Wednesday, October 31, 2012

HARI IKAN SEDUNIA...

Dah mentekedarah daging sejak Hari Raya hari tu, maka dengan segala hormatnya tekak memanggil2 pulak daging hewan yang lain.. Baik di darat maupon di laut.. Tapi yang di laut tu lah paling memikat hati...


As always sejak dua menjak malas & penat ni, maka dengan usaha yang murni dah target nak beli Dory Fillet kat hypermarket tu.. Yezzaaa... Dinner malam tadi.. Simple & kejaaappp sangat nak buat.. Sprinkle je garam, oregano, balck pepper & olive oil lalu dibakar/grill.. Campak jugak sayur mayur kesukaan & tak lupa Cheese..!! 


Tambah jugak Mashed Potato dengan gravy sempoi ni... Bebuah Olive tak leh tinggal... Also Chilli Flakes Turki from YONG MOHKEMBARA...


Lunch tadi masak PATIN TEMPOYAK + PETAI... Yummmeehh.. Alahai tempoyak yang mertua kat Perak dok supply ni dah nak habis..!! Nanti nak roger2 dia lah..


Ni SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS.. Also dimasak dengan santan, petai, daun kunyit, bungan kantan & cili api...!! Untuk lunch hari Isnin.. Makan dengan Ikan Kembongs Goreng je.. Also Sup Sayur Sempoi...


Selasa pi Kemaman.. Bawak budak2 ada kelas tambahan... Penat memang tak habis lagi.. Biarpon hujan rerintik, masuk je la kat Autowash.. Murah & cepat gitu...


Awatlah kat Kerteh takde ni...??


Sape malas mandi boleh la join kereta2 kat sini...

19 comments:

Dr Singa said...

selambak chissss nya!

Telor Power said...

pic pertama buat saya tak tentu arah.


aduh....mana nak cari menu mcm tu kat bumi manjung ni

TK said...

Sambal tempoyak ikan bilis tu...pergh...!!!! Masa dok pahang dulu hari2 i mkn lauk tempoyak. Rindu la msakan pahang!

4feet8 said...

woh..dory..sedapnya..

LYAfrina said...

yumm..yummm..semuanyer slurrpppp...

smart cyclone kahhh???

kasihredha said...

yeaaa ada tempoyakkkk
suke suke

penDragon said...

Lamanya x mkn ikan masak tempoyak...sedap tu. kalau kt ktn suka mkn kt restoran kampung yg dekat taj point tu

~Beb~ said...

Byk2 gmbr mknan kat atas.. Pilihan ku ttp ikan tempoyakkkk.. Selera kg la katakan! N A S I K !!!!!!

Nieda said...

petai + tempoyak ...perghhh

Rai Ourkizuna said...

meriahnya cheese.. sampai tak nampak fillet..

yg penting..sedap dan mudah nak buat.. hahaha..

Neeza Shahril said...

nampak sedap sangat gambar ikan tabur cheese tu.. Mulan pakai cheddar @ mozzarella?

Acik Erna said...

assalam mulan..tempoyak tu..buatkan acik terliur...dirumah acik pun sentiasa ada stok tempoyak

-gedek! said...

semua orang komen pasal makanan... takde pon nak sentoh pasal carwash...

kaki makan sunggoh orang malaya ni...!

The Singing Pilot said...

ohoiiiiiiiii sodap ehhhh lauk. sila2 la courier ke jkt ye hahaha. thanks ye masukkan kita kat blogroll

Mr.Clive said...

selalunya xsuka mamam ikan,,tapi biler da gini gambo dier...tetiba nampak sedap pulak...ekekekek

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
ada lagi cilli flake akak tu yek?

m.u.l.a.n said...

drsinga: baru berselera biorpon tak sedap.. hehe..
*
telorpower: buat sendiri la.. hypermarket ada kan..
*
TK: ohh tempoyak memang lazat..
*
4feet8: yesssss dorryyy..
*
lyafrina: ya kot nama tempat tu.. dekat geliga.. bukan dekat bkt kuang..
*
kak kasih: yezzaaa tempoyak..
*
pendragon: ohh ya kedai tu.. sedap kan..
*
beb: kita orang malaya kan.. mestilah tempoyak no 1..
*
nieda: hehe.. meh sini makan sama..
*
rai: mudah & sempoi utk yg malas macam saya ni lah.. hahaa..
*
neeza: sini byk jual moza je.. so guna tu je selama ni..
*
acik: dari kecik mmg saya gila makan lauk tempoyak ni..
*
gedek: alaaa macam tak biasa je.. haha..
*
thesingingpilot: kalo pos sana takut nanti jadi benda lain.. haha..
*
mrclive: ikan2 sgt healthy kan.. mesti makan byk ikan..
*
mohkembara: guna sikit2... sayang...

Lady Windsor said...

saya pun jadi tak tentu arah lihat menu-menu itu...nak kena balas dendam turun KT neh kalu lagu ni punya tarikan...aduss!

Papa Mifz said...

PM tak makan ikan...fobia dengan tulang ikan...hehe makan ikan tenggiri jer...:)