Wednesday, October 31, 2012

HARI IKAN SEDUNIA...

Dah mentekedarah daging sejak Hari Raya hari tu, maka dengan segala hormatnya tekak memanggil2 pulak daging hewan yang lain.. Baik di darat maupon di laut.. Tapi yang di laut tu lah paling memikat hati...


As always sejak dua menjak malas & penat ni, maka dengan usaha yang murni dah target nak beli Dory Fillet kat hypermarket tu.. Yezzaaa... Dinner malam tadi.. Simple & kejaaappp sangat nak buat.. Sprinkle je garam, oregano, balck pepper & olive oil lalu dibakar/grill.. Campak jugak sayur mayur kesukaan & tak lupa Cheese..!! 


Tambah jugak Mashed Potato dengan gravy sempoi ni... Bebuah Olive tak leh tinggal... Also Chilli Flakes Turki from YONG MOHKEMBARA...


Lunch tadi masak PATIN TEMPOYAK + PETAI... Yummmeehh.. Alahai tempoyak yang mertua kat Perak dok supply ni dah nak habis..!! Nanti nak roger2 dia lah..


Ni SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS.. Also dimasak dengan santan, petai, daun kunyit, bungan kantan & cili api...!! Untuk lunch hari Isnin.. Makan dengan Ikan Kembongs Goreng je.. Also Sup Sayur Sempoi...


Selasa pi Kemaman.. Bawak budak2 ada kelas tambahan... Penat memang tak habis lagi.. Biarpon hujan rerintik, masuk je la kat Autowash.. Murah & cepat gitu...


Awatlah kat Kerteh takde ni...??


Sape malas mandi boleh la join kereta2 kat sini...

Monday, October 29, 2012

KORBAN DI HARI RAYA KORBAN...

SALAM AIDIL ADHA..!!! MAAF ZAHIR BATIN..!!


Posing pagi raya kat rumah mak sebelum gerak ke rumah tokki kat belakang tu je.. Baju raya puasa yang lepas sbb pakej baju kaler ni je yang senang  gosok..!! Kepenatan sebenarnya sbb ke KL for 1 night sebelum Raya ni.. So kami cuma lepak & makan2 kat rumah tokki.. Also sebab silap info, aktiviti korban rupanya Raya ke 2.. Aunty pon sorang je yang balik dgn family dia.. My only brother pon tak balik.. 3 kakak pompuan dia yang balik..


Petang tu ramai2 ikut uncle & aunty pi tengok tanah @ Penor, Pahang... On the way tu mesti nya lalu PANTAI SEPAT...


My cousin babysit the kids... Cantiknya weather Subhanallah.. Tak kasi budak2 ni mandi.. Sebab orang2 tua malas masuk air..


RAYA KE 2.. Agenda KORBAN LEMBU.. Hubby nak masuk bahagian tapi tak tempat dah.. Last minute semua berebut.. Maka nya hubby tolong melapah je lah..


Khemah ni untuk group kami... Group sebelah sungguh efisien & sepakat.. Siap ada kanvas untuk duduk melapah, ada besen, ada wheelbarrow... Ketua group OK, gitu lah jadinya... 


Ni lah group kami.. Takde kanvas bagai, makanya alas meja makan raya rumah atok kena kidnap untuk jadikan alas tempat kami melapah bagai... Mana nak cari time2 gelabah tu... Ketua group ni kan, 3 bahagian tau.. Datang terlewat pulak.. Tapi Alhamdulillah, dia kasi banyak bahagian dia ke abang2 Bangla tu..


Habis plan macam2 nak buat Raya ke 2 tu.. Semua kena turun padang melapah bagai....!!


My BIL & cousin yg demam pon turun - kerahan tenaga.. Kalo tak tolong, nanti pukul berapa la nak siap..!! Hehehe... Habis kecik2 daging lembu dilapahnya.. Adeei, lantak la janji siap lapah.. Hahahaa..


Call 911... Abang2 Bangla datang segera membantu kejekan tulang & kaki lembu besor dengan kapak power dia..!! My tokki tu sama sibuk dengan tongkat nak monitor keje2 melapah & membahagi.. My cousin tu PA dia la, to cool him down... My sis & Bibik pon sama bising suruh balik tukar baju kurung pink liplap tu.. Takut kotor la, koyak la.. Heheh, raya ni la.. Tak kisah...!! Malas nak balik salin pon ya..


Me (baju kurung pink liplap2 nak pi beraya asalnya), Bibik my sister #2, my sister #3, my aunty & abang Bangla baju oren busy melapah..!! My sis #2 tukang pukul foto & balik rumah amik barang yang takde.. Asal datang nak jengok2 je sbb keje2 melapah 1 bahagian korban kepunyaan tok tu, kami dah lepaskan pada the guys.. Sebab the girls akan tunggu kat dapor/rumah untuk kejekan nak masak untuk lunch nanti... Plan asal dah terkorban..!! Hehehe... 


Sungguh loud group kami ni tau.. Potpet2 sama naik dengan melapah.. Tok kami korban 1 bahagian saja.. Tapi kami yang datang 17 orang, 4 generasi.. Dari toknyang sampai ke cicitnya... Sorang tu 3 bhg (ketua group -tak tolong langsung), sorang tu 2 bhg (datang berdua dgn 1 anak), sorang tu 1 bhg (datang dgn 1 anak) & tok kami 1 bhg.. Group yang start sangat lambat tapi siap agak cepat.. Thanks Abang Bangla dengan kapaknya.. Banyak kami kasi daging ke dia.. Sebab kami pon dapat banyak.. Sape nak mentekedarah daging banyak2 ooiii.. Kolesterol pon tersengih ternganga je ni...

Tuesday, October 23, 2012

KERETA MATI TENGAH JALAN..!!!

Pagi tadi ke Kemaman bawak kids ada kelas.. Asalnya nak hantar barang2 recycle ke pusat KITAR SEMULA, so tukar kereta dengan hubby.. Ehh ehh hilang pulak nombor telefon pusat tu, maka kensel la hari ni.. Sesudah hantar anak2, konon nak melilau sana sini cari barang untuk Raya Haji.. Betol2 dah keluar simpang @ main road, tetiba enjin kereta mati.. Start balik, jalan kejap & enjin mati lagi... Start lagi, kereta gerak sikit  & bawak ke tepi jalan.. Takmau la block kereta lain kat main road tu..!!! Tak pasal2 kena sumpah nak Raya Haji ni..


SMS pon laju2 caca marba.. Hubby ada event & busy kat plant hari ni...So tadi try SMS je la.. Berkali2 SMS tak di jawabnya.. Call kejap pon tak berjawab. Kalo dia dah masuk plant, maka nya memang la takleh contact langsung.. Sebab dalam plant guna walkie talkie je.. Rasanya bukan problem bateri.. Bila boleh start enjin, drive la pelan2 ke workshop. Adik tu kata maybe oil filter tersumbat sebab dia check enjin/air dll macam OK katanya.. (Akak pon kata gitu, dik... Akak tau jugak skit2..) So berani2 kan diri, amik nombor telefon adik pomen tu, fetch the kids & drive pelan2 balik Kerteh.. Bawak 50km/hr lol...!!!! Alhamdulillah sampai.. Eh eehh nak sampai rumah baru darling hubby call.. Terkejot dia sebab kami dah nak sampai rumah.. Dia dalam plant masa tu, makanya memang lah tak dapat message..


Sangat bersyukur sebab kereta tak mati tengah kesibukan construction jambatan @ BUKIT KUANG ni. Kalau kena kat sini, adei kesian lah kereta lain sebab jalan tengah haru biru.. Alhamdulillah pagi2 ni kereta tak banyak sangat...


Camni lah jalan dari bandar Kemaman nak ke Kerteh.. Malas nak amik jalan alternatif via ZOO KEMAMAN @ IBOK sebab dalam hutan.. Scary la jugak.. Lori pon banyak..


Also sangat bersyukur sebab cuaca panas... Kalau lah hujan, movement agak limited kan. Begitulah perjalanan hari ni, semuanya dah ditentukan Ilahi.. Susah senang, semua ada rahmatnya..


Tadaaaa... Side mirror ni dah komplen sebab dah lama berbakti kot.. Dia nak yang baru la tu... Heheheh, rongakdah tu..


Mirror ohhh Mirror...Retak seribu dah ooii... Betol2 masa sms hubby, cermin kereta kena langgar.. Actually ada tergesel jugak kat body kereta tapi sikit je.. Kesian jugak pakcik driver lorry tu datang berlari2 mintak maaf... Dia mengaku ter-laju nak overtake another huge truck.. Adeeii la pakcik... Takpe lah.. Cermin je..


Hubby memang takmo tukar kereta pagi tadi.. Sayang sunggoh dengan cinta dia ni.. Ni lah kereta hangkut barang scuba diving, hangkut basikal off-roadnya, kereta masuk hutan, kereta jalan kat beach... Cinta saya jugak sebab kereta ni sangat best.. Pick up yang sangat pick up.. Kat highway sangat best bawak ni but not in KL sebab susah nak parking.. Space kecik2.. Hubby OK je but not me lah.. Nak hantar service, belum sampai masa sebab ada 1,000km lagi... Service every 10,000km.. 
***
Cepat check kereta, weekend ni Raya Haji nanti nak balik kampung...!!!!

Sunday, October 21, 2012

GUMBIRA GUMBIRA...!!!!

Alhamdulillah... Hujan rahmat & I guess the monsoon's here.. Dari malam tadi hujan je.. Lately pon dah kerap hujan.. Dari pagi tadi pon hujan... Gilir2 la hujan, stop, hujan & stop... I like, I like... Tapi kesian nelayan tak boleh ke laut untuk mencari rezeki.. Moga mereka dll dimurahkan rezeki dengan lain cara.. 


Sejuknya macam winter wey... Time ni la nak bawak keluar baju sejoks.. Kalau berterusan musim hujan kat Pantai Timur ni, memang sejuk tau.. Mai la sini nak rasa... Ala2 winter la konon macam kat oversea gitu.. 


Bila musim hujan gini, ramai la terperok kat rumah.. Golek2 tengok TV.. Tapi yang hangitnya cenggini lah... SERVICE CURRENTLY NOT AVAILABLE... Sabor je lah.. Kena stock up DVD la kot.. Haa aahhh, DVD citer Korea berlambak tak tengok lagi..!!! Also KOPI O & Biskut Kering... Owwwhh, belum beli...


Berita yang agak happy pagi tadi.. TABASCO disahkan HALAL... Yezzaaa, boleh makan dengan pizza & pasta masta brasta baby...!!!


Pagi Jumaat ke KL lepas breakfast.. Walopon stucked 1 jam sebab kemalangan depan Hotel Legend Cherating tu, kami redha je sebab nak attend wedding anak kawan  di Dewan Perdana Keramat semalam (Sabtu).. Part paling best sebab dapat berkumpul ramai2.. Kenkawan masa bermastautin sementara bertahun2 di Vietnam dolu2... Ada yang lebih 7 tahun tak jumpa.. Susah senang, sakit pening bersama2 kami harungi hidup di tempat asing.. Memang dah macam adik beradik.. Moga ukhuwah kami berkekalan.. Anak2 yang dulunya kecik2, sekarang ada yang dah kahwin... Begitulah masa.. 

Thursday, October 18, 2012

KATA-KATA & KENANG-KENANG @ KHAMIS...

Aiyaaa... Sikit2 nak merungut... Sikit2 nak merungut.. Cuba lah buat2 bersyukur & sentiasa redha... Peringatan untuk diri sendiri.. Bak kata pepatah & arwah bapak dulu, dalam apa jua keadaan, DI MANA ADA KEMAHUAN, DI SITU ADA JALAN.. InsyaAllah.. Sebagai umat Islam pon, kita diwajibkan BERUSAHA, BERDOA & BERTAWAKKAL kepada Allah swt.. 


Actually, balik dari Kuantan baru2 ni, mak ikut balik Kerteh.. Suka sangat2.. Selasa baru ni pi Kemaman jejak Kak N yang jaga kami masa kecik2 dulu.. Redah cari sampai dapat.. Alhamdulillah, jumpa jugak.. Walopon kurang berada, tapi dia masih seperti dulu.. Sangat HAPPY GO LUCKY.. Suka berseloroh berjenaka & ketawa.. Masih membuat kuih menampung keluarga sebab suami tidak lagi ke laut.. Anak2 ramai namun semuanya sangat gembira.. Tak pulak dia merungut walopon banyak dugaan melanda.. MasyaAllah.. Tenang & gembira nya dia..
*
Semalam, Rabu ke Dungun.. Bawak mak jumpa 2 kawan sewaktu mengerjakan Haji 2 tahun lepas.. On the way balik, mak citer rupanya mereka tu bermadu.. Baru tau semalam..!! Mereka berdua tu ingat Mak dah tau sebab jemaah lain dah tau.. Gelak besar mereka.. Kami ingatkan adik beradik sebab mereka sangat rapat.. Susah senang bersama ke Mekah & bekerja membantu suami.. Seiringan berjaya, bergandingan bersama2 dengan bisnes yang ada walopon mereka berMADU...!!!
*
Teringat pulak citer sorang kawan ni.. Jatuh bangun sebelum berjaya dalam perniagaannya.. Jugak seorang kawan yang lain, menjadi seorang yang amat berjaya dalam kerjaya nya.. Perjalanan sebelumnya amat perit namun dilewati jugak... Ada jugak yang terpaksa bekerja yang itu walopon pilihan yang ini.. Ada yang mau begitu, tapi yang jadinya begini... Jugak sebaliknya...
*
And ooohhh CAPT MULAN the PILOT...
DON'T COMPARE YOUR LIFE WITH OTHERS, 
YOU HAVE NO IDEA 
WHAT THEIR JOURNEY IS ALL ABOUT.. 

Monday, October 15, 2012

HYATT KUANTAN... ARWAH BAPAK DALAM KENANGAN...

Sabtu ke Kuantan, ikut hubby ada event kat HOTEL ZENITH.. Hotel Zenith penuh maka kisahnya kami tercampak nun jauh ke HYATT KUANTAN tepi PANTAI TELUK CEMPEDAK... Adei, dah le plan macam2 nak buat kat bandar malam tu.. Masa kecik2 dulu, ada jugak ikut bapak round2 kat luar hotel ni.. Dia bawak jalan2 dalam kereta.. Dia citer & tunjuk ada pi makan kat sini, meeting kat sini.. Bukan lah selalu.. Kalo Bos Besar ajak laa.. Sebab kami sokmo potpet tanya mana dia pergi, dia tunjuk lah tu.. Anak2 busy body gitulah.. Masa tu dia busy2 dengan bolasepak dulu2.. Daripada main bola, sampai jadi coach.. Terjenin sekali sekala terasa nak nginap kat sini.. Memang femes emes hotel ni.. Kami paham ngapa dia tak bawak kami makan/tido kat situ.. Mana mampu oooiii masa tu... Yang mampu memang sah2 ronda2 tepi PANTAI TELUK CEMPEDAK tu.. Memang la tempat kami anak beranak bersantai dulu2.. Walo busy camna pon, arwah bapak akan bawak kami jenjalan.. Mesti bawak..!! AL-FATIHAH... We miss u so much  papa...!!!


The katil..


The TV, The Kerosi & The Mejatulis.. 


The Bilikair..


Aaaahhh... Ni la hehantu ayor... Walopon hujan berderai2 turun, takde depa kisah pon.. 


Apak & anak2 the same blood.. Asyik berendam je.. Only the omak remain kering..!! Malas weeiii nak tukar2 baju... Sejuk jugak sebab hujan.. I kan PILOT... So kena la jaga stamina & kesihatan.. Huwa hahahaa..


Alhamdulillah, walopon busy dengan endless workload, hubby masih ada masa dipaksa untuk melayan anak2... Ngeee... 


Best jugak sebab tak ramai.. Sebab hujan kot memasing berlengkor atas katil...


Memang le cantik.. Pasir depan hotel memang dijangka dengan mantap.. Patut lah parking lot penuh dengan plet kereta orang luar..!! Ater kami terpaksa park kereta kat tepi hutan..


Like.. Like... Ada ketika masa arwah bapak bawak team Pahang jogging2 tepi pantai ni, kami ngekor kat nun belakang.. Terkedek2.. Yang best lepas tu pi pekena NASI LEMAK SAMBAL KERANG somewhere near there lah.. Yezzaaa, sangat lazat.. Hanya orang Kuantan yang tau pasal tu dolu2... That was more than 30 years ago..!!! Fuuhhh, lama nya tu.. 


Nak kena jerit baru nak keluar dari pool...!! 


Rasa nak hangkut balik je.!!


Banyak jugak pool kat hotel ni.. Sini ada 2 biji lagi..


Hujan makin lebat.. Hari dah nak Maghrib... Buat2 lah beredar sebab si tanduk2 suka bermaharajalela time2 Maghrib ni kan.. Jangan lah lalai wahai Umat Muhammad..!! Nauzubillah... Jauhkan lah kami dari lalai mengingatiMU, Ya Allah...

Saturday, October 13, 2012

ENTRI KHAS... WALOPON TAK DAPAT JADI DUTA...

Pernah ada impian nak jadi DUTA sebab nak round the world tapi tak berhasil... Hookeeyy... Sementelaah tak kemana-mana lagi ni sebab hubby masih keje kat plant, nak story mory pasal GOCHUJANG.. Atas permintaan some lovely frens, ni dah dapat kumpul sikit sebanyak info tentang GOCHUJANG PASTE yang ramai tertanya2 apa bahan mentah asasnya .. OK, ni dia DUTA GOCHUJANG yang tak bertauliah nak citer... On your mark, get set GOOOOOOO...!!!!










Ni dari container Gochujang yang ada kat rumah.. Image untuk bahan2 asas GOCHUJANG.. Chili, Malt, Glutinuos Roce Powder & Soybean.. Maap la sebab tidak dikilangkan di Malaya, maka tiada la LOGO HALAL di container ini..


Ni dari buku resipi yang diborong di Korea dulu.. So bahan2 asas memang lah sebegitu.. Ada few students Malaysia kat Korea dah cakap masa kami tanya, dia kata ada imam/ustaz dah kata Gochujang Paste ni Halal.. Kalo sesape jumpa resipi yang ada MISO, tu yang selalu depa buat kat rumah sendiri sbb depa tak ada soybean powder/paste tu.. As mentioned dalam resipi2 dulu, kalo ada MISO (banyak tak halal), saya guna kan Taucu + Cuka + Gula.. SELAMAT MENCUBA..!!!