Thursday, November 29, 2012

SCUBA DIVING @ PADANG, INDONESIA...

Definitely bukan aktiviti ku ini lah..!! The boys of course.. Apak & anaknya.. Tapi sebeloms tu, diumumkan mereka yang berjaya mencuba (biarpon salah semuanya) meneka soalan yang diajukan hari tu dulu.. TQs for trying & membaca dengan sabarnya.. Sila email alamat pos mengepos ke o-mulan@hotmail.com ya... Nanti mau dipostokannya cenderahati tak seberapa itu..
1) PENDRAGON-WALKWALKFINDEAT
2) BEB-WE GAIN WE SPENT
3) DADDY ZIYYAD-MACAM MACAM ADA
4) RAI OURKIZUNA
5) NIEDA-CEMPAKA BIRU NIEDA

Ni sambongans citer the boys di Padang.. The girls tumpang gumbira menikmati keindahan ciptaan Ilahi dari foto2 ehsan hubby ini..!! Nak join tapi sangat sangat tak larat atas sebab Solo Driving dari Singapore the day before tu belum kebah lagi.. So bergolek atas katil je lah and slept for 5 hours 9am - 2pm.. Ngeh ngeehh..


Sebelum berlepas...


Tenangnya jiwa...


Bestnya masjid tepi sungai...


Colorful perahu..


Sungai ke laut..


A sweet pose for the mother..!!! Really paksa hubby amik banyak angle.. Kalo tak, dia dok snap foto close-up hidopans underwater saja..!!


Then in the water..!! Di tengah laut gitu..


Woowww.. 


Peace my darling..!! Glad u had fun..


Haaaa.. Ni lah keje kesukaan hubby.. Thats Electric Clam..


Yellow & red corals..


Anemone.. Ada satu Nemo di situ.. But dia lari lah pulak..!!


Apa yang pink tu..?? Kena bukak buku sat naaa...


After menyelams.. Lunch break..


Heading to this tiny island.. PULAU NIAS...


Best kan kalo ada rumah sebijik kat pulau kecik ni.. Tapi takut aarrr kalo datang pirates...!!


Foto yang tak di-edit..


Ohhhh my darling..!!! Nyesal tak ikut.. Tak sangka pulau kecik ni sangat cantik, Subahanallah... But sooo terik lah, till their skins all menggelupas.. Sayang kulit aarrr.. Tapi masih ada rasa menyesal tak ikut... Padan muka..!! 
THANKS DARLING HUBBY FOR THE AMAZING PICS SUBHANALLAH... 
AND ALHAMDULILLAH GREAT WEATHER & WATER...


Opss bagi yg tanya lokasi gerai LONTONG ni.. My sis tak tau exact address tapi agak2 lokasinya di JALAN KOTA RAJA, KLANG.. Berdekatan kawasan Stadium Sultan Sulaiman situ, dalam kawasan berpagar..




Tuesday, November 27, 2012

HOTEL KAMI DI PADANG, INDONESIA BERHANTU...???

Lepas je check out dari THE AXANA HOTEL @ Padang, Indonesia hari tu, kami dijemput PAK KAMAL dengan kereta Inova nya untuk ke Bukittinggi pulak.. On the way tu, hubby kata Dive Master citer yang hotel kami duduk tu ber-"HANTU"...!!! Tak diciter detail, cuma kata Bob, "bapak aja google di Internet.." Haaahhh, ya sungguh banyak kisahnya di Internet.. 


Memang baru hotel ni.. Cantik kan pool nya kat rooftop & also nampak laut nun di sana.. Also nampak atap2 Minangkabau merata2... Nama asal hotel ni AMBACANG.. Memang kalo google, banyak citer pasal nya sebab hotel ni dulunya runtuh teruk masa earthquake di Padang few years back.. Ramai yang terkorban.. Nak buat camna, dah check out pon.. Kalo belum check in, mau ku kensel aja dong..!!! Mintak la refund kata hotel berhantu.. Buleh ke gitu..???? Alhamdulillah takde gangguan, cuma Marsha ada mimpi ngeri.. Katanya, ada teenager nak bunuh dia...!!! Woohhooo.. Seraammm.. Also dia selalu takut nak ke bathroom, kena la gilir2 teman kat pintu bathroom tu.. 


Antara hasil2 dari Padang.. Wajib masuk supermarket kalo ke Indonesia..!!! Borong macam2 buat tukar2 selera kat rumah...


Ni hubby punya giliran... Macam2 jenis kecap jual kat sana.. Gerraaamm je nak hangkut.. Kecap pedas tu makan dengan sup sangat sedap.. Dah try semalam...


Also bebagai kerepek repek.. All sooooo lazat esp KEROPOK KULIT LEMBU... Sedap makan dengan SUP...


Citer Khamis lepas.. Hubby drive to KL masa kami drive dari Singapore minggu dolu.. Tiket habis nak ke KL, kawan yg patut ajak dia tumpang tu kena balik KL awal.. So kereta hubby dok parking kat rumah adik.. Maka citer nya, Khamis malam 12 midnight, kami 4 beranak naik bas ke KL nak amik kereta.. Arrived 5.30am @ Hentian Putra, kami terus ke Stesen KOMUTER... Ramai jugak pengguna komuter pepagi buta di kotaraya ni, penuh tempat solat..


Happy kids.. Suka sakan depa ni naik bas double decker tengah malam (first time naik malam) & lepas tu terus naik komuter... 


Komuter pulak baru, bersih & takde ramai orang... I like..!!!!


From Hentian Putra 6.15am to Teluk Gadong... Gelap lagi langitnya.. Tapi tersilap naik ke Klang.. My sis kata takpe dia amik kat Klang sebab pepagi buta jalan tak sesak..


Pastu cerah sikit...


Pastu lagi cerah... 50 minutes journey yang sangat best..  Dah nak sampai...


Alhamdulillah salah naik train ke Klang.. Dapat la kami singgah kedai LONTONG kat KOTA RAJA, Klang ni.. Lazat bangat.. Tak dapat celen LONTONG KLANG kat Bandar Botanic dll nya...!! Sambal Sotong dia ni sangat kaw2...!!! Dah tak nampak menu lain, memang kami sentap yang ni je tapau balik rumah adik sebab Mak, Toklong & Aunty ada sana jugak...
*****
Bagi yang mau contact no di PADANG@BUKITTINGGI, INDONESIA...
(Thanx to CT NORA @ MAMAAINA)
Pak Kamal : +62813 7465 2200 / +62853 7477 3020 atau
DSS Tour & Travel :
M. Subari : 0813 2004 6103 / 0818 0680 3803
Januardi : 0813 6554 2976

Friday, November 23, 2012

BUKITTINGGI, INDONESIA TRIP....

Jumaat pagi lepas breakfast kami check out dari hotel di PADANG, INDOENSIA.. Nasib hubby setuju nak ke Bukittinggi untuk 1 malam.. Kalo tak, mau 2 pompuans ni duduk dalam bilik hotel je tunggu 2 boboys pi scuba diving tak henti2.. Mak ada sound, "orang pi sana tak tido Padang lah, orang tido kat Bukittinggi sebab senang shopping"... Huwaa hahaaa.. Mak ku sorang itu.. Sangat terer sebab dah 2 kali pergi..


Nun di sana GUNUNG SINGGALANG.. Antara gunung berapi di Sumatera Barat di samping GUNUNG MERAPI.. BUKITTINGGI ni dikelilingi gunung & bukit2.. 


Singgah sini kejap.. Antara tempat popular on the way ke BUKITTINGGI.. Orang kata nak awet muda, basuh muka dengan air terjun tu.. Tak kuasa lah nak pi sebab ramai sunggohs manusia hari tu.. Maybe cuti Awal Muharam kot..


Kendian ke sini.. PAK KAMAL yang bawak kami ke sini2.. Bila dah last minute, mula lah kelam kabut nak cari kereta sewa & driver.. Google & google, jumpa kat blog SURITERA.. Tapi contact no semua dapat dari CT NORA.. THANX bebanyak MAMAAINA @ CT NORA..!!!


Cantik kan senibina nya.. Memang asalnya di sini.. Langsung ke Negeri Sembilan..


Pak Kamal tak dapat dikesan.. Maka self-timer lah atas batu batan situ..


Lawanya rumah orang ni..


Banyak atap kat sini camni designnya...


Dibawa ke sini.. Tengok telekung, kain dll.. Amik yang patut untuk adik2 & mak2 je.. Shopping takde dalam itinerary.. Kami ni kan suka jalan2 & makan2 je... Ada lah beli jugak, takkan takde langsung..


GUNUNG SINGGALANG... Weather cantik Alhamdulillah...


Posing kejap kat landmark Bukittinggi... JAM GADANG...


Masuk jugak PASAR ATAS.. Tapi kami pi cari makan.. Kuih ni sangat sedap.. Ada filling pisang dalamnya.. Thot macam keria tapi bukan sama sekali....


Wohhhoooo... SATE PADANG.. Ketemu jugak akhirnya... Sate macam biasa tapi kuah nya sangat lain.. kebulur punya hal, lupa nak makan dengan Keropok Kulit Lembu.. Tapi camni pon dah lazat..!!


Sementara tunggu Pak Kamal, ternampak ISTANA BUNG HATTA..


PLAZA BUKITTINGGI...


NGARAI SIANOK.. Canyon lah kiranya ni yang terletak di perbatasan Bukittinggi..


LOBANG JEPANG ni berdekatan NGARAI SIANOK.. Terowong yang dibina tentera Jepun dolu2...


132 mata anak tangga lol..!!! Sempots mokcik ni.. Longgar seluar lepas tu..


Wohhooo.. Jumpa warung SOTO & SATE BETAWI... Yang ni SOTO (sup) dihidang dengan nasi putih...


SATE BETAWI... Kuah kacang tu ada kicap pekat & limau nipis.. 


Check in hotel atas bukit... Sangat best permandangan.. Tapi blurr sebab hari dah petang..


Sunset... Subhanallah.. Cantik.. View dari balcony.. 


Tu jalan nak ke Medan.. 14 jam dari Bukittinggi kalo naik kereta...


Pagi Sabtu... Hujan & berkabus tebal... Tak nampak jalanraya pon...


Breakfast...


Sambil tu jalan2 keliling cafe.. Kat luar masih berkabus.. Lagi pon resort ni kat tanah tinggi.. Takmau tunjuk bilik sebab tak elok.. Frust tapi sebab temperature, view & location best, maka dapat lah cover ke-frustan itu...


Sini food biasa2 je.. Tapi sedap..!!


Si gegirl ni memang kenyang dengan ni je la.. Chocolate Rice ni memang sangat tersohor di sini...


On the way to Padang.. Hujan lagi...


Dapat jugak tengok jeram2 tepi bukit/gunung ni...


Sampai sudah airportnya...


Bye bye PADANG & BUKITTINGGI... Till we meet again.. InsyA...