Monday, April 30, 2012

BERAKHIRNYA XPDC KE BALI.....

Hehehee.. Maap ya semua.. Jawapan teka teki aritu semua salah.. Jawafan ke 2 tak diterima oleh juri2 sedoniya.. Heheh.. Tapi takpe, juri2 akan discuss kalo2 ada hadiah saguhati dah sagujiwa untuk diberi..
(Ni entri kena type semula hasil dengki khianat aiped yang lupuskan semua entri asal hanya dengan tersilap satu touch.. Kureng asam aiped)
TULAMBEN WRECK DIVER RESORT, KUBU, BALI
Di sinilah kami 20-24 April.. 4 malam 4 hari (sebab sampai tgh malam).. Best sini sebab ada 6 rooms je.. Banyak pokok2 & redup.. Ada lagi 6 rooms seberang jalan, seaview.. Takmo lah sebab dapat sunrise.. Paneh ooii tepi laut.. Kita hari2 pon tengok laut kat Tganu tu kan.. Atas tu penthouse, cafe kat sebelah tu yang belakang payung tu.. Serious tau, rasa macam resort sendiri je.. Tak ramai orang & sunyi sepi.. Ada jugak diver asing yang lain tapi siang hari semua keluar diving macam pi keje pulak..


Tu yang nyala lampu tu bilik kami.. 10 langkah je dari pool..Best kan.. Di sini jugak bermulanya "PROJEK MELEMAK-KAN BADAN MULAN SEDUNIA"..
Hahaa, apa ke tidaknya.. Boss pi diving tiap hari lepas subuh.. 4x sehari.. Macam pi keje.. Maka-nya makan, tidor, tengok dvd, sirf internet dalam bilik je la.. Tu pon semua ikut giliran berebut dgn anak2.. 
 Bersuka ria betol depa ni.. Buat macam resort/holiday home mak bapak dia je.. Dah tak de orang, conquer satu resort.. Service bagus.. Friendly & baik2 semuanya.. Nak jugak numpang sekaki tapi takut air tukor kaler la pulak.. Massage pon kena hold dulu..
 Ni bilik kami.. Ada 1 king + 1 single bed.. Ada TV, DVD player, ada fridge, Wifi mantap.. Coffee, tea dll tu mintak la sampai kembung.. Depa kasi macam2.. Kopi Bali kan sedap..!!
 Ni lah bandar Tulamben.. Hanya jalanraya semata2.. Mati kutu oii kalo lama2 kat sini.. 

 Kiri kanan sama je pemandangan kat sini.. Hehehe...
Wayan Restaurant.. Antara tempat makan kami.. Takde orang pon.. 
 Hehehe.. Bapak & anak naik lori nak pi scuba diving.. Nak snorkeling tapi malas lah..

Jalan-jalan cari makan.. Menapak tak jauh mana pon..

 Ni lah persisiran pantai di Tulamben.. Takde pasir pon.. Cuma batu2 hitam hasil muntahan lava Gunung Agung, gunung berapi yang tak aktif lagi katanya..
Close up batu2 volcano.. Fuuhhh, best ni kalo dapat hangkut untuk buat hot stone massage.. Tapi berat lol ya amat.. Kensel lah..!! 
Petang hari jalan2 kat tepi pantai ni je.. Amik angin laut lain..
Camna la orang sini duduk sini.. Sunyi sepi sungguh.. Tapi best lah untuk release tension.. 
 
 Menu tak lari mana pon.. Semua Tuna je.. Ni Tuna Sweet Sour..
Ni Tuna Pepes.. Rempah ratus asli Bali... 
Tuna Sambal.. 
Tuna Pepes Bali versi kedai lain..  
Tuna Bali Style.. Kata waiter tu.. Hangguk kepala je la.. 
Tuna Teriyaki.. Nasib tak muntah hari2 makan Tuna.. 
 Arrived Kuta Airport jam 7mlm on 20 April tu.. Tunggu driver resort, depa lupa.. nasib banyak kereta sewa lain.. Kalo tak mau kena tunggu depa mai amik.. Kuta to Tulamben lebih kurang 100km = 2 1/2 jam... Sebab jalan kecik & putar2 naik bukit.. Pukul 10.30 mlm baru tiba resort.. Sebab cari makan dulu..
Bubbye Tulamben.. Amik haahh, tengok si Mulan dah debap duduk makan tidor je.. The day before check out panggil Mbak seberang jalan tu datang massage.. Kesian jugak, hari2 dia tanya takmo massage ke.. Boleh dia kata perot ni macam ada baby..!!! Mau je sekeh suruh dia balik je.. Hahahhaa... Sabor je la aku..!! Ini boss punya silap lah.. Heheh..
*
OK, sekian.. Roger out & in..
Me here reporting..
From Rumah Mertua @ Taiping..
Kepala pening pusing..
Hingus tak kering-kering..

Thursday, April 19, 2012

SANGAT TAK SABAR-SABAR.....

TIOMAN..
Moga dasar lautnya kekal terpelihara untuk dinikmati bersama..


Jurufoto dasar laut masih mengaji (masa ni) guna camera underwater beberapa tahun dulu.. Namun begitu, caaaannntik gambar ni..!!


Last sekali si Mulan tu nyelam kat Tioman 2 tahun dulu.. Terer kan, nyelam sambil berdiri.. Hubby kata style saya sorang je ni..!! Nasib kaki tak cecah Corals..!! Tapi situ cetek, Corals dah mati.. Banyak sebab dah tak nyelam (alasan dicipta satu persatu).. Antaranya Divesuit tu makin kecil, tak tau ngapa.. Yang pasti saya tak makin besar (huwa hahaaa, sila lah terpedaya..!!!).. Kendiannya (mesti percaya) akibat kepala weng-weng yang dialami sejak dua menjak ni.. On medication & harapnya cepat hilang... Tapi lesen belum gantung tau..!! Takpe, kasi orang lain nyelam, kita tolong jaga barang..!!


Okey, packing time..!! Ke mana ni..??? Cer teka, cer teka..!! Haaa, ni SIREN dah bunyi.. Kasi can lah bunyi siren kali ni.. Hanya 4 jawapan pertama yang betol.. XPDC 8 hari 7 malam.. Moga perjalanan kami sentaisa dilindungi Ilahi, dipermudahkan,  & selamat pergi/balik... So so so, I'll see uols when I see u lah.. Tak tau dapat update ke tak.. But will try BW.. Nak update without foto, sangat tak best..Sangat tak sabar ni..

Wednesday, April 18, 2012

KALAU NEMO MENGAMOK...

Auuuu caakk..!!! Nemo dah tak mau main2 dengan kita lagi.. Sebab spesis "kita" dah kacau habitat Nemo & kawan2 nya.. Buang sampah dalam laut.. Habis lah SEA ANEMONE - tempat tinggal NEMO..


MABUL/SIPADAN
Alaaaa NEMO, mai la keluar sat.. Jangan lah mengamok ya..!! Nanti Mulan mintak semua orang jaga alam sekitar & jangan buang sampah dalam laut lagi.. Nanti kita boleh main kejar sama2..

MABUL/SIPADAN
Kawan2 NEMO lain pon dah merajuk.. Semua tak mau datang dekat.. Kalau kasi makanan pada ikan2 tu, berpada2 lah jugak.. Jangan lah lepas kasi roti, plastik roti campak dalam laut.. Campak awak sendiri dalam laut tu jugak lah..!! Kalau snorkeling tempat cetek, cuba jangan pijak CORAL tau.. Nanti pecah, lambat nak hidup semula.. CORAL pon tempat tinggal ikan2 jugak..

MABUL/SIPADAN
Cuma yang ini yang mau dekat..!!! Best jugak hubby kena kerumun (keliling) dengan ikan2 ni.. Gatal ekkk ikan2 ni.. Nasib ikan2 je, bukan Mermaid yang rambut panjang atas darat..!! Huwa hahaaa...
*
ps : TQs dearest hubby untuk semua foto2 underwater ni.. Nanti amik banyak2 lagi tau..!! 

Tuesday, April 17, 2012

PESANAN PENAJA - "JANGAN BIARKAN PENYU MENANGIS LAGI..!!"


"KESIAN PENYU MENANGIS"...


Sabtu baru2 ni (on the way dari Kuantan jengok Mak), hubby bawak pi tempat dia selalu diving kat area2 sini.. Tetiba dia nampak satu bas Jabatan Kerajaan kat area tu.. Ada jugak sorang tu dia kenal.. Bila masuk kereta, Mrs Busy Body ni tanya la.. Apa borak lama2 tu.. (paneh ooiii dalam kereta lama2 tepi pantai ni).. Katanya, "I nampak diorang tembak ikan.. I kata, dah tangkap jangan tak makan pulak ikan tu, jangan dibuang..!! Membazir lah.. Pastu lenkali kalo nak tangkap ikan, pilih2 la sebab banyak spesis yang dah nak pupus"... Tangkap mana yang biasa makan je, dia pesan.. Jangan tangkap ikan cantik2 atau ikan yang masih kecil.. Dengar tu tau..!! Sama-sama lah kita jaga.. Nanti orang lain nak scuba diving & snorkeling, takde ikan cantik2 nak tengok..!!

Sunday, April 15, 2012

"DIA DATANG (JENG JENG JENG)... DENGAN LENGGANG LENGGOK-NYA.."

MIM ALIF LAM SIN..



BA YA ZAL YA..
ENTAH APA-APA..


MANA PERGINYA MASA SAYA...???


Thursday, April 12, 2012

KATA NAK KASI TAPI TAK KASI.. APA NI..???

Ya ampun, ya ampun... Gatai sangat nak kasi hadiah... Alih2 tak tau mana letak.. Cari & cari bagai nak rak.. Alhamdulillah terjumpa baru2 ni.. Terselit kat celah2 baju sebab nak sorok dari anak2.. Sibuk nak kasi kawan2 dia.. Haisshh, hari tu takmo beli..


Ya ampun.. Ya ampun... Kepada KAKCIK SEROJA, KAKZAKIE, SO SHY LADY & PENDRAGON, hadiah tak seberapa ni dah di poskan hari Selasa lepas.. Harapnya selamat sampai ke empunya diri.. Timakasih sebab sudi menjawab.. So so so, sesape nak hadiah next time, sila lah baca dgn teliti tiap post di blog ini.. Hahahaaa, soalan2 tersorok akan diajukan bila tiba masanya yang sesuai... Takde siren amaran tau.. Kalo ada sponsor besar, maybe boleh jgk bikin GA besar2 nanti.. Tunggu...!!!


Semalam cuti Pertabalan Agung ke 14.. Kami tak ke mana2 pon.. Tak keluar rumah pon.. Cuma hubby pi menyelam kat Laut China Selatan dekat2 area rumah ni.. Mula tu macam enjoy je sebab cuti tapi rupanya penat gila dok rumah.. Bila tak keluar, budak2 ni dok mintak makan macam kat restoran je.. Nasib under control.. Mix & match je..


Semalam jugak kita dikejutkan dengan Gempa Bumi di Aceh.. Alhamdulillah hingga kini takde yang serius.. Moga kita semua di bawah lindungan Yang Maha Esa.. Call Mak semalam tanya kabar.. Dia tak tau pon ada gempa bumi sebab tak bukak TV.. Eh eh, boleh dia happily citer kata nak pi Aceh 28 April nanti.. Masa kami pi last year, dia potpet2 marah kata takde tempat lain nak pi ke.. Sebab pernah gempa dulu.. Doa & tawakkal je la kan.. Ujian & dugaan dari Nya tak pernah kita ketahui.. Moga trip Mak ke Aceh nanti selamat semuanya..


Kalau takut dilanda badai..
Jangan berumah di tepi pantai..
Kalau takut dilanda Tsunami..
Mana lah kami nak pergi..
Sebab di sini suami mencari rezeki..

Tuesday, April 10, 2012

TUNGGU.. TAK LARI GUNUNG DIKEJAR..

Alhamdulillah rezeki murah.. Ada kawan baik (Cik A) belanja lunch semalam.. Sorang kawan yang sentiasa menolong & menghiburkan hati tatkala susah & gundahnya hati.. Lunch kat Kelab.. Sampai2 je, orang2 kat Kelab ni tengah sibuk prepare untuk dinner company suami Cik A ni.. Cik A ni tengah frust sebab suami dia takmo bawak pi dinner tu.. Alasan suami nya, takmo susah kan kawan lain utk babysit anak2 dia.. Cik A ni macam sedih lah jugak.. Sbb Cik A ni kan, sokmo2 la tolong orang lain.. Babysit & drive anak2 kawan lain pi sekolah.. Dah plan dah, kalo dia pi dinner maka nya anak2 akan ke rumah kami ni la.. Sebab masa kami tengok movie "SANCTUM" yg P18 tu, Cik A la babysit anak2 kami.. Emergency babysitter dia ni.. Dia kata nak belanja kami lunch kat Kelab, pastu claim dgn suami dia.. Sbb kena tinggal utk dinner malam semalam tu.. Hahahaa... 


KERABU MANGGA yang marbeles..


SOTONG CELUP TEPUNG..


DAGING MASAK MERAH.. 


KAILAN IKAN MASIN..


KERAPU TIGA RASA..
*
Maap foto semua kabur2 sbb guna HP second hand.. Tertinggal camera.. Walopon macam standard je lauk ni, namun bila makan dengan kawan2 yg sekepala hangin, semuanya jadi lazat berzat & menyeronokkan... Tak gitu..?? Nak diet, nak kontrol makan.. Tapi almost everyday lately ni byk majlis makan2... Yeeehaaa... Tunggu dulu la ya Cik Diet..!! Jangan ko lari ke mana2...

Monday, April 9, 2012

WALLAAAAAA... WONDERFUL WEEKEND...!!!

Yeeeehaaaaa...!!! Amboi2 busy bebenor lately... Dapat jengah2 blog cenggitu je.. Ni pon curi2 masa sebelum amik anak.. Nak edit foto pon takleh lebih2.. Ahaks.. Weekend baru ni kan., apa bikin semua...?? Ohhoo, weekend yang amat bermakna kali ni..


Khamis malam lepas, met a dear fren @ Parking Lot Tunas Manja, Kemaman.. Haaa, dah habis tempat nak jumpa..!! Neeza, empunya blog "A SLICE OF BLEDHO" balik bercuti dari Tanah Arab.. Kenal dari blog years ago.. Memborong Jubah/Abaya darinya.. Habis selongkar bonet kereta dia.. Who cares man, orang lalu lalang tengok kami acu2 jubah & abaya.. Huwa haha.. Ni pon kira Alhamdulillah dapat jumpa walopon sekejap je.. Hampir2 tak dapat jumpa..!!


Jumaat pagi vrooooommm ke KL.. Lunch @ Noodle Station, Alamanda.. Mine & Gegirl punya ni..


Sedap jugak ni.. Lapau punya pasal, tak hengat namanya..


Daddy & Boboy punya..

BUTTER PRAWN..!!! Yummeh...
Dinner @ SHARIN LOW, Bangi dengan my aunty, uncle & cousins.. Tidor rumah depa @ Presint 8 malam tu.. Lama tak jengok aunty & uncle ni, yang sokmo2 dok tengok2 kami sejak arwah papa meninggal.. 


Mine & my cousin's.. Her Instagram vs My Blog..


Sabtu pagi @ Maybank Academy.. Scuba Diving Session.. My cousin tak habis ngaji lesen scuba diving dia lagi..


Sedih, suka, sakit dan gembira,
Di tanah VIETNAM kami berjumpa,
Bertahun-tahun hidup mengembara,
Mengharung susah senang bersama,
Tak kira umur, bangsa dan ugama,
Mereka lah rakan, mereka lah keluarga..
*
Sabtu ~ After so many years, kami berjumpa lagi @ BANDAR TUN HUSSIN ONN.. Pengantin lelaki tu my fren's son, married to a Japanese Girl.. Alhamdulillah, ayahnya merestui anak pompuannya memeluk Islam (not easy mula nya)... Dulu kecik je pengantin tu..


Eh eh.. Ternampak pulak si comel ni.. Dulu2 pon kecik je lagi.. My Filipino fren's daughter.. Comel la sebab apaknya orang German.. Ni semua classmate2 pengantin masa depa sekolah @ Vietnam.. Suka, suka & sangat suka & gembira...!!!!