Friday, November 23, 2012

BUKITTINGGI, INDONESIA TRIP....

Jumaat pagi lepas breakfast kami check out dari hotel di PADANG, INDOENSIA.. Nasib hubby setuju nak ke Bukittinggi untuk 1 malam.. Kalo tak, mau 2 pompuans ni duduk dalam bilik hotel je tunggu 2 boboys pi scuba diving tak henti2.. Mak ada sound, "orang pi sana tak tido Padang lah, orang tido kat Bukittinggi sebab senang shopping"... Huwaa hahaaa.. Mak ku sorang itu.. Sangat terer sebab dah 2 kali pergi..


Nun di sana GUNUNG SINGGALANG.. Antara gunung berapi di Sumatera Barat di samping GUNUNG MERAPI.. BUKITTINGGI ni dikelilingi gunung & bukit2.. 


Singgah sini kejap.. Antara tempat popular on the way ke BUKITTINGGI.. Orang kata nak awet muda, basuh muka dengan air terjun tu.. Tak kuasa lah nak pi sebab ramai sunggohs manusia hari tu.. Maybe cuti Awal Muharam kot..


Kendian ke sini.. PAK KAMAL yang bawak kami ke sini2.. Bila dah last minute, mula lah kelam kabut nak cari kereta sewa & driver.. Google & google, jumpa kat blog SURITERA.. Tapi contact no semua dapat dari CT NORA.. THANX bebanyak MAMAAINA @ CT NORA..!!!


Cantik kan senibina nya.. Memang asalnya di sini.. Langsung ke Negeri Sembilan..


Pak Kamal tak dapat dikesan.. Maka self-timer lah atas batu batan situ..


Lawanya rumah orang ni..


Banyak atap kat sini camni designnya...


Dibawa ke sini.. Tengok telekung, kain dll.. Amik yang patut untuk adik2 & mak2 je.. Shopping takde dalam itinerary.. Kami ni kan suka jalan2 & makan2 je... Ada lah beli jugak, takkan takde langsung..


GUNUNG SINGGALANG... Weather cantik Alhamdulillah...


Posing kejap kat landmark Bukittinggi... JAM GADANG...


Masuk jugak PASAR ATAS.. Tapi kami pi cari makan.. Kuih ni sangat sedap.. Ada filling pisang dalamnya.. Thot macam keria tapi bukan sama sekali....


Wohhhoooo... SATE PADANG.. Ketemu jugak akhirnya... Sate macam biasa tapi kuah nya sangat lain.. kebulur punya hal, lupa nak makan dengan Keropok Kulit Lembu.. Tapi camni pon dah lazat..!!


Sementara tunggu Pak Kamal, ternampak ISTANA BUNG HATTA..


PLAZA BUKITTINGGI...


NGARAI SIANOK.. Canyon lah kiranya ni yang terletak di perbatasan Bukittinggi..


LOBANG JEPANG ni berdekatan NGARAI SIANOK.. Terowong yang dibina tentera Jepun dolu2...


132 mata anak tangga lol..!!! Sempots mokcik ni.. Longgar seluar lepas tu..


Wohhooo.. Jumpa warung SOTO & SATE BETAWI... Yang ni SOTO (sup) dihidang dengan nasi putih...


SATE BETAWI... Kuah kacang tu ada kicap pekat & limau nipis.. 


Check in hotel atas bukit... Sangat best permandangan.. Tapi blurr sebab hari dah petang..


Sunset... Subhanallah.. Cantik.. View dari balcony.. 


Tu jalan nak ke Medan.. 14 jam dari Bukittinggi kalo naik kereta...


Pagi Sabtu... Hujan & berkabus tebal... Tak nampak jalanraya pon...


Breakfast...


Sambil tu jalan2 keliling cafe.. Kat luar masih berkabus.. Lagi pon resort ni kat tanah tinggi.. Takmau tunjuk bilik sebab tak elok.. Frust tapi sebab temperature, view & location best, maka dapat lah cover ke-frustan itu...


Sini food biasa2 je.. Tapi sedap..!!


Si gegirl ni memang kenyang dengan ni je la.. Chocolate Rice ni memang sangat tersohor di sini...


On the way to Padang.. Hujan lagi...


Dapat jugak tengok jeram2 tepi bukit/gunung ni...


Sampai sudah airportnya...


Bye bye PADANG & BUKITTINGGI... Till we meet again.. InsyA...

25 comments:

NAJWA said...

wah...besh nyeeee...lapor lerr tgk foods...

NAJWA said...

sihat ke?

Kakcik Nur said...

Datuk kakcik (sebelah bapa) berasal dari Bukit Tinggi, tapi kakcik belum pernah sampai ke sana. Masih ramai sepupu sepapat kakcik di sana sebenarnya...

Fairy Lilly said...

Bila masuk je blog ni terpana melihat kecantikan alam dan drooling looking at the food :)

Rai Ourkizuna said...

aduh kak..cantiknya negara orang.. pandai diorang jaga alam semula jadi.. teringat sungai kat sini yang susah nak jumpa yg jernih da skang ni.. mesti hijau2 sikit campur teh susu..erghh..

rostina76 said...

salam mulan...alaaa, ros termiss 2,3 N3 je dah terbang sana sini lagi. Xsempat ambe nak kejar dia. hehe, bestnye p bukit tinggi, xsampai lagi ros atas bukit tinggi ni. cantik & nyaman je viewnya. btw klau p bkt tinggi maunya xshopping, skit banyak mesti angkut kan.

Kakzakie said...

Kakak suka gambar-gambar yg mulan captured cantik-cantik belaka. Pemandangan di sana nampak nyaman sangat.

Has Honeylanz said...

cantiknye Bukit Tinggi nih...teringin nak jejak kaki ke sini gak.

Papa Mifz said...

Seronok tengok keluarga akak, bercuti jer kan, tempat yang pergi semua nyer best2 lak tuh ;-)

mamainaa said...

hai mulan
aikk ada nama saya di situ :)
macam mana okey tak servis pak kamal tu? saya bln 3/2013 baru nak p BT.

~Cik Viva~ said...

Hari tu tengok kat estro Ana rafalli dan suaminya pun pg holiday kat Padang..cam best jugak..macam kat N.9 je..ade rumah minangkabau..

gadisBunga™ said...

natural setting bukit tinggi memang cantik...saya pulak mmg suka tempat yg ada view2 mcm ni. Harus pegi!

Zareda Norman said...

cantik bukittinggi ni... Bumbung rumah tu unik sangat.. Org minang ni memg pandai bersulam dan menjahit.. Sbb telejong dorang lebih lawa lawa

~Beb~ said...

ctk2nyeeeeeeeeeeeeeee gambor!

~pu3jia~ said...

assalamualaikum kak, boleh share no pak kamal tu?? saya dan keluarga akan ke sana minggu ni. sampai sekarang masih tak dapat supir lagi..pak kamal mcm best aje..ok tak dia tu kak??

salam perkenalan..jia
pu3jia@gmail.com

Nina @ BabyBoon said...

Slm, first time saya tinggalkan comment even tho dah byk kali jenguk sini. Mmg best btol kalau baca bab makan makan Kak Mulan!! Tengah mlm ni dah lapar!

penDragon said...

yg penting dpt jln2 mkn2 kan mulan...enjoy betul tgk gambar2 you ni. mmg cantik...

Daddy Ziyyad said...

Langit nya sangat biru! Cantik...
Hotel kat Bkt Tinggi tu mesti ala ala CH kan suhunya...

wahida said...

apa nama kuih yg mcm keria tu kak? nampak sedap lah...

saya tgk trip akak ni teringat kat program Destinasi Cinta bersama Airasia...Ana Raffali ngan suami dia gi sini jugak la...

LYAfrina said...

cantik sgt!

sate padang?? kuah kaler ijau tu?? alamak.. rase mcm mana kuah tu?

m.u.l.a.n said...

najwa: sihat alhamdulillah... mai makan sama2...
*
kakcik: ya ke.. pi la visit.. best tu ada sedara mara kat sana..
*
fairy lily: tqs dear.. nanti datang lagi ya..
*
rai: suka tengok alam semulajadi... rasa sihat je..
*
rostina: agenda utama jalan2 tengok ciptaan Ilahi pastu baru makan2.. alhamdulillah smooth semuanya..
*
kakzakie: memang cantik subhanallah..
*
has: piiiiiii nanti tau..
*
papamifz: alhamdulillah diberi peluang menikmati ciptaan Ilahi..
*
mamaaina: tqs a lot share contact no pak kamal tu... memang best..
*
cikviva: ha aahh, baru tengok ana rafali pi sana jgk .. resort dia best bangat tapi mahal seeyy..
*
gadisbunga: gunung, laut, sungai, tasik memang cantik2 kan..
*
zar: memang banyak hasil kraf diorang ni.. semua cantik2 esp telekong.. alam sekitar lagi la cantik..
*
beb: tq tq.. awak punya pon cantik2...
*
pu3jia: dah email.. dapat tak..
*
nina: thaaannnnkkkk you banyak2 ya.. nanti datang lagi ya..
*
pendragon: tq tq.. nanti balik malaya, roger2 tau..
*
daddyziyyad: ohh yess... hotel tu kat tanah tinggi, sangat sejoks & best..
*
wahida: tak tanya pulak nama kuih tapi ada kat pasar bawah.. sedaaappp bangat..
*
lyafrina: rasa memang sedap.. tak ada kacang pon kuah tu.. hehe..

Marya Yusof said...

Nak komen jugak kat sini! Cantiknyeeee...lama tak tgk pemandangan hijau saujana mata memandang dgn rumah ala2 minang kabau yg klasik tu... :)))

Wak Gelas™ said...

wak pon X smpi minang jugakkk... Uhuuu

whitecappuccino said...

cantik dan sedappp!

m.u.l.a.n said...

marya: subhanallah mmg cantik..
*
wak gelas: nanti sampainya tu insyA..
*
whitecappucinno: alhamdulillah..