Monday, June 17, 2013

SCANDINAVIA ~ INTRO

Balik ni macam2 ada... Busy masuk keluaq sekolah hantar anak2 nak berlatih sukan lah.. Kena jadi instructor Taekwando halimunan kat rumah sebab bebudak ni ada grading tak lama lagi. Kena jugak monitor berlatih itu ini sebab nak grading tak lama jugak.. So kena update pelan2.. SD card pon buat hal macam last to Europe 2 tahun lepas..!! Habis foto2 takleh baca.. Panas sejok dibuatnya.. Nasib hubby tak naik hangin lagi.. Excited punya hal pi edit delete foto2 masa view kat SD card.. Should have transferred semua ke hard disc dulu.. Haaahh LESSON LEARNED..!! Kena pulak beli software SD card recovery.. Takpe la keluar sikit, janji dapat balik semua foto2 cuti kami.. Alhamdulillah..


Flight to Copenhagen via Dubai.. 7.30pm dari KLIA.. 


Tak tido la bebudak ni main games tengok movie.. Daaaaa, gue lentok lena sebab preparation sebelum tu agak memenatkan...


Sampai Dubai 10.30pm (waktu Dubai) kena cari port yang sesuai untuk landing badan.. 10 jam transit.. Lepas solat Jamak Maghrib/Isya', kami sambung lentok lagi sebab malam hari kan.. Tapi ni foto lepas Subuh.. Sebab malam yang sampai tu dah tak terlarat nak pegang camera hahaa...


Anak dara sorang yang memang senang amat lenanya walau di mana jua berada..


Siap breakfast, kami gerak to the other terminal..


Dubai Airport...


Off to Copenhagen from Dubai..


Semua tekun menonton tapi gue layan lena aje lah.. Serius mengantok.. 


Lunch for the kids..


Lunch for the adults.. Banyak lagi food depa kasi tapi takde kudrat nak amik banyak foto.. Suap mulut pastu sambung tido.. Ngeh ngeh.. 


Terjaga sebab ada announcement kuat... Ohhh yes dah nak sampai...!! Alhamdulillah... 7 jam dah settle atas kerosi ni... Ada salam 24 jam journey ni campur transit from KLIA to Copenhagen ni..
***
Mula kisah cerita, bila hubby announce cuti approved 2 weeks, kami sangatlah bersyukur.. Tak pernah dapat 2 minggu selama berkawin ni.. Alhamdulillah.. So dia kata pi Scandinavia lah sebab nak cover banyak tempat kali ni.. 


Bila dah confirm tarikh cuti, kami cari tiket.. Selalunya ke sini... FARECOMPARE.. 


Bila tengok2, flight EMIRATES to Copenhagen paling murah dari KL.. Also lepas compare dengan bandar2 lain ie Oslo & Stockholm..  So kami naik Emirates lah.. Lagipon tak yah pening risau food HALAL ke tak.. Biorpon transit berjam2 tapi kalo nak tiket murah gitu lah.. Memang kena transit sana sini..

.

Siap purchase tickets, kami cari kereta pulak lah.. Sebab turun di Copenhagen, maka kami amik kereta kat Airport Copenhagen je lah.. Senang amik, senang nak hantar nanti.. Last 2 years pi Europe, kami sewa dengan EUROPCAR jugak.. So far Alhamdulillah bagus servicenya.. Takde hidden cost etc.. Book kereta lain, dapat kereta lain yang lebih sikit bagusnya .. Tapi masih harga yang asal booking nya.. Alhamdulillah.. Try book dengan company lain yang murah, tapi lambat sangat replynya etc... Babai lah..


Lepas tu kami bukak peta lah MAPS GOOGLE.. Tengok route & mana nak terjah/tido... Also yang penting kena set driving time... Kami set satu hari drive dalam 300km atau jangan lebih 350km.. Sebab sambil2 tu nak pi tengok attractions kat sana kan.. Maka lepas klik sana sini, we're confirmed dengan tempat2 di atas ni lah..


Bagus ada maps google ni sebab kita boleh tau berapa jauh from one place to another.. Dalam routes mentioned pon depa ada cakap laluan camna, ferry ke, highway ke, ada toll ke etc.. So kena plan pelan2 lah.. 


Last but not least bila dah tag tempat2 tertentu itu, kena lah pulak book tempat tidoq.. Suka book kat BOOKING.COM ni.. Senang sebab boleh cari cepat accomodation untuk kami 4 beranak.. Alhamdulillah settle semuanya seperti yang dirancang.. 

20 comments:

Dr Singa said...

wahhhhh..

kagum..
saya tak berani lagi sejauh ini..

Irfa said...

perghh..hebat perjalanannya
seronok ye buat macam ni bila anak2 dah besar.tggu anak2 besar,kami pun nak buat mcm ni jugak..insya Allah :)

:: Cik Viva :: said...

wah..mesti best kan..

Kakzakie said...

Experience lalu memudahkan pergerakan mulan dan keluarga. Kalau kakak mati kutu tak bergerak walau google macam mana sekalipun.

Tunggu next N3.

rostina76 said...

Salam Mulan.wah cuti2 Europe ye. Jauh perjalanan, luas pengalaman.

HiDayah@GM said...

ok x sabar nak tunggu next post!

penDragon said...

10 jam transit!! xpe...janji tiket murah & boleh rest lama sikit sementara nk tunggu sambung perjalanan

GreenJade said...

10jam..ommak aihh kebas vontot ni kak. sy tu hari 6jam pun dh sakit belakang. hentam tdo kt surau jek (tu zaman blom ade anak..dh ade anak ni haaaa redho aje laaa landing kt memana pun)

x sabo tggu next n3 ni.heeeeeeeeeee

Papa Mifz said...

tak sabar nak tunggu next entry pulak...:)

Rai Ourkizuna said...

best best best..suka entry jalan jalan..

Kesuma Angsana said...

wah seronok anak2 dpt fly jauh2 ni yer hehehe

Marya Yusof said...

As salam mulan,

Wah... jln sakan..! Baca entry ni rasa excited jugak mcm sendiri yg nak pergi melancong... hehehe... :))

aizamia3 said...

wah.. menariknya percutian tu.. dah tentu anak2 paling gembira.. ;)

Khairul Abdullah said...

Saya kat sini pun sama juga. Mesti ada Google maps, booking.com dan juga Europcar. But now dah pakai Avis sebab takde limited mileage.

cik cek said...

Bestnya cuti2 jalan2...nak ikuttt..:)

acu said...

xsbar nk tunggu entry seterusnya....suka2...

whitecappuccino said...

seronok! ok..akak tunggu next entry plak.

Azian Elias said...

salute for those yg travel sendiri. no tour guide.. suka gak.. tapi tak mampu..esp nak drive lama2 tu..

~Beb~ said...

wahhh merayau sakan kakak n famly. punya lama la sy x on9..

nice 1 la plan.. ank2 sume tgk cam xde mslh.. sume kaki jalan. sonok tgk klu dpt fmly cmni..

Daddy Ziyyad said...

Saya masa meronda2 OZ pun mmg byk guna Google Map...betul, sgt byk membantu kita...:)

Europcar kalau kat benua OZ, dpt byk bad reputation...so saya selalunya stick to Avis or Hertz..