Monday, February 4, 2013

TRAVELLING TIPS FROM A BIASA2 TRAVELLER..

Assalam & moga sejahtera semua sentiasa.. Masing2 dah ketaq kaki nak Cuti Raya China panjang next week kan kan.. Kami ketaq jugak walopon rasanya hubby kena standby keje.. Cuti kat rumah laa.. Apapon teringat Cuti Raya China masa duduk Vietnam.. Memang lama cuti tu, sampai kedai2 pon banyak tutup lama.. Tapi nowadays dah tak sangat.. Cuti ala2 kadar je sebab ekonomi kot..


Yang best masa Cuti Raya China or TET di Vietnam ialah Pesta Bunga nya.. Sepanjang2 Nguyen Hue Street tu, depa dok tayang bunga2 & berbagai jenis pesen replika yang diorang suka lah.. Kereta memang takleh lalu maka kekdahnya kami sorong je anak2 ni.. Sorang satu kena sorong, takut merengek penat nak jalan..


Citer pasal jalan2 dengan anak2 kecik & besar, ramai tanya camna kami travel dengan baby & anak kecik.. Ramai yang kata leceh jalan dengan anak2 kecik.. Eehh eehh jalan2 dengan anak2 lah best.. Yang penting kena plan also cari gajet2 yang berkaitan.. food & toys yang diorang suka kena masuk dalam list.. Tak kira la nak berjalan kat dalam atau luar negeri.. Ni masa Zharif umur 4 bulan, apak nya gendong dengan BABY CARRIER ni.. Carrier ni untuk baby 0-6 bulan umurnya.. Ada limit untuk berat baby tapi tak hengat lah.. 12 tahun sudah baaa... Boleh carry kat belakang jugak.. 


Carrier ni pulak beli masa kami duduk Korea kejap dolu.. Untuk baby 6-12 bulan.. Kat Korea memang femes emes carrier ni.. Senang kalo turun naik LRT/Subway kat sana.. Ada limit berat jugak tapi dah lupa.. Yang bagus sebab carrier ni boleh letak atas lantai untuk baby duduk masa omak apak nak makan, lepak  etc..


Besides BABY CARRIER yang gendong tu,  kami ada BABY ROCKER+CARRIER+CARSEAT yang dalam circle tu, boleh guna dari baby lahir.. Tu yang sangat penting.. Kalo nak beli barang baby, pastikan age limit.. Jangan semedang beli, takut tak elok untuk badan baby.. 


Stroller ni jugak sah untuk baby baru lahir sebab boleh recline sampai terbaring.. Ada wind/rain cover.. Tak basah/sejuk baby nanti.. Ada cosytoe boleh cover badan & bahagian kaki baby takut sejok salji nanti... Stroller ni kalo lipat, jadi ala2 umbrella gitu.. Senang & save space.. Memang berguna during winter in Korea..


Amoi ni umur 2 tahun masa ni.. Apaknya adventurous kan, omaknya a bit a bit only.. Ada tempat susah nak guna stroller so kena lah gendong dengan CARRIER ni.. Ni untuk budak besar sikit  yang boleh duduk.. Ada weight limit tapi udah tak hengat.. Ada sun shade, maybe dalam poket carrier kot.. 


Dah besar & berat sikit, last purchase untuk barang budka kecik.. Stroller yang paling ringan & kalo lipat lagi kecik jadinya.. Tidak sah untuk baby.. Cuma untuk budak yang dah boleh duduk, 1 tahun ke atas.. Jangan salah guna kan peralatan untuk baby & toddler tau.. Tak elok tulang tumbesaran tulang baby/anak2, kata Pakar yang berkenaan..


Stroller ni tak ada rain cover... Maka kekdahnya masukkan raincoat sleeves kat handle stroller tu je & cover semua mana muat.... 


3 Wheeler ni memang elok untuk atas jalanraya & kat beach sebab wheel nya macam tayar beskal.. Jugak sah untuk baby baru lahir.. Hubby pon kadang dolu jogging2 sambil tolak anak dalam ni.. Terkadang kami ke pulau2 sebab model besar tu pi scuba diving kan kan, so kena hangkut jugak ni.. Semua gejet2 ni dah terjual & terhadiah sebelum balik Malaysia Dec 2007 dulu.. Semuanya bertahan lebih 7 tahun, Alhamdulillah... Pelaburan beli masa SALES 70% MOTHERCARE yang berbaloi... Alhamdulillah.. TETIBA RASA NAK BERANAK LAGI... INSYA ALLAH...


Kalo bab clothings masa travel, memang hubby dah pesan marathon tak kasi bawak banyak.. Hehehee, check in pergi & balik, 2 je luggage bag kami 4 beranak masa pi Europe 11 hari aritu 2 tahun lepas.. Bahagian beg yang penuh dengan makanan tu masa balik penuh la sikit dengan barang dagangan.. Walopon agenda berdagang jatuh yg terakhir dalam TO DO LIST.. Sikit2 ada lah.. Dalam 45kg je rasanya 2 bag tu.. 1 backpack (70L-100L) & 1 duffel bag with wheels.. Very handy one kalo trolley takde kat airport.. Kena prepare jugak keadaan ni.. Sorang carry (hubby le tu), sorang tarik (I le tu).. Kalo berjalan, pastikan hari ke 3 @ 4 boleh basuh baju.. Tak pon pakai baju cendehati yg baru beli selai dua tu je.. Hehehe... Seluar 2 helai sorang.. Rotate la.. Ada jugak yang kata kalo sejuk takyah kisah basuh/tukar baju.. Kalo tahan OK je.. Ngggggaaakkk.... 


What to bring, expect & unexpected.. Mana2 tempat atas bumi ni kena hujan rasanya kot waimma Musim Panas/Summer... Kami anak beranak ada 2 in 1 waterproof jacket ni sorang sepasang.. Outside layer water/windproof.. Dalam tu ada la thin wool jacket.. Ada zip for both untuk cantum sekali.. Kalo tak sejuk, boleh guna as baju hujan je..


Also boleh guna masa Winter.. Ada wool jacket & wind/waterproof layer.. Takde la sejuk & basah baju kat dalam tu...


Kalo tak hujan & sejuk je, cabut lah yang layer waterproof luar tu.. Tinggal yang thin wool je.. Also of course lah with t-shirt etc kat dalam tu.. Hehehee... And ooppsss lupa nak mention earlier, STROLLER BOLEH JADI  SHOPPING TROLLEY..!!! Gantung la beg2 shopping tu kat mana2 selagi muat macam stroller kami kat belakang tu..


My wooly-like Black Jacket ni yang tak sporty tapi casual glam2 sikit.. Beli @ GANGNAM UNDERGROUND SHOPPING ARCADE, Seoul masa duduk sana.... Alaaa lagu OPPA GANGNAM STYLE tu.. Murah2 barang kat underground arcade tu.. Kalau pi Seoul, Korea, sila ke GANGNAM UNDERGROUND tu.. Jacket ni ada hood tahan basah kepala & waterproof oso maaa.. Nasib muat lagi.. Biorpon badan dah almost double the original size.. Wakakaaaaa... 


Ni antara kasut travelling kami.. Hubby ni adventurous maka kekdahnya kasut pon kena sesoai.. Better yang waterproof sebab tak kuasa nak hangkut 2-3 pasang sorang.. Takut la basah nanti.. Waterproof kan senang.. Ada jgk hati nak pakat boot setinggi peha atau lotot macam Victoria Beckham.. Tapi sebab perjalanan musafir ni 90% sangat outdoor & terhad maka hasrat tu kita simpan dalam mimpi la dulu.. Nanti camna nak solat, nak terjah hutan belantara.. Nak golek2 & berlari2 tepi tasik, gunung.. Tak kisah la boot tinggi tu, janji selesa & praktikal..
*
NOTA KAKI & HATI : NIAT UNTUK BERKONGSI..

24 comments:

NenetPenne (NP) said...

ada orang main beli je barang tak fikir apa... sebab beli? kerana cantik..

penDragon said...

Wow! Best..., sbb I ni jenis travel selalu risau tang baju2...x reti nk bwk sikit. hmm..next time nk travel mana2 haruslah ikut tips yg you bagi ni...

Kakzakie said...

Kalau dah selalu travel lama-lama tahu mana satu keperluan dan mana satu tidak.

wahida said...

wow!! tips yg bagus ni kak...
tengs sharing...

saya tertarik dgn baby carrier yg akak beli kat korea tu...

ni yg saya pun rasa nak beranak lagi neh...hahaha...

Acik Erna said...

assalam mulan..banyak gambar kenangan mulan..
tak de salahnya kalau mulan teringin anak kecik..muda lagi kan he he

DrSam said...

Tengok pada koleksi stroller yang bermacam jenis dan stail ni MULAN dah boleh jadi pakar rujuk kereta tolak budak nih.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

boleh ye travel berhari2 hanya bwk 2 beg je... akak ni blk kg 2 hari pun bwk 2 beg besar jugak.. tu belum lagi masuk bakul susu anak.. hehe... mmg tak reti nak bwk baju sikit..

Papa Mifz said...

syoknya tengok gambar keluarga akak berjalan...pasti pengalaman yang tidak boleh dilupakan kan...:)

greetingsfromengland said...

that's great mulan, you certainly know how to travel well, the lighter the better! lovely holiday pictures, thanks for sharing!

whitecappuccino said...

napa mulan tak tambah anak? hehe..

kasihredha said...

Salam mulan cayangggg
Hugs
Sowwy lama x bertandang...malas Betul akaK skrg ni
Syok tgok gambar mulan

Queenie said...

tenkiu sis for the tips..

bolehla akak kongsi ngan anak menantu kelak hehehe

tp ada yg tak puas ati kat sini..naper mulan tak basuh serdak biskut tu lagi? ngeeeee

Daddy Ziyyad said...

Great tips!
Mmg ramai yg kata leceh kalau bawak anak kecil berjalan jalan...yup, kami bawak anak bongsu 2 tahun berturut turut gi ostolia masa umur dia 4 bulan & 1.5 tahun...mmg kena pandai sediakan kelengkapan mcm Mulan ceritakan ni..

part nak prepare beg tu pun kena pandai kan...cuma bila balik kampung bawak kereta kami mmg failed nak bawak beg sikit2, sebab semuanya sumbat dlm bonet kereta..hahaha

Kesuma Angsana said...

seronoklah dapt pergi jalan2 dan tgk tempat orang ni kan., sambil2 timba pengalaman

Clive Einstein said...

inspirasi inspirasi...luas pemandangan! hehe :)

Karukord jagau said...

Banyak tmpt bejalan ni.......
Saya bejalan dlm malaysia je hehee

Karukord jagau said...

Banyak tmpt bejalan ni.......
Saya bejalan dlm malaysia je hehee

Rai Ourkizuna said...

tabah sungguh akak travel ngan anak kecik kan..saya mmg pakat surrender la.. bebudak tu buahs kemain..jgn kata nak duk stroller..car seat yg wajib tu pun diorang takmo kak..

GreenJade said...

wow great tips & guidance ni sis..

ye la kdg2 melampau2 isi kain baju pinggan mangkuk kasut 2-3 pasang n ntah apa2 lg..hihihi

LYAfrina said...

tips y bagus sbg pnduan ni..

Azian Elias said...

travel time pd akak masa umur akak 40an..i mmg tak jln sgt masa anak2 kecik...masa tu blm mamfu..heeee...

paling kecik masa anak akak umur 2 thn..bwk stroller...bab pakai 2 3 kali tu dah biasalah..

Miss Cool said...

baguih2. nanti share lagi tips yg lain plak. bab baby tu. ohhhh cepat sikit eh

m.u.l.a.n said...

np: betol tu.. tapi sbb bukan senang dari kecik maka kami mmg berhati2 bab membeli ni..
*
pendragon: i ni tak larat & malas nak usung bag byk tu yg cermat bawak baju hehe..
*
kakzakie: dari kecik lagi dgn arwah bapak pon gitu.. dia sangat praktikal..
*
wahida: jom kita beranak lagi...
*
acik: memang naaakkk sgt tapi takde rezeki lagi..
*
dr sam: now dah let go all the strollers before balik malaya for good.. simpan & guna for marsha sebab semua in good condition..
*
kak madiha: kalau bab balik kampung tu memang pakat sumbat je sbb dgn kereta kan.. hehe..
*
papamifz: memang kenangan yang tak boleh beli dgn wang ringgit..
*
greetingsfromengland: hehee... i'm not that rajin to hangkut so many things.. minimum luggage senang nak handle..
*
whitecappucinno: tak de rezeki lagi..
*
kak kasih: why la malas... miss u so much..
*
queenie: dunno why la foto tu masih berserdak lagi.. hehehee... femalu..
*
daddyziyyad: haa aahhh lupa.. bab balik kampung bawak kereta sendiri ni yg cannot control.. memang hangkut.. tak kira buah2 & deghoyan lagi..
*
kesuma: alhamdulillah.. kita plan tapi Allah yg tentukan..
*
clive: u can do it better..!!
*
karukord: kat mana2 pon semua best jalan2 kan.. dalam malaya pon byk tempat awesome..!!
*
rai: sbb dari kecik kids ni kena pindah randah ikut bapak dia, depa dah terbiasa kot.. tapi ada kawan tu cakap, kalo buat dari kecik, budak2 ni akan terbiasa..
*
greenjade: dulu2 tak reti sangat tapi kendian hari ni baru pandai sbb arwah bapak & hubby ni sangat praktikal orangnya.. kena tengok keadaan kan.. leceh nak hangkut byk bag kalo travel esp kalo naik flight..
*
lyafrina: ni yg kami buat selama ni biiznillah..
*
kak yan: ikut suami keje sana sini.. tu yg kena belajar jadi praktikal.. takde la nak usung segala benda mana2 pi.. pernah tengok passenger hilang bag, pram anak patah sbb besar dll lagi.. belajar mana boleh..
*
ms cool: hehe... insyA kalo ada rezeki ada baby lagi nanti...

Has said...

perkongsian tips yg sgt baik! tq sis