Monday, December 31, 2012

CELEBRATING 5TH YEAR & BLOGGERS MEETING AGAIN....!!

Hadooiii.. Tiap kali nak BW & update Blog, ada je hal nya... Ni pon patut pendekkan  seluar sekolah anak sebab esok dah start sekolah... Delay kejap lah sebab rindu kat Blog.. Sat lagi petang baru BW ya, ni update dulu..
*


31/12 2012... Genap 5 tahun kami jejakkan kaki ke perumahan ni sekembalinya dari Vietnam.. Jugak 5 tahun menjadi warga Kerteh.. Friends come & go.. Kerana di bandar kecik ini yang majoritinya penduduk bukan penduduk asal.. Ramai yang berhijrah sementara untuk mencari rezeki.. Walau apa pon "LIFE MUST GO ON"...
*
Petang Rabu ke KL, hubby ada meeting Khamis tu.. Kiranya last lah ni nak ngekor dia ke KL during weekdays.. Nanti dah bukak sekolah, cannot ikut one dah.. Bebudak dah sekolah kan.. So Darling Hubby, nanti set dengan orang KL, bikin meeting hari Jumaat je tau.. So I can follow one laahhhh...


Dengar2 Yong MOHKEMBARA balik Malaya.. So terjah dia kat Shah Alam...


Dia hidang TAPAS.!!! Fuhhh... Mabeles one.. Tapi nak makan banyak, segan pulak.. Almaklum mulut2 kelorga Hercules ni.. Tapi kan, dah makan dapat tapau lagi...!!! Alhamdulillah.. 


Ada lagi Mee Goreng..!!! Yummm yummeehh... Moga sentiasa dimurahkan rezeki akak..!!!


Sebelum ke Shah Alam tu, hantar cousin bailk Ampang.. Set nak meeting2 my very close fren, yang kami kenal dari Vietnam dolu but now duduk Arab Saudi ikut hubby nya keje sana.. Walopon kejap, dapat jugak lepas rndu..


Semalam  Blogger PENDRAGON yang dah pindah Qatar tu nak jumpa kat Kerteh, on the way dia nak ke Kelantan.. Excited sangat2... Seronok sungguh dalam masa 3 hari ni dapat jumpa kenkawan yang jauh di mata tapi dekat di hati..


TACOS for dinner last night... Dah siap borong barang2 @ COLD STORAGE, KLCC hari tu..


Termuntah pulak Jalapenos semua tu..


Pagi ni hentam NACHOS lepas breakfast... Campak semua Nachos, Salsa, Jalapeno, Pitted Olives dalam mangkuk.. Campak jugak Chilli Flakes & Cheese yang terbang khas dari Turki via Yong MOHKEMBARA.... Tima kasih KAK HELIME...!!! And cekelats tu dari PENDRAGON... Moga dimurahkan rezeki kalian selamanya...!! 


Tambah jugak Cheese Dip & masuk microwave kejap...!! Walllaaaaaa, tak cukup omak & anak2.. Apak pi keje tak sempat dah.. Huwaaaaaaa, camna ni barang dah habis...!! Jauhnya Kolumpo....

Wednesday, December 26, 2012

MONSOON'S HERE.. FOR REAL..!!!

Dah kira-kira & congak-congak... Memang monsoon lambat dari sepatutnya.. Just like last year.. Sama macam orang ke laut cakap baru2 ni.. Normally lepas Raya China, ramai dah boleh ke laut tangkap ikan.. Tapi tidak pada tahun ni.. Bulan Mac baru reda monsoon-nya.. 


Semalam (25/12) ke Kuantan sebab nak visit uncle warded di hospital.. Rupanya air dah banyak naik kat tempat2 yang tak disebut dalam berita.. Ni area Chendor sebelum Cherating, just after sempadan Pahang/Terengganu.. Risau betol tengok 3 pompuan dengan payung dalam bulatan tu.. Air paras peha..


Dah masuk mukim Cherating.. Hujan memang dah lebat since malam sebelumnya.. So kami travel dengan Triton.. Memang kenderaan kami selalu guna masa monsoon.. Nak ulang balik Kuantan jengok mak masa weekend dll ... Now mak kat KL tapi kami balik Kuantan nak visit uncle dalam CCU..


Wohhooo... Cherating macam tasik.. Polis dengan Bot Penyelamat nya kat jalan sebelah tu.. Moga2 mereka yang terlibat sabar dengan dugaan ini & mora air cepat surut..


Nak ke Kuantan, so kami amik exit Kuantan before Tol Jabor.. Pon tak dengar news air naik kat area ni.. Somewhere near Gebeng & Aspa Cottage.. Banyak kereta teragak2 nak jalan atau tak.. Tapi tak nampak pon ada kereta yang lalu..


Hubby kata tawakkal je la ikut belakang lori tu.. Malas nak u-turn dah.. Dengan lafaz Bismillah, Trition & kami meredah air setinggi tak tahu berapa tu.. Alhamdulillah lepas..


Cherating 5pm on the way balik Kerteh.. Lepas ke hospital, kami ke East Coast Mall cari barang cepat2 & makan sikit2.. Cannot lama2 one sebab TWITS banyak kata air naik @ banyak jalan & lambat surut.. My fren yang nak balik KL amik 3 jam from Awana Kijal to Tol Jabor.. Selalu 1 jam je.. Traffic sangat teruk sebab semua tak boleh bawak laju..


Masjid Cherating..


Ramai Twits kata jalan sesak @ Jambatan Bukit Kuang.. So dengan yakin nya nak amik Jalan Ibok via Zoo Kemaman.. Heheheee... Rupanya jalan dah lama tutup sebab air naik.. Semua jenis lori ke, truck ke semua tak boleh lalu.. Nak tak nak kena lah u-turn amik jugak jalan Bukit Kuang.. Moga air cepat surut..


Tengok main road kereta semua mengesot2.. Dengan yakinnya amik jalan dalam @ Taman Perumahan (area rumah FAATIP-AINTSUPERWOMAN tu)... Hehehee, sabor je la semua kereta langsung tak gerak.. So u-turn lagi amik main road but cilok near perumahan Kg Besut.. Hanya penduduk2 lama Kemaman je tahu jalan2 sebegini.. Tapi merangkak jugak.. Alhamdulillah sampai jugak ke rumah walopon beberapa jam travel Kuantan - Kerteh... 
*
Moga mereka yang diduga dengan banjir ini tetap tabah & redha...

Thursday, December 20, 2012

MULAN CAN BE BRUTAL LIKE BIG BAD WOLF TAU..!!!

Alhamdulillah.. Thanks so much pada yg komen earlier.. Feeling much better now.. Setelah bertukar menjadi menantu brutal macam BIG BAD WOLF hahahaa..!! Jumaat lepas kami balik rumah mertua @ Taiping.. Tak pi mana2 pon sebab tengah hiba jiwa raga hahhaa.. Duduk rumah mertua masak, makan & tengok TV (rasa badan banyak berat dah ni).. Also bersama2 ajak mertua, spring cleaning rumah.. Cepat2 je depa sorok barang yg perlu, takut serigala ni rembat masuk tong sampah.. So cute.. But they enjoy it tau.. Memang tunggu je menantu serigala ni balik.. Blessed to have mertua & ipar2 yang sangat understanding & loving.. My mak calls me Terminator.. Suka buang barang.. Habis kalo tak elok & hampir expired, buang la.. Hantar tempat recycle ke.. Kasi orang ke, sebelum benda tu tak boleh guna langsung.. Dapat pahala sedekah kalo barang boleh guna lagi.. Sambil buang barang, sambil buang hati yg hiba hahahaa.. I like.. Now in KL.. Nak settle few things..


We were here last Thursday lepas hubby meeting kat KL.. BIG BAD WOLF BOOK SALES..!! Konon hasrat nak bertukar menjadi serigala yg besar dan jahat...!!! Nak ngap & gigit2 je orang2 yang bikin gua sedih  hiba itu hahahhaaa...


Kena split dgn hubby & Marsha.. Dah terduduk kepenatan mengangkut shopping box for nearly 2 hours.. Calling2 for daddy & Marsha yang entah ke mana dalam shopping hall tu.. Maybe bukan weekend so crowd not that menyakitkan lah..


Yes finally we made it..!!


Antara antari yang dingap.. Lebih 40 buku kami hambat.. RM3 - RM15 sebiji buku..!!! Sape tak gila..??
*
Kadang rasa kalo orang boleh buat kat kita, kita pon boleh je nak buat kat orang kan kan kan... Tapi cannot laaa, tak baik camtu kan kan.. Banyak2 Istighfar.. Allah akan bagi yang lebih baik dari sebelum nya.. Biarpon rasa nak kering ayaq mata kan kan... Apapon kena sentiasa ingat & wajib percaya pada Qada' & Qadar.. Tapi sebab bukan insan yang maksum maka nya perasaan hiba & sedih tu terkadang melanda jugak.. Have a great day y'all..!!

Monday, December 17, 2012

Hati bagai dipaku,
Jiwa sendu sayu,
Otak kering beku,
Ku redha dugaan MU..

Maksum bukanlah aku,
Tugas telah ku laku,
Bagaimana bahagian ku,
Atau tiada layaknya aku..


Namun redha wajiblah aku,
Kalau dugaan sebegitu,
Sabarlah wahai diri ku,
Moga ceria hati milikmu..


Ku sedar tatkala berliku,
Itu hanya dugaan kerna kasih padaku,
Ku syukur ke hadrat MU,
Atas limpahan nikmat pada ku..


Menangislah  semahu mu,
Bisa kekang berat di dada mu,
Juga mencuci sinar mata mu,
Moga ceria hati nanti milik mu..

Tuesday, December 11, 2012

SYUKUR ALHAMDULILLAH... ITALY & KOREA...!!

9.15am ke Kemaman bawak anak2 ada kelas biasa diorang tu.. Dah tak buat apa cuti ni, sambil nonton TV & main games kat rumah tu, hantar lah selagi ada kudrat.. 40km demi anak2, takde hal lah in sha Allah.. Drop diorang kat centre, pi bakery cuci mata & borong apa yang patut... Jauh borong ooii.. What to do kan kan kan.. Kerteh ada Mesra Mall je.. Tapi ada TGV hehehee... Siap borong kat bakery (2 barang je) masuk kereta nak amik anak2... Zzzz... Zzzz... Enjin tak start..!! Aiyayayaaa... Hubby pulak kat Kuantan ada meeting...


Hari tu bawak TRITON hubby, enjin stop2 tengah jalan kat Kemaman jugak.. Bawak pi workshop plus servis (tak sampai waktu pon) tapi takde apa2 problem pon.. Alhamdulillah (tangan ni berhantu kot).. Hari ni, bawak kereta ni, bateri pulak dah sampai ajalnya hehehee..


Namun begitu memang tak terkata syukur ALHAMDULILLAH sebab kena betol2 kat parking lot depan Bakery tu.. Masuk parking pulak reverse.. Kereta pulak bawah pokok.. Bakery pulak sebelah tu restoran.. Workshop pulak on the way tempat anak2 belajar, kurang lebih 100m je kat blok kedai sinun je.. So jalan kaki pi amik anak2 & singgah workshop.. Bayar siap & adik pomen tu pi tukar sendiri je bawak motor dia.. Sampai kat kereta, semua sudah siap.. Lunch kat restoran depan situ je sebab dah pkl 1pm.. Sungguh cantik susunan dari Yang Esa.. Alhamdulillah.. 


Lama tak keluar daerah.. ITALIAN PASTA & CHEESE anyone..?? (Chilli Flakes ~ Turki punya from Yong MOHKEMBARA)... Sunday's Dinner...


KOREAN TOPPOKI... Tonite's Dinner... Hubby belum sampai rumah ni (9pm).. Dinner @ Kuantan katanya..  Dah lama tak ke DUBU-DUBU @ Midvalley... Kids dah bising lama tak makan Toppoki.. So berasaplah dapor & mulut makan Toppoki yang pedas ni..!! Alhamdulillah rice cakes ada lagi.. Ni kalo pi KL, mesti kena borong macam2... Italian ka, Korean ka, Arab ka.. Semua grocery shop negara2 asing ni kena pi...!! Semua dah habis..

Thursday, December 6, 2012

TITLE-LESS THURSDAY...

"RABBI YASSIR WALAA TU'ASSIR... RABBI TAMMIM BILKHAIR.."
(Ya Allah.. Kau permudahkan lah.. Janganlah Kau susahkan..
Ya Allah... Kau akhirkan lah dengan kebaikan...)
Amiin..
Hati beku, otak tepu.. Jiwa sendu, badan lesu...
HAVE A GREAT DAY@WEEKEND@HOLIDAY
 TO ALL OF YOUUUUUUUU...!!!

Monday, December 3, 2012

MOOD BERSAWANG KEMBALI MELAYANG....

Sejak ke Singapore & Padang, dapor lama tak berasap..!! Mood pon bersawang je.. Nak recharge tu amik masa jugak.. Tapi kena paksa diri.. Kepala pon dok pusing2 pinar asyik makan kat luar sebab banyak MSG kot.. Apa pon I miss my kitchen soooo much..!! Keje2 ter-rajin mem-foto sejak menjak 2 minggu di dapor, tatkala camera ada di dapor lah.. Yang tak sempat amik tu, food semua dah digest habis dalam perot dah pon.. Lama tak tembak foto kat dapor yang huru-hara ni..


Wraps & Roll.. Cubed dada ayam di goreng dengan Taco Seasoning..


Tadaaaaa... Dalam semua ada.. 


My gegirl's..


Tetiba roooojin nak menjala.. Biar pon rupa tak secantik mana... Ngeee...


1/2 kg tepung punya hasil.. Chubby semuanya sebab nak cepat.. Hahhaaa..


Daging korban masih banyak.. Korban kan 1/2kg untuk digulaikan.. 


Hasil dagangan di Padang hari tu kan.. So try lah satu...


Tulang daging korban di masak dengan BUMBU RAWON di atas.. Sangat sedap..!!


Sebab takde mee siput, rebus mee maggi (tanpa perisanya) untuk dimakan dengan SUP TULANG RAWON ini.. Jugak dimakan dengan KEROPOK KULIT LEMBU yang diborong di Padang.. Di Indonesi, banyak makanannya dimakan dengan keropok kan kan..


Yezzaaa... My first ever CORDON BLEU.. Bukan susah pon tapi mim alif lam sin je..!! Dah bertahun belek resipi.. Baru terketok hati nak buat.. Kalo makan kat kedai mau 4x ganda RMnya...


Melted sliced cheese... Yummeeehh... Dada ayam dipotong nipis atau dihiris tengah macam nak buat tahu sumbat, cheese slice & meatloaf... Celup tepung, celup telur & dogolek dalam breadcrumb.. Goreng aja...


Mashed Potato, Veg Salad & Pitted Olives..
Recipe HERE


Alhamdulillah..!! Oven dah tak merajuk.. Try bakar Brownies & tak bentat lagi.. Alhamdulillah...


6 bulan tak membakar.. Alhamdulillah terhasil jugak kemarin...


Lunch semalam.. Ada frozen Sate... So tumis Onion & Serai.. Campak Sate Ayam, Carrot, Sos Cili & Kicap Manis.. Last masuk Daun Saderi/Sup.. SATE AYAM PAPRIK lah kononnya.. Kalo bebudak ni takde, mau campak daun limau purut.. Tapi depa tak suka.. So pendam je lah..


Foto dari LETS GO DIGITAL ~ GOOGLE
Bagi yang bertanya tentang camera underwater, this is the one.. Can be used atas darat oso... Ni lah cinta sayang hubby... Nak masuk air kena guna housing tau (foto di bawah ini))...


Foto dari MUDAH.MY
Housing ni digunakan untuk camera G12 di atas kalo nak masuk dalam air.. Jangan pulak tak guna housing..!! Tak semedang camera mandi bunga..!!
Ni gue punya.. Dah bercalau balau.. Ni camera hubby yang lama.. Ada jgk housingnya.. Kiranya camera pertama underwater dia.. Yang atas tu baru upgrade tahun lepas.. Yang ni tak guna underwater dah.. Hubby sudah ada gading bertuah kan.. Tanduk dapat ke Mulan lah.. Tapi sangat berjasa.. Dah 5 tahun ni tau.. Kalo ada foto yang nampak OK tu, edit je kat PhotoScape.. Bukan apa, sebab gue bukan pakar tembak foto.. Nak ngaji foto takde masa.. Camera pon dah boleh masuk tadika umurnya..