Saturday, October 13, 2012

ENTRI KHAS... WALOPON TAK DAPAT JADI DUTA...

Pernah ada impian nak jadi DUTA sebab nak round the world tapi tak berhasil... Hookeeyy... Sementelaah tak kemana-mana lagi ni sebab hubby masih keje kat plant, nak story mory pasal GOCHUJANG.. Atas permintaan some lovely frens, ni dah dapat kumpul sikit sebanyak info tentang GOCHUJANG PASTE yang ramai tertanya2 apa bahan mentah asasnya .. OK, ni dia DUTA GOCHUJANG yang tak bertauliah nak citer... On your mark, get set GOOOOOOO...!!!!










Ni dari container Gochujang yang ada kat rumah.. Image untuk bahan2 asas GOCHUJANG.. Chili, Malt, Glutinuos Roce Powder & Soybean.. Maap la sebab tidak dikilangkan di Malaya, maka tiada la LOGO HALAL di container ini..


Ni dari buku resipi yang diborong di Korea dulu.. So bahan2 asas memang lah sebegitu.. Ada few students Malaysia kat Korea dah cakap masa kami tanya, dia kata ada imam/ustaz dah kata Gochujang Paste ni Halal.. Kalo sesape jumpa resipi yang ada MISO, tu yang selalu depa buat kat rumah sendiri sbb depa tak ada soybean powder/paste tu.. As mentioned dalam resipi2 dulu, kalo ada MISO (banyak tak halal), saya guna kan Taucu + Cuka + Gula.. SELAMAT MENCUBA..!!!

7 comments:

Zareda Norman said...

tak tahulah kenapa.. apa apa yg berkaitan korea ni tak boleh msyuk.. baik drama baik makanan.. heheh agaknya kecik hati minta course pi korea tak dapat dapat.. hahahha

Daddy Ziyyad said...

Ohhhh..OK...saya tak pernah tahu pun gochuang ni..hehehehe..sebab tak pernah makan makanan korea, apatah lagi memasak masakan korea!

kasihredha said...

akak tak pernah makan...uwaaaa

NJ@Goboklama said...

Thanks for the info Mulan. Mulan,Mulan, kalo gitu kan, adakah Chunjang/Black Bean Paste tu sama halal? :D

m.u.l.a.n said...

zar: insyA sampai sana nanti... bawak kitorang jgk ya... hahaa..
*
daddyziyyad: dulu masa duduk sana, kami terpaksa mencari alternatif utk bahan2 makanan yg tak ada.. so masa tu lah tau benda ni boleh dimakan..
*
kak kasih: try la kalo nak hehe..
*
nj: i tak pernah beli yg korea punya.. but my fren kata dari kacang hitam or soybean rasanya.. nnti i cari detail.. macam taucu jgk kot..

Rai Ourkizuna said...

alamak kak..entah kat blog sapa saya komen pasal takoyaki pan tadi.. hahaha..habis la..mesti tuan dia blur je..apela budak ni merepek..

pasal takoyaki pan tu kan..cuma jumpa website yg dah lama tak update..nanti saya tanya diorang still operasi ke tidak..

eh puas gak saya cari gochujang ni.. nak buat kimchi kononnya..

m.u.l.a.n said...

takpe takpe... biasa terjadi gitu... hehehe... tqs rai.. hari tu pon jumpa website yg dah aktif.. takut pulak nnit beli tapi tak guna.. rasa nk buat mcm yg rai buat je..