Wednesday, December 26, 2012

MONSOON'S HERE.. FOR REAL..!!!

Dah kira-kira & congak-congak... Memang monsoon lambat dari sepatutnya.. Just like last year.. Sama macam orang ke laut cakap baru2 ni.. Normally lepas Raya China, ramai dah boleh ke laut tangkap ikan.. Tapi tidak pada tahun ni.. Bulan Mac baru reda monsoon-nya.. 


Semalam (25/12) ke Kuantan sebab nak visit uncle warded di hospital.. Rupanya air dah banyak naik kat tempat2 yang tak disebut dalam berita.. Ni area Chendor sebelum Cherating, just after sempadan Pahang/Terengganu.. Risau betol tengok 3 pompuan dengan payung dalam bulatan tu.. Air paras peha..


Dah masuk mukim Cherating.. Hujan memang dah lebat since malam sebelumnya.. So kami travel dengan Triton.. Memang kenderaan kami selalu guna masa monsoon.. Nak ulang balik Kuantan jengok mak masa weekend dll ... Now mak kat KL tapi kami balik Kuantan nak visit uncle dalam CCU..


Wohhooo... Cherating macam tasik.. Polis dengan Bot Penyelamat nya kat jalan sebelah tu.. Moga2 mereka yang terlibat sabar dengan dugaan ini & mora air cepat surut..


Nak ke Kuantan, so kami amik exit Kuantan before Tol Jabor.. Pon tak dengar news air naik kat area ni.. Somewhere near Gebeng & Aspa Cottage.. Banyak kereta teragak2 nak jalan atau tak.. Tapi tak nampak pon ada kereta yang lalu..


Hubby kata tawakkal je la ikut belakang lori tu.. Malas nak u-turn dah.. Dengan lafaz Bismillah, Trition & kami meredah air setinggi tak tahu berapa tu.. Alhamdulillah lepas..


Cherating 5pm on the way balik Kerteh.. Lepas ke hospital, kami ke East Coast Mall cari barang cepat2 & makan sikit2.. Cannot lama2 one sebab TWITS banyak kata air naik @ banyak jalan & lambat surut.. My fren yang nak balik KL amik 3 jam from Awana Kijal to Tol Jabor.. Selalu 1 jam je.. Traffic sangat teruk sebab semua tak boleh bawak laju..


Masjid Cherating..


Ramai Twits kata jalan sesak @ Jambatan Bukit Kuang.. So dengan yakin nya nak amik Jalan Ibok via Zoo Kemaman.. Heheheee... Rupanya jalan dah lama tutup sebab air naik.. Semua jenis lori ke, truck ke semua tak boleh lalu.. Nak tak nak kena lah u-turn amik jugak jalan Bukit Kuang.. Moga air cepat surut..


Tengok main road kereta semua mengesot2.. Dengan yakinnya amik jalan dalam @ Taman Perumahan (area rumah FAATIP-AINTSUPERWOMAN tu)... Hehehee, sabor je la semua kereta langsung tak gerak.. So u-turn lagi amik main road but cilok near perumahan Kg Besut.. Hanya penduduk2 lama Kemaman je tahu jalan2 sebegini.. Tapi merangkak jugak.. Alhamdulillah sampai jugak ke rumah walopon beberapa jam travel Kuantan - Kerteh... 
*
Moga mereka yang diduga dengan banjir ini tetap tabah & redha...

26 comments:

Daddy Ziyyad said...

Ahad 23 Disember saya ke Dungun...
Isnin 24 Disember, buat keputusan check out...Alhamdullilah, keputusan kami tepat..kalau tak mau stranded kat Dungun...ekekekeke..sebab jalan nak masuk LPT memang kena lalu Kemaman- Cherating tu kan....

Musim monsoon ni, mmg bagus bawak truck macam Triton ni..

Dr Singa said...

skeri yu....

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah akak sekeluarga travel dgn triton..takde la tersangkut bila air naik kan..moga air cepat surut.. harap2 semua penduduk di kawasan terlibat hati2.. kalau boleh jgn la ada yg duk main air pulak time gini.. bahaya..

~Cik Viva~ said...

risau bile hujan2 tak berenti camni..

lemongrass said...

Memang kena ada triton or lori lah kan bila tiba musim monsoon ni or else memang tak bergerak lah kereta sbb masuk air.
alhamdulillah you managed to balik rumah dgn selamat walaup kena buat bnyk kali u turns and cilok jln perumahan.
We all kat sini kalau hujan and air naik tahap ankle, sudah dikira banjir. Kalau naik tahap mcm dlm gambar you, memang tak tau lah nak bagi word apa, hahaha.

mamasita said...

Love your beautiful snapshots..
Mujurlah you all tak tersangkut kat banjir area.

Take care..:))

Has said...

adik has sangkut kt trg..x lepas nak balik KL

whitecappuccino said...

nasib baik tak sangkut kan?

Kakzakie said...

Dah biasa travel, tahu selok-belok mana ceruk dilalui ditambah dgn menaiki triton bolehlah kalau kereta biasa mahu sangkut juga mulan..

zette said...

alhamdulillah.. meredah banjir kak..
hari tu time sy ke gambang, betul-betul time balik, dah sampai s.alam, ada berta ttg kuantan banjir..

Queenie said...

untung la bagi mereka yg ada kereta besar dan tegap kan...kal hat kancil tu...kesian depa..

tp kawan Ganu saya cakap, depa seronok musim banjir ni, iyer ker?

gadisBunga™ said...

tinggi naik air banjirnya...

saya di JB saja sepanjang minggu. :)

~Beb~ said...

insyaAllah.. amin

Lady Windsor said...

Alhamdulillah semua ok kan? i drive dari kelantan ke KL 24 dis tu...hujan non stop..sepanjang jalan ikut gua muasang dan kuala lipis, langit mendung jer..nasib baik sampai KL cuaca ok dan khabarnya banyak kawasan di pantai timur dah tenggelam kan..semoga mereka semua selamat..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhh.. risaunya bila banjir2 gini.. harap moga tiada kejadian yg tak diingini berlaku pada yg terlibat banjir tu..

FaAtip said...

ahaaa!!! ingat kan cerita berjela2 pasal I..awat tak singgah minum kopi IKEA dulu...hehehee (kirim salam kat Dr Singa, lama dah tak berblog!!)

The Singing Pilot said...

mak aihh, worse than jakarta

Kesuma Angsana said...

hati2 ye dlm musim2 hujan skang ni

Azian Elias said...

hubby akak ke trgnu gak..kena banjir..teruk gak katanya..but alhamdullilah selamat sampai.

NAJWA said...

mudahan takde la kemalangan maut banjir nie...mudahan selamat semuanye termasuk la kak mulan...

LYAfrina said...

kat bndr kemaman ni hbis banjir... rmh lya kat jpj tu ja... mmg jln ibok dh tutup start 25hb bru ni lagi..

Papa Mifz said...

kelihatan teruk yer banjir tuh...kalau drive Triton rasanya takde masalah kot...

kasihredha said...

Teruk banjir thn ni kan

Nieda ramly said...

MUlan, barang yg dipos dah sampai . Terima kasih. Nanti akak ada nak bg someting from Vietnam jugalah.

sekarang akak bersiaran dari blog lama. Blog lama akak dah ok.

Lega.

Kesuma Angsana said...

kena lebih hati2 musim2 hujan & banjir mcm ni

m.u.l.a.n said...

daddyziyyad: memang ramai terkandas time tu..
*
drsinga: yes memang skeri tau..
*
rai: alhamdulillah kami lepas.. memang naik triton la masa hujan2 ni..
*
cikviva: betol.. memang selalu risau je kalo hujan..
*
lemongrass: pantai timur memang senang naik air, so triton memang la senang nak guna.. nak balik visit family in kuantan etc.. at times longkang besar pon tersumbat boleh jadi banjir kecik..
*
mamasita: tqs mama... alhamdulillah we all tak lekat mana2..
*
has: memang ramai tersangkut time tu..
*
whitecappucinno: alhamdulillah kami lepas..
*
kakzakie: hubby duduk kemaman lama so dia masih ingat jalan2 nak cilok hehehe...
*
zette: gambang ok lagi tapi at times air naik near lancang kat highway tu..
*
queenie: memang orang sini tak heran sangat kot.. memang ada kawasan macam pesta jadinya, maybe tempat tak naik tinggi..
*
gadisbunga: jb clear kan..?
*
beb: amiin..
*
ladywindsor: time tu memang pantai timur lebat.. ramai terkandas.. lalu gua musang ok lagi kot..
*
kakmadiha: memang risau sangat masa hujan2 ni..
*
faatip: hahahaa i dah delete...
*
thesingingpilot: ya ke? scary kan..
*
kesuma: memang sangat berhati2 time hujan2 ni.. takut..
*
kakyan: kalau push off awal pagi, ramai yang lepas..
*
najwa: betol tu..
*
lyafrina: kemaman teruk kan.. moga semua selamat..
*
papamifz: alhamdulillah kami lepas dgn triton.. balik kuantan pon sbb nak visit uncle & tengok rumah mak..
*
kak kasih: teruk jugak tahun ni..
*
nieda: tqs banyak2..
*
kesuma: memang selalu berhati2.. tqs sis..