Thursday, October 18, 2012

KATA-KATA & KENANG-KENANG @ KHAMIS...

Aiyaaa... Sikit2 nak merungut... Sikit2 nak merungut.. Cuba lah buat2 bersyukur & sentiasa redha... Peringatan untuk diri sendiri.. Bak kata pepatah & arwah bapak dulu, dalam apa jua keadaan, DI MANA ADA KEMAHUAN, DI SITU ADA JALAN.. InsyaAllah.. Sebagai umat Islam pon, kita diwajibkan BERUSAHA, BERDOA & BERTAWAKKAL kepada Allah swt.. 


Actually, balik dari Kuantan baru2 ni, mak ikut balik Kerteh.. Suka sangat2.. Selasa baru ni pi Kemaman jejak Kak N yang jaga kami masa kecik2 dulu.. Redah cari sampai dapat.. Alhamdulillah, jumpa jugak.. Walopon kurang berada, tapi dia masih seperti dulu.. Sangat HAPPY GO LUCKY.. Suka berseloroh berjenaka & ketawa.. Masih membuat kuih menampung keluarga sebab suami tidak lagi ke laut.. Anak2 ramai namun semuanya sangat gembira.. Tak pulak dia merungut walopon banyak dugaan melanda.. MasyaAllah.. Tenang & gembira nya dia..
*
Semalam, Rabu ke Dungun.. Bawak mak jumpa 2 kawan sewaktu mengerjakan Haji 2 tahun lepas.. On the way balik, mak citer rupanya mereka tu bermadu.. Baru tau semalam..!! Mereka berdua tu ingat Mak dah tau sebab jemaah lain dah tau.. Gelak besar mereka.. Kami ingatkan adik beradik sebab mereka sangat rapat.. Susah senang bersama ke Mekah & bekerja membantu suami.. Seiringan berjaya, bergandingan bersama2 dengan bisnes yang ada walopon mereka berMADU...!!!
*
Teringat pulak citer sorang kawan ni.. Jatuh bangun sebelum berjaya dalam perniagaannya.. Jugak seorang kawan yang lain, menjadi seorang yang amat berjaya dalam kerjaya nya.. Perjalanan sebelumnya amat perit namun dilewati jugak... Ada jugak yang terpaksa bekerja yang itu walopon pilihan yang ini.. Ada yang mau begitu, tapi yang jadinya begini... Jugak sebaliknya...
*
And ooohhh CAPT MULAN the PILOT...
DON'T COMPARE YOUR LIFE WITH OTHERS, 
YOU HAVE NO IDEA 
WHAT THEIR JOURNEY IS ALL ABOUT.. 

28 comments:

-gedek! said...

captain mulan...

Sori off topik...

Twin tu bukak fb setahon sekali... tapi i ada email kontek dia kat your hotmail...

over and out!

Rai Ourkizuna said...

betul kak..kita tengok org mcm takde kesusahan..tapi kita tatau mcm mana hidup dia sebetulnya..

Acik Erna said...

assalam mulan..kadang2 apa yang kita lihat tak sama dengan apa yang tersurat..tapi mudah2an kebahagian sentiasa mengiringi kehidupan kita semua

Has said...

ai ai captain...

Kakcik Nur said...

Baru tengahrai tadi kakcik bersembang dengan suami - 'kita rasa kita kecik je bila melihat kawan2 yang berjaya lalu kita rasa rendah diri. Oleh itu janganlah kita lupa untuk melihat mereka yang kurang berjaya pula dari kita, pastinya kita akan bersyukur dengan apa yang kita ada'. :)

Kakzakie said...

1. Susah materials tapi happy itu lebih baik kakak rasa. Cukup makan/pakai kata org.

2. Bermadu tapi baik - suami yg pandai mendidik isteri (susah nak jumpa)

3 Bersyukur dgn apa yg Allah berikan pada kita. Moga kita dipermudahkan.

~Beb~ said...

Betul tuh kak mulan, susah2 kita lagi susah org2 depan mate kite tuh. Kdg2 kte nampak die snang.. Tapi bkn sng nak sng kn..? Lumrah hidup.. Semoga kita(terutama sy yg msih bru hdup nih) sama2 redha dgn dugaan yg diberikan.

mamasita said...

m.u.l.a.n.
AsSalam..takper, it is so okay to complain. Kita bukan keramat.
Lepastu istighafar banyak2 and mintak ampun dari Allah.
HE tahu your feelings even though you tak luahkan.
I selalu suka tengok your header..kalaulah kita boleh gi makan angin kat sana, best jugak kan? :)

Kesuma Angsana said...

love that quote lah

Daddy Ziyyad said...

exactly..

nampak hidup org tu senang lenang, mewah...tapi kita tak tahu gelodak hati yg mereka alami...yg penting, fokus pada kehidupan sendiri + bersyukur atas setiap yg ada pemberianNya

Nieda said...

Kuatnya wanita yg bermadu dpt berbaik2 pula tu...hanya payung emas menunggu dia di sana.

Nieda said...

Kuatnya wanita yg bermadu dpt berbaik2 pula tu...hanya payung emas menunggu dia di sana.

penDragon said...

betul tu, bersyukur dgn apa yg kita ada...best sgt quote kt atas tu. dan wanita2 di atas amatlah tabah & kuat menghadapi cabaran & dugaan hidup!

rostina76 said...

alahai kak. pagi tadi baru big bos kita bebel cum bagi nasihat ttg pancaroba hidup. memanjang xpuas hati kan. dia ckp cuba le compare dgn org Afrika yg xde makanan tu baru le insaf sikit diri tu.hehe !!!bila baca N3 akak ni lagi le terasa betapa bersyukurnya kehidupan kita kan.

Tihara said...

as salam,

bab bermadu tapi bahagia..so miracle..pokok pangkalnya tanyalah iman..tanya hati lom tentu kuat iman..sangat kagum

Wak Gelas™ said...

saper kata madu itu pahit.. wehhhEEE

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Bagus la bermadu kalau boleh duduk baik2 lagu tu kan Mulan...

Azian Elias said...

MASYALLAHHH.. seronoknya dengar.. hebat wanita bermadu ni kann..

Telor Power said...

selalu jer pi jalan sana jalan sini.... best betul


indah jer hidup



telorpower@GMAIL.COM

Lady Windsor said...

o yess i suka entry ini..we never know our fate kan tapi yg confirm, kalau kita usaha dan berada di jalanNYA sentiasa..insyaAllah apa yg kita terima adalah setimpal.
Memang biasalah ada susah senang dalam hidup..yg ptg tawakal dan bersyukur dengan apa yg Allah bagi..usaha kena terus kan...yay! i talk to myself ni actually dear capt mulan...:)

NAJWA said...

kak mulan...nanti baca emel dr kite ek...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

betul tu.. kalau compare sampai bila pun kita takkan pernah rasa cukup.. sebabnya sikap manusia ni suka compare kelebihan org lain je.. asyik je rasa diri sendiri tak cukup kan..

Queenie said...

bersyukur pada yg sikit insyaAllah akan diberi lebih berganda..

ni out of topic tak ek? ekekeke

Marya Yusof said...

As salam mulan,

So true indeed... Just focus on our life & being busy to improve ourself is better than comparing with others... Give more but expect less, insya'ALLAH hati lebih tenang! :)

Ttg rugs tu, boleh je nak tunggu... sementara kami di sini... PM je ok! :)

Neeza Shahril said...

kalau kita dengar cerita mereka dari A sampai Z, mungkin kita kata.. tak sanggup lah macam tu. Apa yang jadi kat kita itu lah yang terbaik sebenarnya.. but of course.. always, kita rasa ada je kurangnya kan ;)

m.u.l.a.n said...

gedek: ok roger & out... tqs so much..
*
rai: tu la.. lain di mata lain realitinya...
*
acik: amiinnn...
*
has: ai ai oso..
*
kakcik: mmg kita diwajibkan bersyukur sentiasa...
*
kakzakie: memang betol sangat kata kak zakie tu..
*
beb: yes dear.. sentiasa lah kita redha...
*
mamasita: yes yes.. jommm jalan2.. oh yes.. istighfar tu adalah wajib utk kita sentiasa..
*
kesuma: me too... utk peringatan diri ini..
*
daddyziyyad: agree wth u doc..
*
nieda: memang mereka tu sgt kuat..
*
pendragon: memang sangat tabah diorang tu.. moga kita jugak dikurnikan ketabahan yg kuat dlm mengharungi kehidupan kita ni..
*
rostina: yes yes... sentiasa lah bersyukur dgn apa yg kita ada..
*
tihara: moga kita semua dikuatkan iman dalam apa jua yg dilakukan..
*
wak: madu lebah tak pahit wak..
*
kak ros: memang bagus kan diorang tu..
*
kak yan: diorang ni mmg hebat kan..
*
telorpower: alhamdulillah.. tumpang hubby pi keje.. nnti kita email awak..
*
ladywindsor: i pon cakap kat i lah semua tu.. byk sgt tanduk2 keliling i ni hahaa..
*
najwa: ok ok..
*
kak madiha: betol tu sis... sampai sudah mmg takkan cukup..
*
queenie: takde out of topic nya la.. sikit pon rezeki dari Allah taala jugak..
*
marya: waalaikumsalam.. yes yes very true...
*
neeza: moga kita termasuk dlm golongan yg sentiasa redha & sedar...

shahlin said...

betul..betull..betull..stuju, semua org ni storyline hidup kita lain2..

Irfa said...

setuju dgn quote tu ;)