Sunday, July 7, 2013

DAY 4(I) ~ OSLO, NORWAY TO HEMSEDAL, NORWAY..

Wohhoooo... Tergolek pagi tadi.. Ni baru rasa boleh berjalan & duduk aman damai.. Tersangatlah busy nya tapi Alhamdulillah semua dah settle.. Yes been busy with kids ni.. Khamis drive to Kuantan ada grading piano.. Hubby dah ke KL Rabu lagi.. Jumaat pagi tumpang kawan to Kuala Terengganu, Marsha ada SPELL IT RIGHT peringkat negeri.. Petang Jumaat tu fly to KL from KT sebab ada family day @ CHERINGIN HILLS, Janda Baik (Jumaat & Sabtu).. Lepas check out Sabtu, pi PWTC ada SCUBA DIVING INTERNATIONAL EXPO... Apak & anak2 yang excited.. Mak nya dah flat kat PWTC.. Nasib ada KIDS SCUBA booth, boleh lepak2 situ.. Petang Sabtu 6pm drive balik Kerteh.. Amacam, sape tak penat, memang macam Man of Steel lah...!! Tak yah tanya foto lah sbb sangat penat nak kisah kan foto2 weekend baru ni.. Stress lah konon hahaa..


28 May 2013.. Day 4.. Bye bye Oslo... Nanti jumpa lagi selepas beberapa hari.. Pagi tu hujan tapi tak lebat so sejoks lah jugak cuaca.. Hubby kata singgah Viking Museum kejap... Sebab dah sampai, better lah pi... Lagipon journey dalam 3jam je... 


OK lets explore...


Selama ni tengok TV/Movie je pasal Viking ni..


Viking ships were vessels used during the Viking Age in Northern Europe. Scandinavian tradition of shipbuilding during the Viking Age was characterized by slender and flexible boats, with symmetrical ends with true keel. They were clinker built, which is the overlapping of planks riveted together. They might have had a dragon's head or other circular object protruding from the bow and stern, for design, although this is only inferred from historical sources.(Wikipedia)


The preserved remains of THE OSEBERG SHIP....
The Oseberg ship (Norwegian: Osebergskipet) is a well-preserved Viking ship discovered in a large burial mound at the Oseberg farm near Tønsberg in Vestfold county, Norway


THE TUNE SHIP..
The site was excavated by archaeologist Oluf Rygh in 1867. (Wikipedia)


THE GOKSTAD SHIP..
The place where the boat was found, situated on arable land, had long been named Gokstadhaugen or Kongshaugen (from the Old Norse words kóngr meaning king and haugr meaning mound), although the relevance of its name had been discounted as folklore, as other sites in Norway bear similar names. (Wikipedia)


Sebahagian yang dijumpai di atas kapal2 Viking..


Sledge @ Viking Age..


Sledge lagi yang dipamerkan..



Close up ukiran.. Cantik kan.. Ukiran di Tanah Malaya pon ada tapi lain coraknya kan..


Memang tak dapat dinafikan, ada di antara peninggalan sejarah @ Viking Age ini mempunyai ukiran kepala naga.. Ada jugak kepala Buddha tau..


Sebahagian yang dijumpai di atas kapal..


Kalau lelong sure mahal berdentoms kan..


Ohh I like design boots itu..




Horse Cart..


Time to go... 225km to Hemsedal, yang terletak di kawasan pergunungan.. Tempat Ski Resort...


Private island... "NO TRESPASSING" gitu...


Walaupon langit tak biru, tapi hati kami sangat syhadu... 


Ohh mamaaaaiiii... Ada rumah2 tepi tasik... 


Best nya kalau ada sebiji holiday home kat sini kan...


Ada outlet...!!!! Hehehe takde dalam agenda...


This kinda place is a must lah... Untuk stock up barang makanan..


Pisang memang laku bangat lah...  


Memasing kalau dah kelaparan, takde nak toleh kiri kanan pon... Background tasik yg awesome... Sangat luas macam lautan...


Angle ni mengadap gunung ganang pulak...


Kesian photographer belum makan...


Perot kenyang, hati girang... Teruskan journey to Hemsedal...

11 comments:

Telor Power said...

gambar kapal viking. kapal ke sampan tu?

kasihredha said...

Cantiknya gambar terakhir tu kulan.
Baranga2 dlm kapal tu unik2 kan.
Ukiran dia pun hebat

kasihredha said...

Alamak Salah Taip...mulan le bukan kulan...Hahhaha

MystoryPic said...

gambar yang last sekali tu macam dalam cerita fairy tale je..... cam mimpi kalau dapat gi sana. Cantik sangat pemandangan kat sini

Dr Singa said...

teringat Vikings dalam pilem A night At The Muzeum

Irfa said...

baca smbil terkagum2 ;)

Papa Mifz said...

tasik tu ada buaya tak kak..??

wahida said...

kagum sambil melopong mulut...

gambar last adalah ohsem!!

Has said...

last pic tu awesome..

GREENJADE said...

huiihh siap ade private island..kayooo pokcik tu..siapakah beliau?
santik sgguh view for the last 3 fotos tu..

amboi kak..sy pulak tingtong tgk jadual akak yg very very de tite tu..uhuhu

aizamia3 said...

tengok jadual akak fuh.. semput dibuatnya..
khazanah disimpan untuk tatapan generasi akan datang.