Sunday, June 23, 2013

DAY 2(I) ~ COPENHAGEN TO GOTHENBURG...

Day 2 (26 May 2013) Copenhagen, Denmark to Gothenburg, Sweden... But sebelum tu, stay indoor everyone.. Agak kritikal jerebu kali ni.. Doa banyak2 moga dikurangkan dugaan ini.. Aamiin..


Journey about 319km, anggaran Google Maps = 3 jam 5 min.. Malam tu tido lena tapi kejap2 sebab kena bangun Subuh 3am.. Pastu sambung tidor balik la sebab nak drive jauh.. Maghrib pukul 9.30pm.. Hehee, ni lah kalo Summer.. Siang lama, malam kejap.. Tapi best lah sebab boleh jalan2 lama..


Siap mandi & pack barang, kami kena kemaskan katil & bilik seperti mana sewaktu kami masuk.. Haaaa, memang selalunya beginilah peraturan di hostel.. Baguskan.. Anak2 sama naik  kerjanya.. 


Ni kitchen kat sini.. Kat basement.. Sangatlah besar & bersihnya.. Pagi tu breakfast roti & tuna/nuttela, kopi O Hang Tuah & Milo semua kami bawak..  Aternya citer SD card yg tak leh baca tu, dapat recover balik tapi ada jgk foto yg hilang.. So ini je foto yg ada utk pagi tu kat Danhostel Copenhagen tu.. 


Leaving Copenhagen..


Haaa, masuk hiway maka banyaklah tunnel yang akan kami lalui..


ORESUND BRIDGE
A double-track railway and dual carriageway bridge-tunnel across the ├śresund strait between Scania (southernmost Sweden) and Denmark. (Wikipedia)
Sini lah sempadan Denmark-Sweden.. Tunnel & bridge..


Separa foto telah hilang.. Ni je tinggal.. Foto Atas Oresund Bridge..


Walopon langit kelam, namun begitu alam tetap indah.. Alhamdulillah..


Awan2 putih telah kasi laluan untuk kami menikmati langit yang biru.. Alhamdulillah..


Pit stop kesejukan.. Morning break.. Memang berlambak R&R tepi hiway.. Geram je dengan campervan ni.. Bila lah kami dapat travel dgn campervan ni.. InsyA one fine day, Aamiin..


Banyak jugak kereta stop sini.. Antaranya ada yang parking sini & pi cycle masuk hutan..


Kopi, Milo, Biskut cicah2 & roti + nutella/jem & byk lagi lah.. And we were not alone.. Nun di sana sekelorga jugak berpicnic.. Cuaca best, udara pon best di tengah2 hutan ni.. Alhamdulillah..


Seronok punya hal, orang lain dah balik nak ooii.. 


Pit stop untuk semua.. Toilet pon wajib masuk, semua dikerah..


See see... Geram je tengok.. Hubby pon meronta2 nak buat nanti, nak hangkut sikal dia tu..


GPS Scandinavia, guna kat Ipad je.. Hubby beli kat Apps Store, RM80 kot.. Senang & besarrr skrin nya.. I like.. Cover Scandinavia countries.. Maakkk aiii, tangan sape sihat tu.. Hahaaaa...Abaikan saja..


Waahhh, macam2 kenderaan ada..


Gothenburg another 114km..


WIND TURBINE
A device that converts kinetic energy from the wind, also called wind energy, into mechanical energy in a process known as wind power. If the mechanical energy is used to produce electricity, the device may be called a wind turbine or wind power plant.
Memang banyak betol wind turbines ni kat sini.. Lovely weather Alhamdulillah..


Woaaahhh... Cantik.. Kedah pon ada naaaa...


Tunnel..


Yes.. Jumpa Hypermart.. Nak cari bekalan makanan, also container & sudu plastic utk makan2 picnic nanti.. Aiyaaa, yg ni lupa bawak.. Tapi takpe, beli pon boleh guna kat rumah nanti..


So cool... Mesin recycle.. Sumbat je la ikut botol2 dll seperti yang diarahkan..


Dah masuk Sweden ni, maka banyak lah IKEA kami jumpa.. Tempat asal dia kan..


Babai... 


Arrived Gothenburg..


Tengah cari jalan ke hostel..


Macam area Uni je.. Lupa nak check sebab ada GPS kat tangan.. Takut tersasar laluan, Pilot ngamuk..!!


OK dah sampai tapi kami tak duduk cottage tu.. Mahal sikit.. Kami amik bilik hostel kat KVIBERG ni..


Our room.. 2 bunk beds.. Apak omak yang berat of course lah kena tidor kat bawah.. But this room ada TV.. Bilik air kat luar jgk.. Every floor ada & of course lah depa asing2 laki pompuan.. Ada banyak.. Takde hal nak berebut pon.. Between 2 beds tu ada cermin besar & tempat gantung baju.. Lupa nak amik foto..


The Kitchen kat groundfloor.. Lunch here.. Nasi & sambal ikan bilis.. Sorry foto hilang.. 


Banyak food leftovers dari depa yang mari dolu2.. Ada pasta, biskut & macam2 lagi lah.. Sesaja belek tapi tak kuasa nak amik.. Bekalan sendiri banyak lagi & semesti lazat sbb dari Malaya.. Nasi dah masak kat Copenhagen.. So panaskan sambal ikan bilis dalam microwave je.. Container kami boleh guna dalam microwave..


Suka tengok kitchen ni..


Lepas guna semua kena kemas & bersihkan seperti asal.. Ada kamera CCTV tau.. Jangan main2.. Kot takde CCTV pon, apa salahnya bersih & kemas semula kan.. Tapi itu lah rules nya di situ.. Bagus betol.. 


Kami suka meja & kerusi ni.. Kerusi ni boleh gantung kat meja.. Nak sapu lantai senang..


Luar bilik kami.. 


Hahhaaa... Time mandi ni, takde orang lain.. Maka akak bawak kamera nak shoot lah.. Kemarin kat Copenhagen, kat bilik air ada minah saleh lain, segan nak amik..


Shower room.. Ada shelf, ada hook nak gantung tuala dll.. Sangat bersih.. 


Di belakang bangunan hostel..
*
OK akan disambung nanti.. Sebab hari masih terang, boss ajak jenjalan.. Nak sambung, tapi panjang sangat nanti..

15 comments:

penDragon said...

comelnya tangan yg sihat & gebu itu....;)

suka jugak kerusi yg boleh sangkut kt meja, senang nk sapu lantai!

rasanya kalau I pergi jln2 pun pasti kena duk hostel jugak ni, memandangkan kami 5 org mana boleh duk hotel. family room limit 4 org je sebilik...haish...

HiDayah@GM said...

Tengok gambar terasa sungguh segar udara!cantiknya ciptaan Allah.

Fairy Lilly said...

wah bestnya makan angin...and definitely awesome view

Pak Man said...

Cantik pemandangan di sana.
Cerah mata....segarrrrrr.

Daddy Ziyyad said...

Travel guna campervan mmg best kan...Saya pun teringin nak buat...Jimat masa tak perlu nak move in move out from hotels..

Masuk tak IKEA kat sana? :P

Hostel kat Kviberg tu sangat cosy la...Kitchen nya mmg so tipikal IKEA styles...:)

Yg best bila jenjalan europe/australasia ni ialah sebab bersih..& minda masyarakatnya bagus..:)

Ujie said...

Walaupun cuma hostel, tapi nampak sgt kemas & bersih. Kalau kat tmpt kita..bajet hotel mmg biasanya tak bersih.

kasihredha said...

bestnya
kat sana hotel dan hostel semua cantik dan bersihkan..kdg2 kat luar nampak x cantik tp interior dia mmg cantik.
tangan sapa tu...comel je

Dr Singa said...

ok..
abih baca..
menunggu sambungan cerita..

:)

pB said...

wahhhh .....

seronoknya ....

tempat orang bersih jerrrr .....

nohas said...

cantiknya pemandangan..Subhanallah..

Dapur tu macam dalam katalog IKEA..

Yong Kamariah said...

mulannnn bestnyer jenjalan Euro.. yg padang ada bunga kuning tu tetiba teringat citer Dilwale Dulhaniya le jayenge SRK & Kajol wahhhh...
wow best jumpa Ikea sejati ek, klu tak keberatan nti share lah info pasal costing ke sana hehehe...

uncle gedek said...

Opp! Terlepas satu! Tak blurkan muka 'tok laki!'

:)

MystoryPic said...

syoknyaaaaaaa... pi jenjalan akak oiii... bila entah time kita nak sampai ni

aizamia3 said...

sangat kemas + bersih dapur tu.. ;)

Irfa said...

ada satu gambar sy berkenan nak wat wallpaper pc ;)