Tuesday, July 10, 2012

CERITA CERITI VIETNAM....

Yezzaaa... Balik la kampung kejap 1 malam.. Memang tak puas tapi cukup la untuk Marsha jumpa Makcik Phatima dia.. Dapat jugak jumpa 2-3 yang lain2 tu.. Tu lah dia, ni sbb excited tengok si HAPPY IRFA telah promote pi Vietnam balik hari je tau.. Dia pi daytrip tapi kami tak larat lah sebab nak kena travel dari Kerteh lagi.. Rasanya kalo duduk KL, mau jgk bikin cenggitu.. Pi pagi balik malam.. 


Waduuhhh... View Saigon River dari atas sinun..


Ni lah view yang tersangat biasa di HCMC... Seradak bagai dengan motor.. Pandang kiri, pandang kanan semua motor...


Waahh... OK jgk hotel room ni.. Dulu selalu duduk kat HAI BA TRUNG ST.. Sebab dekat dengan MASJID DONG DU & kedai makan Halal macam BOMBAY RESTAURANT dan jugak HALAL@SAIGON.. Kedai makan Halal berjenis kari belakang masjid dah tutup baru2 ni.. Frust..!!


Kecik pon takpe sebab bukan nak berjoget lambak dalam ni.. Pi pon dengan Marsha je.. Hotel room ni untuk tidor je.. Janji bersih & selesa & cantik hehehee.. 


Bathroom pon YES sangat bersih & cantik.. Sempit pon, who cares maaaa...!! This time sebab pi kejap, maka kami book yang betol2 ngadap BEN THANH MARKET.. Senang nak terjah cari barang..


Antara tempat walkathon kami anak beranak masa weekend dulu.. Jalan kaki ukur jalan.. Suka taman cenggini di tengah2 bandar.. Ada la jugak O2 untuk bernapas..


Lalu sini jugak.. NOTRE DAME CATHEDERAL... Kat depan tu ada satu statue, ni belakang nya.. October 2005 dulu kecoh satu Vietnam sebab kononnya statue tu keluarkan air mata.. Sesak barak la bandar masa tu.. Penuh sarat dengan manusia pi sembah bagai.. Tapi senibina dia agak cantik..


Pagi Sabtu tu memang agenda ke sini.. The LORONG... Makan cangkung Vietnam style.. Jangan tak tau, sebab ada VIP pon datang duduk makan cangkung kat sini dolu.. Ada kelorga Muslim Cham Vietnam bukak warung kat sini.. Tempat ni memang tersohor sangat untuk kami yang pernah duduk sana.. 


Kalo meja ada kosong, deme main redah je tumpang duduk sekaki... 


Yummm yuummeh... PHO BO KHO.. Mee Putih (macam kuetiau) dengan SUP DAGING MERAH Vietnam Style lah.. Masam masin manis berempah semua ada rasa.. Tak reti nak explain.. Kena rasa sendiri.. Dapat tapau 4 bungkus untuk apak & anak yang tak ikut..


Ni pulak PHO BO.. Mee Sup Daging.. Very the yummeh..


Masa mula2 kami makan local food dulu2, rasa macam kambing je sebab penuh dengan segala jenis sayur.. Ada yang bentuk macam rumput.. Tu sebab kawan sorang tu kata makan macam kambing.. Huwa hahaaa... Tapi rupanya banyak khasiat tersendiri daun2 ni.. Cer tengok body deme, kan macam papan plywood.. Sekeping slim melim je.. Wakakakakaaa...


Wooaaahhh.. CAFE SUA DA = Kopi Susu Ais...


Ni saat dalam taxi baru ternampak tallest building @ HCMC.. Baru buat ni.. Bentuk macam Burj Dubai sikit2 rasanya..   Tunggu la pi satu kelorga baru try naik nanti..


Cross jalan 10 langkah dari hotel terus sampai kedai bag ni kat luar Pasar Ben Thanh.. Dah borong 2 duffle bag.. Bawak yang lama kasi Jeyton.. Kita dapat 2 yg baru.. 


Dah macam kawan.. Selalu borong cashew nuts, pistachio dll kat kedai deme ni.. Dalam pasar Ben Thanh ni..


Mamat ni dulu keje dengan orang, keje angkat barang.. Now dah bukak yg sendiri.. Rajin deme ni.. Takleh nak nafi part tu.. 


Ohhhhh sangat rindu munga2 & muah2 sini... Manis2 & subur2... Ramai kata tanah subur sebab bekas tanah2 kena bom dulu masa perang.. Ada betol jugak..


Pandang kiri, pandang kanan memang penuh orang Malaya.. I like... Biorpon ada yg susah senyoms...


Betapa dekat nya bilik hotel dengan pasar.. I like..!! Tapi makan Halal susah ler sebab jauh bebenor..


Tepi jalan pon diorang berniaga... Jual buah, jual bunga.. Ada jugak bukak kedai minum kekcik duduk cangkung.. Polis datang semua cabut lari.. Polis hilang semua pacak semula kat sini.. 


On the way to airport mesti akan lalu MASJID PHU NHUAN.. Belakang masjid tu ada penempatan Muslim Cham.. Jeyton tinggal sini.. Jeyton yang tolong pass-kan ke USTAZ RAHMAN semua infaq & baju terpakai yang dihangkut  ke Vietnam hari tu.. Yes, selesai sudah spring cleaning baju kat rumah..!!


Bye bye Ho Chi Minh City... Nanti kami datang lagi...!!

32 comments:

kakcik said...

Betul2 macam balik kampung je. Pergi hari ini, balik esok. Blogger Acu am Sayang selalu buat macam tu. :)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
perrrgghhh tengok besi kat bawah sinki tu klasik!
Pho memang best, ori punya di Vietnam. Sukalah deme buboh bnyk herba fresh!
Peerrgghhh rakyat Malaya di merata tempat...Istanbul jaa deme belum bersepah!

Daddy Ziyyad said...

- Cantik betul pemandangan sungai tu dari atas kapalterbang!

- byk motor macam kat Indon :P

- org vietnam ni mmg kuat makan kan, tgk kat astro, mmg mana mana ada meja makan kecik tu..tapi mereka majoriti nya kurus2..hehehe

~Beb~ said...

haha blk hari pnh buat dgn kwn dlu tp ke jkarta. sje gtal! tp rugi sbnrnye. ape laaa slhnye stay smlm due..ye dak? nk p, p le betui2.. huhuhu.. xla pnt. btw igt nk p jgk.. insyaAllah. sbb yg mrh2 dh habih p tgk hcm ni ja lagi.. nnti cita la lgi sis.. apa yg mrh kt sne.. bole memberi inspirasi pd ku.. sbb masih ye x ye nk p ke x. ahaks

lemongrass said...

Bestnya tengok orang tu balik kampung :-D. I pun teringin sgt nak duduk makan kat lorong2 mcm tu sbb sure lagi sedap dr kat restoran kat sbb betul2 ori and murah :-).

GreenJade said...

orang Vietnam mmg selim melim kan sis..i like :)

sy suka TAKA Plaza sis..hari2 dok mborong bag bagai kat situ..hehehe

kasihredha said...

bestnya dapat makan mencangkung mcm tu.
Kalau nak tau tempat shopping dan makan kat sana,kena le follow mulan.
Pssttt..bila nak pergi lagi? nak ikutttt :-)

Acik Erna said...

salammulan..jalan2 cari makan jugak ni..boleh pi berdua je tu..

zette said...

Kak, kalo makan kat tepi jalan tu, yg halal punya kat mana ye? boleh bg direction?

mummY daniSha said...

memang nampka kat gambar tu...byknye motor huuu

m.u.l.a.n said...

kakcik: hehe, tegnok diorang pi kejap lah kami try ni..
*
yong mohkembara: mmg klasik kan besi tu.. rasa nk hangkut je.. deme mmg makan byk daun2 sbb nak kurus & sihat.. kalo air pegaga tu ada merata tempat.. vietnam dekat, tu yg ramai senang pi kot.. hehe..
*
daddy ziyyad: mmg cantik tgk dari atas sbb sana byk sungai.. org sana mmg kuat makan sbb diorang keje kuat.. motor ada berjuta kat sana..
*
beb: byk jgk benda murah tp kena tgk la betol2.. takut nak rekemen sbb dah byk kali terkena.. pi la ajak darling u ronda2 hcmc pulak.. hehehe..
*
lemongrass: betol betol.. makan mee tu kat restoran kurang sedap & mahal lak tu.. hehehe.. rugi kan..
*
greenjade: mmg diorang kurus murus ramainya.. kami pon pi taka plaza.. dulu namanya lucky plaza..
*
kak kasih: yezzaaa... makan cangkung paling best & sedap.. nak ikut..?? jom buat rombongan cik kiah.. haha... kak kasih dah pi kan..
*
acik: jalan2 cari makan & jumpa kawan..
*
zette: nnti i kasi location later ya..
*
mammy danisha: ada berjuta2 motor kat sana tau..

miloais milo said...

nampak sedap lah uols bihun tu...
berdondangs ayang perut iols ni...

sayadankamerasaya said...

pasar ben ten

barakah said...

Mulan...
Salam. Sgt menggoda membuatkan akk x sbr2 nk g lagi. Tak sempat nak g b4 raya. InsyaAllah lepas Raya insyaAllah .
Boleh bgtau akk hotel Mulan duduk..

Thanks
kty

m.u.l.a.n said...

miloais: mmg bergendang habis perot tu.. sangat yummeehh... hehe..
*
saya&makera: yes yes.. pasar ben 10 atau bentan hahaa...
*
barakah: saya duduk hotel a & em.. tapi takut nak rekemen sbb taste kita semua lain2.. takut tak sesuai dgn orang lain..

DrSam said...

Assalamualaikum. Walauweee...memang macam balik kampung siap tapau mee. Nanti boleh minta tips tempat-tempat yang perlu dijelajahi di Vietnam ni.

Papa Mifz said...

pengangkutan utama kat sana mmg guna motor kak kan...

Kakzakie said...

Kakak balik kampung at least 2 hari tau mulan. Ini macam jalan pergi pasar malam je.. Kalau kakak tak menahan duit tambangnya...

whitecappuccino said...

best jer nampak kat sana.akak biasa jgk makanan vietnam..kerja dgn UNHCR di pulau Bidong kat vietnamese refugees.makanan dorang sedap gak.mcm2 dpat bljr dr mreka dlm 2 thn tu

~ yus ~ said...

haha akak, describe pun tak agak2. Macam papan plywood??...hihi tersenyum2 yus baca.

silversarina said...

Bestnya , nanti bila ke sana lagi, nak duduk kat hotel tulah ,senang nak shopping kat pasar tu :))

wahida said...

eh, byknya saya nak komen dlm n3 ni...tak pe lah, saya komen yg ni je lah...

1) hotel yg akak duduk tu sgt lah ok nya...bukan kita nak meronggeng pun dlm tu kan...tu pun dah cantik tau...

2) senibina statue yg keluarkan air mata tu sgt cantik lah kak...saya suka!!

3) teringin pulak saya nak rasa pho bo kho tu kak...nampak sgt yummeh!!

4) kak, kalau saya nak ke HCMC nnt, saya tanya akak boleh tak?

cik cek said...

Bestnya merantau tempat org kan...
Tq Mulan ...dalam kesibukan sudi gak menyinggah ke dapo akak....ni akak dtg bwk macaron ngan candy....jom2...

m.u.l.a.n said...

drsam: boleh aje.. sambil2 tengok bekas2 perang dulu..
*
papamifz: betol tu.. kadang2 pon kami jgk dulu2..
*
kakzakie: heheh... sambil tu bawak balik barang berdagang.. nak cover tiket kapalterbang..
*
whitecappucinno: betol.. makanan diorang ni byk sup2 & sayur2..
*
yus: kawan2 yg duduk sana dulu pon ramai cakap gitu.. sbb kurus sekeping sangat.. hehehe..
*
silversarina: jooomm jomm... pi lagi..
*
wahida: tanya la banyak mana pon.. insyA cuba bantu kalo nak pi nanti.. dah ramai sgt pi jalan vietnam.. pi la wahida..
*
cik cek: yumm yumm sedap nya.. tqs sbb sudi singgah sini jgk..

Irfa said...

mulan..
tgk makanan tu mcm sedap la pulak.
saya pegi tu lagsung x makan apa2pun sbb sibuk kejar beli barang dan kejar flight..huhu

next time ada planning nak pegi lagi tapi kalau pegi mmg nak stay 1 night sbb nak rasa pegi pasar malam

awak mesti ramai kawan kat sana..jomlah gi sama2 ;)

CikNi Ahnie (KakNi) said...

jeles ar tengok mulan ni dpt travel sana-sini.....

Rai said...

beberapa hari tak singgah sini.. rindu ngan celoteh kak mulan.. hehe..tengok mcm tak berapa bahaya je kat sana kak..

m.u.l.a.n said...

irfa: kawan2 msia makin x ramai.. masing2 dah transfer tempat lain or balik for good.. kawan2 vietnam ada la sikit2..
*
cikni: jgn gitu.. insyA nnti cikni sampai sana jgk..
*
rai: ohh.. vietnam ok insyA..

Mr.Clive said...

sukalah baca kisah travel akak! fevret gilerrr!!

vietnam nampak sgt best daripd penceritaan akak! kudos!

-gedek! said...

Ye lah... Tempat jatoh lagi dikenang, kan?

Pink Lavender said...

kalau saya nak ke vietnam blh tanya kat akak lah kan...
makneng follow akak, jemput follow makneng nyer blog yg xsebrape tuhh

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.