Thursday, August 9, 2012

TODAY IN HISTORY...

Serius takde masa nak BW & update blog.. Ni pon sambil2 kemas baju pi KL lagi.. Isnin baru ni dah ke KL ikut hubby meeting.. Sampai KL 6.50pm.. Park kereta kat hotel, terus menapak ke Ampang Park.. Mencari2 kerusi meja yg kosong.. Banyak2 tempat makan situ, KFC ada meja kosong.. Iftar lah kami kat situ.. Alhamdulillah untuk sekian pertama kalinya history, dapat Solat Terawih di Masjid Asy-Syakirin KLCC.. Selasa balik Kerteh, singgah Kuantan & iftar dalam kereta.. Pakat drive-thru McD je.. Nak cepat kejar Solat Terawih kat mana2 yg sempat on the way tu.. Alhamdulillah, Tganu banyak surau/masjid tepi jalan.. Hari ni tak tau lagi kat mana2 nak iftar nya..


Another history..!! KUIH LOPIS... Bukan Jenifer Lopez yek.. Memang lah feveret.. Tapi mengenangkan prosedur tradisional membuatnya sangat menyakitkan hati, maka hasrat itu berkecai.. Alhamdulillah dapat inspirasi lepas potpet2 dengan akak sorang tu dolu.. Banyak hasilnya jugak kalo duduk2 potpet ni.. Rendam je pulut macam biasa dengan esen hijo... Pastu tanak je macam biasa.. Air sama paras pulut..


Periuk nasi letrik kecik ni kami beli kat satu kedai masa duduk Seoul dulu.. Elok utk travelling.. Bila tengok bawah tu, printed Made In Malaysia.. Cari kat Malaya takde pulak sbb ramai yg berkenan.. Tapi yang ini digunakan utk masak nasi utk 4 molot dalam rumah ni hingga kini.. Ni kira yg bajet2 tak lapar sangat.. Masak utk sahur OK lah yg ni.. Also kalo masak Nasi Lemak utk makan pagi.. Kalo utk makan t'hari takut kena sumpah je sbb kecik sangat kan...


Tadaaaa.... Sekarang boleh lahap tanpa segan silu... Kepal2 & golek2 dalam kelapa parut.. Kalau bulat2 pon OK.. Lepas tu penyekkan dalam kelapa.. OK je sbb kita yang buat dia, kita yg makan dia.. Tak kuasa nak balut2 dalam daun pisang & rebus.. Renyah oooiii...


Yuummm yummmm... Rumah ni, kalo dessert ada air gula melaka, memang lah feveret...


Bajet2 nak habiskan apa yg ada dalam freezer/fridge... Masak BAKSO je semalam.. Kalo yang sup2, memang laju la kat rumah ni..
*
Esok Jumaat.. HAPPY WEEKEND SEMUA..!!!
Tak tau la pukul berapa sampai KL malam ni.. 

27 comments:

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan, selamat menyongket. Berhati-hati di jalanraya! Memang ijau ke nasi tu? Selamat hari raya, maaf zahir dan batin yaa. Akak balik kampong Ahad ni, InsyaAllah.

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan, selamat menyongket. Berhati-hati di jalanraya! Memang ijau ke nasi tu? Selamat hari raya, maaf zahir dan batin yaa. Akak balik kampong Ahad ni, InsyaAllah.

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan, selamat menyongket. Berhati-hati di jalanraya! Memang ijau ke nasi tu? Selamat hari raya, maaf zahir dan batin yaa. Akak balik kampong Ahad ni, InsyaAllah.

doc said...

alaaa... kita baaru nak tanya kat Malaysia ada tak piuk tu.. nak bawak gi Beijing..
:(

Nieda said...

selamat pergi dan balik .sambil2 tu boleh shopping baju raya..ker dah beli?

MystoryPic said...

terliur nya tengok bakso tu.... saya ni kalau bab sup ke apa2 jer yg berasaskan air mmg suka... ni pun dah beberapa hari teringin nak makan beehon sup ke beehon tomyam ke, tapi gerai masakan panas byk yg buka mlm jer... ramai yg jual nasi campur bulan pose ni

penDragon said...

Lupa dh pulak nama kuih hijau tuu...tapi mmg sedap kan

DrSam said...

Periuk bonsai - kalau pakai seluar yang spt baggy tu boleh masuk poket :)

Selamat beriftar dan selamat mengimarakkan Ramadhan yang sudah hampir meninggalkan kita.

kasihredha said...

senang le cara mulan buat kueh mr. lopez ni...boleh le tiru kalau rajin nanti :))

Lady Windsor said...

Salam..mwahahaha tak mentahan nak ketawa bila baca, takut kena sumpah je kalau masak tak cukup..adehhh!

Hmmm terliur le pulak tengok pulut hijau golek kelapa dalam air gula cekelat tu...sorry tak ingat apa nama kuih ni...

zino said...

selamat berpuasa dan selamat ber buka dan bersahur..

Wan Sharif said...

Alamak terliurlah pulak YohWang dngan kuih lopez tu..
Selamat mencari Lailatul Qadr dan selamat Hari Raya untuk Mulan sekeluarga

Penyuluh Perikanan said...

wah makanan yang enak..

kunjungan perdana untuk persahabatan dan saling suport
saya suka blog ini dan saya mengikuti dalam persahabatan.
follow 274
sudilah kiranya untuk follow kembali
ditunggu
salam ramadlon dan terima kasih

~ yus ~ said...

akak kuih lopis kegemaran yus juga ni. Tak pernah cuba buat sendiri....:D

m.u.l.a.n said...

yong mohkembara: itu pulut yg teman tanak nak buat lopis.. shortcut tu.. hahaa... nak balik kampung dah? nanti nak try raya ke parit.. sbb kami raya kt tepeng...
*
doc: cer tanya kedai letrik yg buruk2 tak glemer...
*
nieda: tq tq.. ada yg dah, ada yg belum hahaaa...
*
mystorypic: yg sup2 la senang masak... ketok bawang putih je & campak semua... hahaa...
*
pendragon: hahahaa lupa nak mention awal tu.. lopis tu kan..
*
dr sam: tqs doc.. periuk bonsai? tak pernah dengar...
*
kak kasih: senang sangat tu.. buat la..
*
lady windsor: mau tak kena sumpah, makan t'hari masak secepot je... buat buat... senang je lopis tu..
*
zino: tqs... selamat berbuka & bersahur utk abah zino sekelorga jgk..
*
ayah wan: lopis kat sini femes jgk.. mmg sedap... senang ke nak buat.. sedih ramadhan dah nak berakhir... sama2 lah kita mencarinya..
*
penyuluh perikanan: terima kasih... nanti singgah lagi ya..
*
yus: buat sendiri je.. tanak dalam periuk.. buat secawan dulu.. rendam 3-4 jam guna kaler hijo & tanak dgn air sama paras pulut...

Kakzakie said...

Dalam pada ke sana-sini mulan masih gigih masak itu-ini. Kakak memang tak adalah mulan.. asyik membeli aje.

Acik Erna said...

assalam mulan..senang je buat lopes tu ye..acik pun tak pernah buat bungkus daun pisang.tapi acik kukus baru bulat2kan..

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Alamak terliur la pulak tgk kue dgn bakso tu..dh la tgh lunch hour skrng ni, harusla berkereyot perut..hhihi..

Anyway, slmt pulang ke kg halaman next week, have a safe and sound journey, saya pn pulang ke klntn kamis depan..:)

Rai said...

mak saya paling suka lopes ni..tapi mak suka buat yang bungkus dengan daun pisang tu..bentuk tiga segi.. dulu kitorang adik beradik tak suka sbb balik2 mak buat kuih tu..tp tengok ni teringat kat kuih kegemaran mak ni..rindu pulak..hehe..

psstt..kak mulan ganu kat mana eh? saya balik klate raya ni..beraya rumah mak mertua.. mana tau kalau ada rezeki nak beraya..(eh orang tak jemput pun..haha..tak malu :P)

Daddy Ziyyad said...

besar begedil tu..kenyang makan 4 biji tu..`ahaha

LYAfrina said...

semua nyer sedap2..
syoknyer..selalu turun kl kan..

KakNi (CikNi Ahni) said...

rasa nyer periuk kecik2 ni kalau rajin cari memang ada jual kat malaysia. baru2 ni gi jusco pun ada, comel jer.

mulan, mu ni masak gapo pun jadi jer... sedap tu lopez jenifer.. heheheh....

~Beb~ said...

mak ai sodap eh kak.. walaupon instant punya tapi bleh rase kesedapannye. pulot kan sedap dgn gula mlaka.. heh.

btw selamat hari raya utk kamu sekeluarga ya? :))

NenetPenne (NP) said...

i ada periuk tu..baru beli last few weeks..memang cepat sold out... masa i beli tu is the last piece...

Papa Mifz said...

STRIKING SUNGGUH WARNA HIJAU KUIH LOPIS TUH...:)

m.u.l.a.n said...

kakzakie: kalo beli takut depa ni tak makan sangat.. hehe, masak yg sempoi2 je.. dah tak keje, ni lah keje nya.. hehe..
*
acik: ohh kukus pon boleh kan... saya malas, tanak lg senang.. hehe..
*
sufeenan: bakso tu menu paling senang & sempoi hehehee... utk yg malas ni... balik kelantan raya ya.. adik saya pon balik rumah mertua kat kelantan..
*
rai: waahh... tu versi sgt tradisional paling sedap... tapi renyah laa.. balik klate ya.. nnti singgah rumah ya.. tapi kita raya tepeng... rumah mertua.. balik kerteh 28/8 kot..
*
daddy ziyyad: begedil lopis tu doc.. hahaaa..
*
lyafrina: boleh la nak makan hehee... penat jgk selalu turun tp sbb kesian hubby sorang2 drive bulan pose.. tapi best jgk keluar bandar kadang2..
*
cikni: yg kat jusco besar sikit.. tapi ok jugak besar tu.. isshhh, kita masak & kita makan.. campak je hahhaaa...
*
beb: yezzaaa.. pulut dgn air gula melaka mmg sedap..
*
np: senang kan utk travel kalo ada periuk kecik tu... also kalo nak masak sikit..
*
papamifz: tu guna air daun pandan & kaler hijo sikit.. sbb air daun pandan tu hijo tak menarik... nak kasi orang makan kena la kasi hijo terang2 kan.. haha...

Rai said...

ye ke..ala..tak sempat dengan kami kot..kami balik shah alam dalam 23hb gitu kot..insya allah lain kali kami singgah pulak ye kak.