Monday, October 29, 2012

KORBAN DI HARI RAYA KORBAN...

SALAM AIDIL ADHA..!!! MAAF ZAHIR BATIN..!!


Posing pagi raya kat rumah mak sebelum gerak ke rumah tokki kat belakang tu je.. Baju raya puasa yang lepas sbb pakej baju kaler ni je yang senang  gosok..!! Kepenatan sebenarnya sbb ke KL for 1 night sebelum Raya ni.. So kami cuma lepak & makan2 kat rumah tokki.. Also sebab silap info, aktiviti korban rupanya Raya ke 2.. Aunty pon sorang je yang balik dgn family dia.. My only brother pon tak balik.. 3 kakak pompuan dia yang balik..


Petang tu ramai2 ikut uncle & aunty pi tengok tanah @ Penor, Pahang... On the way tu mesti nya lalu PANTAI SEPAT...


My cousin babysit the kids... Cantiknya weather Subhanallah.. Tak kasi budak2 ni mandi.. Sebab orang2 tua malas masuk air..


RAYA KE 2.. Agenda KORBAN LEMBU.. Hubby nak masuk bahagian tapi tak tempat dah.. Last minute semua berebut.. Maka nya hubby tolong melapah je lah..


Khemah ni untuk group kami... Group sebelah sungguh efisien & sepakat.. Siap ada kanvas untuk duduk melapah, ada besen, ada wheelbarrow... Ketua group OK, gitu lah jadinya... 


Ni lah group kami.. Takde kanvas bagai, makanya alas meja makan raya rumah atok kena kidnap untuk jadikan alas tempat kami melapah bagai... Mana nak cari time2 gelabah tu... Ketua group ni kan, 3 bahagian tau.. Datang terlewat pulak.. Tapi Alhamdulillah, dia kasi banyak bahagian dia ke abang2 Bangla tu..


Habis plan macam2 nak buat Raya ke 2 tu.. Semua kena turun padang melapah bagai....!!


My BIL & cousin yg demam pon turun - kerahan tenaga.. Kalo tak tolong, nanti pukul berapa la nak siap..!! Hehehe... Habis kecik2 daging lembu dilapahnya.. Adeei, lantak la janji siap lapah.. Hahahaa..


Call 911... Abang2 Bangla datang segera membantu kejekan tulang & kaki lembu besor dengan kapak power dia..!! My tokki tu sama sibuk dengan tongkat nak monitor keje2 melapah & membahagi.. My cousin tu PA dia la, to cool him down... My sis & Bibik pon sama bising suruh balik tukar baju kurung pink liplap tu.. Takut kotor la, koyak la.. Heheh, raya ni la.. Tak kisah...!! Malas nak balik salin pon ya..


Me (baju kurung pink liplap2 nak pi beraya asalnya), Bibik my sister #2, my sister #3, my aunty & abang Bangla baju oren busy melapah..!! My sis #2 tukang pukul foto & balik rumah amik barang yang takde.. Asal datang nak jengok2 je sbb keje2 melapah 1 bahagian korban kepunyaan tok tu, kami dah lepaskan pada the guys.. Sebab the girls akan tunggu kat dapor/rumah untuk kejekan nak masak untuk lunch nanti... Plan asal dah terkorban..!! Hehehe... 


Sungguh loud group kami ni tau.. Potpet2 sama naik dengan melapah.. Tok kami korban 1 bahagian saja.. Tapi kami yang datang 17 orang, 4 generasi.. Dari toknyang sampai ke cicitnya... Sorang tu 3 bhg (ketua group -tak tolong langsung), sorang tu 2 bhg (datang berdua dgn 1 anak), sorang tu 1 bhg (datang dgn 1 anak) & tok kami 1 bhg.. Group yang start sangat lambat tapi siap agak cepat.. Thanks Abang Bangla dengan kapaknya.. Banyak kami kasi daging ke dia.. Sebab kami pon dapat banyak.. Sape nak mentekedarah daging banyak2 ooiii.. Kolesterol pon tersengih ternganga je ni...

26 comments:

Acik Erna said...

assalam mulan..masak daging fresh..sedap..
tahun ni tak de rezeki daging korban..makan daging beli dipasar je la..

kasihredha said...

syoknyaaa...gotong royong.
yang baju pink lip lap tu pun cun la :)

penDragon said...

Haah...dr jauh dh nampak si baju pink liplap2! selamat hari raya aidiladha buat mulan sekeluarga...

Telor Power said...

musim daging fresh percuma.....hohohoho i like it



pst....pic no tiga tu lawa lah, siap biasnya pun jelas kelihatan

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak gambar sekorga tu laju akak dtg.. hehe...

Kakzakie said...

Kalau tak ada kerahan tenaga tak boleh mulan sebab sesekor mahu-mahu ambil masa 2jam. So bila ramai-ramai seronoklah sikit.

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Seronok setahun sekali berimpun macam ni,boleh mengeratkan lagi silaturrahim diantara kita semua...
Meriah sungguh Kak Ros tengok..
Selamat Hari Raya aidil adha...

Ajzie said...

Salam Eid Mubarak Mulan..

lamanya saya tak kemari.. Rindu plak nak berblog.. huhuhu

Dr Singa said...

sedut tang giar box best tu!

wahida said...

ketua oh ketua...

pB said...

otak ada seketul kat dalam peti ais ...

Kesuma Angsana said...

meriah sungguh ye

Tihara said...

as salam

patut mcm familiar nama pantai sepat sbb penah nampak signboard kat kuantan ritu..org jarang tuurn kuantan tu tk arif sgt kat sana :)

TK said...


Meriah sungguh suasana..
Sedapnya sup gear box!

The Singing Pilot said...

Ok nak rasa seram kejap. Akak n family siap berbaju melayu baju kurung glamor di pagi raya. Bkn nk kata poyo ke ape, sy mmg xpena celebrate raye aji. Skadar pakai baju harian n mkn la ape yg ade kat dapor tu. Maggi kee hahha. Plus pagi raya haji xde show siti nurhaliza hahahahahahah

Queenie said...

akak rasa kan sis, daging korban ni yg tersedap dlm dunia..naper gaknya ek?

gadisBunga™ said...

gambar no 3 dari atas tuh - masterpiece! :D

4feet8 said...

pantai sepat mengahala mana eh..? saya pernah sampai pantai beserah, pantai batu hitam..hala ke mana eh..?

FairyLilly said...

Salam, bestnya terlibat dengan korban ni. Suasana korban bertambah menarik dengan kehadiran si baju pink lip lap duduk bersila memotong daging hehhe. Saya nama je orang kampung tapi tak pernah pun tengok sendiri suasana macam ni.

KakNi said...

sib baik lah kat office saya tiap2 tahun ada buat majlis korban, ramai lah petugas dari kalangan staff yang sama2 nak merebut pahala, syukur alhamdulillah menyenangkan staff yang nak buat korban

Daddy Ziyyad said...

Damai aja Pantai Sepat tu...cantik awan, biruuuuuuuu....

Tahun ni kat rumah mertua saya, dapat daging sikit aja...sikit sangat..ekekekeke

zaraab said...

Kak, boleh tanya tak? Akak korban nie kat mana? Mcm familiar je tempat nie? Somewhere in Kuantan ke? To be exact, Taman akak buat korban nie kat mana?

Rai Ourkizuna said...

amboii...lip lap lip lap baju akak.. hehehe..

kak..bangla memang rajin kan.. hahaha..lagi2 bab2 makan ni.. kalau kat area taman kami ni diorang yg paling rajin..rajin beratur pun ye jugak..hehe

~ yus ~ said...

amboi akak, paling vogue kat situ melapah daging...hehe.

Yus tg gambar pun rasa pusing kepala kak, malam raya pertama tu, lalu kat pokok yang orang gantung daging mereka dok lapah petang tu pun yus boleh loya nak muntah....huhu.

Apa pun seronok tgk akak gotong royong ramai2 lapah daging macam tu...

m.u.l.a.n said...

acik: kalo dekat saya boleh kasi sikit.. takut nak makan banyak.
*
kak kasih: mmg seronok jgk tapi huru hara sbb tak tau apa2.. hehe... baju liplap dah kena darah lembu..
*
pendragon: hehehe... raya kena la liplap2.. sallam aidiladha to u too..
*
telor power: best jgk tapi takut la byk makan daging.. cantik kan pantai tu..
*
kak madiha: hehehe... kabur jgk kan..
*
kakzakie: betol tu.. dapat pulak kalau lembu basarrrr... haaiishh.. lama nak siap..
*
kak ros: mmg meriah & seronok kalo ramai2 gitu kan..
*
ajzie: bukak la blog balik... tqs for dropping by..
*
drsinga: yes yes.. pastu nnti kena kejor pi spital amik obats... hehee..
*
wahida: ketua lambat tapi pemurah... alhamdulillah..
*
pb: otak nak masak apa..??
*
KA: mmg meriah... best best..
*
tihara: ramai tak tau pantai sepat tu..
*
TK: mmg meriah... seronoookk sgt..
*
thesingingpilot: ohh akak ni kalo raya mmg bersungguh2 hahaaa... kena la pakai baju tradisional.. bila lagi nak pakai..
*
queenie: mmg dah disebut2 mmg daging korban mmg sedap.. tak tau ngapa kan...
*
GB: yes yes... tak sangka pulak cantik.. masa amik biasa je..
*
4feet8: amik dari tanjung lumpur from kuantan.. nnti akan jumpa signboard..
*
fairylily: hehe... raya kena liplap2 jugak... habis baju kena darah lembu.. takpe boleh basuh..
*
kakni: senang gitu kan..
*
daddyziyyad: meh sini nak kasi sikit.. jgn lambat la.. tu pon dah kasi ke abang bangla tu sikit hari tu..
*
zaraab: hehehe... kat taman teacher jalan gambang... duduk situ ke?
*
rai: tetiba rasa nak berliplap dengan lembu tahun ni.. huwa hahhaaa... kalo takde bangla, lambat keje kami rasanya..
*
yus: silap baju sebenarnya.. ingat nak tengok je.. alih2 kena melapah jgk.. hahaa...

zaraab said...

Masya Allah kak. I stayed there! My house is exactly in front of Surau. Btw, i was there during Korban as well. Mine Khemah No. 14. Tak jauh pun dengan Akak punya. * What a small world!