Sunday, August 5, 2012

MEROYAN, MEMIKIR, MENGGELEGAK, MENINGGAL...

Masih  belum ke Pasar Ramadhan.. Tak cukup masa betol nak BW & update blog.. Ni pon sebab atas rasa rindu pada semua.. Sekerat hari dah ber-tadarus.. Masing2 semua nak kejar habiskan minggu ni jugak.. Next week masing2 nak kejekan oven buat biskut miskut untuk raya.. Me no kisah one because the very my one oven sudah meroyan.. Gotta cari resipi kukus2 sahaja.. Belum sampai seru utk cari oven baru.. Tapi jugak terasa excited sangat nak raya.. Namub begitu, terasa biarlah Ramadhan kekal panjang.. Sebab hikmah & berkat serta istimewanya Ramadhan ni, tak sama dengan bulan2 lain..


Citer hari ni tadi.. Dah nak tepu otak, memikir apa nak masak.. Bebudak ni kita ajak pi Pasar Ramadhan, takmo jugak.. Alih2 masak je la apa yang deme suka.. Puding Caramel utk dessert.. Buat 1/2 adunan je.. !/2 tin susu cair + 3 telur + 1/2 cawan gula.. Tapi peach slices tu kena habiskan 1 tin tu lah.. Tu yang meriah bagai penuh sepinggan tu.. Takde kuasa nak simpan lagi.. Done..!! Habis utk 4 molots dalam rumah ini lepas terawih tadi..


Nafsu yang menggelegak nak makan Mee Kari.. Santan kotak takde tapi kelapa parut ada.. Bahan lain jugak ada.. Maka dengan susah payah nya memerah santan utk buat Mee Kari.. Ni part yang paling tak suka = perah santan.. Leceh laaa.. Kalo santan kotak tu, tuang je.. Padan lah muka.. Rasa 90% saman.. So, sonang kojo den kalo ado santan kotak..!!! 


Pukul 7 pagi Jumaat lepas dapat panggilan telefon. Cerita amat sayu.. Kawan kami RZ, kematian parents nya.. Seperti dalam berita di atas.. Di bulan mulia ini, kedua orang tuanya pergi bersama2 mengadap Yang Maha Esa.. Innalillahi wainna ilahi roojiuun.. Moga rohnya dicucuri rahmat.. Ditempatkan bersama mereka yang beriman.. Meninggal hari Jumaat pada bulan Ramadhan.. Ustaz kata hari tu, kalo meninggal bulan Ramadhan, terlepas azab kubur.. Masih banyak persoalan oleh kawan kami ni dengan siasatan pihak berkuasa & pihak media.. Apa2 pon moga kebenaran akan terjawab secepat mungkin.. Tak sempat nak bertanya detail sebab tak berkesempatan nak melawat ke sana...

17 comments:

penDragon said...

Leceh betul kan nk perah santan ni. Xpe, nnti sampai la seru utk beli oven baru....kena sebut2 selalu baru cpt sikit jadi kenyataan! Al Fatihah utk kedua2 arwah....

kakcik said...

Kakcik buat mi kari pada hari Sabtu. Nasi dan lauk pauk pun masak juga sebab selera yang nak makan - pelbagai. Alhamdulillah, habis juga. :)

kasihredha said...

sedapnya ..
Alfatihah ..meninggal di hari jumaat di bulan ramadhan lagi.

Lady Windsor said...

Takziah untuk kawan Mulan tu ya..i pun pernah dengar orang kata meninggal (dikebumikan pada Jumaat) terlepas azab kubur..apa-apa pun semoga ditempatkan di kalangan para solehin di padang mahsyar esok.

Wahh hidangan mendidih tu, siap karamel dan mi kari segala bagai..pada i itupun adalah hidangan yang sangat mewah ooo...:)

MystoryPic said...

Wahhh.... saya suka caramel tu... favourite...

Saya ada tengok pasal kejadian ni kat berita.... sedihnya tetiba teringat Ma Abah kat kampung...

doc said...

laa....
kesiannya

Al-Fatihah

KakNi (CikNi Ahni) said...

Mulan kan suka masak, tak yah ar gi pasar ramadhan pun.... al fatehah utk parent kwn Mulan tu. semoga kwn mulan tu tabah dan redho.

Acik Erna said...

salam mulan..lama acik tak buat mee kari..
alfatihah buat kedua ibubapa kawan mulan.
pasal kena rotan tu..cara pengubtan ke tu mulan..

Kakzakie said...

Kakak pun selalu guna santan kotak ye mulan.

Sedihnya bila perginya dia dgn begitu cara tapi sebaliknya dia pergi di bulan mulia. Moga rohnya tenang di sana.

Telor Power said...

takziah


tapi menu yg atas sekali tu terliur lah tgk sis mulann

Zareda Norman said...

zar pun skrg guna santan kotak ms tu.. Senang dan sedap pun.

Alfatihah buat keduanya.. Teringat mak dan abah di kg, tinggal berdua aje.. Bukannya kuat sgt pun.. Dah tua kederat pun kurang.. Sedih

Daddy Ziyyad said...

takziah buat kawan awak tu...ada juga baca beritanya tu

wahida said...

Al Fatihah pada arwah...


salah masuk blog la tgk karamel tu...terliur!!

Papa Mifz said...

pergh puding caramel tuh sungguh menggoda la kak...

Nieda said...

salam takziah.
sedih nak beraya tanpa ibu bapa slps tragedi yg tak lama lagi kita nak menyambut aidilfitri

GreenJade said...

sis Mulan ni camapk2 apa pung tetap nmpk menarik menu nye.. i like

Al Fatihah utk parents kwn sis..ya Allah sedihnye..dh nk menjelang raya pulak tu..

m.u.l.a.n said...

pendragon: mmg leceh nak perah santan.. renyah keje.. rasa nya tak lagi kot oven tu.. tunggu ujung tahun.. takut kena hantar sana sini..
*
kakcik: terer la kakcik boleh masak byk lauk & mi kari jgk.. pengsan la saya camtu..
*
kak kasih: mi kari mmg feveret dari kecik.. sedap tak sedap, ngap je hehee...
*
lady windsor: baru tau pasal tu lepas dengar ustaz cakap.. hidangan dari orang yg malas.. sempoi je tu..
*
mystorypic: caramel mmg feveret ramai kan.. sedih kan kemalangan tu..
*
doc: sedih sangat kami..
*
cikni: suka makan je tap terpaksa masak.. hahaa.. so masak yg sempoi je la.. bahan kasi sempoi jgk.. takde byk2..
*
acik: mee kari acik mesti lagi sedap... agaknya kot rotan tu cara pengubatan.. sbb ada akak tu pernah berubat dgn ustaz tu..
*
kak zakie: santan kotak senang kan.. ustaz kata cara meninggal mungkin nampak begitu tapi hakikatnya Allah saja yg Maha Mengetahui.. dah terlepas azab kubur..
*
telor power: selamat menjamu mata hahaa...
*
zar: santan kotak la teman rapat kat dapur hahaha... semua pon pasti teringat kat parents esp yg tak tinggal sama kan..
*
daddy ziyyad: sedih kan..
*
wahida: hahaaa... selamat menjamu mata ya...
*
papamifz: sonang jo tu...
*
nieda: sedih sbb pergi berdua sekaligus..
*
greenjade: ahaks... utk yg malas ni mmg la sesuai campak2.. tambah je garam gula utk sedap kan... hahahaa...