Sunday, January 29, 2012

AUTUMN IN MY HEART... OSO OSEYO..!!!

Sambung keje2 men-SCAN foto2 lama nak simpan dalam hard disc..
Ni pun first time merasa musim luruh, AUTUMN gitu katanya.. Subhanallah cantiknya.. Itu-lah kuasa Yang Maha Esa beri hambanya peluang menikmati keindahan sedemikian.. Dedaunan bertukar color2.. 


Yeah, sewa coach lagi weekend yang lain2.. Kami ke CHUNGCHEONG-DO (CHUNGCHEONG PROVINCE).. Satu daripada 8 wilayah (province) di Korea Selatan..


Tak lain tak bukan untuk menikmati keindahan bumi Ilahi ini.. Antara tempat yang femes & cantik di Korea Selatan ni.. 


Pastu kalo takde trip Cik Kiah naik coach ramai2, kami 3 beranak buat hal kami.. Jalan2 redah bumi asing ni.. Bila lagi nak grab peluang ni kan.. Tak tau bila sampai lagi nanti..


Memang tak puas tengok dedaunan banyak2 kaler tu..


Zharif ni kami kendong walo ke mana2 pon.. Alhamdulillah budak baik ni jarang2 sangat buat hal.. Kalo lapar je dia teriak..!!!


Sampai jugak kami ke SEOUL LAND.. Theme Park ala2 Disneyland jugak, versi Korea tapi yang ni kecik sikit, walopon besar.. Ada yang lagi besar..


Pusing2 & jalan2 je.. Takde la nak naik ride banyak2 tu sebab ada baby ni.. Hubby pon takmo.. Sebab target nak pi tempat lagi besor.. 


Agaknya dia kesian sebab mak anak takleh ikot naik kot.. Hehhee..


Dah nak senja.. Posing sebelum balik.. Geram tengok view kat belakang tu..


Kalo tak jalan jauh, ronda2 bandar je lah..!!! Jalan mana2 pon best time ni sebab cantik dedaun kat pokok2 tu.. Subhanallah..!!

Saturday, January 28, 2012

WINTER SONATA... JOM PI KOREA....

Wooaaahhh... Sejuk gigil kat Kerteh ni.. 
Nak bukak tingkap pon tak berani.. 
Mencucuk2 dinginnya ke tulang rangka ni.. 
Hujan berterusan, kejap berhenti.. 
Cuaca cenggini dah 2 hari..
Ke manakah hilangnya mentari..
Tapi I like sangat-sangat, weather camni..


Taruk ni kat gril pintu depan.. Tak caya je 20'C.. Tak pi mana weekend ni pon sebab hubby ada workshop 4 hari till Ahad.. Kami berkubang dalam rumah je.. Tak keluar rumah dari petang Khamis, sebab takde hal.. Kids pon suka dapat main games, tengok tv.. Omaknya..??? Buat keje yang tertangguh... Scan foto lama2.. Nak simpan dalam hard disc untuk backup.. Foto2 dalam album lama tu dah nak tukar kaler..


Scan foto2 kat Korea dulu lah.. Foto ni foto sejarah, first time main snow.. Tinggal Zharif kat apartment sorang2, mak apak main snow, amik foto.. Kami duduk Seoul 10 bulan, Aug 2000 till June 2001, sebab hubby keje situ kejap.. Pastu balik Vietnam semula..


Hubby dah biasa main snow, sbb dia belajor obesi.. Tumpang ber-foto je.. Tapi he's the HERO la kalo temperature cecah -18'C... Pintu apartment kena tendang, kasi karate, kalo tak nanti terkurung la kami bertiga dalam rumah..


Firt SNOWMAN la ni kira2 nya... Keras kejong tangan teman masa tu..


Buat SNOWMAN kat park near Hangang River, opposite apartment je.. Dongbu Ichon-Dong, Seoul..


Asal weekend je, kami sewa coach & round tempat2 yang best.. Masa ni tak de ingat nak tulis destination etc pon...


Suka sungguh view belakang tu...


Asal ada peluang, asyik pukul gambar je..


Pit stop cari bilik air.. Sebab rombongan Cik Kiah ni ada ramai anak2 kecik yang lain.. But I the very like design rumah2 tradisional kat Korea..!!! Memang paksa Ahjussi Driver Coach tu stop untuk amik foto, kalo nampak tempat/bangunan cantik..


Mula2 tu suka la jugak dengan salji salju tu.. Kendian dah takmo lagi sebab susah ya amat nak sarungkan baju tebal ke baby sorang ni.. Zharif baru umur beberapa bulan masa ni.. 


Ni kat playground area apartment kami je.. Ada dekat sekaki tebal nya salji masa ni..


Ni antara tempat lepak kami, borak ayam itik dengan jiran tetangga Korea.. Tang ni semua berkubang dalam rumah ler sebab sejuk ya amat..


Belakang tu unit kami.. Takde tanda la pulak.. Pon jugak tak hengat mana satu.. Tapi HANGARAM APARTMENT, takkan dilupakan lah.. Best duduk area ni sebab tepi Subway Station.. Kalo nak jalan, takde pikir panjang pon.. Turun apartment, less 100m masuk train station dah.. Alhamdulillah..


Ni pon pestaim pegang mende alah ni.. Kena paksa dek anak2 kecik, anak2 kawan tu.. Pi la aunty, pi lah aunty.. Takde kuasa nya nak try, takut tergolek depan orang.. Pakai kejap, tak confident langsung.. Reject..!!!


Hubby ni hantu ski..!! Asal weekend je dia nak main ski.. Ada kala ikot, ada kala dia pi sendiri.. Shuttle banyak pi Ski Resort.. Balilk hari pon boleh.. Favourite spot @ Phoenix, Gangwon-do..


Time ni bersungguh2 nak try.. Dapat jugak merasa main ski sebab ikut belakang hubby... 


Nak sampai kat garisan penamat, hubby pecut & tinggal kan teman sendiri2... Apa lagi, tergolek la macam nangka busuk..!! Nasib ada jaring, kalo tidak mau ke gaung sebelah tu..


Tetiba rasa rindu pulak nak ke Korea semula... 
  

November 2000.. Kalo ke Korea, tak sah kalo tak pi Mount Sorak @ Sorak-san.. Time ni belum turun snow tapi dah sejoks ya amat..


Menanti booth Ticket Cable Car bukak... Semua nampak mata je sebab angin kuat & sejuk gila..!!


Cantik view belakang tu..!!


Antara Mercu Tanda kat Sorak-san.. Tak tau ada lagi ke tak sebab depa kata banyak dah berubah...


Bergambor saja lah hingga ke akhirnya.. Cable Car takleh jalan sebab angin kuat sangat..!! Ada option untuk sape2 nak hiking & trekking naik atas (nun ke atas belakang kami).. Tapi sebab majoriti ada anak2 kecik, maka-nya kami pusing2 amik foto & balik Seoul..


APRIL 2001 - Buat kali terakhirnya ke Ski Resort.. Sebab masih ada baki2 snow yang turun.. Temankan hubby nak main Ski.. Time ni buleh la mak apak nak spend lama2 main/belajar ski sebab mak & adik ada mai & buleh jaga Zharif.. Hehheee...


Hehehee... Grr grrr gigil...!! Zharif - 9 months old..


Zharif - 7 months old.. Berapa kali adjust nak suruh duduk.. Asyik tergolek2 je jatuh..!! Finally dapat jugak sekeping..

Wednesday, January 25, 2012

WALAU HANYA DI SINI, TIADA CUTI YANG SUNYI...

Yey, yey.... Walopon hubby kena kerja, kami tak kesunyian di sini.. Mak & adik2 tersayang ada bersama.. Depa pon lama tak lepak sini.. Suka & amat gumbira sekali...!!! 


Hantu2 air..!! Nak ajak balik punya lah susah.. 


Kedudukan pasir & pantai dah berubah setelah dilanda angin & ombak kuat baru2 ni.. From Pantai Kemasik ni (tempat kami duduk ni), cannot walk to that pantai near the batu nun di belakang anymore.. Dulu2 boleh jalan je, now pasir dah terhakis & bikin alur sungai which pisahkan keadaan asal pasir/pantai sini.. 


Walo camna & kat mana2 pon, depa apa kisah... Janji ada air, ada pasir... Tu yang amat penting..!!


Isnin pagi, 2 biji kereta sarat dengan manusia off to Kuala Terengganu without hubby yang kena kerja.. Singgah Kedai Makan Pok Mat KT @ Paka.. Yumm yummm... Sooo banyak makanan untuk breakfast.. Tak sempat nak amik foto banyak pon..  Nasi Kerabu ni je yang sempat dipukul foto-nya..


Mercu tanda tibanya anda di sempadan Kuala Terengganu.. Giant Sotong & Udang..!!! Boleh bikin pesta kalo dapat masak tu..


PASAR PAYANG @ KUALA TERENGGANU.. Gila ramai manusia.. Umat Malaya & Singapore ber-shopping di sini..


Serious..!! Budak2 baik yang kasi mak, apak, nenek, aunty2 & bibik-nya bershopping dengan aman... Kudos my darlings...!! 


Jangan beli telur penyu tau...!!! Sebab penyu2 dah hampir pupus...!! 
Tolong jangan beli...!!


Wajib posing depan signboard Pasar Payang tu...


Nun di hujung sana, Pulau Duyong..


Pantai Batu Burok @ Kuala Terengganu.. Takleh singgah sebab padat & sesak dengan manusia.. Takde parking walo se-inci pon...!!


Nun di sana itu... Pulau Kapas @ Marang...!!


Weather sangat2 cantik.. Alhamdulillah... Blue sky, clear water.. Rasa nak terjun je dalam air laut tu...


The fluffiest roti in the world... ROTI PAUNG @ Merchang.. Kenapa nama-nya ROTI PAUNG..?? Sape tau, tolong citer...


My SIL ni dah hangkots semua ROTI PAUNG Butter yg kosong tu, yang paling sedap tu...!! Ada jugak inti Kelapa, Kaya & Kacang Merah... 


Kami beli dekat 20 loyang rasanya... But not with the loyang laaa.. RM2.50 seloyang tu je.. My SIL kononnya tu nak bawak balik KL untuk mak-nya.. Walopon dah beli banyak, dalam kereta pon dah habis 3 loyang... Panas & gebu gebum lembotnya...!!!


Pagi Selasa @ Chendor, last but not least, depa2 ni mem-borong la kopok lekor & rakan2nya.... 
Bila semua dah pergi, rumah kembali sunyi.. 
Sungguh tak suka hati, tinggal kami bersendiri lagi...