Tuesday, June 25, 2013

DAY 2(II) ~ GOTHENBURG, DENMARK...

Maap, tak sempat nak BW lagi.. Will do that asap.. Ni nak sambung citer sebab hari ke 2 tu masih terang benderang, hubby kata moh jenjalan... So kami ke Lilla Bommen..


THE VIKING @ BARKEN VIKING
A four-masted steel barque, built in 1906 by Burmeister & Wain in Copenhagen, Denmark. She is reported to be the biggest sailing ship ever built in Scandinavia. (Wikipedia)
Ohh cenggini rupa kapal Viking ni..


Dari The Viking tu, kami jalan lagi sepanjang harbour tu.. Ada jgk few cafes yg bukak... Macam kat Europe dolu la, pukul 5pm semua kedai dah tutup.. Tak dilayannya kita kalo nak beli apa2.. Tapi ada sikit2 yg bukak la..


Posing sat naaaa...


Stop lagi utk posing.. Berangan nak ada bot sebiji kat situ hahaaa...


PACKHUSKAJEN
Packhusplatsen (nama asalnya) is a square in central North City at the South River Bank of the River Göta in Gothenburg . The square is located including Casino Cosmopol and the Court of Appeals (Wikipedia)


Shopping Mall & Hotel kat bangunan depan tu.. Gothenburg ni takde sesaknya macam Kolumpo.. Kuantan pon sesak.. Macam Kerteh je la..


Ada padang jugak.. 


Ramai2 lepak kat padang ni main bola, lepaskan anak2 kecik berjalan & macam2 lah aktivti.. Cuaca pon Alhamdulillah, memang nyaman 20'C je..


Posing lag naaa.. Time ni dah ingat bawak tripod mini, maka ada lah foto kelorga..


Suka tengok corner tu..


Nun di sana yang ada kapal2 tu adalah MARITIMAN lah.. And building yang ada kaler merah tu adalah GOTEBURG OPERA HOUSE... Kat Scandinvia & Europe ni memang banyak Opera House ni.. Macam2 aktiviti ada.. Tapi kami tak pi lah.. Kami ni trip outdoor je.. Tadak indoor2 one lah.. Masa tidak cukops..


Selesai di LILLA BOMMEN, kami cabut ke tempat lain lah..


SKANSEN KRONAN
It was built in the later half of the 17th century according to the plans of Erik Dahlberg. Skansen Kronan was introduced in 1698 and was fitted with 23 guns. The roof was not completed until 1700. Skansen has 4-5 metre thick walls made of granite, gneiss and diabase. Skansen Kronan was never attacked and the cannons on the inside have never been used. (Wikipedia)


View dari atas bukit terletaknya SKANSEN KRONAN ni... Longlai lengoh kaki tangan akak panjat bukit petang2 hari taaaauuu.. Hubby kata duduk lama drive dalam kereta pagi tu, petang2 kena kasi longgaq kan lah pulak.. Haiyoooo... But I like oso maaaa, seluaq pon jadi longgau sangat2... Nasib hubby bawak belt lebih, so pinjam hak dia lah.. Mau lucut jadinya kalo tak guna belt...


Woaaaahhh... Best jugak duduk saji mata tinggi2 ni..


Posing sat naaa... Semua dari Tripod kami...


Dipaksa posing... Kalo tak, akak tukang pukul foto ni jerit macam tarzan..!! Bukan senang nak sampai ooii..


OK, lets go home... Biasalah kalo tempat camni, mesti ada meriam.. Rasa nak hangkut je sebiji taruk kat luar rumah tu..


Opsss.. Kena paksa posing lagi.. Tapi part ni depa suka lah..


SKANSKASKRAPAN@THE LIPSTICK
Lilla Bommen, popularly referred to as The Lipstick, is an 83 metre tall 23 floor post-modern skyscraper at the Lilla Bommen district of central Gothenburg, Sweden. (Wikipedia)
Kisah syahdu  lucu bangat mencari Skanskaskrapan ni.. Rupanya dok dekat tempat kami park kereta masa datang pi The Viking tu sebelumnya.. Hahahaaa... Pilot macam nak naik hangin tapi nasib tempat tu tak jauh pon dari SKANSEN KRONAN tadi tu.. Co-pilot silap GPS hahaaa... Lupa nak taruk route accordingly..  So paksa the kids la posing kejap.. Dari dekat tak nampak apa2 pon.. Dari jauh baru nampak..


Tu haaa, kat belakang tu SKANSKASKRAPAN lah.. Yang atas kat peak tu kaler merah2.. Kereta kami memang parking ka situ je.. Wakakkakakaaaa... Ni foto sebelumnya hahaaa..


Maka lepas amik foto, kami lepak je la bawah jambatan tepi SKANSKASKRAPAN... Isshhh susah betol nak eja... Anak pompuan sorang tu, kalo dengan apak dia, ambooiiii manja betol..


Sunyi sepi je area LILLA BOMMEN tu.. Dah abis waktu opis, maka bertebaran lah semua balik rumah atau ke park2 utk beriadah...


Balik hostel baru kami perasan akan bangunan unik ni.. Located just before junction balik hostel kami..


Suka color terra cotta ni...


KVIBERG
History : At least a part of the farm Kviberg had in the middle of the 1350's the same owner as Grimbo in Tuve Parish, which later was given to Aranas convent . Year 1362 was owned Kviberg by King Magnus Eriksson , who in the same year gave it to Gudhems monastery . Then New Lödöses founded in 1473 donated the village Kviberg to the new city, which by its northern part was to be on Kvibergs land. When the city moved to Älvsborgs city , counted Kviberg to Gustav Vasa heirlooms and 1549 consisted of eight, and in 1572 of ten homestead, which in the late 1570s returned to the city. (Wikipedia)


Posing sat naaa.... Cantik kan building ni.. Pernah jadi pusat penempatan askar dan macam2 lagi kegunaannya.. Takde depa nak demolish2 nya.. Bertukar ganti owner tapi dijaga dengan baik...


The two Kviberg houses , known locally for Eastern Bloc and opposite Kvibergs cemetery in the block field gun, on the other hand Kortedala Road. The houses built in 1958-1960 in 14 and 16 storeys as a rehearsal for " million program "and were calculated for 2,500 people. The shorter the house was built by Riksbyggen and the longer (240 feet) of the Social Builds (architects were F. Blomqvist and Erik Friberger). [12] The name of the time was to build quickly and cheaply, and to reduce fasadytekostnaderna is the 13-meter deep houses thicker than previously built, functionalist house. This meant that most of the apartments in the two bedroom apartment is one-sided, ie, have windows in only one orientation. [13]
At Alivallsgatan, south of Kviberg houses were built 2003-2005 around 40 small houses of four different types and sizes, as well as a retirement home. The architect was Kvarnstrom Arkitektkontor, and builder was Mjöbäcks villa (Wikipedia)
*
OK sambung lagi.. Of course lah lepas tu balik hostel.. Dinner, mandi & tidor...!!! Alhamdulillah semua smooth je.. Kids tertido pukul 9.30pm.. Kena kejut pukul 10.30pm utk solat Maghrib.. Makanya citer, memang bumi Malaya sangat indah.. Waktu solat sangat ngam2 utk kita semua makan, tido & lain2 nya...

16 comments:

Kesuma Angsana said...

wah mmg menarik sungguh lah kak !

penDragon said...

bangunan semua unik2...dan cuaca yg nyaman...mmg best jln2!

whitecappuccino said...

i loike! citer lagi mulan!

Kakcik said...

Seronoknya...

Mother of Two said...

bestnya kak mulan...waaa..nak pegi german dululah..tapi mula2 kita berangan dulu hikhikhik

Azian Elias said...

cantik2 nya gambo mulan... gerem nya tengok.. tq for sharing.

Telor Power said...

bestnya.....sana musim apa tu? tgk mcm panas tapi semua pakai jacket.

pic bendera pelangi tu dislike.

rostina76 said...

Jelesnye dengar ayat seluar longgar. Ros kalu Jln turun bukit naik bukit blm tentu kurang 1/2 inch....heheh ....btw cantik2 bangunan dorg baik yg moden @ yg lama. Sukaaaa

Kakzakie said...

Siangnya terlalu panjang mulan sampai solat maghrib 10:30, memanglah kalau bebudak di M'sia dah tidur...

Daddy Ziyyad said...

Ada tak kapal viking yg di buka for public, boleh naik tgk2 dalam nya...? :)

Style meniaga negara maju mmg macam tu la kan...5pm tutup...baru ada quality life...bukan macam kita ni...kalau tesco tu bukak sampai 2am pun, mesti ramai yg menderu masuk shopping...hahahaha...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

cantiknyer tempat ni...tak per posing boleh wat kenangan kan...

suka tengok gambar posing kat meriamtu kemain menghijau n segar lagi tempatnyer tu...

Dr Singa said...

jangan bawak balik meriam!
berat!
mahal!!

Tihara said...

seronoknya tengok views kat sana, menenangkan n menyejukkan mata :)

KECOH@KITCHEN said...

wahhhh rambang bijit mata I tgk foto lawa2 ni..fotogedix kat lobang meriam 2 bijit tu lawa lah..i like like like

aizamia3 said...

semua gambar cantik2.. ;)

Irfa said...

kan?
bila pegi tpt yg susah nak pegi
mesti la nak ambik gambar kenangan
tp bukan main susah nak ambik family foto.huhu