Saturday, June 29, 2013

DAY 3(II) ~ TANUM, SWEDEN TO OSLO, NORWAY...

OK selesai berangan2 macam dok kat zaman2 ICE AGE/BRONZE AGE kat VITLYCKE MUSEUM ni, kami terpaksa lah angkat kaki dulu.. Nak ke Oslo pulak tapi Tanum ni kira dah halfway dah.. So anoher 160km je.. Kami dah set kalau nak check in tempat baru, kami kena sampai before 4pm.. Sebab depa ni kadang2 tinggalkan je Reception Counter & jalan2/balik rumah.. Lepas tu tinggalkan nota dll... Hampeh lah mana nak faham bahasa kalo tak guna bahasa Inggeris..


Bapa Mithali dengan anak2 nya...


On the way, jumpa hypermart & berbagai2 lagi kedai nya.. Kat sana tak de sangat Mall besar2 macam 1Utama, KLCC, Midvalley... Tapi depa punya mostly 1 atau 2 tingkat tapi sangatlah besarnya jugak.. Ada 2km kalau jalan dari hujung sini ke hujung sana..!!


Boss/Hubby/Pilot tengah membayar.. Kat sana beli barang sikit pon guna Credit Card..


Kalau ada anak2, sure senang sorong dalam troli ni kan kan..


Plaza Toll pon guna credit card..


Somewhere near Halden.. Pit stop untuk lunch.. Kami masak nasi tiap pagi.. Sebab memang dah tau perjalanan pagi hingga petang, campur tolak berhenti sana sini amik foto & masuk tempat2 attraction... Nanti later lah tayang periuk antik dll tu..


Entering OSLO..


Bicycles everywhere...


Alhamdulillah this time dapat apartment 2 bedrooms, paling murah yang dicari dalam Oslo utk tarikh itu.. Selesa la sikit sebab bathroom ada sekali.. Takyah keluar2 bilik untuk mandi lagi..


One of the bedroom..


Also ada dapor & fridge.. Yezzzaaa, this time bercuti memang agenda masak sendiri yang banyak sebab banyak habiskan masa siang hari di atas jalan tengah2 highway, gunung, hutan belantara.. Save duit pon banyaakkkk naaaa.. Takde masa nak pusing2 masuk bandar cari kedai halal..


Construction... Dibalutnya bahagian yang berkenaan... Takde kasi habuk2 terbang ke kawasan berdekatan yang lain.. 


On the way to the park..


As always lah, after 5pm memang cengginilah jalanraya kat sana..


Menarik jugak building ni..


Sampai je park, terus terkam Tulips... Mak & anak dara yang sangat excited...


THE FROGNER PARK @ VIGELAND SCULPTURE PARK
Vigeland park is situated in the district of Oslo called Frogner. This large park is a home for 227 granite and bronze sculptures by Norway's celebrated sculptor Gusrav Vigeland. Gusrav Vigeland was born on 11th of April 1869 in Mandal, a small coastal town of Southern Norway. His father was a master carpenter in Norway. (Google)
Yezzaaa, another aktiviti jalan2 longgarkan tulang kaki... My tour guide @ Pilot @ Hubby @ Boss itu sangat lah Fast & Furious nya..


Ngapalah patung budak tu macam geram & nangis ehh..


Yang tu dibuat dari Bronze.. Fuuhhh keje yang rumit tu..


More Tulips...


And more...!!!


Patung2 di sini semuanya hasil ekspresi Vigeland.. Bentuk manusia berbagai peringkat umur, pelbagai kedudukan.. Maakkk aaii, ada yang tak senonoh pon ya... Tak amik lah.. Tu pon bawak anak2 lari jauh2 hahaaa... Tapi expalin jugak sikit2.. 


MONOLITH
The Vigeland Park's highest point is the over 17 meter high monolith, a column consisting of 121 figures, carved out of a single granite block - hence the name. Whereas the melancholy theme in the fountain is the eternal cycle, the column gives room for a different interpretation, human longing and yearning for the spiritual and divine.. (Google)


Dari tangga MONOLITH tu..


OK its time to go... Tak sempat nak join others golek2 atas rumput...


Love this angle..


Cantik jugak dari carpark ni...


Kalo dah tepi lautm, maka ada lah harbour... Maka adalah beratus (ribu) bot2 di situ...


Jalan2 longgarkan otot2 lutut lagi.. Tour Guide paksa kena lah ikut.. Ya tak ya dah sampai kena lah tengok kan kan..


Kalo dah fortress tu, maka daki lah bukit... Sebab most of them atas bukit.. Senang nak perang kan.. Nampak musuh dari jauh..


AKERSHUS FORTRESS
..Is a medieval castle that was built to protect Oslo, the capital of Norway. It has also been used as a prison. (Wikipedia)
Atas bukit tepi laut.. Memang lah cantik...


Dah posing kat atas, turun lah pulak apa ada kat bawah sinun... Awesome..!!


Camni rupa fortress dari dekat kan.. Selalu tengok Movie dll je dalam TV @ Cinema... Macam citer Merlin dll..


And also must have meriam lah..


Besar sesungguhnya fortress ni..


Posing sat kat meriam itu... Jangan meletops dah lah..


Posing lagi arahan The Queen sebelum beredar balik...!! Hari dah 8pm tapi Maghrib lambat lagi.. 10pm rasanya..


On the way back to the apartment, lalu depan Opera House.. Tak sempat lah lagi.. Tengok another day nanti...


The unique design... Dari dekat..


Dari jauh sikit...
*
OK Alhamdulillah selesai Day 3 ini... Balik mandi, makan, solat & tidor... To be continued...

14 comments:

Dr Singa said...

tak nampak bangunan yang mencakar langit

Kakzakie said...

Paling kakak suka bersih. Sampai construction building pun mereka balut tak nak habuk, tampat kita usaha kata habuk, batu blog pun bersepah..

penDragon said...

kalau ada anak kecik sure xmo turun naik troli tu..

Has said...

tulips! bunga yg unik n lawa

Acik Erna said...

Betul kata kakzakue..bersih dan yang jarang nampak disini..

Papa Mifz said...

plaza tol guna kredit kad yer...erk...

Ujie said...

Byk benda yg saya nak kata...wahhhh!
Enjoy baca catatan ni.

nohas said...

Lengang sungguh jalanraya after 5pm..kalau kat KL mcm ni kan best..

LYAfrina said...

cantiknya bunga tulip !

klo asya tgk troli g2..mesti nk naik nyer

Lady Windsor said...

salam dear
hwaaaaa tak aci..I pi Holland tak dak pun tulip tu..acaner ni...hwaaa!

shafiq said...

wuu ~ best gilerrr ~ hehe

Irfa said...

seronok tgk mereka dua beradik tu
muda2 lagi dah jelajah dunia
sgt beruntung ;)

aizamia3 said...

part construction tu memang dorang jaga betul persekitaran.. kat Malaysia ada ke cenggitu..?

semua cantik2, tak puas tengok.. ;)

nolin said...

nice trip. plan travel as single traveller on next summer 2014 to these Scandinavia countries. klw ada info pasal train or transport from one place to another place. nak stop kat station mana. lagi bagus. hehe.

tp u all pi one family kan.. jimat sewa kereta je.