Tuesday, May 29, 2012

MALDIVES DALAM KENANGAN...

Upacara menyelamat sebelum terlambat... Kemas2 laci jumpa filem2 jaman dolu... Maakkk aaii.. Bila scan, gini rupanya.. 9 tahun dulu kami ke Maldives.. July 2003... 
Saigon - KL - Colombo - Male... Alhamdulillah sampai jugak kami ke sana.. Hubby nak sangat nyelam di Maldives.. 


Filem2 ni (masa dolu takde camera digital) kami beli di Saigon @ Ho Chi Minh City sebelum balik Malaya.. Maybe filem yang dah expired kot.. Banyak foto memang bercalar macam kena cekau kucing... Tapi Alhamdulillah dapat jugak kenangan dengan filem2 usang ni.. Subhanallah.. Maldives sangat cantik...


Layan je lah foto2 poyo kami ni... Ni pon nak simpan di blog atas usaha untuk backup foto2 lama... Udah le slide.com dah tutup kedai.. Habis semua slide2 travelogue kami..


Book hotel lain tapi duduk hotel lain.. Ni first time kami book hotel online.. Tawakkal je mula tu.. Bila sampai Male, kena tukar resort sebab resort yang kami book tu terkena bahang ribut taufan beberapa hari sebelum kami sampai & banyak bilik rosak.. Alhamdulillah depa tukarkan ke resort lain tanpa apa2 masalah.. 


Omaknya keje ngendong amoi yang masih baby tu.. 4 bulan baru umurnya... Kabur2 pon foto ni tapi sebenornya caannnnntiikkk ya amat Maldives ni.. Cer tengok pasir tu... Macam lukisan je..


Menunggu hubby register nak nyelam...


Cantik sangat pantai kat resort ni... Putih & halus pasir nya... Perasan tak, badan omaknya bengkok2 ngendong anak kecik tu... Nampak je tak besor tapi kus semangat heavy jgk Baby Michelin tu... 3 wheeler memang sangat praktikal kalau nak sorong baby di pantai.. Mudah aje nyer dilipat.. Nak bawak jogging atas pasir pon boleh.. Ada cover plastik utk halang angin & hujan.. Baby carrier tu khas utk baby 0-6 bulan.. Ingat, kena tengok limt berat baby jgk kalau pakai baby carrier ni..


Petang2 lepas hubby pi diving kami pusing resort/pulau ni.. Kejap je dah buat satu round...


Maap kami tak duduk chalet atas air ni.. Udah le mahal, takut sesangat dengan anak2 kecik ni...!!


Kami pergi masa off season.. Takpe lah tak kisah.. So takde ramai orang,... Sangat best..!!! Biorpon terkadang hujan & ribut... Asal keluar je mentari, kami pon keluar bilik lepak kat beach... Macam pulau sendiri je sebab takde ramai orang..


Beach ni kiranya belakang bilik kami je.. Pusing2 pi situ jugak...


Lain nya muka Zharif masa kecik kan...


Masa ni OK je kalo kena paksa jadi model... Paneh tak leh bukak mata...


4 bulan umurnya Marsha ni.. Maka keje nya tido & minum susu je lah... Alhamdulillah tak banyak kerenah... Dua bebradik ni takde guna botol susu hingga umur 2 1/2 tahun lebih.. Tu yang senang bawak ke sana ke mari... Tu lah kelebihan susu ibu..!! Alhamdulillah sakit pon jarang sangat...


Eceh ceehhhhh.. Senyum sebab dapat main kat beach...


Layan je la apaknya nak rasa kena balut dengan pasir....





Best nyaaaa sebab takde orang.. Tu sebab hubby suka pergi masa off season... Biorpon weather kurang menarik.. Asalkan dapat nyelam...!! Ombak tak ganas..


Posing jap kat luar pagar depan opis Presiden... Ronda2 sebelum bernagkat balik... Male ni kat satu pulau yang lain.. Satu pulau satu function nya... Foto kena crop, maka gitu lah hasilnya... 


Kena ngorat dengan anak dara Maldives.. OK jugak kalo dapat sorang.. Buleh lepak sokmo2 kat Maldives ni kan kan kan kan... Agaknya filem2 tu jadi rosak sebab nak suruh kami pi Maldives lagi kot... 

Maldives (Listeni/ˈmɒldaɪvz/ or /ˈmɒldiːvz/), (Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖެ, Dhivehi Raa'je), officially Republic of Maldives (Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ, Dhivehi Raa'jeyge Jumhooriyya), also referred to as the Maldive Islands, is an island nation in the Indian Ocean formed by a double chain of twenty-six atolls oriented north-south off India's Lakshadweep Islands, between Minicoy Island and Chagos Archipelago. It stands in the Laccadive Sea, about 700 kilometres (430 mi) south-west of Sri Lanka and 400 kilometres (250 mi) south-west of India. During the colonial era, the Dutch referred to the country as "Maldivische Eilanden" in their documentation, while "Maldive Islands" is the anglicised version of the local name used by the British, which later came to be written "Maldives". 
(INFO - WIKIPEDIA)

Monday, May 28, 2012

LAYAN HATI YANG LARA...

Bila barang yang amat disayangi, jugak yang banyak kenangannya mula menampakkan saat2 gering & nazak, hati ini akan sedih gusar seribu rasa... Namun begitu, semua tu bukan lah kehendak kita... Walopon betapa sayang & betapa kita menjaganya sebaik mungkin...


Tahap kemalasan masih tinggi.. Ngeh ngeh... Buat Baked Dory je lah untuk dinner semalam... Campak je sayur2 ie Broccoli, Tomato & Capsicum dalam baking dish tu.. Taruk fillet2 ikan 5 keping tu.. Then sprinkle ikan2 tu dengan Olive Oil, Oregano, Lada Hitam & Garam... Lastnya tabur Moza Cheese sebanyak ikut suka hati... Bakar je lah sampai masak ikan tu & cheese ada kaler cekelat atas tu.. Tengok tu, cheese pon tak habis melt tapi angkat jugak sebab dah kevulurs.. Hehehee... Tapi rasanya oven ni dah tak power macam dulu..


Tadaaaa.... Tak sah kalo takde Bebiji Jeton Jeruks (Pitted Olives)... Also dengan sos cili ala2 PERI NANDOS tu.. Ada kawan kasi dari Labuan.. Sebiji sama rasanya...!!


Si Jantung Hati yang dah agak gering.. Sebenarnya masa majlis birthday Zharif baru2 ni, baru terperasan yang semua kek, muffins & brownies yang dibakar tu naik, tapi lepas tu turun semula macam bentat.. Kalo kek & brownies tu mungkin lah tapi kalo muffin pon naik & then turun, rasanya sebab oven kot.. Oven ni arwah bapak belikan pada tahun 1988.. So agak2 dah 24 tahun bersama kami.. Sedih sangat2 sebab arwah bapak beria2 belikan sebab tengok anaknya gatal suka membakar masa tu.. Miss him so much.... Terkadang lately memang terkebil2 tengok oven CIK LEMONGRASS kat Perth tu..!! Gerraammm...


Timer Tomato ni pon dah boleh say good bye sebab tetiba dah takleh guna... Rupanya patah kat skru dalam tu.. Bila investigate tanya sape ter-jatuhkan, semua kata TAK... Aiisshhhh, bior lah tomato ni dok kat dapur tu dulu... Bila dah bosan dengannya baru kita pikir apa nak buat dengannya...

Saturday, May 26, 2012

NASIB KAU LAH LABU...!!!

Minggu ni hubby on duty kat loji tempat keje.. Maka kisahnya takleh keluar dari mukim.. Kena ada dekat2 je.. Takpe gitu sebab lama tak lepak rumah during weekend.. Lama jugak tak masak nasi & lauk2 kat rumah.. Sebab dinner tak makan nasi.. Makan Mee, Pasta dll je konon nak diet tapi makan selambak jugak.. Huwa hahaaa...


Akibat excited nak makan Telur Masin lunch semalam (Jumaat)... Sambil tu keluar masuk dapur ke bilik macam2 nak buat.. Haaa, amik ko hangus kering air satu periok rebus telur masin.. Mulut potpet satu rumah bau busuk.. Ingatkan manhole kat luar tu overflow lagi.. Rupanya hangus Telur Masin itu..!!! Nasib ko lah periok German yang reject hangkut dari Vietnam dolu..... 


Pagi tadi 8am, hantar bebudak ke kelas Taekwando @ Kemaman.. Balik tu ajak hubby lunch @ AL-SAFINA.. Nampak laut gitu, owner memang dari Middle East.. 


Penyambut tetamu..!!


Cantik sungguh Teko tu.. Aiisshh, ada ke taruk kat luar buat deco..?? Rasa nak amik je..


Suasana dalam Al-Safina..


Kami pilih duduk bersila atas kusyen2 Arab ni... Tapi kan, aircond tak power.. Kus semangat sabor je laaahh... Jugak macam2 aksi sabar menanti menu yang di-order...


CHICKEN RICE MANDY... Mine & Marsha's.. Besor sungguh ayam tu.. Sedap..!!!


LAMB KABSAH... Jugak sedap... As always, lamb ni boss yang punya.. Mabeles jugak ada kedai Arab kat area ni walopon bukan betol2 di bandar Kerteh..


On the way balik rumah, kami lalu kat alur sungai ni yang cantum dengan laut... Cantik..!!! Weather hari ni sangat terik & terang.. Alhamdulillah... Al-Safina ni bukan tepi main road but dekat PANTAI KIJAL.. Balik rumah terus kerjakan kain kotor dll... Lepas tu tergolek lah penat..


Nak masak dinner penat & malas tapi nak keluar lagi malas..!! Maka nya masak Kari Ikan & Tosai Caca Marba je lah.. Also buat Strawberry Lassi.. Nak abiskan frozen strawberry dalam freezer tu.. Kalo buah2 yang dah lemau2 memau tak habis makan tu kan, jangan buang.. Masuk je freezer kasi beku.. Pastu amik susu & perah limau nipis, campur gula & blend dengan buah2 beku tu.. Buah2 tu pon adat2 lah kalo nak buat lassi.. Macam buah nenas, mangga, strawberry, pisang baru lah sedap.. Hehehee.. Buah lain tak tau hasilnya.. 

Wednesday, May 23, 2012

GENTING HIGHLAND...!!!

Jumaat lepas kami ke Genting Highland.. Hubby ada jemputan.. Kami tumpang sekaki sebadan jugak..


Sebab dah plan nak ke Theme Park, makanya book bilik @ THEME PARK HOTEL je la..


View masa check in Jumaat @ 5pm... Tak keluar mana on sebab penat travel & nak siap untuk jemputa BBQ Dinner.. Yeeeehaaaa..!! Maap takde foto makanan sebab malas bawak camera.. Hahahaaaa...


Sabtu tu hubby dah kenkawan pergi menebas.. Omaknya ditugaskan melayan anak2.. Haiisshhh, kurang suka... Budak2 ni first time masuk Theme Park @ Genting Highland ni... Keluar pintu lobby hotel terus masuk Theme Park.. Terus nampak benda alah ni, terus depa nak naik... Naik laa.


Pastu main Bumper Car ni.. Omak nya duduk kat luar je.. 


Alhamdulillah weather cantik.. Model2 yang kena paksa.. Pastu macam2 aksi la yang keluar..


Apaknya takde best jugak.. Sebab kami tak dipaksa naik yang seriau2 tu.. Slow motion punya je ni..


Marsha's turn untuk jadi driver.. Gaduh la jugak nak pegang stereng tu.. Sebab abang dah bawak bumper car, so adik pulak bawak jeep ni...


Cuaca... Alhamdulillah sangat cantik...


Nak naik boat tapi seriau sebab hubby takde.. Budak2 pon takmo.. Yes..!!!


Terang tapi sejuk jugak kat atas tanah tinggi ni.. 


Hehehe, layan naik Pirate Train.. Omak yang badang tak boleh share2 dgn orang lain..


Penat jalan2 dalam Theme Park ni..!! Kenkadang berhenti amik nafas sambil makan eskrem..


Jumbo Ride.. Naik lah anak2 ooii...


Kesian anak Arab ni kena paksa naik.. Nangis melalak dia atas benda tu... Anak pompuan Amoi sorang tu pulak melalak2 suka hati...!! Gelihati tengok anak2 yang masih suci ni...


Terima kasih laa.. Kalo kasi RM1000 pon takkan ku naik benda tu..!!


Tea Cup ni lah yang buat gue muntah2 @ BERJAYA TIMES SQUARE dulu... Menyampah betol..!! Nasib dapat tahan muntah sampai ke kereta.. Kalo tak, mau abis terburai kat Mall tu..


1pm balik hotel untuk check out dulu sebab hubby belum selesai.. Tinggal bag2 @ CONCIERGE, lepas tu kami masuk Theme Park semula...


Masuk Chocolate-land...!!! Kalo betol2 cekelats semua tu, mau amik tikar & duduk makan sepuas hati..!!!


Eh eh.. Nak naik lagi...!!


Wohhoooo..!!! So gayat one..!!


Dah penat, kami naik MAGNOLIA FERRIS WHEEL ni.. Dapat tengok semesta Theme Park ni... Bangga sebagai rakyat Malaysia sebab ada tempat yang gojes ni kat tanah tinggi.. Tourists pon ramai giler esp dari Timur Tengah & India... 


Last but not least sebelum keluar... Jalan2 @ DINOSAUR-LAND... Bergerak2 binatang tu macam real je..


Model kena paksa... Masing2 takut sebab dinosaur tu bergerak2..


Gaduh2 lepas tu peluk2... Ikut sukahati lah kamu 2 beradik...!!!


Bubbye GENTING HGHLAND...!!! Nanti nak datang lagi..  Hujan pon turun dengan selebat2nya lepas kami masuk lepak kat lobby hotel tunggu hubby..!!! Alhamdulillah hubby datang amik dengan hadiah No 3 & voucher Parkson lepas menebas tu..!!! Tak sia2 kami kena tinggal... Huwa hahhaaa... The Queen can go soping maaaa..!!