Monday, July 30, 2012

CERITA CERITI HARI INI...

Waahhaaa..... Kenyang air je tiap hari.. Kalo tak turun berat badan ni, tak tau lah teman camna..!! Jalan2 PKNS Selangor &  Iftar dengan KIDS SCUBA sangat best Jumaat yang lepas.. Maap sebab kebulor, tak sempat amik foto.. Part yang jugak best, jalan2 cari baju melayu for apak & anak di PKNS Jumaat baru ni, terrrr-jumpa YONG MOHKEMBARA di sana.. Kalo la tak pose, mau kami duduk mana2 minum2 sambil potpet2 sementara nunggu orang solat Jumaat.. Jumpa peluk2 je lah sambil soksek sikit2.. Bulan pose ni lembap sikit nak update blog & BW sebab sekerat hari melawan banyak tanduk kat kepala ni, ikut kenkawan bertadarus.. Balik rumah sebelum zuhur terus tergolek atas katil.. 


Hari ni atas permintaan kenkawan rapat, seperiok besor masak Lecikang.. Bahan mentah import dari Vietnam.. Payah nak jumpa kat Malaya.. Ada jugak, tapi kualiti kurang.. Bukan semua la, ada sebahagian beli kat sini jugak.. Cuaca paneh ni, sedap telan ni..


Hantar sebekas Lecikang, dapat Pizza Hut mini.. Alhamdulillah... 


Hantar lagi sebekas Lecikang, dapat pulak lauk Gulai Ikan Masin.. Alhamdulillaahhh..!! Takde hajat langsung mintak balasan pon.. Tapi my close frens semua ni tau si Mulan malas masak lauk nasi.. Ahaks..!!


Tak pulak hantar Lecikang ke dia, tapi dia hantar hamper kecik ni.. Dia yang kat plastik tu tak hantar, YB kawasan ni yang hantar.. Terkejut teman..!! YB datang rumah oooiii.... Alhamdulillaahh... Moga mereka yang di kawasan terpencil sana2 tu dapat jugak yang sebegini atau dapat lebih lagi.. Amin.. Kerana mereka yang lebih memerlukan..


Ni isi perut hamper itu..


Nak habiskan roti sebuku.. Bikin Sadin Roll.. Asal hati nak buat FAJITAS.. Tapi hubby sms kata ada jemputan Iftar kat luar.. Yeeyyy yabeda beduuuu..!!! Omak & anak makan Pizza & Sadin Roll tu je hari ni.. Kenyang sesungguhnya.. Ada balance lagi..!! Suspen jugak masa hubby kata Iftar kat luar, takut tak jadi.. Al kisah semalam katanya ada jemputan Iftar, tapi 5 minit sebeluim azan Maghrib, tersembul dia kat pintu, balik sebab penat sangat.. Maka citer kisah nya semalam, kami kongsi2 la makanan semalam.. Udah le semalam masak & recycle leftovers.. Huwa hahaaa... Alhamdulillah mulut2 di rumah ni bebas menerima apa saja.. 

21 comments:

KakNi (CikNi Ahni) said...

Mulan, sape YB kawasan tu? PKNS mana tu? shah alam ke? banyak beno soklan ni, hrp2 terjwb lah hahahah....

kasihredha said...

jumpa kak yong halima ye?
terjumpa atau dah janji*byknya tanya*
bestnya buat semangkuk besar laicikang dapat balasan mcm2..
sampai hati yb tu tak kasi akak juga...hihi

Nieda said...

hahahah nasib baik abe tak marah...

penDragon said...

Sonot nyaaaaa Mulan....best dpt jln sana sini....mkn itu ini....kami di sini terperap kt rmh je. mls nk keluar jln2 cuaca panas sgt. kedai pun byk tutup....nk lecikang tu jugakkk!!! mesti sedap tu basahkan tekak time panas2 ni!

Azian Elias said...

mmg nyaman je kan kalau dapat lenchi kang tu waktu panas2.. macam cooling je. tapi kalau lah kita duk hirup seperiuk tu, hee.. bayang kan lahh..

silversarina said...

Ambooiii..........laicikang seperiuk tu .akak tak berapa pandai makan , Ling aje yang suka, kalau makan kat luar , kalau ada dalam menu, mesti dia order laicikang :))

Lady Windsor said...

meriahnya food buka puasa tu...hehe. bila nak mai buka puasa kat sg long?

kucingorengemok said...

ok nak tiru, besok sardin roll (hari ni dah ada menu), insyaallah

aNIe said...

Salam Mulan... dulu2 kan bab memberi dan bertukar2 menu ni memang jadi amalan di kampung... masak satu lauk...dpt balik banyak lauk...Alhamdulillah...

Tapi sekarang budaya tu dah berkurangan....

Meriah sunggu Lecikang tu ye... banyak pulak dpt lauk dari member2... orang memberi kita merasa... Rezeki jangan ditolak...hehehe

pB said...

menarik sungguh tengok isi leciKang tu ....

doc said...

YB datang rumah..?

esok MB lak datang..

Acik Erna said...

alhamdulillah..rezeki dia berbuka dirumah..
tak sangka jumpa yong halima ye

Rai said...

meriahnya lecikang tu kak mulan.. nanti share la resepinya..anak2 saya pun suka lecikang..

untungla kak diorang boleh terima apa saja..senang hati nak memasak..

Papa Mifz said...

PM tgk pizza akak buat tuh boleh lawan dgn Pizza HUt la kak...sure sedap tuh kan...;)

zette said...

sedapnya.. meleleh air liur ni... seb bek malam sy tgok blog akak.. kalo tak... ermmm...

Mr.Clive said...

wahhh wahhh piza gitu...emmmmm

-gedek! said...

serious?

'TER' jumpa yong moh kembara?

macam tak caya je?

Marya Yusof said...

As salam Mulan,

Rezeki...rezeki... rezeki Ramadhan melimpah ruah! Alhamdullillah :))

Selamat berpuasa! :))

en_me said...

syukur je kannns.. ehhee

m.u.l.a.n said...

cikni: okns shah alam tu.. ni YB sini.. tapi tau exact kawasan mana.. hehe..
*
kak kasih: ya betol.. tanya dia mmg kami terjumpa.. hehe... nnti nk cakap kat YB tu kak kasih nak jugak.. mai la sini kalo nak lecikang..
*
nieda: abe so good one..
*
pendragon: sini mmg panas skrg ni.. mmg sedaaapppp dpt lecikang.. puasa ni jln2 pejam mata je la sbb takleh makan hahaaa..
*
kak yan: bulan pose mmg femes emes lecikang ni.. pulak tu cuaca paneh sikit.. mau kembong kalo abis seperiok tu.. haha..
*
kak rina: sini semua hantu lecikang.. hehe..
*
lady windsor: insyA one day mana tau akan sampai ke sana bukak pose kan.. hehee..
*
kgg: buat buat... sonang ajo..
*
kak anie: sini ramai jgk lagi tukar2 kuih.. seronok.. lecikang mmg sedaaappp.. sejok tekak..
*
pb: mai la makan sama..
*
doc: hehehe... kalo MB dtg, dapat hamper besorrr lagi..
*
acik: tu la.. rezeki jumpa yong halima..
*
rai: nnti nak amik foto2 bahan2 lecikang tu.. kena paksa makan pon ya hahaha sbb nak ajar takmo pilih2 makanan sangat...
*
papamifz: mmg pizza hut lah tu.. kawan kasi..
*
zette: hehehee... jamu mata je ya..
*
mr clive: yezzaa... yummmehh...
*
gedek: seriuussss.... pi tnya dia..
*
marya: alhamdulillah..
*
enme: sgt bersyukur..

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan, aisey baik bebenor YB Yong Mulan tuuu.
Pizza tu mantop Yong. Len kali boh sucuk, lagilah!