Thursday, June 27, 2013

DAY 3(I) ~ GOTHENBURG/TANUM, SWEDEN

Day 3 (27 May 2013).. Gothenburg to Oslo = 293km anggaran nya... Bangun pagi, mandi, kemas katil, sapu bilik & pi kitchen & makan..


Bye bye Kviberg.. Hostel ni memang dalam kawasan bekas penempatan tentera tu.. Tengok je lah bangunan semua kaler terra cotta kan..


Alhamdulillah lovely weather... Bye bye Kviberg.. Sunyi sepi jalanraya.. Rasa sedih nak tinggalkan tempat ni..


Opppss.. Co-Pilot tersasar jalan.. Nasib Pilot tak naik hangin.. Sepatutnya masuk highway tapi TER-masuk ke jalan dalam.. Walopon begitu jalanraya nya sangat smooth & elok... Serupa highway kita.. Actually highway kat sebelah tu je, paralel dengan jalan dalam ni.. Takde lah tersasar jauh sangat pon..  Tau je lah, baru guna GPS ni kan kan.. Hahaaa...


Eh eehhh... Ada tempat supply HALAL  food kat situ... Pagi2 ni kedai tak bukak lagi.. Tapi kami takleh tunggu lah sbb perjalanan jauh..


Subhanallah cantik..


Haahh..??? Apakah itu..?? Pilot kata moh pi tengok... Hikmah tersasar salah jalan... Dapat jengok tempat itu..


Woaahh.. Love this one.. Ada burung, awan biru, rumput hijo, pokok2..


Kekanak Ribena tengah berkumpul nak masuk..


BOHUS FORTRESS
In the beginning, the Bohus fortress was built of the tree. However, since the fortress was located in the border region, then soon it was rebuilt in stone, and it has become one of the strongest fortresses in Scandinavia. (Google)
Brader tu sound kata tak bukak lagi, pukul 10am nanti.. Aiyayaaa... Takkan nak tunggu sejam.. Penat den daki naik nak tengok..


Turun dari situ & cari port lain...


The fortress is huge...!! Kami amik jalan tepi & daki...


Woaahhh... Awesome..!!


Subhanallah...


Dah puas saji mata kat atas tu, kami turun lah ikut jalan tepi fortress tu.. Jauh lagi nak drive..


The wall... Fuhhh besar2 batu nak buat dinding fortress ni..


Woowwww.... Ternampak Tulips tepi jalanraya.. Pi Amsterdam dulu tak dapat tengok Tulips.


Ohhh my anak dara cangkung tepi jalan nak amik foto Tulips..


Somewhere on the way... Asal cantik je kami stop la jamu mata...


Peta topografi Scandinavia, banyak gunung2 & sungai.. Maka mesti lah ada bridge..


Also mestilah ada tunnel..


Sebab masuk Sweden, mesti lah jugak ada IKEA... Tak stop lah sbb take benda nak cari. 


Hubby the Pilot kata masa banyak lagi.. So dia mintak google cari Point of Interest kat GPS tu.. Maka kami singgahlah VITYCKE MUSEUM ni...


VITLYCKE MUSEUM is the information and knowledge centre of the World Heritage Tanum's rock carvings in North Bohuslän. There are exhibitions, a rebuilt Bronze Age Farm, slide shows, stores and cafés at the museum. Vitlycke museum brings to life the rock carving era in many ways. At the Bronze Age Farm you can see how people lived 3000 years ago
Haaa, suka lah budak2 ni tengok sebab ala2 dalam cerita BRAVE..


Banyak jugak field trip kekanak sekolah...


Belongs to DAYCARE CENTRE...


Cik Jemah & Cik Kiah tengah bergossip...


Yang lain sibuk dengah hal masing2... Best gila ada daycare centre kat sini.. Macam2 lah budak2 ni boleh belajar & explore dari kecik...


Besar tempat ni. Seronok sangat sebab aktiviti untuk semua golongan umur da di sini.. Cuma masa je tak izinkan..


Reconstructed BRONZE AGE FARM.. Ala2 dalam movie gitu...


Ni buaian baby..


Dalam salah satu rumah nya...


Tu tempat carving.. 


Ni budak angan2 nak jadi macam MERIDA dalam citer BRAVE...


Tempat buat parang, pisau, kapak dll.. 


Menunggu apaknya hiking ke dalam.. Semua dah penat... Takut & sejok pon ya...


Rasa tak nak balik depa ni..


Kalaulah banyak masa, memang kami nak spend sehari kat sini.. Memang tak puas.. Asyik tengok dalam TV/Movie je...
*
Nak sambung tapi panjang & banyak foto lagi.. So kena break2 lah citer Day 3 ni...

14 comments:

Dr Singa said...

sungguh biru langit kat sana!!

daffodil dan tulip tu sungguh cantik!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mulan... whoaa.. mmg semua gambar2 awesome! suasana kat day care tu mendamaikan..

KECOH@KITCHEN said...

awwwwwuuu takutnye jalan tepi lereng bukit tu..gayat le kak

alahai rindunye nk ke sweden lg..baru2 kawin dulu hubby still keje kt sana..merasa le berbolan madu kat sana ..ahaks

penDragon said...

mmg ohsem lah!!! puas I tgk gambar you cantik2, sejuk je mata I masuk sini...

aizamia3 said...

cantik-cantik gambar pemandangan kat sana.. ;)
letak banyak2 pun takpe.. sebab tak pernah pergi.. hehehe..

cik cek said...

Bestnya Mulam....cantik pemandangan...nyaman dan tenang...sambil pejam mata membayangkan....konon2 akak ada kat sana jugak...he he...berangan lagi..:)

Kakzakie said...

Kakak terpikat dgn tempat daycare tu. Luasnya area digunakan kalau tempat kita mesti anak-anak seronok.. Agaknya org tua pun boleh juga dijaga di sini. Pagi hantar petang ambil..

Yong Kamariah said...

mulannn... ate naper kejap ditutup kejap dibuka gambo apaknya tu, apa salahnya nak juge ditatap gambo apak ngan maknyerrr khann...

iuhhh daycare ala2 Merida boley explore, mmg bestlah ada daycare cenggitu yek! lucky you boley jenjalan Europe, pueh ati tgk pemandangang

Tihara said...

seronoknya jalan2 macam ni, thanks sudi kongsi cerita :)

LYAfrina said...

kagum sgt2 dgn keindahan tu..nmpk bersih & nyaman je kat sana

Papa Mifz said...

seronoknya tengok akak sekeluarga berjalan...cantik sungguh tempat tuh yer...

Has said...

tumpang tgk pic pic kat bloh akak pun dah rs best :D

Lady Windsor said...

waaaa sakan naaa...
langit pun cantik kan...subhanallah!

Irfa said...

cantiknya gambar pemandangan
tq Allah