Tuesday, August 20, 2013

POST SANA SINI RAYA... PENING KEPALA PON YA...

Assalam & Salam Sejahtera semua... Moga sihat & ceria di Syawal yang bahagia... Haaaa kalo raya tak sah lah tak habiskan masa atas jalanraya kan kan kan... Sama lah kami jugaks ini...


Kronologi di atas jalanraya... Beginilah rupanya kami the pilot & co-pilot hahaa... Sebab nak kena ingat balik perjalanan, atas sebab musabab IC  telah HILANG (misplaced))...!!!! Banyak lak trajedi lepas raya ni, fridge tak sejoks tapi freezer sejok... Dapor pulak satu stove dah takleh guna.. Aiyayyaaaaa...

26 Ramadhan : Kerteh -KL (ikut hubby meeting)
27-28 Ramadhan : KL (lepak kat bilik hotel, visit kawan)
29 Ramadhan : KL - Kuantan (habis meeting, nak raya umah my mom dulu)
1 Syawal : Kuantan - Taiping (balik umah mertua petang tu)
2 Syawal : Taiping (lepak, makan, tido)
3 Syawal : Taiping - Kuala Kangsar (beraya + pekena Laksa Kuala)
4 Syawal : Taiping - Permatang Pauh, Penang (beraya umah BFF)
5 Syawal : Taiping - KL (beraya umah SIL in KL, due nak beranak)
6 Syawal : KL - Kerteh (Home Sweet Home)
7 Syawal : Kerteh - KL (teman hubby drive walopon baju tak habis basuh)
8 Syawal : KL (hubby meeting, me & kids JJCM KLCC & The Smurfs)
9 Syawal : KL (JJCM & beraya rumah schoolmate in Kg Melayu Subang)
10 Syawal : KL - Kerteh (Home Sweet Home, badan lunyai lembik)
11 Syawal : Balai Polis Kerteh (cari IC), JPN (bikin IC baru, $110 melayang)

Haaaaa... Seantero Malaya perjalanan kami... Tak lepas ke Selatan je... Sebab takde kesempatan..


Balik rumah, belek2 botol2 biskut Raya.. Masa order tak hengat doniya kaaaannss gitu.. This one entah apa ke nama.. My sis order from Johor.. Kencana, Kenanga entah lah.. 


My forever & ever fav.. Biskut Makmur.. Ada kisahnya citer Biskut Makmur tahun ni.. Sms akak yg buat sedap tu mintak 2 balang.. Dia takde reply pon, so order tempat lain.. Alih2 sebelum nak balik raya masa pi kedai, dia call kata dah mai hantar biskut ke rumah.. Takkan nak kata dah order kat tempat lain.. Ukhuwah punya pasal amik je la.. 


Mula kenal Biskut Untaian ni last year.. Sedaaaappp u.. Cair dalam molots.. So tahun ni order lah kita..


Also wajib masa Raya.. Nak buat dah tak nampak jalan.. Maka jalan yang senang ialah order je dari pakar = aunty sebelah rumah mak yg memang buat utk Kerabat Diraja jugak.. Sedaaappp u.. Tapi aunty ni dah pindah KL duduk dengan anak dia..


My sista kasi.. Macam granola bars kan.. Yes I like very the much.. Healthy u...


My sista jugak kasi... Bangkit Cheese... First time makan, memang sedaaappp...


All time fav... Biscotttttiiiiii.... Yang ni 6 balang beli dapat 1 free.. Best kan.. Kena sorok sebab sekali hadap gerenti licins...


New one on the block (for me lah)... Kuih Tiram Ber-Kacang... Yummeehh....


Foto Nyonya Mulan & kelorganya...


Cantik spek kami raya tahun ni kaaannnss... My only brother je takde sebab beraya umah mertua dulu.. Mak kata jgn balik sekali harong sbb nanti dia tinggal sorang2... Mak mintak balik asing2.. Ada betolnya... Sesape yang nak mai Tganu, mai la singgah raya sini.. Sunyi je ni maybe ramai yang puasa 6 kot...

21 comments:

mrs.smile said...

meriahnya raya akak tahun ni puas berjalan eeh...biskut makmur tu one of my favorite gak, kalau jumpa kat rumah orang mesti yang itu MS sambar dulu hehehe

uncle gedek said...

Anak anak both dah besar panjang... diorang tu sure teringin merasa nak jaga 'adik'

hehe...

Maaf Zahir Batin..!

DJ said...

Sakan raya kak..dari timur ke barat tu..hehe Selamat Hari Raya maaf Zahir Batin.

Irfa said...

BANYAK TUL KUEH RAYA.TP YG ADA KEKACANG TU MMG SEDAP LE.SEBALANG SORANG BOLEH ABIS

LAWA SPEK ;)

Kakcik said...

Beraya atas jalanraya makan kuih raya dengan rasa bahagia...:)

Kakzakie said...

Baru betul-betul beraya sebab tiap hari bergerak guna jalanraya dan lebuhraya...

Kesuma Angsana said...

wah memang meriah sungguh lah !

Daddy Ziyyad said...

Mmg banyak betul berjalan tu!

Gambar raya semua dah pakai spek...hahahaha..

Nenek saya pembuat kuih bangkit...tapi tak pernah plak dia buat bangkit cheese....Nak kena try ni..:)

MulutPayau said...

Saya yg baca kronologi jalan2 tu pun dah rasa letih..patut ler ttuan punya badan lunyai..hihihi

Wahhh..macam2 biskut ada...

NenetPenne (NP) said...

my sista buat biskut untaian tu..tapi i tak berapa berehi..lebih kepada biskut double chunk yang penuh dgn kacang2..hahah..

wahhh spek2 tu memang lawa...

like my mum, bila kami balik kampung, dia tak bagi kitorang balik KL sekali gus..kang lepas kita balik, dia nangislah...sebab duk sorang kat umah...

NEKCIK said...

Salam raya mulan...mmg beraya sungguh ni...tambah lak bnyaknya kuih raya..klau dekat nekcik tumpang makan kuih rayer tu

Haliza Ghazalli said...

Wah! hebat ya beraya dijalanraya.....
I baca pun rasa letih.
Tak pe u olls masih muda...tren teng teng!

nohas said...

wahh..ada singgah Kuala Kangsar, my hometown..saya pun tak gi pekena laksa Kuala..jalan 'jam'..

sedap2 kuih raya..tat nenas my favourite..

whitecappuccino said...

akak pn beli biskut untaian tu..sedappppp! tp anak2 tak suka so akak punya sorang ka ngeh ngeh!

greetingsfromengland said...

malaysians memang wajib bergambar raya kan! I miss it, over here it's not the culture to do so...but this year I insisted my family ambik gambar raya...you can see it in my post eidul fitr.

Dr Singa said...

kencana/kenanga tu nampak best je..

Rai Ourkizuna said...

tahun ni kami tak balik pantai timur kak..banyaknya kuih raya.. alaa... nak jugakk..

Karukord jagau said...

huiii raya sakan,jadual padat...slmt hari raya

Tihara said...

bestnya dapat rezki jalan2 macam ni..
nice views kak :)

:: Cik Viva :: said...

Meriah kuih raya tu kak..
Cute la spek tu kak, beli kt ne ye..heheh

Cinta Misteri said...

amboiiiii jalannnnnnn jerrrrr......
next year raya mai johor ler