Monday, July 30, 2012

CERITA CERITI HARI INI...

Waahhaaa..... Kenyang air je tiap hari.. Kalo tak turun berat badan ni, tak tau lah teman camna..!! Jalan2 PKNS Selangor &  Iftar dengan KIDS SCUBA sangat best Jumaat yang lepas.. Maap sebab kebulor, tak sempat amik foto.. Part yang jugak best, jalan2 cari baju melayu for apak & anak di PKNS Jumaat baru ni, terrrr-jumpa YONG MOHKEMBARA di sana.. Kalo la tak pose, mau kami duduk mana2 minum2 sambil potpet2 sementara nunggu orang solat Jumaat.. Jumpa peluk2 je lah sambil soksek sikit2.. Bulan pose ni lembap sikit nak update blog & BW sebab sekerat hari melawan banyak tanduk kat kepala ni, ikut kenkawan bertadarus.. Balik rumah sebelum zuhur terus tergolek atas katil.. 


Hari ni atas permintaan kenkawan rapat, seperiok besor masak Lecikang.. Bahan mentah import dari Vietnam.. Payah nak jumpa kat Malaya.. Ada jugak, tapi kualiti kurang.. Bukan semua la, ada sebahagian beli kat sini jugak.. Cuaca paneh ni, sedap telan ni..


Hantar sebekas Lecikang, dapat Pizza Hut mini.. Alhamdulillah... 


Hantar lagi sebekas Lecikang, dapat pulak lauk Gulai Ikan Masin.. Alhamdulillaahhh..!! Takde hajat langsung mintak balasan pon.. Tapi my close frens semua ni tau si Mulan malas masak lauk nasi.. Ahaks..!!


Tak pulak hantar Lecikang ke dia, tapi dia hantar hamper kecik ni.. Dia yang kat plastik tu tak hantar, YB kawasan ni yang hantar.. Terkejut teman..!! YB datang rumah oooiii.... Alhamdulillaahh... Moga mereka yang di kawasan terpencil sana2 tu dapat jugak yang sebegini atau dapat lebih lagi.. Amin.. Kerana mereka yang lebih memerlukan..


Ni isi perut hamper itu..


Nak habiskan roti sebuku.. Bikin Sadin Roll.. Asal hati nak buat FAJITAS.. Tapi hubby sms kata ada jemputan Iftar kat luar.. Yeeyyy yabeda beduuuu..!!! Omak & anak makan Pizza & Sadin Roll tu je hari ni.. Kenyang sesungguhnya.. Ada balance lagi..!! Suspen jugak masa hubby kata Iftar kat luar, takut tak jadi.. Al kisah semalam katanya ada jemputan Iftar, tapi 5 minit sebeluim azan Maghrib, tersembul dia kat pintu, balik sebab penat sangat.. Maka citer kisah nya semalam, kami kongsi2 la makanan semalam.. Udah le semalam masak & recycle leftovers.. Huwa hahaaa... Alhamdulillah mulut2 di rumah ni bebas menerima apa saja.. 

Thursday, July 26, 2012

NO STORY BUT WANNA STORY MORY..

Belum ke mana2 Pasar Ramadhan lagi.. Dengar citer mahal berdentoms... Nak pergi pon kena bawak tuan punya badan.. Nanti salah beli buat rugi je.. Tuan punya badan yg kecik2 ni malas, maka kisahnya tak yah la pergi.. Takpe lah, kita main masak2 kat rumah je.. Sayang jugak duit.. Ustaz Mat kata semalam kat surau, kalo masak & beri makan orang yg berpuasa, dapat banyak pahala... Alhamdulillah molot2 dalam rumah ini sangat senang nak adjust.. Makan apa saja yang dihidangkan atas meja.. Ya lah, kalo nak orang makan, kita masak apa2 yang agak2 diorang suka lah kan.. Nanti kalo tak makan, kecik hati la pulak si tukang masak tu.. Ada kala kena reject jugak.. Sabor je lah.. Tekak masing2 makin berumur jugak, makin tua.. Maybe selera dah lari dari paksi yang asal.. Ahaks..!!


Otak dalam kepala putar ligat tiap masa nak pikir apa nak masak.. Tengah dengar ustaz kat surau pon, otak dok pikir nak masak apa.. Aiisshhh...!! Iftar macam biasa sebab dinner selalu pon pukul 7 cenggitu.. Tambah dessert je lah.. One day one dessert.. Kira OK lah tu.. Kalo dah lezi, amik je Jelli NONA & masak.. Once a week OK la.. Setakat ni, dah buat Puding Caramel, Sagu (Beronok), Bubur Jagung (guna frozen sweet corn & santan kotak - sangat sonang).. Kira pencapaian yg amat memuaskan sebab dapat melawan nafsu kemalasan tahap Everest untuk masak dessert..!! Hehe, ada 2 hari tu hubby dapat jempotan iftar.. Maka kisahnya si tukang masak melompat2 tergolek2 happy.. Tak yah pening berpeluh masak sensorang kat dapor.. Sebab anak2 lagi tak kisah.. Janji ada yogurt, oat & few benda yg depa suka dalam fridge tu.. Stock up je la sikit2 fav food diorang..


Syaitan dah kena rantai gari... Tapi kenapa lah cenggini jadik nya...!!! Asyik nak melentok je..
*
Yeyy, esok Jumaat..!! Happy Weekend..!!
Rasa macam ke KL lagi malam nanti.. Ada jemputan Iftar di KL...!! Woaahh, 4 weekend berturut2 ke KL...  Kalo jadik la..
*
Kisah lepas 7pm tadi.. Hubby sms kata jadi pergi KL.. Huwa hahaaaa.. Takde masak lagi.. Sbb ingat beli atau iftar mana2 kedai tengah jalan.. So gegas ke dapur buat nasi goreng.. Alhamdulillah ada belen2 nasi putih masa sahur.. Amik buah2 epal yang kecut buat jus.. Ada yogurt & Aunty Anne's Pretzel yang berusia 3 hari lepas kasi reheat buat dessert.. Ada Baklava jugak kan.. So settle Iftar kecih hari ni.. Ngam2 siap hidang, Bilal pon Azan.. 

Monday, July 23, 2012

JALAN2 KL & JERITAN JANA OF THE JUNGLE..

RAMADHAN KAREEM..!!
Journey naik bas petang Khamis sangat OK, Alhamdulillah.. Second time naik bas double decker tapi first time duduk tingkat atas.. OK je walopon mulanya rasa seriau.. Ngapa pi KL.... 1) Gather2 kenkawan duduk Vietnam dulu.. 2) Nak makan mentekedarah sebelum puasa.. 3) Nak shopping baju raya 


Tu dia, puan rumah Cik Z masak. Ada terubuk masin lagi.. Kira house-warming lah ni sebab rumah baru ni kami belum terjah lagi.. Masa masuh pinggan makan sebiji tu, ada tanda harga RP 501,000...!! Menggeletar tangan rasa nak letak balik takmo basuh..!! Kalo ler terhempas, mana aku nak cari ganti.. Jerit ke puan rumah pasal harga tu, menonong lah dia datang buang tanda harga tu.. Dari Vietnam, balik ke KL beberapa tahun sebelum ke Indonesia.. Diborong nya Royal Albert Einstein kat Indon tu.. Murah kat sana kata depa.. 


This area I LIKE..!! But I dont like jaga pokok2 & siram2.. Pergola tu pon hangkut dari Indon.. Cantik kan.. Geram je tengok.. Suka Hijo..


The Ex-Vietkongs... Ramai takleh datang.. Juga meraikan kepulangan Cik M atas boaiyan tu balik dari Tanah Arab.. Summer Holiday makanya bertepek kat Malaya la.. Oso temperature kat sana melambung tinggi nak puasa kat sana.. 

PELANGI DI DUKE PETANG JUMAAT KATA 
"SAFE DRIVE & PLS COME AGAIN.."
Maka kisah alam nyata.. Kita hanya merancang.. Plan No.1 je yang jadi.. Plan No.2 dan No.3 tu kita simpan tahun depan lah kot.. Tetiba Jumaat lepas hubby kata kena mai KL lagi hari Senin untuk meeting (hari ni lah).. Kesian pulak dia kena drive daytrip sensorang diri.. Maka Jumaat petang tu jugak kami balik Kuantan, tido semalam kat rumah mak.. Sesambil Sabtu tu jengah rumah aunty nak buat homestay tu.. Petang Sabtu langsung balik Kerteh.. Huuuuu huuuu... Takde dah plan nak makan mentekedarah.. Huwa hahaaaa... 


Tapi ada jugak pengubat hati.. Cik M hangkut khas dari Tanah Arab.. My fav BAKLAVA...


Yuummmm yummmmm... Takde kuasa nak buat walopon banyak resipi dah dilawati.. Sesape berdarah manis, jangan sesekali mencuba beberapa kali.. Sesekali sesuap je tau..


JANA OF THE JUNGLE tak perlu menjerit dalam rumah lagi.. Nak calling2 bukak puasa atau sahur.. Jumpa kat Kedai Dobi.. Maka hubby dipaksa2 cari sebiji.. Wireless Doorbell... Satu kat Master Bedroom, satu lagi kat bilik budak... Nak apa2, tekan je laa.. Kalo banyak jerit bulan puasa ni kan, tekak haus & perit nanti.. Takpon membebel2 sampai kering pahala.. Takmo la gitu...
*
Alhamdulillah tak ke Pasar Ramadhan lagi.. Masak la apa2 yg biasa macam normal dinner cuma terpaksa rajin buat dessert.. Aiyooo.. Sahur je masak nasi & lauk simple2 yg semua makan.. Baru tak de kesusahan dalam diri..

Friday, July 20, 2012

KU MOHON...

Wahai hati, wahai jiwa,
Kuatkan diri, teguhkan minda,
Agar terus kukuh pegangan agama,
Tidak terpesong walau seketika...


Mari berdoa jauhkan dosa,
Juga sentiasa mengumpul pahala,
Buat bekalan diri kita,
Menuju alam yang kekal selamanya.. 


MAAF ZAHIR BATIN...!!!

Wednesday, July 18, 2012

WENG-WENG WEDNESDAY..

Hubby outstaion = Dinner > Recycle > Laksa Putih (balance last week) > Mee Udon..


With Miso Soup (Miso Mulan = Taucu, Cuka, Stok Bilis) + campak bahan lain ikut suka jiwa raga bakul rotan.. Unta, kambing, itik dll nya boleh cuba.. Jangan segan silu.. Kita buat & kita yang makan.. Dengan mood yang malas, campak fish cake, carrot & seaweed je...


Terengganu menang SUKMA.. Ahad dapat cuti free.. Hubby dah pi KL ada meeting.. Drive pi Dungun pagi2 tadi cari tiket.. ALHAMDULILLAH  ada walopon banyak tiket petang & malam dah habis langsai.. Kalo takde tiket, mau ada orang meroyan kat stesen bas pagi tadi...!! Tak perasan title WW belum tukar sebelum ni... Daripada malas nak bercerita, as always si Mulan sangat peramah dengan potpet yang entah apa2 ni..!!

Monday, July 16, 2012

3 JULAI 2012 YANG LALU...

TQs BERITA HARIAN..  Kudos jugak dengan penampilan wajah yang baru.. Hari yang berkenaan tu sangat busy dengan macam2 hal.. Ada berita baik, ada berita sedih.. Kupas sikit2 lah dulu..


Sangat segan untuk cerita masa tu.. Simpan dulu buat pekasam (but u know kan, pekasam sangat sedap).. Hehhee.. Marsha & her dive buddy.. Front page Edisi Family BH - Photo taken @ Pulau Redang in March 2012..


Hehehee... TQ so much to the lovely reporter sebab taruk foto Mulan yang tak besar itu nun di atas kanan.. Tapi sebenarnya agak besar jugak tu.. Hehhee..


The father & the son.. The mother dive atas pasir cari telor penyu untuk diselamatkan sebelum org amik untuk makan.. Ahaks..!! Asalnya segan nak di-interview tapi atas sebab untuk kongsi info, promote aktiviti scuba diving & keseronokannya, kami ON je lah.. Jugak untuk me-warwarkan supaya insan2 semua menjadi lebih bertanggungjawab terhadap alam sekitar termasuk laut & di dasarnya, kerana kalau segalanya di buang ke laut, apakah nanti yang berbaki tinggal untuk dinikmati... Aktiviti snorkeling & scuba diving tiada maknanya lagi....
*
Ada banyak lagi cerita 3 JULAI.. Simpan buat pekasam dulu lah.. Malam ni nak balik Kuantan hantar mak pi umrah esok lepas Subuh @ Airport Kuantan.. Mak balik Raya ke 5 insyA... Rindunya nak ke Mekah lagi..!! Moga mak dikurniakan kesihatan yang baik, jugak dipermudahkan segala urusan pergi & balik jugak di sana nanti.. Mak sunyi puasa sorang2 lepas arwah papa tak de.. Ajak tinggal bersama kami, dia tak mau.. Actually 3 JULAI ni tarikh birthday arwah papa jugak..Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yang beriman.. Meninggal didalam tidurnya selepas solat Asar, 28 Nov 1994 dulu..

Sunday, July 15, 2012

CHECK IN, CHECK OUT... NASIB TAK PENING, NASIB TAK BLACK OUT...

Alhamdulillah... Arrived safely last night, me & the kids... Penat badan takpe tapi jangan penat kepala... Otak kan control the whole body (ni kira ada kes kecik hati & sedih).. Untuk yang tahap kesabaran sangat rendah like "I DUNNO WHO" = "ME" ini, so kena lah berjaga2 semua.. Silap haribulan keluar pedang samurai.. Hehehe.. Banyak betol kes pedang samurai lately.. Sape nak pi Jepun, kirim satu please...!!!

MULAN SCHUMACHER
Last weekend dah drive pi KL & HCMC.. This weekend pon drive pi KL lagi.. Hubby penat sbb lepas keje so maka kisah nya si wifey sudah jadi MULAN SCHUMACHER...!!! Hubby ada meeting Friday tu @ SUBANG.. Lepas habis meeting on Friday tu, cabut to Kuantan pulak.. Hubby ada conference Sabtu & Ahad @ THE ZENITH Kuantan.. Arrived hotel Khamis malam tu @ SUBANG late after midnight.. Arrived THE ZENITH Jumaat malam tu pon late after midnight jugak.. 


Maka check in hotel @ Khamis/SUBANG & Friday/KUANTAN tu adalah untuk si MULAN SCHUMACHER tido sepuas nya tanpa gangguan.. Dah tak hengat rupa bilik hotel tu.. 2 hotel ni tak pernah datang pon.. Maka also takde peluang yang geder2 dgn kenkawan kat KL/S'ngor.. Aisshhh... Semalam petang (Sabtu) drive balik Kerteh pulak with the kids sebab the father masih di Kuantan untuk conference.. Tanya dia if nak ambik later but dia kata boleh tumpang or naik taxi je.. Kesian la pulak.. Kalo kira-kira matematik, ada dalam 1000km MULAN SCHUMACHER memandu since Khamis..  Lepas hantar kids to school ni, mau masuk selimut semula...!!! 
*
ENJOY YOUR SUNDAY ALL...!!
(Awat lah negeri ni weekend masih Friday & Saturday...???)

Thursday, July 12, 2012

BLOGGERS GATHERING.. KETAWA GUSI KERING-KERING..!!

Yezzaaa...!! Geder2 lagi sebelum puasa.. Meeting @ Mesra Mall.. Mana lagi mall yang ada kat bandar ini.. Apa pon syukur ada jugak sebiji kan...


Kami-kami pada hari semalam.. CHEF HANIELIZA, FA ATIP (AINTSUPERWOMAN), MAKLANG (RIBBON EMBROIDERY), KAK RINA (SILVERSARINA) & SI MULAN... Makan-makan & potpet2 kat mall ni sampai 1.30pm and sambung kat rumah si Mulan tu sampai pukul 4pm tau.. So very the happy one.. Blogger2 yang mula kenal sejak 2006 dulu.. 


My akak ipar kasi hadiah besday aritu.. Sangat suka melompat2.. Pemanggang ajaib ini.. Al kisah oven dah merajuk tu kan, dapat lah rasmi pemanggang ni.. OK lah jugak.. Save duit letrik maaa...


Masa bakar, tutup je pemanggang tu.. Woaaahh, cepat betol masak & lembut ayam tu.. Cuma agak berair masa bakar tu, takde la keluar cuma ayam dah masak, maka air yg keluar dari marinate & ayam tu kena buang sbb ayam dah masak.. Silap lah, patut simpan air lebihan tu & masak dalam microwave, boleh jadi gravy for the chicken..!! Next time lah.. Maybe pemanggang ni boleh guna untuk rebus daging sbb macam cepat empuk like that itu pressure cooker kot.. 


Tadaaa... The hasil nya malam tadi.. Chicken Shawarma, Hummus, Salad Sempoi, Mashed Potato + Gravy.. Baik untuk yg malas macam saya... Yeeee haaaa...!!!
*
Yeeyy yeeyyy, esok Jumaat...!!
HAPPY WEEKEND...!!!!

Tuesday, July 10, 2012

CERITA CERITI VIETNAM....

Yezzaaa... Balik la kampung kejap 1 malam.. Memang tak puas tapi cukup la untuk Marsha jumpa Makcik Phatima dia.. Dapat jugak jumpa 2-3 yang lain2 tu.. Tu lah dia, ni sbb excited tengok si HAPPY IRFA telah promote pi Vietnam balik hari je tau.. Dia pi daytrip tapi kami tak larat lah sebab nak kena travel dari Kerteh lagi.. Rasanya kalo duduk KL, mau jgk bikin cenggitu.. Pi pagi balik malam.. 


Waduuhhh... View Saigon River dari atas sinun..


Ni lah view yang tersangat biasa di HCMC... Seradak bagai dengan motor.. Pandang kiri, pandang kanan semua motor...


Waahh... OK jgk hotel room ni.. Dulu selalu duduk kat HAI BA TRUNG ST.. Sebab dekat dengan MASJID DONG DU & kedai makan Halal macam BOMBAY RESTAURANT dan jugak HALAL@SAIGON.. Kedai makan Halal berjenis kari belakang masjid dah tutup baru2 ni.. Frust..!!


Kecik pon takpe sebab bukan nak berjoget lambak dalam ni.. Pi pon dengan Marsha je.. Hotel room ni untuk tidor je.. Janji bersih & selesa & cantik hehehee.. 


Bathroom pon YES sangat bersih & cantik.. Sempit pon, who cares maaaa...!! This time sebab pi kejap, maka kami book yang betol2 ngadap BEN THANH MARKET.. Senang nak terjah cari barang..


Antara tempat walkathon kami anak beranak masa weekend dulu.. Jalan kaki ukur jalan.. Suka taman cenggini di tengah2 bandar.. Ada la jugak O2 untuk bernapas..


Lalu sini jugak.. NOTRE DAME CATHEDERAL... Kat depan tu ada satu statue, ni belakang nya.. October 2005 dulu kecoh satu Vietnam sebab kononnya statue tu keluarkan air mata.. Sesak barak la bandar masa tu.. Penuh sarat dengan manusia pi sembah bagai.. Tapi senibina dia agak cantik..


Pagi Sabtu tu memang agenda ke sini.. The LORONG... Makan cangkung Vietnam style.. Jangan tak tau, sebab ada VIP pon datang duduk makan cangkung kat sini dolu.. Ada kelorga Muslim Cham Vietnam bukak warung kat sini.. Tempat ni memang tersohor sangat untuk kami yang pernah duduk sana.. 


Kalo meja ada kosong, deme main redah je tumpang duduk sekaki... 


Yummm yuummeh... PHO BO KHO.. Mee Putih (macam kuetiau) dengan SUP DAGING MERAH Vietnam Style lah.. Masam masin manis berempah semua ada rasa.. Tak reti nak explain.. Kena rasa sendiri.. Dapat tapau 4 bungkus untuk apak & anak yang tak ikut..


Ni pulak PHO BO.. Mee Sup Daging.. Very the yummeh..


Masa mula2 kami makan local food dulu2, rasa macam kambing je sebab penuh dengan segala jenis sayur.. Ada yang bentuk macam rumput.. Tu sebab kawan sorang tu kata makan macam kambing.. Huwa hahaaa... Tapi rupanya banyak khasiat tersendiri daun2 ni.. Cer tengok body deme, kan macam papan plywood.. Sekeping slim melim je.. Wakakakakaaa...


Wooaaahhh.. CAFE SUA DA = Kopi Susu Ais...


Ni saat dalam taxi baru ternampak tallest building @ HCMC.. Baru buat ni.. Bentuk macam Burj Dubai sikit2 rasanya..   Tunggu la pi satu kelorga baru try naik nanti..


Cross jalan 10 langkah dari hotel terus sampai kedai bag ni kat luar Pasar Ben Thanh.. Dah borong 2 duffle bag.. Bawak yang lama kasi Jeyton.. Kita dapat 2 yg baru.. 


Dah macam kawan.. Selalu borong cashew nuts, pistachio dll kat kedai deme ni.. Dalam pasar Ben Thanh ni..


Mamat ni dulu keje dengan orang, keje angkat barang.. Now dah bukak yg sendiri.. Rajin deme ni.. Takleh nak nafi part tu.. 


Ohhhhh sangat rindu munga2 & muah2 sini... Manis2 & subur2... Ramai kata tanah subur sebab bekas tanah2 kena bom dulu masa perang.. Ada betol jugak..


Pandang kiri, pandang kanan memang penuh orang Malaya.. I like... Biorpon ada yg susah senyoms...


Betapa dekat nya bilik hotel dengan pasar.. I like..!! Tapi makan Halal susah ler sebab jauh bebenor..


Tepi jalan pon diorang berniaga... Jual buah, jual bunga.. Ada jugak bukak kedai minum kekcik duduk cangkung.. Polis datang semua cabut lari.. Polis hilang semua pacak semula kat sini.. 


On the way to airport mesti akan lalu MASJID PHU NHUAN.. Belakang masjid tu ada penempatan Muslim Cham.. Jeyton tinggal sini.. Jeyton yang tolong pass-kan ke USTAZ RAHMAN semua infaq & baju terpakai yang dihangkut  ke Vietnam hari tu.. Yes, selesai sudah spring cleaning baju kat rumah..!!


Bye bye Ho Chi Minh City... Nanti kami datang lagi...!!