Tuesday, July 3, 2012

LOBSTER... LOBSTER....!!!

Haaa.... Selamat jamu mata.. Maap tak leh nak share sebab takmo share... Lebih sekaki panjangnya LOBSTER ini... Dijumpai menyerah diri di laut area2 mukim belakang rumah.. Yezzaaa, Malaysia ku yang indah... Jugak kaya raya dengan hasil udang giant-nya... Ni menu malam kemarin.. Tak sempat nak citer awal2..


Tu dia...!! Penuh setalam.. Pinggan paling besor pon tak muat... Buat LOBSTER PORRIDGE je.. Ada sejarah di sebalik bubur lobster.. Sejarah di sebuah kedai makan di Vietnam.. Kedai tu kira yang canggih la sebab serve makanan seafood yang gah2.. Kalo VIP2 datang, maka depa ke situ lah.. I ni kan dapat la merasa sekali.. Tu pon masa birthday hubby.. Birthday dia, dia yg belanja.. Maam dia tak keje kan.. Kami pi pakai macam biasa je la bawak Zharif yg masih kecik..


Waiter tu datang berkali2 tanya order jugak to confirm the order.. Alih2 lepas tu chef topi tinggi datang to re-confirm lagi siap tunjuk harga menu tu.. Apraaaa apa lagi hubby macam dragon la bangun kata Yes..!!! Mende tu la yg kami order.. Mmg la mahal sikit tapi bukan makan hari2.. Sekali tu je kat situ seumur hidup sbb nak hampir jadi dragon menyala2.. Ya tak ya orang lain datang dating candle light dinner.. Awak datang bawak baby, takde pakai kot2 bagai... Huwa hahaaa.. Tapi kami dah biasa sbb kedai yg ramai foreigner masuk,  memang Asians dilayan tak se-megah omputihs.. Pakai tudung pulak tu.. Me no worry, lantak pi lah.. Bumi ni luas.. Takde la kami pakai Jeans aprit, t-shirt & sport shoes pon..
*
Sudah la miker2, teman boleh masak sendiri kat rumah LOBSTER PORRIDGE ni.. Bersepah lobster kat Laut China Selatan belakang rumah teman ni haaaa, miker2 tau dak..??? Bubur tu senang je masak.. Lebur semua dalam periuk macam masak bubur biasa.. Bila lobster dah masak, angkat dulu & biar bubur betol2 masak.. Campak la apa2 yg lain yang suka.. Dedaun berguguran yg halal dimakan jugak boleh dimasukkan, teman masuk carrot je sbb malas.. Jangan masuk daun ketum dah tau.. Nanti meroyan mabuk..!!! 

22 comments:

Nazayiena said...

Besarnya lobster,penuh satu talam,sedapnya.....

Rai said...

kak mulannnnnn..serius belakang rumah ni??? waaa...nak jugakkk..belakang rumah saya ada rumah sampah je...jelessss

kakcik said...

Betul2 besar tu...

betul ke dia datang menyerah diri?

Irfa said...

besar giler
mesti rasa takut nak makan :)
sbb tak penah makan size besar camni..

sayadankamerasaya said...

memang kena tebuk macam tu eh?

miloais milo said...

rasa nak pindah carik rumah tepi pantai plak!
besar banget lobster itewww!

pB said...

tak pernah makah lobster
tak tahu macam mana rasa isi lobster nie ...


sib baik tak mengandung

lemongrass said...

wahkahkah...tu lah sape suruh pakai biasa2 aje pergi order lobster :-D.
Best nya lah duduk rumah tepi pantai yg penuh dgn lobster ni kan. Bila malas nak pergi pasar, pergi merayau2 kat belakang rumah, terus jumpa lobster.
Kat belakang rumah I setakat nak makan sayur aje boleh lah, hehehe.

m.u.l.a.n said...

nazayiena: mmg besar pon.. kejut tengok.
*
rai: mari mari kita candat lobster..
*
kakcik: kalo datang dekat kira nyerah diri kan.. pastu kita rembat je la.. hehe..
*
irfa: rasa mcm udang, kadang rasa mcm ketam..
*
saya&kamera: kena kasi mati tu sbb kena tebuk.. saya takkan terima makhluk hidup dlm rumah utk dimasak.. hehee... kena kasi mati dulu..
*
miloais: mari mari duduk tepi pantai..
*
pb: rasa macam udang, kadang rasa mcm ketam..
*
lemongrass: yezzaaa... tapi kan ada omputih tu pakai jeans & t-s je tau.. nyampah i.. kalo jalan2 tepi laut, harus & hampir wajib akan dapat ikan free kalo ada bot ikan baru balik.. walllaaa... come come.. i tak rajin sbb malas sbb panas... hahhaaa..

Has said...

last mkn lobster adalah julai 2010, ms ke langkawi! ohhh kesian :p

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
cam ner makan? Makan bubur pastu katok udang tu ka? Atau kokak dia, pastu hirup bubur? Ehhh payahnya nak makan bub ur dgn lobster!

CikNi Ahnie (KakNi) said...

Tak pernah makan lobster yang besau giler tu... udang kocik yang jual kat pasar malam tu jer lah yang pernah...

Mulan, semalam dalam berita harian tu story pasal anak2 Mulan ye?

Acik Erna said...

salam mulan..beso nya..tak pernah acik tengok ni..ketinggalan kan..

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Kebanyakkannya orang ni kan...memang depa suka sangat nilai orang lain dari luaran kan Mulan...nasib baik macam dragon ja,kalau jadi gragon betoi2 kan ka naya he.he.heee....

Memang besar sangat la Lobster tu Mulan..nak gereng ni mesti kena guna periuk atau kuali besar nih...

Kakzakie said...

Itulah dikata jgn pandang org sebelah mata Mulan. kena guna dua-dua mata. Ramai yg tidak suka bergaya tapi duit berkepok-kepok bukan aje dlm poket tapi dibank!!

Lobster pancing sendiri ke mulan? Besar sampai penuh dulang:)

m.u.l.a.n said...

has: langkawi ada..?? waahhh... jom jom..
*
yong mohkembara: lobster tu rebus sekali dgn bubur.. dapat la rasa2 gitu.. pastu kupas kulit amik isi je.. hehee..
*
cikni: ha aahhh.. semalam dalam BH.. hehe.. segan pulak..
*
acik: saya pon terkejut..
*
kak ros: mmg guna periuk besor sbb nak kasi muat lobster tu masuk.. biasa kalo kita dari negara Asia & bertudung pulak ni.. depa tak amik kisah pon..
*
kakzakie: kat negara asing gitu lah nasib kita, selalu dipandang rendah esp kalo tak bergaya raya.. tapi kami tak peduli pon.. hehe.. lobster masuk jerat tu.. hehhe...

Mr.Clive said...

mak aihhh...lobsterr tu...mengundang gilerr!heheh yummy!

Mr.Clive said...

p.s. bawakla bersabar eh kak...
hehe :)

Telor Power said...

pergh.....besornya

m.u.l.a.n said...

mr clive: yezzaaa... mmg sgt besar... mimpi je so memang kena sangat sabar.. hahhaaa..
*
telor power: mmg besar kan..

Mr.Clive said...

hehe...bagus bagus... :D

Ayu said...

Adoi sedapnyaaaa (tengok gambar je dah tau sedap). Hehehe.