Monday, December 16, 2013

SIPADAN ISLAND YANG TERSANGAT AWESOME..

As Salam & Selamat Sejahtera.. Moga semua sihat & gumbira di mana jua anda berada.. Fuuhhh, hectic betol 2 minggu lepas ni semenjak banjir.. Alhamdulillah semua dipermudahkan & moga semua redha dgn ketentuan Ilahi.. 

Setelah stucked kat rumah mak masa banjir 2 minggu lepas, Alhamdulillah dapat juga balik Kerteh utk pack barang2 ke Sipadan.. Hati memang tak selesa nak pergi tapi mak kata kesian budak2 dah excited lama nak pi.. So terbang lah kami ke Tawau pada 7 Dec lalu..


Naik aircraft QUEENS PARK RANGERS gitu..


Lama tak tengok langit biru.. Subhanallah cantik sangat..


Alhamdulillah arrived safely @ Tawau Airport..


After almost 2 hours by shuttle & 45 mins by boat, kami tiba di Mabul Island..


Welcoming All Divers..


Sunset yang sangat awesome..


The VAT 69 Team yang menjaga perairan Malaysia & menjaga kami hehehee.. Cool guys..


Off they went.. Under the sea, under the sea... La la la la laaaaa..


My Marsha & frens..


My Zharif..


The Junior Open Water Divers.. 


8/12/2013... SIPADAN ISLAND...!! Subhanallah cantik sungguh.. My first time here.. Alhamdulillah weather pon awesome.. And my camera terjun dalam laut hehehe.. So terpaksa lah guna handphone aje.. SD card belum tengok lagi.. No resort in SIPADAN ISLAND, cuma markas tentera yang menjaga pulau & perairan Malaysia.. Underwater yang sangat amazing cantiknya.. Gue cuma snorkeling ling ling ya..


Next day 9/12/2013 to SIAMIL ISLAND.. Tiada resort jugak, only few soldiers yang jaga perairan Malaysia & pulau kita..


Subhanallah SIAMIL ISLAND ni above water sangat cantik.. Tapi under water kurang ummpphh sebab terdapat lagi pengeboman ikan secara haram yang menyebabkan rosaknya hidupan laut.. Susah nak control bab ni sebab locals kurang prihatin..


That is DENAWAN ISLAND.. Very near to SIAMIL ISLAND ni.. Cantik sebab terdapat rock formation di sebahagian tepi pulau instead of beach, macam kat oversea.. Tak boleh zoom sbb guna handphone..


Foto untuk kenangan..


Bye bye SIPADAN & SIAMIL.. Hope to see you again in the future..


Last but not least, 10/12/2013.. Misi untuk tenggelamkan bot bocor utk dijadikan tukun.. FAILED sebab bot tak nak tenggelam hehhee.. Update blog guna handphone, foto semua tak di-edit langsung.. Nak kena tunggu free baru upload dgn camera hubby...


Update yang agak pantas di Instagram, tapi tak detail lah @ MULANIQUE..

Thanks for dropping by.. Will find time BW nanti.. 

Thursday, December 5, 2013

DOA LAH UNTUK KAMI..

As Salam & Good Day All..

Selasa pagi mak call kata rumah @ Taman Guru, Kuantan air makin naik. Selalu rumah mak tak naik air sbb tinggi sikit tanah tu. Hubby ajak balik sbb mak sensorang. Kerteh to Kuantan 4 jam sbb jalan byk tutup. Alhamdulillah 7pm kami tiba Taman Guru tapi air dah tinggi & hari makin gelap. Park kereta tepi main road & harung air lah kami 4 beranak.

                   

Ni 7pm kat area main road air belum tinggi. Nearing mak's house, air dah takat atas peha. Rumah mak dah takde letrik sbb TNB had to cut off atas sbb keselamatan. Hubby & my boy pi rescue aunty to mak's house. 

Worry tahap Everest sbb Atok & Nenek lost contact. Rumah depa kat belakang & worse. Ada yg kata dah pindah & ada kata depa kat rumah tak mau pindah. Uncle nearby pon ok Alhamdulillah. Then hubby, uncle & Zharif pakat jalan to the Pusat Banjir @ school nearby cari Atok. Harung air rakat peha in the dark 8pm..

Me, mak, aunty & Marsha duduk rumah. Bomba datang dgn big truck advice pindah tapi mak tak nak sbb sayang barang. Aiisshh...!!! Later tu 9pm hubby call kata jumpa Atok @ sekolah tu Alhamdulillah.. Kebetulan trak Bomba lalu so kami redah air dalam gelap naik trak Bomba & pi main road sbb hubby kata bawak semua ke rumah kami di Indera Mahkota. Uncle tak nak ikut but will keep in touch.

                                  

Air paras buku lali dalam rumah. First time in our life. Alhamdulillah mak sempat ajak sedara mara nearby angkat carpet before air naik lantai rumah.. Alhamdulillah Alhamdulillah kami & sedara mara lain selamat. Barang rumah belakang cerita.


Ni area rumah another uncle in Sungai Isap. His house air takat atap dah.. He & family dah pindah ke sekolah nearby. Alhamdulillah semua ok. Sedih tak dapat amik depa jugak sebab jalan dah banyak tutup. Sampai rumah kami tengah malam. Kesian Atok 84 tahun & Nenek kena pindah randah sebab depa ni memang kurang sihat. Alhamdulillah letrik pon baru ada Rabu tengahari.. Alhamdulillah kedai2 dekat ada yg bukak..

Alhamdulillah Alhamdulillah dgn nikmat Allah ni.. Sikit je dugaan utk kami compare dgn yang lain tu..

Hhmmm.. Bawak baju 2 helai.. Kami 4 beranak ni mandi sekali sehari sbb takde baju. Alhamdulillah cuaca sejuk tak peluh.. 

Today stok baju last dah. Letrik takde kat bandar Kuantan. Bank tutup, stesen minyak pon tak beroperasi. Duit kena save, minyak kereta pon kena save. Nak rescue & visit yang lain yang terlibat pon...... Moga semua dilindungi Allah..

Moga air turun & letrik ada hari ni..

Khamis..




Tuesday, November 26, 2013

TRAVELLING TIPS........ WHY BLOGGING + SAPE NAK HADIAH..???

Assalam & Good Day All...
Happy School Holidays...!!! Best best sebab tak payah busy2 prepare breakfast awal pagi & jerit2 macam Tarzan in the jungle.. Wahahaaa... Yup, almost everyday macam itu.. Alahmdulillah, Masjid ada buat KEM IBADAH untuk school kids untuk first 2 weeks School Hols ni.. Takde lah bebudak Ribena ini melangok depan TV, main games sepanjang saat... 
***

For those who wish to travel during school holidays ni, please bring along GAVISCON for heartburn & indigestion.. Jalan jauh2 kalau perot bikin kacau, sangat menjengkelkan holiday kan.. Also, u never know what type of medicine the pharmacies offer kat sana sinun.. Bawak bekal lagi senang cerita..
***
SCHOOL HOLIDAY = SPRING CLEANING TIME...!!!
Bila kemas2, eh eehhh banyak pulak lagi souvenier2 ini dalam gerobok ku... OK, nak let go sebahagian ini.. Sape nak...???




Yup yup... Lately lembab ber-blog sebab memang ada kala ketika memang busy.. But ada kalanya ketika (tidak serius) jugak ber-INSTAGRAM & FACEBOOK.. Terkadang gatal2 pulak menelek2 BITSTRIPS... But kan kan, BLOGGING will always be my first CINTA HATI... Sebab kan, its like a DIARY.. Ada Archive, ada label, ada macam2 lah... Though ianya a bit complicated but its detailed, compare to yang lain2 itu... 
***
So my dear BLOGGERS,
WHY DO YOU LOVE BLOGGING 
@ KENAPA SUKA BER-BLOG...??
(expired 23 Dec 2013)
extend sbb byk hal lah pulak.. hehe..
***
Tak perlu buat post kat your blog pon, cuma tinggal kan komen & sebab2 nya masih ber-blog hingga kini di comment box je... Komen 3 blogger yang bakal mendapat salah satu dari pakej mini di atas, akan dipilih oleh anak2 Ribena ini nanti.. Atau tengok lah guna RANDOM.ORG ke.. Actually ada lagi balance2 souvenier tu, will see how lah kalau boleh tambah nanti... 

Sunday, November 17, 2013

KOLEKSI DAN KENTUT...

As Salam & Good Day All..

Internet connection agak horror lately, tenat nak main computer.. Semalam Sabtu, Boss@Work & Gegirl@Camp.. Me & Boboy @ Home buat hal sendiri2.. Of course lah cuti sekolah ni the Boboy akan khatam berkali2 PS123456789 tu.. 


Haaaa ME & MINE... Projek tertunda 2 tahun lepas.. Me-repair yang kehilangan batu2 & jugak mengganti yang telah longgar2 itu.. 3 1/2 jam jugak melengohkan tengkok ni semalam.. Rasa pinar biji mata.. Koleksi seantero benua 25 tahun.. Ada lebih kurang 50.. Beli, tukar2 dan hadiah.. Besi tahan karat ada, solid wood ada, kawat TNB ada, leather pon ada, macam2 ada.. Yang solid wood tu kalo hempok orang, mau cedera kot hahahaa..

Rasa kadang macam dah bosan tapi ohhhh masih sayang bangat..!! Sebab kurang boleh memakai emas (gatal2 kulit), so simpan je lah kan.. Apalagi baru di-repairin semalam wahahaha...


Forwarded from a fren.. Apalagi semua, mari kita bersama-sama.... Huwa hahaaaa... 

Tuesday, November 12, 2013

EMOSI MELANDA DIRI...

As Salam & Good Day All.. Happy & healthy selamanya...
Lama jugak tak update.. Physically takde la busy sangat, tapi emotionally YES...!! 


Antara gangguan emosi ialah sebab tak dapat ke STADIUM SHAH ALAM.. Bebudak ni kena pi sekolah.. Dengan sebak sedihnya tengok kat rumah je lah...


LIVE @ HOME...!! Yes..!! Alhamdulillah.. After 21 years.. Arwah papa sempat pegang Trophy PIALA MALAYSIA in 1983 & 1992.. Miss this one lah.. Al Fatihah.. We miss you so much..


KUDOS to u guys.. U did great.. Underdog pon underdog lah.. Sokong sudah semestinya..!! Ikhlas dalam hati tak sangka pon PAHANG menang sebab KELANTAN memang sangat hebat.. 


Semua bangsa pon ada... I like..!! 1 MALAYSIA..


Ohhh mereka rupanya... Thank you for your effort guys..!!


HUJAN..!! Terpaksa cover the drums dengan plastik & tubuh badan mereka... Betapalah semangat berkobar dalam diri..!!


Ohhhh Dato Siti pon meluangkan diri...

(FB : EDDIEPUTERA PHOTO ARTIST)
Ohhh I like...!!! Moga berterusan begini bukan saja antara KELANTAN & PAHANG... Moga semua rakyat MALAYSIA kekal ukhuwah & silaturrahim nya.. PEACE NO WAR all...!!!


Sambutan di KUANTAN Sabtu lepas...


The Captain.. Teringat dulu2 masa arwah papa masih di Stadium Darul Makmur, Jalal masih lagi dengan skuad Under 18 Pahang rasanya .. Senior dah now.. Oldest player, 38 tahun.. Respest u Capt..!!


1983 dalam kenangan.. Walaupun tak main, papa was together with the PAHANG team (nun di belakang).. Al Fatihah.. We miss u so much.. 


6 NOV 2013 selepas SUBUH...
Dalam hati, "bior betol Pakcik ni.."
Akan tetapi after a while, hati berkobar2 memberi semangat & doa agar Pakcik Majis selamat sampai, walopon terasa IMPOSSIBLE..  Tanpa paksaan, hati tetap nak tau updates & progress Pakcik Majid ni.. 

Tak ada sponsor, takde apa berita.. 
Sendiri pergi, sendiri cekalkan diri..


He was spotted along the highway (LPT).. Asalnya berselipar saja tapi later ada yang memberi sandal dll nya...


Seorang diri je.. Dia boleh, I tak boleh...!!

(FB : KUANTAN & ANUAR YAHYA)
The first group (kalau tak silap) yang kejar Pakcik from Kuantan untuk salurkan bantuan RM dll... U guys sangat gojes..!! Semua yang menyokong Pakcik Majid memang gojes.. 


Pakcik Majid rehat & tido @ R&R je.. Toksah la kata nak amik dia tidor kat rumah, tak ada dia nak pon.. Ramai sangat yg offer.. Dia stop solat, rehat & makan di tiap R&R dia stop..


Dari selipar, ada yang kasi CROC... Dari CROC, ada yang kasi kasut..!! Rakyat MALAYSIA sangat penyayang & prihatin.. 


HUJAN.. Hamba2 Allah yang turut berjalan temankan Pakcik Majid... U guys sangat gojes...


Alhamdulillah... Dah masuk DUKE... Penyokong tegar yang penyayang, follow Pakcik Majid dari Bentong rasanya...


Dah jumpa SHAH THR semalam ISNIN... Alhamdulillah, dah sampai KL pon.. Dah kurang risau di hati... Target Pakcik Majid sampai STADIUM SHAH ALAM hari ni SELASA 12 Nove 2013...


FOTO : THR GEGAR...
Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Sampai jua dengan izin Allah..


TERKINI.. Surat dari YAM TENGKU PRESIDEN PBNP...


Alhamdulillah... Rezeki dari Allah taala... Pakcik Majid akan dibiayai ke Mekah untuk menunaikan UMRAH...


(PHOTO : EZRAFFYUSOFF)
Moga Pakcik Majid sihat selamanya..
Teguh iman & amal hingga akhirnya..
Walau ramai yang caci & cerca..
Semangat Pakcik kami sangat teruja..
Pakcik BOLEH, kami hanya ternganga..
Ramai yang memberi, juga menderma..
Pakcik tak pernah mintak apa-apa..
Berbekal cekal, tabah di dada..
Kini NAZAR di hati telah terlaksana..
Walaupon di kata gila, entah apa-apa..
Dengan izin Allah, Pakcik sampai jua..
Alhamdulillah pujian untuk Yang Maha Esa..
Hanya pada Allah, tempat kita meminta..
****
Pakcik Majid dah sampai STADIUM SHAH ALAM tengahari tadi @ 12pm... 
So I boleh jalankan rutin harian seperti biasa selepas ini..
Fuuhhh, hilang resah risau di hati...
Dia insan biasa, macam orang tua kita.. 
Dia juga rakyat Malaysia.. 
****
PHOTO CREDIT : Group FACEBOOK KUANTAN, I LOVE PAHANG & THR GEGAR..