Thursday, June 28, 2012

THURSDAY YANG TERBAKAR DI TANAH MALAYA...

Bizi lezi makin menjadi2... Siang hari makan sorang diri, baik pagi atau tengahari.. Apak & anak2 makan kat opis & sekolah masing2.. Petang hari time nak masak dinner, time tu lah memacam mende nak buat jgk.. Hantar anak2 sana sini memacam aktiviti lepas sekolah.. Kalo tak hantar ber-aktiviti, nanti bertepek depan TV je.. No good one lah.. Maka terpaksa lah supir antarabangsa ni keje sepenuh masa.. Demi anak2 terchenta..


Antara menu bizi lezi.. Ni dinner malam tadi..Rebus je pasta masta apa yang ada.. Tumis bawang putih, masuk ayam, udang, unta, gajah kalo suka... Masuk jugak button mushroom, oregano, lada hitam, susu cair/fresh & cheese ikut jenis sesuka hati... Yezzaaa...!! Last sekali campak la pasta dah rebus tu.. 


Owwhh.. Yummeeh.. Sebab bizi lezi, jadi yummeehh lah.. Kalo makan pasta cenggini, tak sah kalo takde grated cheese, chilli flakes & bebuah jeton.. 3 sekawan ni cenderahati dari YONG MOHKEMBARA aritu.. Tak abis lagi sebab makan jimat cermat..!! Thaaannkkk you YONG..!! Kalo habis nanti, nak kena import lagi lah ni.. 


Fire.. Fire..!!! Geraammm... Hasil kitar semula ni takde gerak keluar lagi.. Dah nak penuh satu bilik stor luar rumah ni.. Dah berbulan siap asing2 ni.. Ni keje wajib anak beranak.. Masalah sunggoh di area ni sebab takde pihak yang bertanggungjawab untuk selesaikan barang yang boleh recycle ni.. Kalo letak kat tempat sampah depan rumah, takut pulak depa yang kutip tu humban semua kat tempat pelupusan sampah yang biasa2 tu.. No good one lah.. 
*
Malaysia negara kecik tapi sampah menimbun2.. Nak ke nanti anak cucu kita duduk bersebelahan tempat pelupuasan sampah..?? Dah siap asing2 pon, takdo pulak tempat yang patut nak ku humban ni..  Tunggu itu company, takde datang2 jugak.. Aiyaaa...!! Kalo aku hado banyak $$, nak sesangat bukak kilang pelupusan & kilang recycle..
*
SAYA SAYANG TANAH MALAYA...!!! ANDA BAGAIMANA..?
Yey yey esok dah weekend..!!

Wednesday, June 27, 2012

BYE BYE MELBOURNE ~ DAY 10 & 11

Keluar pepagi buta Day 10 tu.. Ya lah tinggal 1 hari je lagi nak meronda2.. Nak habiskan sisa2 masa di Melbourne.. 


Kami bawak anak2 ke MELBOURNE AQUARIUM.. Alahai sebahagian under renovation etc.. Takpe takpe.. Kita pakat redah mana yang terelibat.. Kami suka sangat ke aquarium..


Bebudak pon suka tengok ikan2 dll dalam air tu.. Cantik2 & ada macam2 spesis ikan kat sana.. Ada yang tak serupa seperti di perairan kita.. Faktor cuaca sudah semestinya kan..


Wooaahh.. The jerung at the back.. Not the biggest one ni.. Tunggu tapi tak lalu pon.. Nyampah la jerung besar kat situ..


Feeding the jerungs.. Still waiting for one huge one.. Not this one also.. Ada lagi besar tapi ditunggu tak lalu.. But scary oso kan.. Buat nya diterjah ke cermin tu, mau terkeluar & ngap kami semua.. Molot jerung yang ni pon dah boleh masuk 2 kepala..


This huge one yang tunjuk muka.. But I like oso... Kalo dapat tangkap, boleh share ramai2 buat Pari Masak Asam Pedas kan..!!! 


Salah satu anak beranak Dolphin.. Tinggal tulang je.. Mana isi daging kulit nya..??? Sapo la kojokan ikan ni..??


Maybe tengok poster diver ni kot... Now Zharif pon suka scuba diving.. Hubby ada hajat nak join Feeding The Sharks dalam aquarium tu.. Tapi tak bawak license.. So cannot lah.. (But I ter-sangat2 lah tak kasi nya.. Kena ngap nanti laki aku dengan itu jerung.. Nauzubillah..!!!)


Yeaahh.. Ini area masih under construction... Amik foto je la...


Malam tu tercatit lah sejarah.. First time tengok movie 3D-IMAX terbesar di dunia kot orang kata masa tu..  Tapi sungguh tak selesa pakai 3D glasses tu.. Now ada tempat lain lagi besar rasanya.. Dunno where.. Gila besar punya screen..!! Serious rasa macam boleh masuk dalam citer tu sekali.. Nonton pulak HARRY PORTER... Terasa macam ada dalam citer je..


Fuhh.. Dengan sound system yang hebat, memang mantaps lah nonton masa tu... Tapi kan, I dont know how lah kan.. I fell asleep few times.. Bengong... Nasib orang tak nampak.. Me & my girl kan, boleh tido walo di mana kami berada.. Kekdahnya kalo terlampo2 penat tu.. Huwa hahaa... Balik Vietnam, nonton lagik sekali... Hehehe...


OK.. Dah last day dah pon.. Sayu je hati nak tinggalkan Melbourne ni.. Banyak yg kami tengok & perhati jugak belajar... Posing sat luar airport lepas hantar kereta...Senang kan, amik kete kat airport.. Sebelum check in nak balik, hantar je lah kat airport tu jugak..


Terasa nak sewa limo.. Tapi terer nak parking ke kete panjang berjurai ni..?? Ceehh, buang duit je kete mahal2.. Baik spend kat lain... Maka-nya kita posing je lah di sini...


Al-kisahnya, berakhir lah percutian kami ke Melbourne/Victoria selama 11 hari.. Memandu sejauh lebih kurang 2300km & takkan kami lupakan tiap pengalaman yang dilalui... Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan.. Semunya Biiznillah... Moga paparan ni dapat sikit2 bantu si A & si B itu yang nak ke sana nanti..!! Nak ikut lagi..!! Alhamdulillah dipermudahkan & diizinkanNya kami memandu di Australia ni..

Tuesday, June 26, 2012

MELBOURNE/VICTORIA ~ DAY 9

Nyambungan cerita percutian Melbourne July 07... 


Menunggu tram... Pepagi buta siap2 sbb nak ke sana ke mari.. Tunggu my cousin jgk tu yang hantu tidor tu depan lodge.. Dekat je dengan rumah sewa nya.. 2 station je.. Takmo tido sekali sbb ada hal... Kami naik tram je pagi tu sebab lagi senang..


Pi nyoppingan dulu sikit-sikitan @ VICTORIA MARKET..


Haaa... Sempat lagi main satu round.. Beli sebiji sebab nak prektis konon.. Nak jadi macam Beckham.. Masa tu Zharif suka sangat kat David Beckham..


Woaahhahaaa... Ada unta..!! Kesian unta ni dok tengah bandar.. No good one.. At least kat zoo dengan kaum kerabat nya..


Here we're... Murah2 barang kat sini.. Made in China la banyak nya... Kami borong buah2 yang segarrr bugaarrrr gitu.. 


Takdo ko sompat nyo den nak naik kudo tu ehh... Amik foto jo lah...


Nungguh tram to next destinantion.. Suram pagi tu..


Sojuk jugak ehh... 


Walllaaa... Sampai St. Kilda sangat lah cerah nya langit.. Alhamdulillah.... Me-round2 tengok segala hasil kerja tangan yg berbagai jenis.. Excited dgn semua crafts tu sampai lupa amik foto.. 


OK next.. LUNA PARK... Bawak bebudak Ribena ni main2 kejap...


Main la puas2...


Posing sat naaa...


Songih jo lah...


Tup tap tup tap dah nak malam...


Dah le moh kita balik... Bubbye LUNA PARK...


GIANT PURSE MELBOURNE @ BOURKE STREET MALL...


Tak drive pon Day 9 ni sebab dalam bandar.. Baik amik tram je... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.. 

Monday, June 25, 2012

SENDIRI BIKIN SENDIRI TANGGUNG LAAA...

Eh eehhh.. Lama tak dapat update blog & BW.. Sangat2 rindu tapi sangat2 sibuk.. Banyak cerita ceriti berlaku.. Akan kita kupas satu persatu.. Waahhahahaa... Sesaje menyamping2 kan cerita melayan keboringan yang belum cecah 100'C.. Hahahaa...



Almost every weekend balik Kuantan.. Jengok mak sambil2 siapkan rumah aunty yang nak buat Homestay tu.. Dia tak kisah, kami pon tak kisah.. Wal-cerita hubby nak buat semua.. Baik pasang kipas & lampu, pasang reling untuk langsir, gantung langsir dll.. Kabinet, aircond & water heater je sah2 kena panggil orang lain la.. Me only help2 & look2 & tugas utama part2 vacuum satu  & mop2 gitu.. Oso the bilik2 air la.. Eeyy, kalo ikut hati baik panggil orang je drill dinding, pasang lampu, kipas tu tapi hubby  nak buat jugak.. Walopon renyah renyai, namun hasil buatan sendiri amat puas hati..


Sabtu-Ahad ada event tahunan sekolah menengah dulu.. "HOMECOMING - BACK TO SCHOOL".. Join untuk dinner je sebab Sabtu tu hubby ter-kena keje 1/2 day (weekend pon keje..!!).. Lepas dinner terus drive balik Kerteh.. Ahad tu hari keje/sekolah kat sini.. Terasa syahdu dapat nyanyi lagu sekolah ramai2 dengan kawan2 sekelas sekolah dulu.. Part yang paling best bila kami (set2 pompuan) jumpa ex-classmate lelaki yang mulut sunggoh laser tahap Mt Everest tu.. Dah sopan santun mulutnya sekarang.. Also jumpa bebudak lelaki yang noti2 ya amat sangat dulu2.. Hahahaa.. Bila dah besar panjang, semua dah berubah rupa, saiz & tuturkata.. Tak sempat jumpa cikgu2 sbb depa duduk meja VIP kat depan.. Kena cabut awal sbb nak balik Kerteh.. Takpe jumpa next time insyA..


Minggu lepas ada satu kematian di sini.. My fren AA ni citer arwah berkahwin 2.. Menurut rakan2 rapat arwah, ketika2 sebelum arwah meninggal, ada arwah mengeluh MENYESAL BERKAHWIN 2 & tak dengar kata nasihat kawan2 sebelum kawin tu.. Anak2 isteri ke-dua masih ada yang kecil dengarnya.. 
*
My fren AA ni jugak bukak citer.. Abang nya seorang Datuk (masih muda) jugak baru berkahwin 2 awal tahun lepas.. Semua ahli keluarga tak setuju namun isteri pertama izinkan.. Maknya ada call baru2 ni dok citer yang si abang itu telah mula ada rasa menyesal sebab kawin 2.. Katanya penat..!! Gelak sakan la kami berdua.. Memang kepoh masa abangnya nak kawin dulu.. Kononnya citer kalau balik rumah isteri pertama, ada je barang tertinggal & nak kena amik kat rumah isteri ke 2.. Pastu nak kena gilir2 balik 2 biji rumah tu.. Penat lah katanya.. Padahal rumah 2 isteri tu tak jauh mana pon.. Famili ni kira alim2 orangnya.. Tu sebab takde balah2.. Tup tap tup tap.. Yang berbini 2 itu pulak yang mengeluh.. Kedua2 isteri tak de problem pulak.. Apa mau komen..?? 

Thursday, June 21, 2012

KEJADIAN YANG TIDAK DI-INGINI...

Ba Ya Sin Ya... Semalam 20 Jun keluar rumah seharian.. Ke sana ke mari dengan riang ria gembira dengan kenkawan Ribena.. Sambil melayan tekak yang sunggoh nakal ini.. Ada kala rasa nak rodok je tekak ni nak garu2 sampai puas.. Gatalnya tahap Gunung Everest dah ni.. Dah stop makan obat sebab kepala dah weng-weng macam orang amik syabu.. Biarlah dia sembuh dengan sendiri.. Tapi time kena jaga makan tu kan, time tu lah perasaan hasad dengki amat lah tinggi tahapnya.. Time tu lah nak air batu, nak eskrem, nak benda pedas, nak benda bergoreng..!! Tanggung lah sendiri kan..

(FOTO #1)
Takkan nak perasan muda sokmo.. No aci-aci bukak pintu lah gitu.. Kalo dah urat kedut dah keluar, maka tanda2 tu dah ada & sedar lah wahai manusia, kamu tidak semakin muda.. Nak Botox..?? Ada berani..??

(FOTO #2)
Kejadian yang tidak diingini telah berlaku semalam.. Namun begitu tiada kejadian belasah membelasah berlaku.. Huwa hahahaaa....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Semalam amik kids from school 4pm.. 
Marsha: Mummy, apa dalam beg2 byk tu..?
Mummy: Hadiah laa..
Marsha : Hadiah..?? For who?
Mummy : For me laa..
Marsha : Why..? Mothers Day dah sudah..
Mummy : Apa haribulan ini hari..??
Marsha : 20 Jun... Aaarrrr.. Your birthday...!!! Sorry... Lupa... Happy Birthday Mum bla bla bla... So nak makan kat mana? U choose sebab its your birthday....
Mummy: Tak yah la.. Tunggu weekend coz nanti malam ada tuition & squash..
.
.
6.30 petang semalam (Rabu) sewaktu busy di dapur masak LAKSA LEMAK...!!
Marsha: Yey, daddy's back.. Daddy today mummy's birthday..!!
Daddy : Aaaarrr....??? Sorry lupa.. Sorry.. 
Mummy: Takpe.. Bukan first time pon.. I'm used to it dari kecik lagi.. Hahhaaa... (Sumpah memang takde rasa sedih pon sebab memang dah terbiasa di-terlupakan begitu..)
Daddy: (pi dapur).. Laaaaa, u masak ke?
Mummy: (ingat orang tu nak belanja dinner).. Alaaa, dinner weekend je lah sebab kids ada tution & squash malam nanti...
Daddy: Bukan tu.. I ada dinner kat luar dengan my friend...
Mummy: Aiyaaaa... I dah masak lah ni...!!!! Masak LAKSA pulak tu.. Rebus ikan & laksa, blend ikan bla bla bla....
(SILA RUJUK FOTO #2..... Hahahaaa)


Lupa wish birthday sangat tak apa.. Sebab boleh ungkit dengan happy banyak2 kali.. Boleh mintak lebih2 jugak kan..!! Hahahaa... Tapi kalo dah masak berhempas pulas & lupa inform ada dinner kat luar, maka kejadian naik hangin boleh berlaku dengan senang nya.. Huwa hahaaa... Tapi I'm used to it too..!! 
I KNOW HIM SO WELL... AND I LOVE HIM SO MUCH..!!
*
HAPPY WEEKEND ALL..!!! 

Tuesday, June 19, 2012

MELBOURNE/VICTORIA ~ DAY 8

Tekak yang sakit tapi tangan pon longlai khayal jugak tak update blog & BW.. Harusnya akibat ubat-ubatan yang masuk ke tekak ni kot.. Khayal2 macam orang dapat pil syabu agaknya.. Jerebu punya la jauh tapi terkena tempias jugak.. Alhamdulillah cuma sikit je ujian Yang Esa.. Terimalah dengan redha.. Suara pon baru keluar ni.. Akibat terlalu suka banyak cakap sebelum ni, ditarikNya nikmat bercakap untuk seketika.. 


Pagi Day 8 tu pi amik cousin Yoq di rumah sewa nearby our lodge @ pinggir kota Melbourne.. Dia yg belajar di MELBOURNE UNI bawak anak2 sedara main dengan Emus & Kangaroos @ FUN PARK - GUMBUYA...


Feeding the animals.. Ni apa ekk..?? Llama tu kot..??


Woohhooo.. Tinggi betol kangaroo tu dari Marsha...


Posing adalah MESTI... Hehehe...


Hehe.. Nasib baby je.. Kalo mak kangaroo, takut Marsha kena tendang je nanti..


Eyyy, comel nya kangaroo kecik tu...


Off to CHOCOLATE FACTORY @ PHILLIP ISLAND.. Pisang celop Cokelat..!! Banyak kami makan ni... Yummeh...


Posing kat signboard jugak adalah MESTI.. Hahahaa...


Alamak lupa nama tempat ni tapi very sire nearby NOBBIES CENTRE @ PHILLIP ISLAND...


Duduk kejap minum kopi & the kids happily main @ indoor playground here..


Seronok eeekkk... Main lah puas2 nak ooii..


Kecik je Zharif masa ni...


Menunggu PENGUIN PARADE @ PHILLIP ISLAND malam tu... Foto takleh amik langsung bila dah masuk area nak tengok Penguins tu.. Tunggu sampai malam... Banyak jugak Penguins yang keluar.. 


Woaahh.. Rasa nak hangkut je.. Sedap kena peluk gitu kan...


No real penguins... Amik kat patung penguins je lah...


Day 8 from MELBOURNE - GUMBUYA - PHILLIP ISLAND = 170km... Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan...