Wednesday, August 28, 2013

DAY 6 ~ BERGEN, NORWAY..

As Salam & Selamat Sejahtera.. 30 May 2013 = Day 6.. Dah reda sikit masa lepas Raya ni, sambung2 lah citer pengembaraan hari tu... Masih terpahat dalam memori, indah sungguh ciptaan Ilahi...!!


Sebab Bergen ni cantik & nun di Barat letaknya, maka hubby kata duduk 2 malam lah.. Maka Day 6 tu kami jenjalan Bergen.. Ada sis sorang tu Malaysian married to Norwegian duduk di Maaloy nun kat atas sikit tapi dia outstation.. Also macam tak sempat jgk masa.. Malam ke 5 & 6 kami di Bergen lah kiranya (tengok map naaaa)..


BERGEN AQUARIUM
(Norwegian: Akvariet i Bergen) is a public aquarium in Norway. It is situated on the Nordnes peninsula in Bergen and is one of the city's tourist attractions. When it opened in 27 August 1960, it was considered to be the largest and most modern aquarium in Northern Europe. (Wikipedia)..


Ohhhhh I love this creature... Sangat cute.. Tergedik2 jalannya...


Berdua-duaan gitu tunggu makanan.. Yeaahh, its feeding time..


Berator lah memasing nunggu giliran nak posing.. Opss ada jgk yang posing kat depan ni..


This is the late, ROCKY...


Lama hayat hidup Rocky ni... 29 tahun 4 bulan...


Biasalah tempat cenggini, mesti ada rombongan Cik Kiah senior & junior ni...


Pelik budak tu, mokcik ni tak perabih amik gambar kan... Mokcik tak tau bila sampai sini lagi nak ooiii...


Rupa tak la cantik sangat tapi kaler biru dia tu cantik kan..


Nemo's habitat...



Luar punya area...


Feeding the seals...


The fantastic show...


Haiwan2 ni kalau diajar, pandai jugak ikut kata...


Terbelit lidah nak nyebut bahasa Norway ni..


Habis sekerat hari kat Aquarium, kami longgarkan kaki jalan2 pusing bandar Bergen..


Heading towards Tourist Information Centre... Nak tanya pasal jalan nak balik.. Better lalu jambatan atau naik ferry... Naik ferry dgn kereta agak mahal tau..


Mencari2 lah FISH MARKET, rupa2 nya kat area2 Tourist Info Centre tu je.. Aiiisshhh.... Dokek la bonar..


Omaaakkk aaiiii... Memacam ado... Bosar bonar ni... Harga pon bosar... Takut weh kolesterol tempat orang.. Kalo berjalan ni, kesihatan jgk utama nak kena jaga.. Memang wajib berpada2.. Lain la kalo dah amik health insurance valid satu dunia... Fresh ones, memang la mahal kan.. Fyi, sepiring FISH & CHIPS paling murah yg kami nampak RM60 - sepinggan je tau.. Even Subway sandwich tu pon double harganya.. Kalo nak pi Scandinavia ni, baik lah bawak bekalan dari Malaya sbb food etc mmg mahal.. Tapi tengok jugak, kat supermarket banyak offer utk vegetarian food macam pizza ke, pasta frozen ke..


Memacam jenis ikan salai yang ada ni.. Gerraammmm je.. Salmon salai pon ado..


Yang kaler itam ni kan, daging ikan paus.. Whale kan.. Memang la mahal ya amat... Mana tak nya, nak tangkap ikan gergasi tu pon dah satu hal payah nya kan... Tapi depa kasi kami rasa... Macam rasa daging lembu rupanya..


BRYGGEN... Bergen's first buildings along the old Hanseatic Wharf.. Memang sini lah area yang paling padat dengan tourist.. 


Haaaa... Ni lah deretan stalls yang menjual segala mala jenis hidupan lautan... Lebih kurang sama je barang dagangan depa ni..


Mokcik ni kalo penat berjalan, ada jgk terkadang niat nak landing cenggitu... Nak tunggu lampu hijau je ni...


Here I tell u the souvenirs sooooooo MAHAL one...!!! Antara negara yang mahal... Tapi ada jgk yg OK.. Cuci mata je ya.. Agenda utama ialah jalan2 tengok dunia...


Balik hostel kami lunch dulu lah sbb lapor... Also tak tahan bau smoked herring ni.. Rice cooker kesayangan, 5 inci utk 1 1/2 cawan beras kecik tu.. Cukup lah utk 4 molot ni.. Nampak tak kicap ABC tu, mesti ada heheee.. Asal nak makan dgn lauk Pak Brahim, tapi sebab jumpa Herring, maka tu lah menu hari tu.. Buah2 sambung makan dalam bilik.. Stok makanan memang berlebih..


Sedap tau SMOKED HERRING ni...!!! Ikan salai kering, masin sikit lah depa tabur garam... Yang ni reasonable harganya also isi je, tulang halus2... Besar pon ya, puas sekali makan.. 


Dapat pulak makan kat luar backyard hostel dengan view yang amat awesome..!! Subhanallah cantik sangat walopon cuaca tak terang sangat...


Siap makan & solat, kami jalan2 lagi bandar Bergen ni.. Memang tak puas,,


Haaa itu orang tak puas makan Smoked Herring... Nak pi borong lagi utk dinner...!!! 


Macam2 la diskusi anak & apak ni...


Cuaca tak terang sangat tapi Alhamdulillah tak hujan... Senang nak jalan2 kaki... Biasa lah model2 yg dipaksa...


Time ni dah pkl 7pm rasanya.. Maghrib pkl 10pm nanti... Tu yg ronda2 lagi sbb langit belum gelap...


Suka manyak munga...


BERGEN CITY PARK..


Lepak sat enjoying the awesome view & beautiful weather...


LILLE LUNGEGARDSVANNET..
A small lake in the city centre of Bergen, Norway. The octagon-shaped lake was formerly connected to Store Lungegårdsvannet, but the strait between the two was removed in 1926 (Wikipedia)


STATUES ON FOUNTAIN @ TORGALLMENNINGEN, BERGEN..
Torgallmenningen is a gate and space, or rather common in Bergen city center. It stretches from the square to the east of Olav V's place in the West. From Strand Street and west of it is closed to vehicular traffic and is one of the city's most important meeting places. The street was, like all other commons in Bergen, originally a fire road , planned by fire in 1582 (Wikipedia).


Haahhh ada pulak Zebra jelmaan @ FISH MARKET ni..


Ohhh my... Terkerat dua pulak dah.. Tapi takde darah yeaahh.... 


Tadak duit, boleh bayar dengan cincin emas, subang emas, rantai emas, gelang emas jugak...


Towards the end of ronda2 Bergen City dah ni... Dah tak sesak sbb dah dinner time ni.. 9pm rasanya tapi terang lagi... 


BRYGGEN.. UNESCO WORLD HERITAGE SITE...
Last photo lah ni...



29 comments:

nohas said...

cutenya rice cooker..

bangunan2 kat Bryggen..awesome..

Acik Erna said...

assalam mulan..cantiknya..acik pun suka dapat tengok penguin dan ikan yang mendengar kata tu

Kesuma Angsana said...

wah bestnyer !

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

byk sgt gambar sampai tak tau nak komen mana satu.. hehe.. tp akak geram tgk rice cooker kiut tu.. pastu wonder cemanalah rasa daging ikan paus tu ye.. mmg nampak mcm daging lembu pun kan..

baru abis katam sampai entty yg last akak tgk dulu.. yg ada gambar mop kepunyaan daycare tu.. hehehekkk..

HiDayah@GM said...

cantiknyaaaaaa..patut la my bos suruh i travel Scandinavian masa summer sbb dia ckp sngt2 cantik!

ok,tgh tanam pokok duit-duit.

syieda said...

Hi,
Mahalnya fish&chips depa...nangesss

Daddy Ziyyad said...

Pengalaman berguna tu...dah rasa daging ikan paus...hihihi...kalau kat sini, entah bila boleh rasa kan...Smoked herring tu jual in can ke? Berapa harganya? Nak buat calculation, manalah tau tetiba tahun depan nak jalan2 scandinavia...hahaha..

Subhanllah view kat Bergen mmg cantik...bandar dia unik...cantik..park dia awesome..

Wak Gelas™ said...

fuyohh speechless makk.,terbaekk

Wak Gelas™ said...

nasik tambah mak, bendera Malaya xmoh kibar kat situu keww.,hewhew2

Kakzakie said...

Pengalaman yg indah utk dikenang.
Kakak ingat ikan paus tu hati sebab warna dia dah macam warna hati..

Seafood dia tu yg geram tengok:)

Rai Ourkizuna said...

kakk.. penguin sebaya ngan saya kot.. hahahaha...

MulutPayau said...

Cutenya penguin tu....suka tengok...
Bestnya dpt jln2 kenal negara orng..banyak pengalaman yg dapat dikutip...

Ain Noraini said...

seronoknya...tengok gambar pun dah terasa mcm ada kat sana jer...

Azian Elias said...

awesome semuanya.. tak pegi nampak gayanya.. tgk gambo mulan je lah.. hee

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

mrs.smile said...

gambar kak mulan sangat cantik sampai MS tak tahu nak describe macam mana..tapi kan kalo tengok rupa daging ikan paus tu rasa mcm tak lalu nak makan hehe tak sangka rasa dia macam daging lembu :)

Rosmadi Shakri said...

MrJocko tgk gambar Aquarium,,, teringat SeaWorld Austrolia :)
cantikkkk

Rosmadi Shakri said...

MrJocko tgk gambar Aquarium,,, teringat SeaWorld Austrolia :)
cantikkkk

Mamasya said...

Aslmkum Mulan
dtg kunjungan balas...tkasih atas doa dan ingatan..moga2 Mesir cepat aman.
cantik2 gambar kat sana tambah view bukit menghijau....menarik sekali. ikan smoke herring.. kat Cairopun senang dpt ikan smoke pernah 2-3 kali beli.

LYAfrina said...

owhh..PINGU...
asya slalu kata nk g kat pingu.. pastu lya katala, klo nk pegi kat pingu, kna blajar pandai &kumpul duit..

Tihara said...

comel rice cooker kak, bertuah dapat jalan2 banyak tempat :)

penyisir rambut said...

syok nye jalan2 tengok dunia luar! nak ikot...hehehehehe..magrib pukul 10??lambat jugak ye...

wahida said...

bestnya dpt tgk penguin depan mata....huhu...jelesnyaaaaaaa...

:: Cik Viva :: said...

best!!! mimpi jelah nk sampai sana..huhu

Irfa said...

seafood tu dpt buat tomyam sedap tu

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Cinta Misteri said...

erkkkkkkk cik kak oiiiii....merasa gak daging ikan paus. ehhh ikan biru yang hodoh mcm ogar tu rasanya CiM penah nampak masa jalan2 kat sabah haritu.....hurmmm kalau tak silap kat green point, pusat pemuliharaan hidupan liar. dahler tak penah senyum langsung. wat lawak dpn dia, wat dono jer.

en.rocky tu......hensom hokeyyy....takde kata ke dah kawin ke...msti anak2 dia handsome gak macam dia.

hihihi....sori komen cam putus urat. sbb tak tahan napsu tengok sumer gambar yg ohsem giler

Cinta Misteri said...

erkkkkkkk cik kak oiiiii....merasa gak daging ikan paus. ehhh ikan biru yang hodoh mcm ogar tu rasanya CiM penah nampak masa jalan2 kat sabah haritu.....hurmmm kalau tak silap kat green point, pusat pemuliharaan hidupan liar. dahler tak penah senyum langsung. wat lawak dpn dia, wat dono jer.

en.rocky tu......hensom hokeyyy....takde kata ke dah kawin ke...msti anak2 dia handsome gak macam dia.

hihihi....sori komen cam putus urat. sbb tak tahan napsu tengok sumer gambar yg ohsem giler

m.u.l.a.n said...

nohas, acik erna, kesuma angsana, kak madiha, hidayah, syieda, daddy ziyyad, wak gelas, kak zakie, rai, mulut payau, ain, kak yan, rose, mrs smile, mr jocko, mamasya, lyafrinatihara, penyisir rambut, wahida, cik viva, irfa, masyahril & cinta misteri...

TQs all for the comments... Maap tak dapat nk reply satu2...