Sunday, June 17, 2012

MELBOURNE/VICTORIA ~ DAY 7

Salam Ahad.. Anak2 dah pi sekolah & apaknya dah pi keje.. Al-makanya the omak ada masa duduk lunjur2 kaki tangan lepas penat keje... Baru dapat duduk aman damai depan lappy.. Weekend balik Kuantan jengok mak, sambil kejekan bebagai keje tertunda... Nak sambung kisah2 menyelamat & backup foto2 lama ni...


Day 7 tu salji agak lebat & kencang.. Sebelum check out, kami ronda2 keliling TANDERRA SKI LODGE ni.. Rasanya tak sampai dah nanti...


Kekanak ais ini sangat riang ria nya bergelumang dalam salji tu... Main lah puas2 kat sini, tak sampai dah kot..


Depa ni betol2 kuat sejok lah.. Tak tahan betol nak ikut tapi terpaksa.. Sebab nanti takde foto.. Depa2 tu malas pegang camera pon...


Bergambor puas2 untuk kenangan abadi.. Main lah puas2 kat sini... 


Hahaha... Ni pokok lain pulak... Ada jugak rasa takmo balik je.. Tapi tak tahan la.. Lagipon pi mana2, Malaysia jugak paling best..!!!


Apa lagi nak buat tu..?? Jom la balik... Jauh lagi nak drive lepas tu..


Another Ski Lodge dekat area ni.. Tak tau depa sewakan atau tak.. Ada jugak sendiri2 punya holiday banglo.. Wooaaahhh.. Best gitu..!!!


Tak sempat lah nak buat Snowman sebab nak gerak dah... Amik foto badan Snowman je lah.. Ni mesti orang lain yang buat sebelum tu.. Sebab kepala dah tergolek..


Bye bye TANDERRA SKI LODGE... When will I stay here again...


Selepas beberapa ketika, baru lah nampak sinaran mentari... Alhamdulillah... 


Dah sampai atas jalanraya yang takde salji, wajib lah cabut SNOW TYRE CHAIN ni... Guna nya masa atas air batu salji je to provide maximum traction.. Mau itu tayar cengkam betol2 kemas atas salji/air batu takut licin nanti itu kereta main ski pulak atas jalan... 


Dah masuk area LAKES & WILDERNESS...


Antara view yang menggamit perasaan syahdu.. Subhanallah...


Bukit2 di negara kita kebanyakan dipenuhi dengan pokok2 kan.. Tapi di OZ ni bukit2 nya banyak rumput & pokok2 yang tak besar...


Perjalanan DAY 7 ni from MOUNT HOTHAM to MELBOURNE = 460km. Amik masa dalam 6 jam... Alhamdulillah perjalanan kami dimudahkan.. Sampai MELBOURNE dah malam sikit...

14 comments:

penDragon said...

kalau I pun mesti rasa xmo balik tu...tapi mcmana pun m'sia kita jugaklah yg paling best kan...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,
dah biasa tengok pokok tirus dgn salji, tp kat Oz takde pokok tirus, macam tak kena jer. Pokok tirus dgn salji lebih syahdu pemandanbgan dia. Tp Alhamdulillah budak2 merasa gulik-gelantang dgn salji. Kalau nak rasa salji lagi, meh ke Istanbul, masalahnya tak tau bila dia turun kecuali kalau Mulan pegi ke belah timur Turki sepanjang Februari-Mac InsyaAllah salji memanjang ada!

KakiJalan said...

kalau masa salji banyak macam tu.. tak berapa sejuk kannn?
bila dia mencair..taim tu yang sejuk..


awak kl jerebu..
kerteh bersih tak?

mummY daniSha said...

bestnye...tah bilela sy leh sampai sini hukhuk

djkakpahGomofm said...

keciwa tak dapat pergi sana.. tapi tak pe lah... lain kali ada lagi kot heeee...

Mr.Clive said...

objective 2013: must - go - melbourne! hehehe :P

Ayu said...

Cantiknya subhanallah.. Teringin nak pergi tempat yg tebal saljinya, semata2 utk skiing & main salji. Bilalah ada rezeki nk buat tuu :)

Rai said...

macam boleh buat poskad kakkk..

ohh..diorang memang pasang chain sungguh cam tu eh..ada jugak kan tayar khas utk drive kat salji ni.. tapi tak berapa nak praktikal kot sbb musim salji pun tak semestinya semua tempat turun salji kan..

Papa Mifz said...

serius jeles tgk org main salji nih...huhu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mcm dpt bayangkan betapa sejuknya... tp kita tak pernah merasa salji yg asli mcm dlm gambor tu.. merasa dok bilik salji kecik kat rumah 4 musim kat bukit cerakah tu jer.. hehehe....

Kakzakie said...

Nampak gambar header pun kakak dah terpikat sama mulan. Cantik sungguh:)

Abang dgn adik mesti bila lihat gambar-gambar nie terkenang semula sebab masa nie dia masih kecik lagi.

Mr.Clive said...

hi akak! apa khabar harini? :)

Nieza said...

bestnyer jlnx2 kat sana tu..tapi tu la kan macam mana syok pun tempat org ni syok lagi tempat kita..:)

m.u.l.a.n said...

pendragon: betol tu.. msia paling best..
*
yong mohkembara: peta geografi lain2 kot tu sebab pokok2 kt OZ lain sikit... suka salji ni tapi tak tahan sunggoh sejuk nya..
*
kakijalan: isshh.. kalo dah salji tu mmg sejuk sangat.. hehe.. kerteh terik tapi takde jerebu... takyah guna mask..
*
mummy danisha: insyA nti sampai sana one day..
*
kakpah: takpe insyA sampai la tu..
*
mr clive: yes... next year..!!
*
ayu: tapi kalau tebal sgt, tak tahan laa tulang ni.. hehehe... sana pon byk kan..
*
rai:poskad? isshh takde la.. better amik chain ni sbb tak tau jalan depa camna kan..
*
papamifz: jgn gitu.. insyA dapat main nnti tu..
*
kak madiha: mmg sejuk.. takpe insyA nnti dapat rasa salji yg asli.
*
kakzakie: kalo depa tengok, sibuk nak pi lagi.. mmg cantik sbb putih je kan..
*
mr clive: not so good.. takde suara.. hee.. but getting better.. tqs bro...
*
nieza: semua tempat ada keunikan sendiri.. msia pon gitu kan..