Monday, June 25, 2012

SENDIRI BIKIN SENDIRI TANGGUNG LAAA...

Eh eehhh.. Lama tak dapat update blog & BW.. Sangat2 rindu tapi sangat2 sibuk.. Banyak cerita ceriti berlaku.. Akan kita kupas satu persatu.. Waahhahahaa... Sesaje menyamping2 kan cerita melayan keboringan yang belum cecah 100'C.. Hahahaa...



Almost every weekend balik Kuantan.. Jengok mak sambil2 siapkan rumah aunty yang nak buat Homestay tu.. Dia tak kisah, kami pon tak kisah.. Wal-cerita hubby nak buat semua.. Baik pasang kipas & lampu, pasang reling untuk langsir, gantung langsir dll.. Kabinet, aircond & water heater je sah2 kena panggil orang lain la.. Me only help2 & look2 & tugas utama part2 vacuum satu  & mop2 gitu.. Oso the bilik2 air la.. Eeyy, kalo ikut hati baik panggil orang je drill dinding, pasang lampu, kipas tu tapi hubby  nak buat jugak.. Walopon renyah renyai, namun hasil buatan sendiri amat puas hati..


Sabtu-Ahad ada event tahunan sekolah menengah dulu.. "HOMECOMING - BACK TO SCHOOL".. Join untuk dinner je sebab Sabtu tu hubby ter-kena keje 1/2 day (weekend pon keje..!!).. Lepas dinner terus drive balik Kerteh.. Ahad tu hari keje/sekolah kat sini.. Terasa syahdu dapat nyanyi lagu sekolah ramai2 dengan kawan2 sekelas sekolah dulu.. Part yang paling best bila kami (set2 pompuan) jumpa ex-classmate lelaki yang mulut sunggoh laser tahap Mt Everest tu.. Dah sopan santun mulutnya sekarang.. Also jumpa bebudak lelaki yang noti2 ya amat sangat dulu2.. Hahahaa.. Bila dah besar panjang, semua dah berubah rupa, saiz & tuturkata.. Tak sempat jumpa cikgu2 sbb depa duduk meja VIP kat depan.. Kena cabut awal sbb nak balik Kerteh.. Takpe jumpa next time insyA..


Minggu lepas ada satu kematian di sini.. My fren AA ni citer arwah berkahwin 2.. Menurut rakan2 rapat arwah, ketika2 sebelum arwah meninggal, ada arwah mengeluh MENYESAL BERKAHWIN 2 & tak dengar kata nasihat kawan2 sebelum kawin tu.. Anak2 isteri ke-dua masih ada yang kecil dengarnya.. 
*
My fren AA ni jugak bukak citer.. Abang nya seorang Datuk (masih muda) jugak baru berkahwin 2 awal tahun lepas.. Semua ahli keluarga tak setuju namun isteri pertama izinkan.. Maknya ada call baru2 ni dok citer yang si abang itu telah mula ada rasa menyesal sebab kawin 2.. Katanya penat..!! Gelak sakan la kami berdua.. Memang kepoh masa abangnya nak kawin dulu.. Kononnya citer kalau balik rumah isteri pertama, ada je barang tertinggal & nak kena amik kat rumah isteri ke 2.. Pastu nak kena gilir2 balik 2 biji rumah tu.. Penat lah katanya.. Padahal rumah 2 isteri tu tak jauh mana pon.. Famili ni kira alim2 orangnya.. Tu sebab takde balah2.. Tup tap tup tap.. Yang berbini 2 itu pulak yang mengeluh.. Kedua2 isteri tak de problem pulak.. Apa mau komen..?? 

24 comments:

Daddy Ziyyad said...

wah..ada homestay kat Kuantan ya..boleh la uar uar kan kat sini...:)

~ yus ~ said...

oo ni lah yg sendiri buat sendiri tanggung ya kak, berani kahwin dua, bernilah pikul tanggungjawab kena balik2 dua 2 rumah secara adil ya kak...hehe

kakcik said...

Betul tu - sendiri cari penyakit, sendirilah pulak cari ubatnya!

penDragon said...

mmg la penat jaga 2 rmh...satu rmh pun dh penat nk jaga...bukan calang2 org boleh kawin 2 ni...

Rai said...

kalau sebab nak kahwin dua semata mata sebab nak syok..baik fikir banyak kali..macam2 masalah je yg timbul nanti..jadi mcm ni.. bini tak kisah..suami yg penat..

bak kata suami saya..jaga bini sorang pun penat..lagi nak dua orang..harap2 dia terus pk mcm tu la kan..hehehe..

Queenie said...
This comment has been removed by the author.
Queenie said...
This comment has been removed by the author.
Has said...

wahh..header dah tukar musim salji :)

kasihredha said...

baru tau penat..hahahah...sapa suruh kawin dua...kan dah susah

miloais milo said...

penat berbaloi tu mulan...
hasil tangan sendiri - pasti puas hati nok!

Kakzakie said...

Sah-sah sudah punya isteri yg baik-baik sebab itulah mereka memang redha tapi itulah sendiri yg menyesalkan... baru tahu.

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
nanti buek entry pasal homestay tu nanti yek?

Ha ha penat beristeri 2...memang penat, akak penat terbang! ha ha! Rezki memasing, pandai buat pandai tanggung.

m.u.l.a.n said...

daddyziyyad: tungguuuu...
*
yus: kesian pulak rasanya..
*
kakcik: nak baut camna.. dah terkawin..
*
pendragon: ustaz kami kat sini pon tak mampu.. tanggungjawab berat kan..
*
rai: masa nak kawin rasa lain kot.. dah kawin 2, lain pulak rasanya.. nak buat camna.. dah terjadi..
*
has: header nak sejuk sbb sini panas.. hehe..
*
kak kasih: tanggung la sendiri..
*
miloais: sangat betol sbb takde nak stress kalo org buat salah..
*
kakzakie: patut syukur sbb 2 isteri tu baik2.. tapi penat lah pulak.. kesian kan..
*
mohkembara: ok ok .. tak siap lagi.. penat terbang takpe sbb best nyongket sana sini.. hehe..

Rai said...

kak,
saya da email akak..email yg hotmail tu..kalau akak nak tanya apa2 just reply je..tq kak..

NAJWA said...

salam..

kak mulan sorry la belated wished besday ye...yg ke berape ye? hahhaha moga panjang umur, limpah rezeki dan sihat walafiat ye...

Papa Mifz said...

ha kan dah penat...lain kali kene berfikir panjang dulu...hehe

CS said...

Mulan
Samalah kita mcm tak cukup masa aje nak ngadap skrin, nak berkarya dan nak berblogwalk.

Orang balik dari Aukland ada belikan sekor kiwi tak? ahaks..

mummY daniSha said...

huhu....bukan senang nak kawen 2 kan?bak kata huby sy,yg sorang ni pun x terjaga hehehee

LYAfrina said...

huhu..mcm2 cerita kan..
itulah..msa nak kawin rsa syok sgt.. bila dh kena baru tahu kan..ckplah setia pd y satu

whitecappuccino said...

take penyakiit, sengaja cari penyakit..baru dia rasa camana kan?sendiri tanggung la

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Buat kerja sendiri ni memang lebih puas hati kan Mulan..walau pun penat he.he.he....

m.u.l.a.n said...

rai: ok tqs.. received..
*
najwa: tq tq... baru 17 lah.. haha..
*
papamifz: tu la dio.. jgn raso seronok jo.. sendiri raso ponek..
*
cs: dok rumah pon cenggini jadik nya.. x de masa jugak.. owang nuzilend bawok toala dapur.. hehe.. bebiri kena tahan dgn kastam.. hehe..
*
mummydanisha: betol.. isteri sorang & anak2 ramai tanggungjawab tu kan..
*
lyafrina: dah ter-kawin baru lah rasa..
*
whitecappuccino: betol.. cari penyakit free2 je..
*
kak ros: betol sgt tu kak ros.. puas hati..

Wan Sharif said...

Belum ada lagi kekawan yang kawin dua ..yang mengatakan perbutan itu sesuatu tindakan yang bijak... muahaha

m.u.l.a.n said...

ayah wan: masa nak kawin takde tengok jauh2... dah kawin baru terasa akan ke-limitan masa seperti sebelum tu.. less freedom.. sape mau..?? huwa haha..