Saturday, March 9, 2013

MENGE-PIE LAGI DENGAN PIE MAKER BARU...!!!

Hehehhee... Mood menge-pie ni tak tau la sampai bila.. Kemarin meng-pie lagi.. Sebab rasanya tak puas melantak home-made pie ni lagi.. Huwa hahahaa... But pastry beli yang frozen je lagi sebab masa takde nak nguli sendiri2.. Not a PRO NGULI pon ya..


Yumm yummeehh.. Sendiri bikin sendiri makan..


Cantik kan gegolden kaler pie tu...


Patutnya ada 16 tapi bebudak Ribena ni dah ngap panas2 sebiji sorang..  Pastu terjadinya trajedi..!!! Tak tau mana Apple Pie & mana Beef Pie..!! Hahhaaa, makan je la tak kisah apa2 rasa.. Marsha je la yang sakit sebab dia tak suka Apple Pie.. Nampak tak ada yang tak golden tu.. Dah baca few comments kat internet, biasalah ada +ve dan -ve nya tapi takd ela keterlaluan sangat pon.. Sape rajin tunggu la sampai even kaler goldennya.. Si Mulan yang tak sabar ni tak mau tunggu, maka cenggitu lah jadinya.. Namun sebegitu rupa, habis dan habis semua pie itu..!! Alhamdulillah...


Actually first batch memang cantik kekaler golden-nya lepas dibakar 6 minit.. Second batch tu amik lebih masa sikit maybe about 9 minit untuk capai tahap golden yang cantik.. Pastu lubang yang dalam bulatan merah tu kan, macam terlebih heat sebab cepat bebenor kecut nya.. So lesson learned, untuk itu lubang, kena taruk pastry last sekali togeder2 filling & pastry untuk cover-nya.. Baru lah OK comel.. Silap haribulan lah ni, patutnya each batch lain2 filling.. Gatai taruk campur2, lepas tu setalam pie tak tau filling apa, yang mana.. Opss, filling2 semua ni kena masak dulu.. Cannot put raw2 one aaarr... 

22 comments:

rostina76 said...

Amboi sakan noooo menge-pie. bikin org terliur le tu :P

Zareda Norman said...

sgt tempting pembakar pie itu... :-)

Fairy Lilly said...

wah wah..rajin tuh. Ada dua filling pulak tu. Siap bagi review and tips tu, sangat brmanfaat untuk saya hehehhe.

Tihara said...

bestnya mengepie byk2 puas hati makan :)

penDragon said...

sedapnya...mkn panas2 perghhhh!!!

whitecappuccino said...

berbaloi dpt pie maker tu!

Cinta Misteri said...

suka hati bubuh inti, pie buat sendiri. tu guna magic pan ehhh, mould nya boleh tukar2.

shidah ar said...

waaa.. I want a pie maker too!!

Telor Power said...

pie bercampur....alah bedal aje. Janji sedap dimakan.

Yong Kamariah said...

Salam ziarah...sedapnya nampak pie tu! Rupanya2 cik puan Mulan suka masak orgnya, ini sudah bagusss.. nti ada masa nak kena khatam resepi2 yg ada, nice blog Mulan, keep up a good work!

zlaa said...

I pun baru buat pie juga baru ni.. Guna frozen pastry juga.. Not bad. Next trial nak buat beef pie..

Kakzakie said...

Bila dah ada alat apa lagi selagi tak puas mengepailah kan. Kalau kakak pun lebih senang pakai frozen pastry juga (sebab tak rajin menguli sebenarnya).

Kesuma Angsana said...

wah nampak menyelerakan sgt.. nak satu boleh hehehehe

Azian Elias said...

aduiii...tgh lapo nii... sikit..

makcikkantin said...

alaaaaa mulannnnn,

makcik jeles la sangat dengan pie maker tu....hari tu nampak kat rumah mamafami.....

lepas tengok u napas jadi semput..kembang kempis kejelesan...maka daku goggle mencari gerangan bendalah tu..jumpa, hantaq message bertanya kabar....tidak lah di jawabnya...

haish haish...garu kepala pikir camna nak dapatkan ni...

MystoryPic said...

Alamak... akak saya memang suka makan pie daging atau pie ayam... sedapnya

MystoryPic said...

Alamak... akak saya memang suka makan pie daging atau pie ayam... sedapnya

~ yus ~ said...

Akak!!! Nak satu!!!..:)

Has said...

suka pie ayam.. pie daging..apple pie pun sedap :)

Papa Mifz said...

meh lah post sikit untuk Mifz...hehe

MasZuber said...

wahhhhhh

rajinnyeeee!!!!!

m.u.l.a.n said...

rostina: yezzaa mmg sakan menge-pie sekarang ni hehe..
*
zar: tempting dari jun last year masa ramai citer pasal pie maker..
*
fairylilly: hehehe.. bila nak buat...
*
tihara: memang best ada pie maker ni..
*
pendragon: tak sedap pon takpe sbb buat sendiri hahaha..
*
whitecappucinno: mmg baloi sgt rasa beli ni alhamdulillah..
*
cinta misteri: pie maker ni takleh tukar2 buat waffle etc.. lubang yg itu je..
*
shidah: u shud get one..
*
telorpower: mmg bedal je janji boleh makan..
*
yong: tq tq.. masak utk kelorga & mulut sendiri.. hehee..
*
zlaa: mmg senang guna frozen pastry kan..
*
kakzakie: pie maker tu tak simpan pon lagi sbb asyik menge-pie je.. hehee..
*
kesuma: mai laaaa..
*
kak yan: sini tadak tempat makan best2 so kena la buat sendiri... come come eat wth me..
*
makcik kantin: tengok kat umah mamafami la benda ni, tu yg jadi tak keruan duduk lagi tak dapat sebiji... hehee, cepat cari sebiji..
*
mystorypic: simple & kenyang makan pie ni kan..
*
yus: mai sini... mai laaa..
*
has: mulut ni masuk semua jenis pie..
*
papamifz: mai la bawak mama & mifz makan pie kat kerteh ni..
*
maszuber: nak makan kena la buat sendiri.. sini kedai manyak terhad..