Sunday, September 30, 2012

BLOGGERS MEET-ING.... LAGI & LAGI..!!

Alhamdulillah, arrived safely malam tadi.. Home Sweet Home..!!! Yezzaaa...!! Banyak jugak hasil 4 malam di KL baru2 ni..


Jumaat baru ni, memberanikan diri drive ke Dengkil via Kesas & Putrajaya @ PLUS. My brother kata boleh lalu ikut Banting tapi takut laahh.. Nak visit kawan dari kecik.. Kawan yang sorang ni sama Tadika, sama sekolah rendah & sama sekolah menengah yang baru keluar hospital.. Operate mata.. Potpet2 lah si Mulan dengan geng2 dari pagi Jumaat sampai petang nya.. Balik pon sebab hari dah nak pukul 4.. Takut tersepit kat traffic jam pulak.. On the way balik, my fren kata tolong lah amik jalan Banting sebab sangat dekat.. Berani kan diri & YES, sangat dekat compare to jalan highway Kesas & PLUS tu..  


Khamis malam my sister ajak pi SETIA CITY MALL.. Not that jauh dari Klang, so OK la takde traffic jam sangat lagipon dah lepas pukul 8 malam..


Dinner kat TGI Friday... Ni anakanda punya.. RIBS kesukaan dia..


BBQ Buffalo Chicken Wing.. Entah la, lupa2 ingat nama nya.. 


CHICKEN & CHEESE... Burrrppp...!! Konyang den malam tu..!!


Hasil plan last minute.. Meeting2 dengan Blogger yang sangat sweet & slim ini.. 
RAI ~ OURKIZUNA... 
Haaa, tak menyangka sangka betol.. Rai kata, rumah dia 15 minit je dari Bandar Botanic Klang.. So maka hatta on the way amik hubby kat KLIA semalam (Sabtu), kami roger2 & berjumpa di McDon Kota Kemuning.. Breakfast & potpet2.. Sangat seronok.. Maap ya Cik Rai kalo Cik Mulan ni tersalah kata, tersilap bahasa.. Alkisah sangat excited sampai potpet takde tanda koma pon.. Lepas jumpa Rai, lepak rumah aunty kat Putrajaya pulak sebelum ke KLIA & zooomm ke Kerteh..


Hasil hubby dari Bintulu.. Mana taknya ada hasil sebab si isteri dah potpet2 "beli Kek Lapis tau, beli Kek Lapis tau".. Muahahahaaa... Kalo u alls dekat, mai la datang kita makan sikit2 sorang.. 


Mat Saleh panggil VELACHANS... But we Malaysians call Belacan..!! Wakakaaa.... Sekilo you..!! Dah dikerat kecik2..  Kalo dekat buleh kongsi sikit2 sorang..


Ni tak tau nama apa.. Rasa pon belum sebab busy nak selesaikan kain kotorrrr..!!

*
Alhamdulillah.. Trip kali ni dapat jumpa adik2, aunty uncle, cousin, kawan lama, kawan baru... Pergi cuci mata tempat baru = SETIA CITY MALL & cuci poket kat GM KLANG yang borong morong tu... sangat best kat sini sebab murah gila..!! Dekat pulak dengan rumah my sister..!! Yaahoooo yabeda beduuuu...!!

Thursday, September 27, 2012

BREAKFAST @ NTV7...

Selasa kemarin lewat petang kami ke KL lagi.. Sampai tengah malam buta Alhamdulillah.. Tapi pepagi lepas Subuh semalam (Rabu), kami check out.. Ada jemputan breakfast..


Sampai studio gelap hari.. Nasib jalan sangat smooth..


Time orang tak ramai ni, sambil capai camera dok cilok sana sini nak pukul foto studio.. Almaklum orang tak pernah masuk studio.. Huwa hahaaa... Ni STUDIO KAKI BOLA...


Cenggini rupanya masa takde orang...


Lepas tu cameraman masuk studio, den pon angkat kaki la sebab malu-malu CAT...!!


Ngeeehhh... Si kecik bertiga Jessinia, Marsha & Najwa ni dapat jemputan untuk BREAKFAST SHOW @ NTV7.. Dok bercerita pasal Scuba Diving untuk kekanak Ribena... Bersama2 diorang tu, Tuan Syed Abdul Rahman, merangkap Founder & Director KIDS SCUBA MALAYSIA... Omaknya tukang pukul foto dari belakang je.. Alaa, amik la sekeping dua.. Depa dah sound OK je nak round amik foto tapi NO FLASH..!! Suspen jugak takut terpijak segala mala wayar2 yang berselirat dalam studio tu... Cer kalo terjatuh mana2 camera or lampu2 tu, tak ke haru biru jadiknya... Huwa haha... 


They were so babbly before on air.. Bla lalaaaa sampai bingit satu studio yang aman tenteram tu.. Tapi bila time LIVE, semua segan silu pokok semalu.. Hehehee...


Curi kat FB cousin.. Cenggini rupanya dalam TV..


Sessi foto ter-pause kejap bila DATO FARIDAH MERICAN masuk Waiting Room ni jugak.. Segan silu senyap seribu kata.. Sangat friendly sampai segan tak tau nak cakap apa, nak buat apa.. Dato Faridah punya session lepas tu je..  


Habis je sessi tu, semua cabut balik.. Jessi & Najwa kena pi sekolah... Kami ke KLIA hantar hubby nak ke Bintulu ada meeting.. Sabtu baru balik.. So melepak la kami kat rumah adik @ Bandar Botanic Klang sampai Sabtu 3pm.. Sesape ada Open House lagi tu, boleh kami pi ke..?? My sister ni keje tapi sibuk nak ajak pi Kenanga laa, pi Setia Alam ada mall baru laaa.. Kakaknya bukan kaki soping.. Kaki makan je..!!

Tuesday, September 25, 2012

KOREA TO CHINA... MAKAN, MAKAN, MAKAN..!!!

Busy lazy & messy nak update blog..!! Nak luah macam2 tapi hati kata biar pendam..!!! Namun begitu, hati ini sangat rindu sama kamu & kamu semua..!! 


ASPARAGUS + GARLIC.. Kita pekena Chinese Food pulak @ DE TEMPLER, TAMAN MELATI.. Jugak sangat rindu Chinese Food.. Kami singgah on the way balik dari KL, Khamis lepas tu kan.. Kes u-turn pi KL semula @ Genting Sempah tu..


Must try..!! CRISPY GLASS CHICKEN.. Sangat mabeles.. Menu wajib tiap kali datang....


BLACK PEPPER BEEF.. Awesome sebab daging sangat lembut..


DIM SUM.. Favourite..!! RED BEAN DESSERT & STEAMED TOFU pon ada tapi tak tau foto hilang entah ke mana... Alhamdulillah terubat rindu..


U know kan sejak 2 menjak ni femes emes MAGGI KETAM.. Asalnya konon dengar start kat Dungun (I heard lah..) and now ada sebiji kat Kemaman jugak.. Pepagi buta Jumaat lepas (kalo tak keluar daerah la), misi mencari bahan mentah & jalan-jalan isi perut @ Pasar Tani KERTEH.. Jumpa ketam besar.. Amik 4 ekor = 2 kg.. Baloi masak sendiri.. Puas hati kami makan untuk dinner Sabtu kemarin.. Makan kat kedai kena sopan jaga tatasusila.. Kat rumah makan freestyle, bersila pon takpa.. Kelentong kelentang ketok kulit ketam..!! Hubby kata, 95% nak sama rasa kat kedai.. Yo ko o no Jong Lennon..?? Sebenarnya memasing suka ketam, masak apa pon sedap kan..


Tetiba je lately mood sangat jauh datang & pergi ke LAUT CHINA SELATAN.. Agaknya angin taufan SAMBA bawak mood jalan-jalan dari China & Jepun.. Kemarin minggu lepas makan Chinese Food.. Dinner tadi mood nak pulak masak UDON.. Takde MISO paste sebab banyak jual tak halal punya.. Dulu dah cuba ralat & maka-nya pes Miso boleh di-opt dengan Taucu + Cuka... Blend la taucu & tapiskan air nya.. Untuk sup ni, tumis je bawang putih, masuk air & ikan bilis yang ditapis+diblend, sayur ikut suka hati, fish cake, crab stick, telur kasi pecah & seaweed... Laris jugak sebab makan bersama Kimchi.. 
*
Dah habis entry TAUFAN SAMBA ni.. Bubye.. Nak pi Brunch jap.. Ada akak tu order Nasi Dagang power..!! Alhamdulillah.. Moga mood nak update sekencang & selaju angin ribut Taufan SAMBA.. Take care semua..!!

Thursday, September 20, 2012

CHECK IN, CHECK OUT..!! KOREA, KOREA, KOREA....!!!!

Selasa malam kami sampai KL, ikut hubby ada meeting on Wednesday.. Yabeda beduuu dapat jalan2..!! Sebab boring sunyi sepi dok kat Kerteh lately ni huwa hahaa...


Co-pilot jadi Pilot On Duty malam tu.. Sebab big boss sangat penat & ngantuk.. Takpe takpe, boleh claim nanti..


Bila penat lepas drive 400+km, sangatlah best tengok katil gebu geban ni..


Tak ngantuk la diorang ni sebab tidor keroh kerih dalam sepanjang journey..


My territory..!!

SPRINGY NOODLE + BEEF PASTRAMI WTH SOUP
Semalam (Rabu) sementelaah hubby pi meeting, bikin temujanji BRUNCH sama kenkawan ex-Vietnam.. Kami lepak kat NOODLE STATION @ GIANT KOTA DAMANSARA.. First time drive pi sana.. Alhamdulillah sampai dgn maju jaya nya.. TQs Mr GPS..


Marsha's CREAMY SPRINGY NOODLE + BEEF PASTRAMI..


Little Iman's NOODLE.. Entah haper ke nama.. Cik Pah & Kak Ida pi sekolah to fetch Amani.. So tatkala mem-babysit 3 kekanak ni, main2 dgn camera.. Tapi pesal tak hengat nak amik foto bebudak ni.. Oh yaa, sebab depa ni tak duduk diam.. Naik kerusi, main bawah meja bagai..


SPRINGY NOODLE WITH ........... Lupa...


Pukul 4.30 hubby habis meeting.. Kids mintak pi Midvalley before balik Kerteh, nak makan2 @ DUBU DUBU.. Maakk, traffic jam la time ni..Teringat my friend cakap near PAK KOPITIAM ada kedai Korea HALAL.. At least tak jauh sangat dari KLCC tu..


Punya lah lalu banyak kali tapi tak tau rupanya its a KOREAN HALAL RESTAURANT..


Nice deco tau..!!!


Menu..


Lagi menu Korean Cuisine... Patutlah tak tau kedai ni kedai makan Korea, sebab depa ni serve Western Food & macam2 lagi...  


MINE... JAJAMYEONG... Noodle & Soy Bean Paste Sauce.. First time makan ni.. Asyik tengok dalam drama Korea je.. Sedaappp..!!!


Zharif's BULGOGI SET.. Pi mana2 kedai Korea, dia mesti order BULGOGI... Ala2 daging masak kicap cair..


The taukeh sangat2 friendly.. As first timer, we're welcomed with "SAYANG SAYANG" bear tu... Bukan dia kasi bawak balik laa.. Kasi teman makan je..


Also, he prepared the famous Korean Candy himself untuk tontonan & mulut kami..


We've seen & tried this candy masa duduk Korea dulu.. Sangat sedap.. Nanti nak try buat lah..


Tunggu keras & sejuk sikit, baru ngap masuk mulut...


Upper Level.. Sangat cozy..


Sangat kreatif & artistik..


Aiyooo.. Camera kaput cannot capture dengan lawa..


I like..!!!


Ada buku2 & magazines untuk lepak santai..


Dinding tangga dicat dengan lukisan batang pokok...


Suka sangat dengan deco kedai ni...


Dinding Ground Floor..


Smaller table tepi pokok dalam kedai...


Rasa nak hangkut bawak balik je meja ni..


A shot from outside the kedai..


Sangatlah artistik...


Layout & deco menjemput tetamu... Opss.. Menambah info OURKIZUNA : kedai ni selalu masuk DRAMA MALAYSIA...


We're here @ SWEETREE... Near Taman Ampang Hilir & Taman Putra Sulaiman.. Dah kenyang boleh balik Kerteh... Kira early dinner lah tu..!! Takyah stop2 lagi untuk isi perut..


About 2km after Tol Gombak, hubby dapat call.. Diperlukan untuk attend another meeting pagi Khamis (today lah)... Aiyayayaa.. Alhamdulillah tergerak hati nak bawak baju lebih sebab pernah kena dulu heheheee.. Nak tak nak, kena lah u-turn kat Genting Sempah..


Maka check in lah balik ke hotel yang sama.. Alhamdulillah jugak dapat bilik lain.. Sebab bilik semalam tu aircond dia not in good condition.. Berpeluh beb dalam bilik hotel.. Pagi ni malas keluar berkeliaran sebab takut poket bocor.. Hahahaa.. Semalam pon gitu, jumpa kenkawan sebab takmau poket bocor, tu sebab duduk makan je.. Kalo jenjalan sana sini, mau tanduk2 macam2 saiz keluar nak beli itu ini.. Padahal banyak benda dah ada.. Yang belum pakai pon ada..!! Jangan sengih2 tau sebab I'm pretty sure u all & u all pon sama.. Wakakakakaa... Tunggu hubby call ni, kami check out & balik Kerteh lah.. Biorpon esok dah weekend tapi plant masih shutdown & keje mesti keje...