Wednesday, June 19, 2013

DAY 1 : COPENHAGEN, DENMARK

Alhamdulillah 25 Mei 2013, jam 1.30pm kami tiba di Copenhagen Airport.. 


Nasib ada bahasa Inggeris naaaa... Satlagi makcik sesat tak jumpa jalan keluar aiport...


Dah amik bag2, kami ke kaunter EUROPCAR... Amik kunci kereta.. Ops lupa sebut, nak drive di Europe, Scandinavia & New Zealand, orang Malaysia kena ada International Driving License.. Buat kat JPJ, valid setahun.. Kami berdua buat, gilir bawak nanti..


Then, menapak ke building P10 yang berhampiran untuk amik kereta..


Thats our HW 57755 Renault Megane Estate 5 pintu (wagon)..!! Kereta2 kat sini banyaknya yang 5 pintu, samada SUV ataupon Wagon.. Sebab depa ni hangkut segala bala tentera benda dengan kereta.. 


Asal jumpa petrol stesen, kami dok check harga minyak.. Mahal berdentoms u...!! Tapi kereta kami ni guna diesel, maka jimat banyak lah... Patut pon enjin bunyi macam pick up Triton kami je..


On the way ke tempat beradu..


Nasib tak banyak kereta, hubby tengah adjust2 kan diri bawak kereta kat lane kanan ni..


Lain tempat, lain senibinanya..


Isshhh, interprem betol kereta sebelah ni.. Tak dapat shoot both buildings ni..


Kena lalu city centre.. Centre di sana = Centrum...


Simple je design block ni kan..


Here we're @ hostel kami... Teringat zaman sekolah duduk hostel.. DANHOSTEL COPENHAGEN BELLAHOJ, Bronshoj, Copenhagen.. Waahhh so cool...!!! Katil lipat ke dinding gitu.. Bathroom di luar.. And Alhamdulillah sangat dekat dengan bilik kami.. Its for 6 people actually.. That blue double sofa bed tu kami tak bukak sebab 4 beranak je.. Nanti penuh sarat bilik takleh jalan/solat.. No TV etc tapi ada TV Room & one huge Kitchen di basement untuk kegunaan semua penduduk...


My hero tengah bukak kan katil2 ni.. Kids yang sangat excited.. Tapi the mother also sebab rasa macam nak bawak balik je katil ni.. Save lotsa space kan kan.. Nak pasang pon kejap bebenor..


Tengah discuss & ozom pilih sapa nak tido katil mana2.. Cadar, tuala & selimut kena bawak sendiri tau... Sebab tu lah murah.. Kami dah terbiasa dengan hostel2 cenggini..


Dah siap, hubby pon ajak jenjalan lah.. Sebab dah penat duduk berjam2 atas kapalterbang.. Hostel ni tadak lif ya tapi naik setingkat je.. Kot yang muda2 maybe depa kasi duduk atas lagi.. Hehehe...


TV & Games room.. Potpet room also.. So cantik one...


KASTELLET (CITADEL).. 
Located in Copenhagen, Denmark is one of the best preserved star fortresses in Northern Europe. It is constructed in the form of a pentagram with bastions at its corners.. (Wikipedia)
Kastellet ni umpama pulau kecik tapi shape macam bintang (pentagram).. Ku suka, ku lihat HIJAU... Biorpon langit kelam.. Alhamdulillah tak hujan, dapat jugak jalan2..


KING'S GATE
The Citadel has two gates, King's Gate on the south side, facing the city, and Norway Gate on the north side of the edifice, which both date from 1663 as part of Ruise's original citadel. (Wikipedia)
Kena paksa posing.. Makcik yang pukul gambar ni garang ya amat.. Ya la bukan senang nak sampai..


The five bastions are named as follows: The King’s Bastion (Kongens Bastion), The Queen’s Bastion (Dronningens Bastion), The Count’s Bastion (Grevens Bastion), the Princess’s Bastion (Prinsessens Bastion) and the Prince’s Bastion (Prinsens Bastion). (Wikipedia)
Ni salah satu bastion nya lah..


 ST ALBAN'S CHURCH.. 
Locally often referred to simply as the English Church, is an Anglican church in Copenhagen, Denmark. It was built from 1885 to 1887 for the growing English congregation in the city. Designed by Arthur Blomfield as a traditional English parish church in the Gothic Revival style, it is in a peaceful park setting at the end of Amaliegade in the northern part of the city centre, next to the citadel Kastellet and the Gefion Fountain and Langelinie. (Wikipedia)


Tak mau pusing tu.. Sebab nak cepat explore tempat lain.. So amik foto belakang depa je lah.. Sayang lupa bawak tripod glemer, so takde foto family kat sini..


THE ROWS (bangunan merah kat belakang tu).. 
Six two-storey terraces which were originally built by Henrik Ruise as barracks for the soldiers based at the Citadel. The dorms measured four by four metres and contained two triple beds, a small table and two benches. (Wikipedia).. 
Bersama salah satu meriam di KASTELLET ni.. 


GEFION FOUNTAIN
A large fountain on the harbour front in Copenhagen, Denmark. It features a large-scale group of animal figures being driven by the legendary Norse goddess, Gefjun. It is located in Nordre Toldbod area next to Kastellet and immediately south of Langelinie. It is the largest monument in Copenhagen and used as a wishing well. (Wikipedia)
Ni time dah gigil sejuk.. Tertinggal baju sejoks kat bilik.. 


MAERSK GROUP.. (building putih nun di sana)
A.P. Moller – Maersk Group started as the shipping company Dampskibsselskabet Svendborg, founded by captain Peter Mærsk-Møller and his son Arnold Peter Møller (2 October 1876–June 1965) in Svendborg, 1904.. (Wikipedia)


AMALIENBORG & MARBLE CHURCH..
(nun building2 di belakang sana, kaki dah berat nak ke sana, badan dah tak tahan sejok)
Amalienborg  is the winter home of the Danish royal family, and is located in Copenhagen, Denmark. Amalienborg was originally built for four noble families; however, when Christiansborg Palace burnt down on 26 February 1794, the royal family bought the palaces and moved in. Over the years various kings and their families have resided in the four different palaces. 
*
Frederik's Church (Danish: Frederiks Kirke), popularly known as The Marble Church (Marmorkirken) for its architecture, is an Evangelical Lutheran church in Copenhagen, Denmark. It is located just west of Amalienborg Palace.(Wikipedia).. 


THE LITTLE MERMAID.. 
A bronze statue depicting a mermaid, in Copenhagen, the capital of Denmark. Based on the fairy tale of the same name by Hans Christian Andersen, the small and unimposing statue is a Copenhagen icon and has been a major tourist attraction since 1913 (Wikipedia).. 
Berebot lah hangpa nak amik foto dengan Mermaid tu.. 


NYHOLM dan HOLMEN (nun di seberang sana)
Holmen (Danish: The Islet) 
A water-bound neighbourhood in Copenhagen, Denmark, occupying the former grounds of the Royal Naval Base and Dockyards. In spite of its name, deceptively in singular, Holmen is a congregation of small islands, forming a north-eastern extension of Christianshavn between Zealand and the northern tip of Amager.
Creation of Nyholm
The existence of Holmen originates in a wish to relocate the Danish Fleet from its earlier home at Bremerholm. Since the city was growing rapidly, it was no longer practical to have the fleet stationed in the center of the city. (Wikipedia)
Takpa lah anak2, amik foto jauh2 je lah dari The Little Mermaid tu.. Kebetulan tourists yang ramai tu sebaya my atok & nenek.. So give them chance lah.. Tak larat nak tunggu giliran pon ya.. Sejoks tau..


So cool one..!!! PEACE, LOVE & ICE CREAM.. 


Dah penat & gigil2.. Back to the hostel.. Ni dah jam 9.30 malam.. Dah nak Maghrib.. Best jalan time Summer ni sebab siang panjang.. 


Jumpa Kedai Turki Halal on the way balik hostel.. Maka hubby pon rembatlah Pizza 2 jenis Large punya.. Bapaklah besarnya... Take away lah sebab tak reti bab2 parking lagi.. Also bebudak ni berdengkur2 dah.. Time kat Malaya masa tu 3am hahaa... Jetlag lah tu..


Best best sebab tengah kebulur.. Also sebab perisa ni takde dapat kat Malaya.. Alhamdulillah mana2 kami pi, ada banyak kedai Halal orang Turki, Iran & India.. Depa ni ada yang dah berabad2 jadi penduduk tetap..

23 comments:

Kakcik said...

Alhamdulillah. Jauh berjalan luas pandangan. :)

ANR said...

waaa bestnya dorm dia. cool gile tgk katil boleh lipat kat dinding. rasa nak pasang dalam bilik sendiri.

sama lah kita kak mulan, pgi travel ddk hostel je. :)

Dr Singa said...

tumpang nengok je lah saya ni..

teruskan cerita!!
saya suka!

Rai Ourkizuna said...

best betul hostel dia kan.. kalau camni tak payah gaduh nak sewa hotel bagai. semua akak da book siap2 eh.. teringinnya.. tak fulus yilek.. hahaha..

Ujie said...

Mmg berbeza tmpt org...seronok baca.

Salam kenal. :)

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan,
Ha ha yaa ampun lama tak nyongket kat sini. Sewbenornya lama tak nyongket kat blog sendiri!
Waaahhh bebeudak tgh cuti ke masa tu? Abang dan makin mencanak tinggi, adik tak bertambah!
Ha ha ha bilik hotel pasang katil macam dalam submarine pun ada!
At last dpt tengok patung mermaid tu...very iconic gitu!
Btw, mujur org Turki kuat merantau, dpt gak makan yg halalun toyibban!

wahida said...

geram je dgn akak ni tau...gi denmark pulak dah...jelesnya...

best say tgk hostel tu...agak kecil tapi selesa saya tgk..katil boleh lipat yg best tu...


kalau saya pun, saya berebut nak amek gambar dgn mermaid...hahaha..

greetingsfromengland said...

very informative, educational and beautiful of coz...thanx so much for sharing mulan! I'd love to visit the rest of Europe someday...I guess becoz I live in Europe I always feel as if it's just round the corner, so no rush...but time passes by so quickly kan...

Papa Mifz said...

wah sempoi lah dorm tuh , walaupun sempoi tapi pasti sangat selesa kan...

Mie said...

Assalam mulan, masuk negara2 Scandinavia ni kena visa ke...

Kakzakie said...

Travel tak guna agen nak kena berani dan cekal. Tapi untung boleh pergi ikut suka hati macam ni... seronok kakak tengok:)

Kesuma Angsana said...

wah seronoknyer kak !

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

bestnyer cuti2...gini...suka tengok gambar2 kat sini cantik2

Daddy Ziyyad said...

Berapa euro rate hostel tu? Mmg cosy la hostelnya, especially tang common room..nice! Glass roof...:)

Looking forward to jelajah europe like yours, tapi pasal askar2 kami kecik..susah sikit when choosing hostel...:)

aizamia3 said...

gambar semua cantik2.. ;)
part katil tu simple dan mudah..rasa macam nak bina macam tu kat dalam bilik.. jimat ruang.. ;)

Yong Kamariah said...

iskkk bila laa den nak sampeiii

Honeylizious Rohani Syawaliah said...

wah senangnya bisa jalan-jalan ke Eropa :)

salam kenal dari Indonesia

Tihara said...

alhamdulillah, dapat juga rasai experience ke negara orang...kalau blog kak halima selalu ada story ttg turkey..sini ke denmark pula, thanks sharing :)

Has said...

sekali tgk gambar, rs mcm tgk kg dlm cite Merlin gitu :)

gadisBunga™ said...

woh best gila!!!! siap drive sendiri lagik! nak lagi! nak lagi!!!

whitecappuccino said...

suka tengok ni..cantik dan damai je tempat ni

Pak Man said...

Sungguh menarik......
saya suka.
.....dapat tengok gambar , jadi lahhh.

Irfa said...

kena ada international driving licence ke? masa kami ke NZ tunjuk lesen biasa je dpt lak sewa keta.ker undang2 baru?