Wednesday, February 29, 2012

WALLLAAA... WONDERFUL WEDNESDAY...!!!

Every Selasa bawak anak2 pi Kemaman ada kelas tambahan.. Al-makanya tiap hari Selasa mesti masak dinner se-sempoi yang boleh.. Penat sey drive balik dari Kemaman tu.. Pasar Malam ada tapi jauh sangat.. Takmo beli.. Takmo beli..!!! Disiplin Mulan ooi.. Kata nak azam itu ini.. !!


Sebelum pi Kemaman, sempat marinate ayam 5 ketol.. Bahan2 marinate ikot suka hati, segala jenis sos masuk dalam tu.. Balik pukul 5 tu masuk oven & bakar je.. Tortilas dah beli hari Ahad (hari shopping barang dapur).. Potong sayur buat salad je.. Hummus pon ada beli kat KL dolu2.. Yang atas ni mem MULAN punya.. Lupa Buah Jeton semalam.. Tapi ada Hummus, lupa semua..


Ni apak & anak laki punya.. Depa rajin carik2 isi ayam & gulung2 sendiri..


Ni anak pompuan punya.. Dia suka Tortilas tu dengan Hummus saja.. Me no understand one.. Dia makan salad last sekali..


Received this from a fren yang sangat noti & nak kena babap tu..!!
*
Sape nak nanti saya send OK, but don't babap me.. Hehehe... Stay happy & healthy semua..!!

Monday, February 27, 2012

KISAH SERIBU SATU MALAM...

Semalam (Ahad) Hubby ada terima jemputan menembak.. Haaa, dapat pulak hobi baru yang menggerunkan..  Ni la penangan ke Koh Samui hari tu.. Jadi gian nak menembak pulak.. Tapi best jugak kot, rasa puas.. Ataupon perasan macam James Bond.. Ahaks.. I la tu.. 


Macam tau2 je Toaster kami dah hangus.. Dapat No 10 tu walopon beginner.. Hehehe, bravo my darling..!!


Semalam pon beku kepala tak tau nak masak apa untuk dinner.. Konon nak yang ringan2 je.. Dalam pada berpinar otak nak pikir, amik isi ayam & udang, sengkuang balance pecal minggu lepas, garam, lada sulah, kicap, sos tiram & minyak bijan... Blend dalam pengisar je.. Zzzrrrr..... Siap sepinggan...


Sumbat & simpul dalam kulit wantan (balance dulu, beku dalam freezer).. 


Tak celur mee pon, sebab dolu2 buat tak laku.. Depa2 ni pakat ratah je wantan2 tu.. Kulit wantan tak cukup, sudu2 je filling tu campak dalam sup yang gelegak + sawi.. Hehhe..


Simpan sikit untuk goreng... Amik ko nasib tak hangus.. 30 minit je siap semua.. Toksah citer la badan camna, lenjun basah.. Cuaca pulak very the hottest one..


Segan nak citer.. Semalam (Ahad le), pi belajar Squash.. Rasa nak celen Dato Nicole David.. Alih2 hari ni tulang rangka + otot2 macam susah gerak langsung.. Gatai tak warm up banyak2 semalam.. Tak sedar diri lah ni..
*
Hari ni (ISNIN) kan, coach tu tanya, "Aunty tak main hari ni..?"
Aunty ni jawab, "Oohh, hari ni banyak hal, penat sikit"..
Hahahaaa, padahal nak angkat kaki tangan pon rasa nak nangis ni..
Stiff habis satu badan.. Serius rasa nak golek je atas katil.. Takpe la, ajak kawan Zharif join ganti Aunty yang kejang otot & tulang ni..


Konon nak jaga badan.. Masak LAKSA MALAS hari ni.. Part yang seksa cuma carik isi ikan.. 2 ekor je.. No tumis2 OK.. Bawang merah, ciliboh, kari ikan, asam keping, isi ikan & udang kering ditumbuk, kerisik & santan.. Lambun semua dalam periok.. Me no rajin one today.. But the kids tambah..!!! Ohhoo, mummy so happy.. 


Tengah prepare dinner.. Ada SMS masuk dari akak kat KL tu.. Tergamam kejap..!!


Dah reply kata tak tau.. Lepas tu dia SMS lagi.. 
Adooii... Sape boleh tolong ni..???

Sunday, February 26, 2012

SUNNY SANGAM SATURDAY...

Waaahhh... Monsoon telah meninggalkan kita.. Cuaca kini ya amat teriknya.. Alhamdulillah.. 
Moga ikan2 makin banyak di pasaran.. 
Moga nelayan2 yang dikasihi dapat balik dengan hasil tangkapan..
Moga bertambah kurangnya harga2 ikan..


Tatkala cuaca begini, terasa ingin tergolek2 di atas salji sambil mengukir nama di atasnya.. Tapi, yippi yabeduuuu.... Nama ini tetap terukir di atas salji walopon diri jauh beribu batu & kilometer... 
THAAAAAANNK YOU berjuta2 untuk..
..yang kini sedang giat bermain2 dengan salji di keliling rumahnya dan mengukir nama hamba di atas salji nan sejuk dan putih itu.. Alhamdulillah, terasa dingin diri ini.. Jangan lama2 kat luar tu tau Yong.. Sejuk bebenor salji tebal tu..!!


Semalam (Sabtu) balik Kuantan jengok mak & bawak dia pi kenduri kawin..Yes, I like kenduri kawin OK.. Suka kutip bunga telur.. Cuaca pon sangat garing semalam.. On the way balik Kerteh, terlompat2 nak sangat cari ABC macam kat atas ni..


Ataupon set yang ini.. Teringat pulak nak balik cepat nak tengok SANGAM sambil makan kopok lekor.. Tapi takpe la.. Penuh status FB depa2 dok tengok citer SANGAM petang semalam...


Namun begitu, sampai Kemaman hubby kata lama tak makan OTAK-OTAK..


Yumm yumm... Sedap bangat2.. Serius sedap rempah pada isi ikan tu..


Makan SATA jugak..


Amik ko.. Ni kuantiti standard untuk famili kami..


Semestinya penuh semeja.. Finger licking good..!!!


Sangat2 tersohor WARONG OTAK-OTAK CHE WAN ni.. Everytime pergi, mesti ada mereka yg femes bertandang di sini.. Semalam DATO HASSAN ALI ada jugak menjamu selera.. Dulu2, krew filem pon ada.. Dato Stapa & wife (D'NAVECHEE) pon ada jugak makan kat sini.. Kami takde la femes, cuma hangit hames2 je...Ahaks...

Friday, February 24, 2012

ONCE UPON A TIME...

Hubby arrived safely from KL malam tadi, Alhamdulillah.. Pagi tadi, dia pi diving.. Nak cari lobster katanya.. Ahaks, pi je la.. Nak lepas gian la tu after months of monsoon season kan.. Boring.. Boring.. Sambung keje scan & save foto2 lama..
*
UNITED KINGDOM (JULY 2000)
Al-kisah hubby ada attachment sebulan @ RUNCORN, UK.. Time tu baru habis pantang bersalin Zharif.. Mak membebel2 sebab kami pi.. Takut bentan kononnya.. Ni hubby la punya keje.. Katanya 4 tahun kawin baru dapat anak, nak jugak dia bawak baby dia pi.. Mak baby tu kendian citer la.. Hahha..


Sebulan ada 4 weekend je kan.. So kami jalan2 selagi sempat Sabtu & Ahad tu.. Drive je sebab memang ada sewa kereta.. Hubby kena pi kerja jugak masa tu.. 4 weekend = 8 hari kami ronda puas2.. Drive pagi Sabtu atau Ahad, malam baru balik.. UK ni tak besar sangat.. Semuanya 1 day trip je.. Takde tidor tempat lain..


KNUTSFORD.. Kami tinggal sebulan di sini sebab township paling dekat dengan tempat keje hubby @ RUNCORN.. Ni bandar orang pencen depa citer.. Signboard penuh dengan gambar orang pegang tongkat..



TRAFALGAR SQUARE @ LONDON.. 300km (Tenggara/South East) dari KNUTSFORD = 3 1/2 jam.. Tengok orang lain pi London asyik pi sini, maka kami pon gitu.. 


FERRIS WHEEL LONDON.. Tak de la nak naik dengan baby ni.. 


LONDON BRIDGE IS FALLING DOWN..


Sampai LONDON, park je kereta & naik train la.. Sesak bagai kotaraya tu.. 


Ni BUCKINGHAM PALACE ke..?? Gue lupa.. Kena tanya KAK KASIHREDA & CIK AYU..


MARBLE OF ARCH @ LONDON.. Balik window shopping + shopping sikit2 @ OXFORD STREET..


BUCKINGHAM PALACE, LONDON (rasanya area tu).. Bawak baju konon nak tidor tapi kensel sebab dah puas jalan LONDON seharian. Kami pulak jenis tak tahan bandar sesak2 ni.. Sampai KNUTSFORD malam.. Esoknya dapat pi CLARKS FACTORY @ BLACKBURN.. Kalo tido LONDON, tak sampai BLACKBURN pulak..


TRAFFORD CENTRE @ MANCHESTER.. 18km dari rumah @ KNUTSFORD.. 
Tempat lepak almost everyday sebab dekat dengan rumah.. Baru bukak masa kami pi.. Bukak pulak sampai malam, sangat seronok.. Kat UK mana la ada kedai bukak sampai malam.. Trafford Centre ni largest Shopping Mall in UK by overall size (2nd by retail size)..


CONWY QUAY @ WALES.. 115km (Barat) dari KNUTSFORD.. One whole day kat sini.. Actually kami visit  SMALLEST HOUSE IN UK kat sini tapi foto nya hilang entah mana..


Makan SMOKED FISH kat sini.. Sedap sungguh..!!


Lepak2 & amik angin..


Masih dalam wilayah WALES.. Kalo nampak view cantik, memang kena stop cuci mata dulu.. 
I love gunung, tasik, laut, gunung, pokok dll..


CONWY CASTLE @ WALES.. 


Alhamdulillah weather cantik.. Besar sungguh castle ni..


Jenuh jugak round satu castle but memang cantik + view kat luar castle tu..


LAKE DISTRICT.. 185km dari KNUTSFORD (Utara)  = 2 jam journey.. 
Sangat cantik.. Love the tasik etc.. 


Spend 1-2 jam naik cruise round2 tasik.. 


On the way pi mana entah la.. Singgah petik Strawberry dulu..


OLD TRAFFORD STADIUM..!!! 24km je dari rumah @ KNUTSFORD tu.. Tapi sebab dekat, kami pi kendian sikit.. Round2 tempat lain dulu.. Takut2 ada event gempak ke, boleh terjah anytime.. Malangnya takde.. Intai2 jugak kalo nampak David Beckham naik motor pi training, tapi takde la pulak. 


CHESTER.. Dalam 50km dari rumah @ KNUTSFORD... Suka tengok design bangunan lama2..


SHEFFILED.. 100km (Timur) dari KNUTSFORD.. 
Kawan hubby ajak pi Sheffield.. Nak tunjuk kat wife dia tempat dia study dolu2.. One thing takleh lupa, kami dapat tukar stroller Zharif kat sini.. Beli kat MANCHESTER ARNDALE (tak suka kaler hijo tu, no choice) tapi dapat tukar kat SAINSBURY @ SHEFFILED ni.. Stroller hijo tu asyik loose kat seatnya, makanya dapat tukar feveret kaler (tapi kena brand yang sama). Kat UK ni kalo barang agak2 tak elok, boleh tukar je.. Best kan..!! Depa jaga quality sangat2..


Minggu yang last tu, my sis datang dengan hubby dia.. Ronda2 bandar KNUTSFORD ni..


Sunyi dan sepi bandar ni.. Seronok sangat ronda2 jalan kaki..


That's our apartment.. Unit atas sekali.. 


Our neighbour.. Waahh, depa ada Ayah Merc & Baby Merc.. Suka outdoor area dia kat belakang rumah tu..


Posing la sebelum balik KL.. Last day ni, depan Property Agent's Office.. Pi kasi kunci.. Bubbye UK... Alhamdulillah dalam masa sebulan, kami diizinkan & dipermudahkan Ilahi untuk memandu di sebahagian bumi UK utk menikmati keindahan ciptaanNYA..