Monday, September 30, 2013

DAY 10 ~ KARLSTAD to STOCKHOLM, SWEDEN...

As Salam & Good Day All... Mood tengah up up so kena cepat2 update wahahaaa...


Day 10 (3 Jun 2013)... Perjalanan dari Karlstad ke Stockholm adalah dalam 310km.. Tapi sebab camping site yang kami book nun ke selatan, maka total perjalanan adalah dalam 350km... Nak murah gitu lah, namun begitu tempat tu memang awesome... Nature baby...!!


Sebelum gerak of course lah kena makan dulu... Main masak2 kat chalet comel ni.. Sempit kat dalam tu, kami tarik meja keluar... Memang semua campers buat camtu pon...


Cuaca yang awesome.. Alhamdulillah..


Lepas kemas, kami tour camping ground tu... Macam2 bentuk tent ada... Tak sabar2 nak bercuti camtu nanti.. InsyA InsyA...


Mesti lama depa lepak sini.. Bersambung2 tent tu..


Area ni untuk short term campervan je kot..


Woaaahhhaaaa..... Kalau ada satu camtu kan best...


Area tu lain punya operator rasanya...


Ohhh mamaaaii.. Pesal Welcome pulak dah... Sah2 kami masuk jalan salah ni.. Time masuk signage lain...


Nak jalan jauh, isi minyak dulu.. Kereta ni guna diesel, walopon mahal tapi oil consumption sangat jimat.. Sebab bila compare, sama dengan Malaysia je.. 


I like..


Biru & Hijau... I like...


Time Summer ni, depa buat macam2 lah.. Repair rumah, tanam pokok dll... Hangkut sendiri beb... Kita kat Malaysia, mesti nak suruh orang hantar kan kan... Setepek aku kena.. Lepas ni tak nak buat dah..


Tower apakah itu.. Tak sempat nak cari info..


Lain tempat, lain design nya kan..


Oh yes... Kat sana, signboard semua tak boleh tepi jalan/highway... 


Ada church di sana...


Ohhh mamaii... I like...!!


There we're... GALO HAVSBAD CAMPING SITE....


Kami ter-sampai awal... Makanya lunch dulu lah.. Semua dah siap so ngap je lah... Easy kan kan... Reception tutup kejap for lunch break...


That's ours... Soooo cool...!! This time dalam hutan pulak ya.. 


Yezzaaa.. A chalet right in the jungle... Nature Reserve ni... Ada rusa dll.. Tapi depa lari sebab orang Malaya ni suara kuat.. Dah takde orang lain, of course lah suara kami bergema wahahaa....


Aiyaaaa kereta cannot park dekat lagi sebab ada batu2 besar takut licin... No worries, kerahan tenaga je lah...


Best best.. Walopon takut sikit sebab sunyi sepi gila tapi Subhanallah best sangat... Chalet depan tu ada young couple dengan baby...


The Kitchen..


Living/Dining Area + 2 beds...


The 1 Bedroom with 1 bunk bed... Of course lah kids punya...


Yezzaaa... Dah taruk cadar... Sendiri punya cadar tau.. Chalet2, Hostels memang selalu kena bawak cadar sendiri...


Siap letak barang, kami ronda2 bandar yang dekat.. Stockholm 35km from Galo Havsbad tu... Malas lah masuk city centre... Jumpa satu mall.. Besar jugak..


Hujan tapi best... Sejokkkks gila...


I like...


On the way balik chalet, haaahhh kena pulak follow truck depan tu tarik bot besau dia... Pilot tak stress sebab dok tengok bot idaman kalbu nya... Isshhh tak kuasa nak layan...


Ronda2 camping site cari laundry room... Yezzaaa dah la free, besau gila pulak tu.. Nak mandi dalam tu pon boleh... Fyi, camping sites & hostels memang selalu ada laundry room.. Selalu tak mahal atau kadang banyak yg free pon macam yang ni...


Tour camping site jap.. Banyak jugak campervan ekk.. Tak perasan mula nya sebab kami amik jalan lain.. Besar gila tempat ni... Ohhh yaa.. Chalet kitorang tu tadak bilik mandi & toilet tau... Wahahaaa... So kena plan betol2 nak pi mandi/toilet... 


Balik grocery shopping, maka penuh lah kejap kitchen ni.. 


Jumpa Salmonssss yang fresh kat supermarket tu... Maka kami boronglah... Hubby nak BBQ.. Rebus potato & guna Mushroom Sup (Malaya mari)  + Kicap as gravy... Wallaaahhh... Yummeeehh...


Malam tu hubby & kids amik giliran prepare dinner, mem-BBQ bagai.. Yezzaa... Best best.. It's 9pm actually tapi sebab Summer maka nya hari masih terang.. Maghrib 10pm.. 


Lepas BBQ, Coffee & Hotchoc time lah pulak.. Me as always inside the chalet lah sebab tak tahan sejookkss... Molot ni potpet mintak siap cepat sebab nak buat tour ke bilik mandi & toilet pulak... Takde la jauh tapi kami naik kereta jugak sbb sejok nak redah hutan tu.. Also nak hangkut towel, toiletries bagai wahahaa.... Alhamdulillah smooth journey.. To be continued ya... Thanx for reading...!! 

19 comments:

Acik Erna said...

assalam mulan..camana dia buat tak de bilik mandai dan toilet kan..teruk juga kalau tiba2 tengah malam nak ke toilet

Kakzakie said...

Apa susah nak mandi cari ajelah sungai sekeliling, mesti bersih sebab kakak tengok sooooo green, bestnya:)

Fazleyatul Aini said...

sangat breathtaking view nya kan. subhanallah cantik sangat. memang tak sampai la kat sana. tumpang tengok gambar scenery cantik2 =)

penDragon said...

I suka nature2 ni...tapi..penakot yg amat...haha...nk kena pilih chalet yg ada jiran2 yg berdekatan lepas tu, pastikan I kena tido dulu barulah husband boleh tido. tapi mmg ohsem lah tempat ni :)

Dr Singa said...

mesti rindu gunung ganang tasik-tasik sana kan!!?

rostina76 said...

bestnyeee

Rai Ourkizuna said...

bersihnya.. jeles tengok negara orang.. diorang bukan islam pun.. banding dgn negara kita yg islam.. bilik pun bau kepam je.. toilet lagi la.. kalau tempat khemah tu tobat saya tak sanggup pi kalau kat malaysia ni kak..

Lady Windsor said...

Salam dear,
wahh wahh wahh awesome! awesome! awesome! I kena kumpul tabung cap hayam doploh tahun dulu la baru buleh travel cenggini hihi..
ok buku utk ur doter dah siap..nanti I haplod pica yek..
tc..
bila nak jumpa neh...

Telor Power said...

argh,.....

view disini lawa2

saya nak pindah menetap kesana lah.

Uncle Lee said...

Hi, I really love this place, so serene and peaceful. Only thing missing is a river or lake can go fishing.
And the cottages look really cute.
Can see your family having fun too.
Have a great week and keep a song in your heart.
Lee.

Time Traveller said...

first chalet tu memang best sgt.. lawa dan comeyyyy.. tapi bila tgk chalet kat dalam hutan tu ohh.. lawa lagi sebab dlm hutan.. best sungguh :D

nak dapat yg murah tapi drive sejauh 40 km?? boleh tahan hahahaa...

nohas said...

Walaupun summer tapi masih sejuk...bestnya hutan kat sana..

Nak gi Taman Negara lah..ada jg anak rusa berkeliaran..tapi environment/ view x sama, byk nyamuk..hehe..

School Of Tots said...

Canteknya ciptaan Allah...

MulutPayau said...

Aduhai....mata ni tak berkelip tengok gambar tu semua...cantik sangat....

gadisBunga™ said...

ya Allah...tiap kali baca tiap kali hati meronta mau kembara macam ni juga. siyes!

*orang malaysia ni banyak yang feeling tuan. tu pasal suma benda minta orang buatkan. hehehe~

MystoryPic said...

huhuhu......... best giler

mrs.smile said...

Ya-Allah kak tiap kali tengok entry akak nie rasa teringin sangat nak jejak kaki kesana..

gambarnya usah dikatalah kan..kalau boleh mcm nak masuk dlm pc nie pefeeling dok sana sama2 ngan akak eeehh kesitu pulak kan.

chalet dalam hutan tu nampak best sangat compare to yg fisrt one


MamaFaMi said...

Lenkali Mulan gi jalan, mama nak ikut nak ikut......

m.u.l.a.n said...

thaaaannxx all for the comments..!! sorry tak dapat reply satu2... pls come again ya..