi jenjalan cam ni, mau tak nak balik! Hehehe. Tu sebab hubby tak hengen nak bawak jenjalan kot... kih kih kih

Daddy Ziyyad said...

Berbelit lidah kan nak sebut nama nama tempat kat Norway ni :)

Mmg terbaik lah waterfall tu...Terbayang watre breeze dia...mmg kena pakai raincoat kalau duduk dekat2 tu...

Konsep greenhouse macam tu mmg banyak kan kat Europe...tanam rumput...tanam pokok2 makanan pun banyak mereka buat kat atas atap...Kat malaysia ni saya igt nak buat la...tunggu buat rumah baru...hahahaha..

Gambar2 mmg awesome...mau saya terpegun 5-6 jam ambik gambar aja kalau ke sana :P

aizamia3 said...

indah sungguh alam ciptaanNYA.

Telor Power said...

gile indah sungguh dibumi sana. rasa mcm nak packing barang trus larikan diri utk bekerja kat sana.

Cinta Misteri said...

Ya Allah... Subhanallh.....!

ohsem nye......taktau nak komen apa dah. terkedu tengok pica. gilak tak sawan kalau CiM pi sana. mmg taknak balik la jwbnya.

Cinta Misteri said...

Ya Allah... Subhanallah.....!

ohsem nye......taktau nak komen apa dah. terkedu tengok pica. gilak tak sawan kalau CiM pi sana. mmg taknak balik la jwbnya.

Cinta Misteri said...

Ya Allah... Subhanallah.....!

ohsem nye......taktau nak komen apa dah. terkedu tengok pica. gilak tak sawan kalau CiM pi sana. mmg taknak balik la jwbnya.

MystoryPic said...

subhanallah...... cantiknya macam dalam lukian... Untungnya di izinkan Allah dapat menikmati ciptaan yang sangat cantik ni

Time Traveller said...

Tergamam dgn keindahan di Scandinavia country ni.. subahanallah memang lawa..

Rumah yang ada rumput kat bumbung tu dah mcm rumah hobbit dlm Lord of the Ring jer.. comeyy.. :D

Janggel / Rain said...

Cantiknya hosteltu dan pemandangan sangat lawa!

Has said...

suka sgt dtg blog akak ni. cuci mata dgn gambar tempat2 cantik.

am said...

Alamak tengok gambar ni terus rasa nak pegi. Tabung oh tabung