Thursday, March 29, 2012

LEGA...!!! BERAKHIRNYA PROJEK MEGA "M9"...

Alhamdulillah... Memang busy bangat semalam.. Kejang urat kaki tangan bertungkus lumus berakhir sudah... Demi anakanda tercinta.. First time buat kat rumah ever since balik Malaysia.. I'm blessed with lovely frens yang tak serik membantu.. Masak semua yang senang2 je sebab kids' party.. 


HAPPY BIRTHDAY MY DARLING MARSHA.. SHE'S 9 YESTERDAY.. Moga menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia & akhirat..
*
Lahirnya songsang & normal Alhamdulillah, cepat pulak 10 hari.. I was scared.. I was alone @ labor room.. Hubby masih di Vietnam sebab budget nak balik a week before due date kononnya.. My mak pulak takut nak teman, takut darah banyak etc.. Tak pe lah, ada doctor & nurse2 tu cukup lah... Ni pun balik Malaysia awal sebulan dengan Zharif & Vietnamese Nanny.. Ada surat doktor, takut2 tak lepas fly nanti dengan perot yang boyot.. Tak mau la Birth Cert anak lahir di Vietnam.. Doktor pon suruh balik, takut kalau ada complication, depa hantar Bangkok & Singapore je.. Prrghh, jauhnya.. Baik balik tempat kita je..


Ni la hasil tangkapan ke KL hari tu.. Barang2 yang dicari..


Beli 1.5kg Halal Marshmallow from THE RUBIES @ Klang.. Tapi balik rumah, the father & the kids melantak marshmallow dengan hebatnya.. Terpaksa order lagi & they delivered on time via Poslaju.. Alhamdulillah.. 
APAM POLKA DOT tu baru belajar ikut resipi DARI DAPUR MADIHA.. Buat sekali terus jadi.. Ni plain je, takde filling sbb takde masa.. Yummeh..!!


Masa my cousin got engaged last year, teruja betol dengan CANDY BUFFET kat rumah my aunty tu.. So so so, congak2 dalam kepala, kita bikin untuk birthday party ni lah.. Saja suka2.. 


Kids' Menu je.. Spaghetti Bolognese..


Bakso.. Senang aja deh.. Tumis bawang putih & campak Beef Balls etc..


Brownies, Puding Laici & Muffin.. 


Nuggets.. HOT ni..


SUSHI.. Jugak HOT... 


RISOLES @ LUMPIA.. Ni lah satu2 nya menu yang sakit sangat nak buat.. Kena bikin thin pancake macam Kuih Dadar tu.. Taruk inti (ikut suka.. mine = ayam, carrot & mushroom) & gulung.. Lepas tu celup telur & breadcrumb.. Gila keras kejong kaki lutut berdiri lama nak buat ni.. Tapi sebab anak2 suka, buat jugak la.. Bikin awal2, masuk freezer saja...
*
ENJOY YOUR WEEKEND..!!

Monday, March 26, 2012

NAK UPDATE BLOG & BW dll TAPI DIGANGGU MAKHLUK DOT DOT..

Pagi semalam dengan semangatnya nak update blog.. Tapi tetiba diganggu pulak.. Panggilan telefon dari makhluk ni, sorang kawan baik ni. Ditanya kenapa tak attend Majlis Yasin yang sedang berlangsung.. Ayooo, takde jemputan camna nak pergi.. Dipaksa2 pergi sebab Majlis tu untuk Farewell dia jugak.. Seorang sahabat yang sentiasa rajin membantu & pemurah.. Nak tak nak, pergi jugak la & terpaksa tinggalkan Blog..


Heheh, excited jugak nak pergi sebab I know banyak aneka makanan..!!! Me so noti...


Maap la tak bawak apa2 sebab dijemput lepas habis Majlis.. 


Ni sedap, tapi tak tau nama apa.. Macam Urap..


Ikan Tongkol Berlada.. Feveret..!!


Oso my feveret, esp yang lembik2..


Wohhooo... Yummeh..


Ibu Jun dari Indonesia bawak Penpek.. Macam Keropok Lekor tapi sos lain sikit..


OK.. Ni journey pi KL naik bas 2 tingkat.. Amik seats tingkat bawah, kids nak duduk atas but NO NO.. Mak awak gayat OK...


As always bawak DVD Player, games, makanan.. Tu sebab depa ni suka sangat naik bas... Alhamdulillah, smooth trip & safely arrived KL 8.30pm.. 


The father tak jumpa anak2 beberapa hari.. Tanya the kids nak pi mana pagi Jumaat tu.. (Eh eh, mother nya nak pi shopping lah).. Aiyaaa, kids nak pi Bird Park..!!! 


Kids punya pasal.. Terkorban lah impian the mother nak ber-shopping...!! Huwaaaa...!!!


Feeding the ikan2..


Ohhhooo..!! Makanan burung2.. Tikus kecik tu hidup lagi..!! Ceeehh.. Geli la..


Yuukkksss... Cacing2 ni hidup lagi...!!!


Marsha tu geli cacing hidup.. Tapi nak tengok jugak..


Berjaya mendapatkan makanannya..!! 


Takut tapi nak jugak bergambar dengan Parrot2 tu..


Burung yang gedik atas bahu kanan hubby tu tak mau terbang pon.. Lama betol bertenggek atas bahu tu.. Kalo la pompuan, mau kena sekeh time tu jugak.. Jelmaan kot..!! Huwa hahaa...


Hello there.. How are you..??


Friendly one..


Kesian la Pinky ni.. Macam nak mintak keluar je..


Love the pokok2.. Penat jugak ronda park ni..


Ada waterfall kecik..


Bird Show.. Pandai parrot2 tu slide..


OK.. Bye bye.. Till next time.. Sampai Tabung Haji 1.10pm.. 


Lepas solat Jumaat, ke Pusat Perubatan.. Ada appointment dengan Tuan Doktor... Melantak dulu kat Food Court bawah tu.. Philly Sandwich for Boboy & the father.. 


My gegirl's... Banyak nya.. Breakfast kat hotel dah lambat & masih kenyang, tapi kena jugak habiskan Kabobonara ni..


OK, Saturday @ Pool.. Hubby's new student.. My cousin.. Well done Yok..!! Cousin lain, next time lah..


Kids ni, diving session 40 mins je tapi bila main kat pool, berjam2 lamanya.. Oh my kids, kaler kulit dah makin gelap.. Last weekend dah hangus kat pulau..!!

Thursday, March 22, 2012

HOLLA KL...!!!

Semalam busy betol dengan Encik2 Segala Repair kat rumah + drive pi Dungun cari tiket bus.. Hubby dah pi Selasa petang baru2 ni, ada kelija.. Kami naik bas besar 2 tingkat petang ni.. Fuhh, first time naik bas tinggi ni.. Doa kan kami selamat sampai ya.. See you honey, see u KLCC malam ni.. 

Image from www.ob21.net
*
Pi KL, cari barang, jumpa doktor, jumpa adik2.. Oso hajat hati nak jumpa sepupu & aunty2 yang lama tak jumpa.. Sempat ke ni..?? Sabtu t'hari dah nak kena cabut balik..!!!

Wednesday, March 21, 2012

MY BLOOD GO UP UP AGAIN..!! HAIIIPPP...

Pagi hari melantak mee,
Balance dinner malam tadi,
Dicampak ditambah ikut hati,
Maka makan lah tak sedar diri..
Huwa hahahaa heeheehee..


Semalam hubby kata tak sempat dinner kat rumah.. Yey yey, boleh habiskan leftover dalam fridge/freezer, ada mee kerinting, telur rebus & tulang2 ayam.. Rebus ayam & tulang2 yang ada, campak Sup Punjut, Serbuk Kunyit, Garam & Gula.. Rebus lama2 sampai keluar serdak2 dari tulang ayam tu.. Lepas tu lastnya, campak sawi (ni je sayur daun yang ada).. Eh eh, lepas tu hubby kata nak dinner jugak kat rumah.. Heheh, maap ya.. Kena la makan menu campak buang ni jugak.. Ops, jangan lupa Kicap Cili + Limau Nipis + Gula..


Sambil menanti Encik2 Repair pagi tadi, gonyeh2 BISKUT BANGKIT LIMAU PURUT hasil tangan Tok Sedara di Pekan, Pahang.. Rasa menyesal sangat, sebab tak sempat belajar banyak Kuih Muih & Lauk Tradisional Pekan/Pahang... Tok Sedara yang mantap buat BAHULU GULUNG tradisional dah meninggal.. Mulut nya dulu tak diam2 mintak saya belajar.. Tapi 10 tahun di Vietnam, saya tak dapat apa2 dari nya hingga lah dia meninggal dunia.. Hajat hati nak belajar buat Biskut Bangkit ni sementara pakarnya masih ada.. Jugak APAM BAGHDAD, KUIH TONJET (TAHI ITIK) dan macam2 lagi.. Resipi mungkin boleh dicari, tapi teknik & tips jugak penting..


Amik ko..!! Bil air macam anak 10 orang kat rumah.. Hubby dah bising2.. Beberapa bulan lalu bil air kami cecah RM300+.. Rupanya paip bocor dalam tanah.. Ni macam nak jadi lagi.. Dah 2 bulan bil air tinggi..!! Normally RM20+ je.. Still mahal tapi kira OK la.. Air negeri ni mahal kot, ada emas.. Maka nya pagi tadi my blood went upstairs setinggi KLCC.. Sebab geram dengan Encik yang tengok meter kat luar tu.. Kami report jugak yang meter agak laju walopon air tak guna sebab last nite dah tengok meter dengan hubby.. Alih2 dia pi dok kira berapa penggunaan air selama 6 hari lepas dapat bil.. Katanya normal utk family kami & dia pelik ngapa banyak utk last month.. Dok tanya if kami guna banyak air last month.. Wooiittt, gue rasa mau sinsing lengan baju je ni tau..!! Pakcik yang repair floor trap kata, kalau teruk jugak, better pindah je..!! Jom pindah Selangor, sebab air free kan..!! But cannot tahan the traffic la pulak, mau nangis dalam kereta..

Tuesday, March 20, 2012

GARING & GERAM....!!!

3 hari tinggal rumah & tak masak... Bila dah balik rumah, mula lah MOOD MEMASAK ni macam kena main tarik tali.. Kejap excited nak masak, kejap malas..!! Tapi takleh la, kena masak jugak.. Hajat nak buat LAKSA PENANG tapi pi kedai takde Daun Kesum.. Nak buat Mee Calong, cari tahu pulak takde.. Nak buat Steamboat, udang pulak takde.. Haaiisshhh... Tak sedap takde udang..!!


Belek2 fridge.. OK bikin LASAGNA la sebab bahan2 80% ada.. Hahahaa, tapi guna Macaroni.. Only satu lapis saja OK.. Hahaha, takde nampak lapis pon sebab guna macaroni..!!


Layer 1 - Cooked Macaroni
Layer 2 - Chicken & Calamari Bolognese Sauce
Layer 3 - Bechamel Sauce
Layer 4 - Cheese
- Bakar sampai masak -


Agaknya mood takde sampai lagi sebab hati masik di PULAU REDANG kot.. Hehehe... Oso kepala masih weng-weng sebab ferry goyang2 kuat hari tu kot.. Ombak besar gila..!! But now nampaknya weather dah makin OK.. Panas & garing di sini.. 
*
Stress jugak ni.. My aircond ni not working lah pulak, hawa panas yang keluar.. Called the maintenance team pagi2 tadi.. Mintak datang after 10.30am sebab ada kelas.. Rupanya dah datang before 10am.. Cannot understand lah u people ni.. Selalu datang masa orang takde.. Masa ada rumah, takmo pulak singgah... I saw your van lalu lalang depan rumah tau dulu2..!! Kita tunggu tak datang, kita takde rumah baru dia datang.. Ni keje saja suka2 ke..?? So that report untuk hari ni u all boleh buat lain kali..?? Patut lah banyak kes tertangguh.. 
*
Ni pengakuan sorang worker ni dulu, "Kak, kitorang lepas punch card 8am, pi minum dulu.. Pukul 10 pon berhenti minum kejap.. Pukul 12 siap nak balik lunch.. 2.30pm baru masuk balik.." Ohhoo, so berapa jam u all ni keje ekk..?? Ni tak campur break minum petang...!!
*
Kitorang ni kan, kalau kes yang tak boleh buat sendiri, baru lah panggil maintenance team.. Banyak dalam rumah ni, hubby yang buat sebab dia ada tools yang amat banyak.. Aircond ni complicated lah sikit sebab ini rumah sewa..!! Nanti tak pasal, kami kena ganti.. Oh no no no..!!

Sunday, March 18, 2012

DI SINI LAH KAMI..

Sampai rumah sudah.. Sesungguhnya sangat lah berbangga menjadi rakyat MALAYSIA sebab negara ni sangat cantik.. Walopon cuaca agak tidak menentu, Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.. Kali pertama ke sini 7 tahun yang lalu..


Here we're @ PULAU REDANG.. Seperti entri terdahulu, hujan turun tak henti seperti musim tengkujuh.. Namun rancangan cuba diteruskan kerana perkhidmatan ferry tidak tergugat walopon mendung & ombak kuat..


Begini lah ganas nya ombak masa tu.. Ferry pon terumbang-ambing 45 darjah tau..!! Pegang life-jacket kuat2..


Due to weather conditions, ferry tak boleh sampai jeti yang sepatutnya.. Terpaksa transfer ke boat resort/chalet masing2 di tengah laut.. Kami dapat transfer dulu sebab berempat je..


Alhamdulillah sampai jugak ke pulau ni.. Crowded lah kat sini sebab this is the only jetty untuk turunkan semua penumpang ferry ke PULAU REDANG  ni sebab keadaan cuaca tak elok tu..


Dulu tak ada pon aktiviti ni kat sini..


Waaahh.. I miss this place..


Tengok lah betapa mendung nya langit.. 


Sampai resort terus makan... Lapar ooii.. Breakfast makan sikit sebab takut muntah atas ferry.. Hahaha... Termasuk lah I ini..!!


Makan sampai tak pandang kiri kanan..


Pukul 2 petang terus ke Dive Centre.. Trip ni sebenarnya untuk DIVE CERTIFICATION under KIDS SCUBA PROGRAMME.. Not only for kids tau, adults pon boleh.. Sebab apak & mak (not me aahh) pon ramai join..!!


Zharif & frens.. First dive - Junior Open Water.. Sebelum ni lesen kecik je.. Now dapat lesen besar..


Ombak besar, maka nya beach dive je la..


"Dengar la baik2.. Ombak & current kuat kat dalam air ni.."


Kalo beach dive, terapung2 la semua pakai fin etc.. Lama betol nak siap.. Me no go in the water.. No like wet wet sebab bawak baju sikit.. Huwa haha...


Bantu membantu lah nak pakai segala benda... Yes, my gegirl pon dah dapat lesen kecik dia..!! Have fun my little mermaid..!!


Ini lah peta topo PULAU REDANG seperti dalam buku Geografi..


Kesian nya kena swim jauh ke tengah laut sebelum dapat decend..


Apak & anak2 in the water.. Omaknya melepak tepi pantai..


Weather petang tu semakin baik.. Alhamdulillah.. Brighter sky..!!


Captured by my little mermaid..


My little mermaid with her buddy..


Dinner malam tu.. Wooohhhooo.. Yummilicious..!!


Next day, weather's brighter, water pon much better.. Alhamdulillah..


Boat dive.. To another beautiful dive site..


Bye bye.. Have fun.. Nak ikut snorkeling pon malas.. Hajat cuma nak bersantai..


Subhanallah cantiknya walopon dari beach ni je..


They're back...!!! Glad they had fun..


Lunch yang sangat menggumbirakan hati.. Maap tak nampak sape2 yang lalu pon..


Dinner untuk yang terakhir..


Healthiest one..!! I like..


We will come back InsyA..


Bye bye Redang Reef...!!


Bye bye PULAU REDANG.. I LOVE MALAYSIA...!!!