Thursday, June 28, 2012

THURSDAY YANG TERBAKAR DI TANAH MALAYA...

Bizi lezi makin menjadi2... Siang hari makan sorang diri, baik pagi atau tengahari.. Apak & anak2 makan kat opis & sekolah masing2.. Petang hari time nak masak dinner, time tu lah memacam mende nak buat jgk.. Hantar anak2 sana sini memacam aktiviti lepas sekolah.. Kalo tak hantar ber-aktiviti, nanti bertepek depan TV je.. No good one lah.. Maka terpaksa lah supir antarabangsa ni keje sepenuh masa.. Demi anak2 terchenta..


Antara menu bizi lezi.. Ni dinner malam tadi..Rebus je pasta masta apa yang ada.. Tumis bawang putih, masuk ayam, udang, unta, gajah kalo suka... Masuk jugak button mushroom, oregano, lada hitam, susu cair/fresh & cheese ikut jenis sesuka hati... Yezzaaa...!! Last sekali campak la pasta dah rebus tu.. 


Owwhh.. Yummeeh.. Sebab bizi lezi, jadi yummeehh lah.. Kalo makan pasta cenggini, tak sah kalo takde grated cheese, chilli flakes & bebuah jeton.. 3 sekawan ni cenderahati dari YONG MOHKEMBARA aritu.. Tak abis lagi sebab makan jimat cermat..!! Thaaannkkk you YONG..!! Kalo habis nanti, nak kena import lagi lah ni.. 


Fire.. Fire..!!! Geraammm... Hasil kitar semula ni takde gerak keluar lagi.. Dah nak penuh satu bilik stor luar rumah ni.. Dah berbulan siap asing2 ni.. Ni keje wajib anak beranak.. Masalah sunggoh di area ni sebab takde pihak yang bertanggungjawab untuk selesaikan barang yang boleh recycle ni.. Kalo letak kat tempat sampah depan rumah, takut pulak depa yang kutip tu humban semua kat tempat pelupusan sampah yang biasa2 tu.. No good one lah.. 
*
Malaysia negara kecik tapi sampah menimbun2.. Nak ke nanti anak cucu kita duduk bersebelahan tempat pelupuasan sampah..?? Dah siap asing2 pon, takdo pulak tempat yang patut nak ku humban ni..  Tunggu itu company, takde datang2 jugak.. Aiyaaa...!! Kalo aku hado banyak $$, nak sesangat bukak kilang pelupusan & kilang recycle..
*
SAYA SAYANG TANAH MALAYA...!!! ANDA BAGAIMANA..?
Yey yey esok dah weekend..!!

30 comments:

Daddy Ziyyad said...

mak ai..menimbun barang nak jual re-cycle ...agak agak berapa RM dapat tu? :)

Acik Erna said...

mulan..acik letak aje kat tempat sampah tu..dah tak tahan..acik perati orang yang kutip tu dia asingkan palstik3 tu..

CikNi Ahnie (KakNi) said...

Hai Mulan, bagus nyer ada kesedaran alam sekitar ni, teruskan usaha murni mu itu.... hu hu hu.
BTW, my blog updated dan tukar address kpd: http://duniasuriyany.blogspot.com/

aNIe said...

Mulan... kat tempat akak ni...kalau botol dan barang2 yang nak di recycle...letak je kat luar...tapi jgn masuk dlm tong sampah...sebab nanti ada orang yg kutip semua barang2 recycle....

Pasta tu sodap...!!!

wahida said...

akak, brg recycle saya pun dah byk tak gerak keluar lagi...ingat nnt nak jual, tapi tak tau bila..memanjang bz..hehe...

tak menahan bila akak ckp kalau masak nak letak gajah pun tak pe...ekekek...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
yezzzaaa memang seksi pasta tu. Kalau nak lagi cili flake, calling2 jer ler!

Yg akak recycle, butang baju, renda, ribbon, memacam benda2 comey buleh buat!

Zulfadly said...

salam kak,
if dekat ausie ni, kena asing barang recycle, siap ada special bin, if not nanti kena denda if x asing, msia masih jauh rasanya nak buat mcm ni, maybe one day kalo ada btol2 penguatkuasaan from local council ke

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak sokong cara mulan asing2kan sampah yg boleh recycle tu... sbb akak pun buat perkara sama jugak.. hehe.. cuma takdelah tunggu sampai byk menimbun mcm tu sbb duduk pun rumah burung..... mana ada tempat nak simpan.. brg 2 letak je kat tong sampai besar kat apartment ni.. & org lori sampah masa nak angkut tu dia akan asing2kan sampah yg kita asingkan yg boleh recycle tu.. mungkin dorang kumpul & jual & bahagi sama2 ngan geng2 lori dorang.. tak kisahla tu kan.. sbb kalau kita pegi jual pun.. bukannya dpt byk sgt pun.. asalkan semua sampah2 yg boleh recycle tu dpt dimanafaatkan itu yg lebih penting...

sayadankamerasaya said...

saya pakai beg pelestik sampah yang bio degradable..

Rai said...

haduh kak..walau pun rupanya simple tapi tetap menggugat iman ni haa..

bagus kak..mak saya pun duk kumpul kotak2 dengan suratkhabar, tin semua tu..ye lah serabut sikit sementara menunggu orang yg nak dtg ambik tu..tapi kurang2 dapat jugak kita selamatkan alam sekitar dan dapat duit buat beli jajan anak2...

Kakzakie said...

Rumah kakak dekat je dengan kedai kutip recycle ini. Kakak tak tunggu lori yg pon-pon kutip tu. Kawasan kakak pembeli berebut tapi kakak selalu jual di belakang taman perumahan kakak 2-3 minggu sekali abang hantar.. duit masuk tabung anak.

~ yus ~ said...

yus pun dah banyak brg recycle tu. Biasa yus angkut sendiri hantar ke tempat recycle tu....

sekali hantar dapat juga dalam RM20 min.

m.u.l.a.n said...

daddy ziyyad: tak hirau brp RM sbb niat supaya brg tu sampai ke tempat yg bertanggungjawab je.. kalo dapat RM pon, kira rezeki.. heee..
*
acik: ada kes depa buang tempat buang sampah yg biasa.. tak hantar tempat recycle.. tu yg takmo tu..
*
cikahnie: oohh... lama tak dengar berita..
*
kak anie: semua dah siap asing.. tapi pernah tgk depa tu humban je dlm lori sampah.. dah campur dgn smapah lain.. ada masa diorang cari ke nanti semula plastik brg2 recycle tu..
*
wahida: kita rajin kumpul.. tapi nak ngantar pulak jd masalah.. sini takde tempat recycle tu.. kena hantar kemaman.. oucchh jauh..
*
yong mohkembara: salam yong.. hehehe... makan jimat cermat gitu... sayang sbb datang jauh..
*
zulfadly: mcm masa kat korea dulu pon, kami kena sort betol2.. pak guard apartment tu tau sampah sape & nanti kena report.. kat msia ni payah sikit..
*
kak madiha: betol.. takde kisah nak jual pon.. janji barang2 tu sampai ke tempat yg bertanggungjawab..
*
sayadankamera: ohh bagus tu..
*
rai: isshh.. sempoi je tu.. sama2 impian ingin menjaga kebersihan alam semulajadi negara kita..
*
kakzakie: kat kl mmg byk tapi kat sini susah nak cari.. depa pilih2 lepas tu yg takmo mcm botol depa buang je.. mmg kalo dpt $$ tu kasi anak2 la sbg upah depa tolong kumpul.. hehe..
*
yus: sini takde.. kena tunggu green day office tp 3 bulan sekali.. tu pon dah lama takde.. nak hangkut sikit2 pon tak de tempat.. ada kata kat kemaman tp tak jumpa cari lagi..

~Beb~ said...

tuddia segala mak nenek gajah letak kalau smua suka.. kekekekke akk lawak!

byk sungguh brg recycle nye hai..warga prihatin.. nk ikot lah! sblm ni zasss je skali.. duduk berdua, mne le ade ape sgt tin2 btol2 nye ;p

faiz fakhirin said...

waaa...bestnya pasta..lama xdtg sini..dtg sini jer tiba2 lapar..kn best dpt isteri pandai masak..bleh order mcm2...hahahaha

kasihredha said...

daging unta dan gajah tu sedap tak? hahaha...gelak guling2
mak aiii banyaknya..dah penuh dah stor tu :)

Telor Power said...

nampak mcm best jer kalau pekena malam2 makanan tu.

whitecappuccino said...

menu bizi lezi tetap sedap hehe..banyaknya benda utk recycle!

Papa Mifz said...

wah menu mkn malam yg menarik...nak suh wife buek la malam nih...hehe

Nieza said...

rajinnya akak simpan brng utk di rycycle tu..bagus lagi kalau ada org yg dtng kutip kan:)

m.u.l.a.n said...

beb: woaaahhhahaaaa.. kita masuk segala yg disuka.. yezzaaaaa, sila lah recycle..
*
faiz: sila jamu mata... :)
*
kak kasih: heheeee kalo suka masuk je semua kan... tu la dia hasil berbulan tak let go lagi..
*
telor: hehehee.. boleh aje..
*
whitecappucinno: senang je masak menu tu... brg recycle nak campaik mana ni...???
*
papa mifz: buat la.. senang je...
*
nieza: mmg sepatut kita recycle kan.. utk kebersihan alam sekitar..

sudipVSsenduk said...

sedapnya menu bizi lezi tuuuuu.. Ngancam.

Eerrrr.. Belikan sekilo daging gajah bole? B-)

Ayu said...

Bagus amalan asingkan household waste ni. Semoga lebih meluas & dipromosi bersungguh2 di Malaysia :) Bak kata akak, untuk manfaat kita semua jugak kan..

m.u.l.a.n said...

sudip: menu malasan.. hehe.. jom masuk hutan cari gajah.. :)
*
ayu: here in msia kurang sikit kesedaran ni..

angahPJ said...

Salam..

Dalam BH hari ni, ada cerita pasai anak2 u.. Betul kan ?

m.u.l.a.n said...

angahPJ: as salam.. sshhhh...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tempat date yang bagus

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tempat date yang bagus

Mr.Clive said...

saya sayang jugeee...heheh :)

m.u.l.a.n said...

brutal solo: tempat date yg bagus? aiyoo mokcik cannot faham one..
*
mr clive: me too...