Tuesday, September 25, 2012

KOREA TO CHINA... MAKAN, MAKAN, MAKAN..!!!

Busy lazy & messy nak update blog..!! Nak luah macam2 tapi hati kata biar pendam..!!! Namun begitu, hati ini sangat rindu sama kamu & kamu semua..!! 


ASPARAGUS + GARLIC.. Kita pekena Chinese Food pulak @ DE TEMPLER, TAMAN MELATI.. Jugak sangat rindu Chinese Food.. Kami singgah on the way balik dari KL, Khamis lepas tu kan.. Kes u-turn pi KL semula @ Genting Sempah tu..


Must try..!! CRISPY GLASS CHICKEN.. Sangat mabeles.. Menu wajib tiap kali datang....


BLACK PEPPER BEEF.. Awesome sebab daging sangat lembut..


DIM SUM.. Favourite..!! RED BEAN DESSERT & STEAMED TOFU pon ada tapi tak tau foto hilang entah ke mana... Alhamdulillah terubat rindu..


U know kan sejak 2 menjak ni femes emes MAGGI KETAM.. Asalnya konon dengar start kat Dungun (I heard lah..) and now ada sebiji kat Kemaman jugak.. Pepagi buta Jumaat lepas (kalo tak keluar daerah la), misi mencari bahan mentah & jalan-jalan isi perut @ Pasar Tani KERTEH.. Jumpa ketam besar.. Amik 4 ekor = 2 kg.. Baloi masak sendiri.. Puas hati kami makan untuk dinner Sabtu kemarin.. Makan kat kedai kena sopan jaga tatasusila.. Kat rumah makan freestyle, bersila pon takpa.. Kelentong kelentang ketok kulit ketam..!! Hubby kata, 95% nak sama rasa kat kedai.. Yo ko o no Jong Lennon..?? Sebenarnya memasing suka ketam, masak apa pon sedap kan..


Tetiba je lately mood sangat jauh datang & pergi ke LAUT CHINA SELATAN.. Agaknya angin taufan SAMBA bawak mood jalan-jalan dari China & Jepun.. Kemarin minggu lepas makan Chinese Food.. Dinner tadi mood nak pulak masak UDON.. Takde MISO paste sebab banyak jual tak halal punya.. Dulu dah cuba ralat & maka-nya pes Miso boleh di-opt dengan Taucu + Cuka... Blend la taucu & tapiskan air nya.. Untuk sup ni, tumis je bawang putih, masuk air & ikan bilis yang ditapis+diblend, sayur ikut suka hati, fish cake, crab stick, telur kasi pecah & seaweed... Laris jugak sebab makan bersama Kimchi.. 
*
Dah habis entry TAUFAN SAMBA ni.. Bubye.. Nak pi Brunch jap.. Ada akak tu order Nasi Dagang power..!! Alhamdulillah.. Moga mood nak update sekencang & selaju angin ribut Taufan SAMBA.. Take care semua..!!

11 comments:

kasihredha said...

awesome...
uwaaaaaa...n3 mengancam ni
malam2 ni perut dah bunyi kruk krak kruk krak dah tgok gambar kat atas tu

DrSam said...

menu-menu eksotik kali ni. Kalau kreatif, Maggi campur ketam pun boleh jadi trend. lepas ni kena buat Maggi belut pula agaknya...

Lady Windsor said...

wahhh makan sokmo dia..semua menu tu i punya fav tapi bab ketam tu kena slowdown sebab tak pandai makan...dulu masa arwah bapak ada, dia tolong kopekkan kulit dan sekarang kalau makan kat kedai..just ambik mana yg senang je..kalau ada isi dalam kulit yg keras tu memang tatau cemane nak makan...:0

Telor Power said...

sayur di pic pertama tu saya suka. sangat suka...yang lain2 jatuh di no 2

whitecappuccino said...

pagi2 npk mknn ni rasa nak ngapp jerlahhhh!!!!!

Rai Ourkizuna said...

hadoihh..besarnya ketam tu kak..

paste miso tu saya pun masih dalam misi mencari paste miso yang halal.. aritu ada jumpa paste miso organic kat k4. yg tu takde alkohol. tapi bukan brand jepun la..takut je rasanya tak menepati syarat..nanti saya petik gambar..

kawan saya masih ada kat sana nak supply..tapi tak sure la berbaloi ke tidak nak mintak dia pos miso paste semata mata kan.. lain la kalau dia nak balik sini..

Daddy Ziyyad said...

black pepper beef tu mmg nampak sedap...and boleh minta wife saya try goreng asparagus macam tu la..:P

Nieda said...

Jalan -jalan dan makan2 . Sapa nak tolak. mesti best.

Wak Gelas™ said...

sodappnyerr makk..wak pon pingin nk mamam ketamm laa

KakNi (CikNi Ahni) said...

best best best....

m.u.l.a.n said...

kak kasih: selamat menjamu mata.. hehe..
*
drsam: mee yg ada belut korean & japanese dah buat rasanya..
*
ladywindsor: sama lah kita.. jom hi 5.. i pon dulu bapak yg ketuk ketam tu.. now my boss ni lah kena tolong..
*
telor power: asparagus mmg best kan..
*
whitecappuccino: yumm yumm kaannn... hehee..
*
rai: kalo ada yg halal, buzz me ya..
*
daddyziyyad: yezzaaa... mesti dia masak lagi sedap..
*
nieda: makan mmg best kan..
*
wak gelas: sila makan wak..!!
*
cikni: mmg best.. alhamdulillah..