Monday, December 3, 2012

MOOD BERSAWANG KEMBALI MELAYANG....

Sejak ke Singapore & Padang, dapor lama tak berasap..!! Mood pon bersawang je.. Nak recharge tu amik masa jugak.. Tapi kena paksa diri.. Kepala pon dok pusing2 pinar asyik makan kat luar sebab banyak MSG kot.. Apa pon I miss my kitchen soooo much..!! Keje2 ter-rajin mem-foto sejak menjak 2 minggu di dapor, tatkala camera ada di dapor lah.. Yang tak sempat amik tu, food semua dah digest habis dalam perot dah pon.. Lama tak tembak foto kat dapor yang huru-hara ni..


Wraps & Roll.. Cubed dada ayam di goreng dengan Taco Seasoning..


Tadaaaaa... Dalam semua ada.. 


My gegirl's..


Tetiba roooojin nak menjala.. Biar pon rupa tak secantik mana... Ngeee...


1/2 kg tepung punya hasil.. Chubby semuanya sebab nak cepat.. Hahhaaa..


Daging korban masih banyak.. Korban kan 1/2kg untuk digulaikan.. 


Hasil dagangan di Padang hari tu kan.. So try lah satu...


Tulang daging korban di masak dengan BUMBU RAWON di atas.. Sangat sedap..!!


Sebab takde mee siput, rebus mee maggi (tanpa perisanya) untuk dimakan dengan SUP TULANG RAWON ini.. Jugak dimakan dengan KEROPOK KULIT LEMBU yang diborong di Padang.. Di Indonesi, banyak makanannya dimakan dengan keropok kan kan..


Yezzaaa... My first ever CORDON BLEU.. Bukan susah pon tapi mim alif lam sin je..!! Dah bertahun belek resipi.. Baru terketok hati nak buat.. Kalo makan kat kedai mau 4x ganda RMnya...


Melted sliced cheese... Yummeeehh... Dada ayam dipotong nipis atau dihiris tengah macam nak buat tahu sumbat, cheese slice & meatloaf... Celup tepung, celup telur & dogolek dalam breadcrumb.. Goreng aja...


Mashed Potato, Veg Salad & Pitted Olives..
Recipe HERE


Alhamdulillah..!! Oven dah tak merajuk.. Try bakar Brownies & tak bentat lagi.. Alhamdulillah...


6 bulan tak membakar.. Alhamdulillah terhasil jugak kemarin...


Lunch semalam.. Ada frozen Sate... So tumis Onion & Serai.. Campak Sate Ayam, Carrot, Sos Cili & Kicap Manis.. Last masuk Daun Saderi/Sup.. SATE AYAM PAPRIK lah kononnya.. Kalo bebudak ni takde, mau campak daun limau purut.. Tapi depa tak suka.. So pendam je lah..


Foto dari LETS GO DIGITAL ~ GOOGLE
Bagi yang bertanya tentang camera underwater, this is the one.. Can be used atas darat oso... Ni lah cinta sayang hubby... Nak masuk air kena guna housing tau (foto di bawah ini))...


Foto dari MUDAH.MY
Housing ni digunakan untuk camera G12 di atas kalo nak masuk dalam air.. Jangan pulak tak guna housing..!! Tak semedang camera mandi bunga..!!
Ni gue punya.. Dah bercalau balau.. Ni camera hubby yang lama.. Ada jgk housingnya.. Kiranya camera pertama underwater dia.. Yang atas tu baru upgrade tahun lepas.. Yang ni tak guna underwater dah.. Hubby sudah ada gading bertuah kan.. Tanduk dapat ke Mulan lah.. Tapi sangat berjasa.. Dah 5 tahun ni tau.. Kalo ada foto yang nampak OK tu, edit je kat PhotoScape.. Bukan apa, sebab gue bukan pakar tembak foto.. Nak ngaji foto takde masa.. Camera pon dah boleh masuk tadika umurnya..

16 comments:

Kakcik Nur said...

Teringat pulak daging korban yang masih ada dalam peti dingin beku kat rumah kakcik! :)

faizfakhirin said...

macam sedap jer...huhuhu

shahlin said...

amboi... bukan main acara masak memasak.

whitecappuccino said...

mak aiiii! bnyaknya makanan!...nakkkkkk!!!

Nieda ramly said...

dah habis daging korban jadi korban kami anak beranak.

Papa Mifz said...

PM kalau pergi pulau2 biasa nya sewa jer underwater camera nih...

TK said...

Sedapnya all the food..rajin dia memasak..
Cantik gambar2 pkai canon tu..awesome..

NEKCIK said...

takpe dalam bersawang pun ada makanan sedap!!!

greetingsfromengland said...

semua nampak sedap! satay frozen? beli or masak fresh tak habis makan or memang jual frozen? curious...my daging korban pun ada sikit lagi dalam freezer...thanx for the reminder! :)

Kakzakie said...

Sekali dtg rajin masak terus tak henti ye mulan. Naik juling mata kakak sambil telan air liur.

m.u.l.a.n said...

kakcik: seminggu sekali kena masak.. nak masak kerap takleh takut hubby naik gout hehe..
*
faiz: ikut tekak ni ok jgk.. takut org lain rasa lain hehe..
*
shahlin: setelah lama dapor tak berasap..
*
whitecappucinno: 2 minggu punya keje..
*
nieda: nak masak kerap tak berani jgk.. kalo hubby makan kt luar maka kena postpone la..
*
papamifz: dulu buat camtu jgk.. tp lepas depa ni kerap diving maka rembat jgk la camera tu..
*
TK: mmg dah keje kat rumah cenggini la.. heheeh..
*
nekcik: hehehe janji mulut2 dlm rumah ni boleh makan..
*
greetingsfromengland: ni frozen sate yg tak habis makan.. i defrost & buat lauk paprik.. hehe.. at times buat masak kicap & masak sambal.. senang keje utk yg malas macam i.. hehe..
*
kakzakie: kena berhemah byk sbb makan kat luar kos nya tinggi..

Tihara said...

as salam

wah rajinnye ke dapur..akak masak tum yum je tadi..pastu tambah cendawan enoki rasa sweet2 gitu:)

LYAfrina said...

salam kak..lamenyer myepi...

owhh..canon ixus tu u/water???
eyhh..kelya salah faham..aritu pnh nk bli kmera u.water hrga dlm rm80 je..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mak aihhh! lazat2 semuanya...

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Tudia... macam2 ada,semuanya nampak sedap2 belaka nih...he.he...

m.u.l.a.n said...

kak tihara: waaahhh.. saya suka tomyam + enoki jgk...
*
lya: ada kat sini.. memboringkan diri.. hahaa...
*
kak madiha: akak masak lagi sedap.. kasi idea best best..
*
kak ros: tak tau la sedap mana tapi boleh la makan hehe..