Tuesday, October 23, 2012

KERETA MATI TENGAH JALAN..!!!

Pagi tadi ke Kemaman bawak kids ada kelas.. Asalnya nak hantar barang2 recycle ke pusat KITAR SEMULA, so tukar kereta dengan hubby.. Ehh ehh hilang pulak nombor telefon pusat tu, maka kensel la hari ni.. Sesudah hantar anak2, konon nak melilau sana sini cari barang untuk Raya Haji.. Betol2 dah keluar simpang @ main road, tetiba enjin kereta mati.. Start balik, jalan kejap & enjin mati lagi... Start lagi, kereta gerak sikit  & bawak ke tepi jalan.. Takmau la block kereta lain kat main road tu..!!! Tak pasal2 kena sumpah nak Raya Haji ni..


SMS pon laju2 caca marba.. Hubby ada event & busy kat plant hari ni...So tadi try SMS je la.. Berkali2 SMS tak di jawabnya.. Call kejap pon tak berjawab. Kalo dia dah masuk plant, maka nya memang la takleh contact langsung.. Sebab dalam plant guna walkie talkie je.. Rasanya bukan problem bateri.. Bila boleh start enjin, drive la pelan2 ke workshop. Adik tu kata maybe oil filter tersumbat sebab dia check enjin/air dll macam OK katanya.. (Akak pon kata gitu, dik... Akak tau jugak skit2..) So berani2 kan diri, amik nombor telefon adik pomen tu, fetch the kids & drive pelan2 balik Kerteh.. Bawak 50km/hr lol...!!!! Alhamdulillah sampai.. Eh eehh nak sampai rumah baru darling hubby call.. Terkejot dia sebab kami dah nak sampai rumah.. Dia dalam plant masa tu, makanya memang lah tak dapat message..


Sangat bersyukur sebab kereta tak mati tengah kesibukan construction jambatan @ BUKIT KUANG ni. Kalau kena kat sini, adei kesian lah kereta lain sebab jalan tengah haru biru.. Alhamdulillah pagi2 ni kereta tak banyak sangat...


Camni lah jalan dari bandar Kemaman nak ke Kerteh.. Malas nak amik jalan alternatif via ZOO KEMAMAN @ IBOK sebab dalam hutan.. Scary la jugak.. Lori pon banyak..


Also sangat bersyukur sebab cuaca panas... Kalau lah hujan, movement agak limited kan. Begitulah perjalanan hari ni, semuanya dah ditentukan Ilahi.. Susah senang, semua ada rahmatnya..


Tadaaaa... Side mirror ni dah komplen sebab dah lama berbakti kot.. Dia nak yang baru la tu... Heheheh, rongakdah tu..


Mirror ohhh Mirror...Retak seribu dah ooii... Betol2 masa sms hubby, cermin kereta kena langgar.. Actually ada tergesel jugak kat body kereta tapi sikit je.. Kesian jugak pakcik driver lorry tu datang berlari2 mintak maaf... Dia mengaku ter-laju nak overtake another huge truck.. Adeeii la pakcik... Takpe lah.. Cermin je..


Hubby memang takmo tukar kereta pagi tadi.. Sayang sunggoh dengan cinta dia ni.. Ni lah kereta hangkut barang scuba diving, hangkut basikal off-roadnya, kereta masuk hutan, kereta jalan kat beach... Cinta saya jugak sebab kereta ni sangat best.. Pick up yang sangat pick up.. Kat highway sangat best bawak ni but not in KL sebab susah nak parking.. Space kecik2.. Hubby OK je but not me lah.. Nak hantar service, belum sampai masa sebab ada 1,000km lagi... Service every 10,000km.. 
***
Cepat check kereta, weekend ni Raya Haji nanti nak balik kampung...!!!!

27 comments:

Kesuma Angsana said...

seb baik xde apa2 ye !

Dr Singa said...

sure panik!!!!!

rostina76 said...

salam k.mulan....huhu!!!blh imaging keadaan akak bila sms xberbalas. mcm gitu le kan klau kawin dgn 'org minyak' ni. ros pun kalau dia tgh berjuang tu berderet2 le sms kita tapi xberbalas. bila time dia balas tu kita dah settle dah pun. huhu!!!kdg2 kita plak risau apa2 jadi bila sms tak berbalas kan. pepepun syukur k.mulan selamat.

Kakcik Nur said...

Syukur Alhamdulillah, selamat sampai dengan jayanya. :)

kasihredha said...

Akakkk pernah Kena...berfeluh2

Daddy Ziyyad said...

usihhh..nasib baik kena langgar side mirror aja..

saya pun teringin nak beli pick up truck macam ni satu..best kalau buat outdoor activity

penDragon said...

mana x sayang nya hubby u kt kereta dia, mcm2 kegunaan tu....

zino said...

so apa punca sebenar nya..?

LYAfrina said...

huhu..klo kat sini mmg jem giler2..pagi2 kena turun awal.... kalo x..mmg berejam la kat situ..

kalo kereta wak hal kat area ni..lg la parah..

gadisBunga™ said...

seb beik dah ok...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
Alhamdulillah takde yg menakutkan berlaku. Ni pengalaman yg akak takmo tempuhi. So camner kereta sekarang?

Wak Gelas™ said...

wak pon sayang kete buruk wak jugakk.. ehhEee

~ yus ~ said...

alhamdulillah sampai juga ke rumah. Bilalah nak siap jalan dari Kerteh ke Kemaman tu ya? Dah berapa kali yus ke sana, mcm tu juga....huhu.

Kakzakie said...

Pakcik lori pasti takut sebab rasa dia bersalah. Mujur mulan kalau org lain sah minta ganti belum tentu dia ada duit kan...

Dah selamat legaaa tapi cermin kenalah ganti nak buat macam mana kan..

Cinta Misteri said...

AduyaiƬ..seram je tau klau kete mati tgh jln. Msti panic

DrSam said...

bulan ni saya pun dah 4x berulang KL - KT. Tiap kali lalu tpt pembinaan jejantas tu memang sangkut. Memang nasib baik betul kereta MULAN tak buat hal kat situ.

Karukord Jagau's said...

halamak...retak seribu sudaaa...seb baek jgk la cermin sisi saja ..

Neeza Shahril said...

kalau neeza kena gitu, sure panic berkejap kejap hehee.. Just imagine, masa accident kecil about 6 years back, neeza boleh call hubby yang ada kat saudi dah masa tu.. hahaha!!! macam la dia boleh balik pun :P

m.u.l.a.n said...

kesuma: alhamdulillah syukur...
*
drsinga: asal tu panic jugak..
*
rostina: hehehe.. samalah kita..
*
kakcik: syukur sangat kakcik..
*
kak kasih: alhamdulillah takde nak kena tow kereta pi workshop..
*
daddyziyyad: pick up mmg best tau.. byk guna..
*
pendragon: mmg sayang sungguh2 tu..
*
abahzino: pomen tak dapat cari punca..
*
lyafrina: mmg susah sgt lah kalo kena area tu kan.. alhamdulillah tak kena situ..
*
gadisbunga: alhamdulillah..
*
mohkembara: kereta pon macam kita jgk kan.. ok je kereta tu, pomen tak tau sebab apa..
*
wakgelas: sape tak sayang kereta wak.. nak ke mana2 senang kan..
*
yus: hehee, yus pon tau jalan tu kan..
*
kakzakie: ni bahagian dia, bahagian kita tak tau lagi..
*
cintamisteri: mmg panic jgk masa tu..
*
drsam: heheheh doc.. sure dah arif jalan tu...
*
karukord: tu la... beribu2 lemon retaknya.... adeeiii..
*
neeza: panic jgk tapi dah takde cara lain.. mmg kena settle sendiri...

Rai Ourkizuna said...

Selamat hari raya kak.. Take care ya..

Azian Elias said...

ALHAMDULLILAH u ok..

tp kalau bab tersendat tgh jalan memang sedih lahh..

~Beb~ said...

alhamdulillah semua nya ok..

salam aidiladha sis

Lady Windsor said...

Assalam..calling for m.u.l.a.n..hehe selamat hari raya haji...laa nape keta tu...takut kan kalau terjadi apa-apa masa kita memandu di hiway...careful yeah..

Irfa said...

paling takut kalau keta rosak tgh jalan..so far belum terjadi time saya drive sendiri..kalau boleh mmg taknak terjadi la..ai ni bukan berani sgt,penakut yg amat

m.u.l.a.n said...

rai: selamat beraya jugak..!!
*
kak yan: syukur sangat sbb dapat balik rumah dgn selamat..
*
beb: tq tq.. salam aidiladha to u too..
*
ladywindsor: salam aidiladha..!!
*
irfa: takut jugak tapi mmg kena jadi tak takut.. heheh..

Papa Mifz said...

dulu wife PM pun pernah kereta ejin mati tengah2 federal highway tuh...then call PM, time tuh suara dah mcm nak menangis dah...malam2 lak tuh...huhu

Kelip-kelip said...

Akak,kete type tu jgk yang menjadi idaman somiku.ketenye senang balik ganu..bile time lalu Jabor..padahal nak ngangkut beskal off roadnye je..alasan..sy pon sm cm akk,ssh nak parking kt KL kalo kete cmni