Wednesday, July 4, 2012

MISS YOU... MISS YOU... MISS ME ONOT..??

Lama tak makan Udon.. Malas nak masak yang lain.. Maka al-kisah mari main masak2... Campak buang apa yang ada... 


Sebenarnya rindu dengan Sup Pes Kacang Korea.. Alaaa, lebih kurang rasa macam Miso Soup Jepun tu.. Maka kerahan diri lah masak semalam.. Sonang jo.. Tumis bawang putih.. Campak la udang, sotong, fish cake, unta, rimau sesuka hati... Sebab pes kacang Korea takde, ganti dengan Taucu.. Masa sup gelegak, masuk taucu, cuka, stok bilis (ganti Daishi), garam, gula, tahu & pecahkan telur kalo suka.. 


Makan lah dengan Mee Udon & grated carrot & timun.. Oso makan dengan seaweed yang dicarik2 (yang balut sushi tu)... Atau seasoned seaweed yang depa jual kecik2 tu.. Takyah pi SUSHI KING lah.. Makan dengan SUSHI QUEEN je.. Hahahaa... Sup tenggelam sbb semua sudah kembangs... Wakakaaa...


10 tahun di Vietnam.. Saya rindu kamu.... 
Hampir 1 tahun di Korea... Saya rindu kamu juga...
Jom kemas barang masuk beg pi airport...!!!
Celebrating post yang ke 500..!!!

27 comments:

aNIe said...

Salam mulan...lamanya kat Vietnam... kalau lama camtu kat korea mesti Mulan pun dah macam wanita2 korea...nanti tak kenal MUlan orang Melayu ke orang Korea...heheheh

Tgk entry lepas...syoknya lobster tu...bosar ehhhh...sodap tu...

kakcik said...

Unta dengan rimau pun ada? hehehe... :)

Rai said...

banyak kak mulan bela unta.. selalu tengok masuk unta dalam masakan..hehehe...

CS said...

Mulan
Tahniah berjaya berkarya hingga entry ke5 watus, hehe..

Daging unta atau daging rimau, part mana yg paling empuk?

2 minggu diKorea pun dah boleh buat I windu2an... Haa.. sikit lobster??? (campur sekali mengomen dari your last entry).

L said...

hehe.=D selamat pulang.=D

miloais milo said...

udon antara makanan jepun yg iols tak bleh nak makan...
tak tau kenapa....

pB said...

jalan-jalan lagi ?

shahlin said...

wah wah wah wah wah wah n wah lagi 3ribu kali. masuk paper sey! kat blog tutup muka eh. kat paper padang muka mu takde reporter yg nak blurkan muka mu itu. hahaha famous ames nmpak skg nih.

m.u.l.a.n said...

kak anie: saya masih ber-IC malaya.. hehehe, bangga menjadi rakyat malaya.. besor kan lobster tu..
*
kakcik: heehe, tukar sikit je la..
*
rai: sbb dlm kepala rindu pd unta di sana itu di tanah arab.. hehe..
*
cs: tq tq.. hehe, entry kaput2 je.. unta & rimau, mesti tulang peha yg empuk.. (mcm la dah makan hahaa)... mau lobster mesti datang masuk laut sini.. korea ada keunikan dia kan..
*
L: tq tq...
*
miloais: maybe sbb mee tu lembik semacam kot... atau sup udon yg masam2..?
*
pb: nak sangat jalan2 tu..
*
shahlin: haha, tapi reporter itu sgt sweet sbb kasi muka takde besar2 gitu.. wakakaaa....

Irfa said...

sebab selalu duk layan citer korea saya pun tiba2 tingin nak rasa stu pes kacang..selalu diorang sebut dalam citer korea tu..

nak gi korea jugak
tapi bila kah?

Daddy Ziyyad said...

ada restoren makanan vietnam kat bangsar kalau tak silap saya...tak pernah try lah lagi, tak sure halal ke tidak

Mr.Clive said...

500???wohoooo! tahniahhh!hehehe :)
saya pun sukaa udon!!! heheh

Telor Power said...

20 tahun lebih duduk malaysia. dan masih di malaysia. aku tetap rindu malaysia ekekekeke


udon tu saiz standard eh...

whitecappuccino said...

sedap tu!!

sayadankamerasaya said...

suka kimchi tak?

m.u.l.a.n said...

irfa: guna taucu n cuka je.. rasa stu tu mcm miso sup.. tp miso sup byk x halal..
*
daddy ziyyad: rasanya yg tu our chinese fren punya kot married to Vietnamese.. tp byk x halal...
*
mr clive: yezzaaa.. sedap jgk kadang2, not always la..
*
telor power: cuma rindu tp sangat sayang pd Malaysia..
*
whitecappucinno: boleh la utk tekak kami.. hehehe..
*
sayadankamera: ohh semestinya...!!!!

Kakzakie said...

Lama duduk di sana lama-lama pandai ikut style mereka. Membuka selera makan sup-sup nie... kakak pun suka:)

-gedek! said...

suka bendera vietnam... pernah tampal kat kereta dulu... haha!

wahida said...

lamanya akak duk vietnam...mesti pandai speaking ni...hehe...

DrSam said...

Assalamualaikum,
Pertama : Tahniah cecah 500 entry. Satu pencapaian yang bagus. Bukti komitmen yang jitu (bagi motivasi kat diri sendiri juga ni :)

kedua : Hidangan ala-korea kalau makan sokmo memang boleh jadi sihat.

nurazzah8 said...

Salam Mulan....

sedap ya? akak tak pernah try makanan Korea ni..nnt nak pergi rumah MULAN lah ...ngeee....

LYAfrina said...

klo duk lelama kat korea lg best kan...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,
that explains why the bebudak look like Vietnamese dan Korean ha ha!

Has said...

sis, menu main campak buang pun nmpk sgt sedap!!

barakah said...

Nak cuba respih Mulan ni... Looks yummy!!

m.u.l.a.n said...

kakzakie: hehe... sup2 sedap & sihat kan..
*
gedek: isshh, tak patut la.. tampal bendera malaya la..
*
wahida: mmg dulu2 kena tau sikit2 tapi skrg takyah sbb depa pandai bahasa jgk..
*
dr sam: tq doc.. byk jgk baca psl korean food yg sihat tp ak reti buat semua..
*
kak azzah: mai laaa..
*
lyafrina: kejap boleh la sbb malaya lagi best.. hehe..
*
yong mohkembara: hehehe, mmg ada meh-meh org lain kata.. sbb masa ngandung dok tengok muka deme je..hehe..
*
has: tapi kena rasa la jgk takut kena reject..
*
barakah: tqs singgah sini.. try la hehee..

Ayu said...

Post yg ke 500, tahniah!! :D