Thursday, June 14, 2012

MELBOURNE/VICTORIA ~ DAY 5

Semalam tak sempat BW banyak pon.. Ada dating ad hoc dengan gefrens.. Yezzaaa, nyonya ni nak sambung kisah 1001 malam dolu.. Sebab tak de apa nak buat pagi ni.. Keboringan sebentar..


Pagi2 DAY 5 tu kami gerak ke MOUNT BULLER... Salah satu dari tempat paling fofular untuk main salji & segala aktiviti  musim sejoks itu... Jugak dekat dengan Melbourne.. Dalam 208km gitu...


Maakkk aaii, dah beratur bagai kereta2.. Ni mesti takmo bayor parking fees ni.. Jauh ooii nak menapak ke sinun..


Cantik bangat Ski Resort kat atas sinun tu kan.. Mahal ooiii.. Ada jgk yg murah tapi semua dah kena sapu.. Almaklum kami pi ngejut kan.. Mana sempat booking awal2.. 


Kekanak riang dapat equipment masing2...


Zharif & lesson-mates dia... Baru nak belajor main snowboard...


Yang ni pulak tak puas main kepal2 salji tu.. 


OK.. Kira pass lah tu kot...


The boys pi main snowboard etc... The girls main kat playground je..


Layan amoi ni main slide ala2 toboggan kat tempat si kecik2 ni... Cantik sungguh view dari sini...


Dah puas main kat Mount Buller tu, kami balik betol2 time depa nak tutup... Hari dah nak gelap.. Masa punggah barang masuk rumah, tengok lawa pulak view dari homestay kami ni... Ada jugak rasa takmo balik.. Tapi nak buat apa kat sini ekkk... Goughs Bay ni macam kampung tapi ada keunikan tersendiri.. Macam kampung kita jugak kan.. 


Dah amik foto view, amik pulak foto homestay ni.. Nanti dia merajuk pulak... Heheh..


MOUNT BULLER tu tak jauh dari Melbourne.. Depa dari Melbourne tu kadang pi daytrip je.. Day 5 tu kiranya kami habiskan masa kat MOUNT BULLER je... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan...


Ni kisah semalam bergonjengs dengan GFs di tepi PANTAI PENUNJUK... Dok dengar story mory dia balik bercuti kat New Zealand... Seronok betol...!! Tetiba masa bercerita lalu sebiji CATAMARAN kat laut tu.. Rasa nak tumpang je belayar kejap...!!


Dinner malam tadi.. Lama tak buat STEAMBOAT..  Takde steam, takde boat... Boil in the pot je.. Takde pilih2 nya, semua kena amik sikit2 sorang.. Menu malas yang agak sihat... Nasib baik ngam-ngam soi... Hasrat nak simpan untuk b'fast esoknya sikit... Takde chan..

19 comments:

Rai said...

kak,
saya tak tau la akak memang tere ambik gambar ke kamera akak memang canggih sampai bagi effect gambar yang super ni..atau pun pemandangan kat sana memang terlalu cantik ambik gaya macam mana pun jadi lawa..tapi gambar gambar tu memang membuatkan saya gulp banyak kali..cantiknya kakk...

Kakzakie said...

Ramai juga org kita yg belajar di sana terus tak nak balik M'sia. Tengoklah tempat dia cantik/nyaman/selesa. Kakak tengok aje dah dapat rasa seronoknya.

kasihredha said...

seronok dpt main snow..
gambar pun cantik

kakcik said...

Teringat pulak kedinginan di Kundasang. Tak ada saljilah tapi... :)

hajiMete said...

ammboiii sonoknyer men snow tuuuu.. ehhhee

Papa Mifz said...

seronok nyer tgk org bermain salji..jeles sgt2..huhu

ZLAA said...

wow! cantiknya tempat2 ni... wish satu hari nanti dpt pergi juga ke sana..

miloais milo said...

bestnya main salji <--- kata2 orang yg tak penah pegang salji pun! hik hik hik

nokkk... cukup ke banyak tu isi steamboat tu???

m.u.l.a.n said...

rai: pemandangan tu sangat cantik subhanallah... kemere kapcai je ni tapi edit kat windows tu je.. hehe..
*
kakzakie: betol.. ramai yg tak nak balik.. habis la rakyat malaysia..
*
kak kasih: saya kurang suka sbb tak tahan sejok...
*
kakcik: oohhhh kundasang sangat cantik.. nak sangat pergi sana..
*
hajimete: tu anak2 & apak diorang yg suka men-salji... kita tak tahan sangat..
*
papamifz: insyA nanti papamifz dapat main satu hari nanti..
*
zlaa: subhanallah mmg cantik... insyA nnti sampai sana...

Mr.Clive said...

weeeeee~
snow! i like! <3
seumur hidup xnah lagi sentuh salji...harap2 satu hari nanti berkesempatan laaa untuk menyentuhnyer...ehehehe :P

penDragon said...

wohohoooo....I suka saljiiiiiiii...tapi x thn sejuk! kejap2 ok la kot...

LYAfrina said...

salam.. bru smpt bw.. dh beberapa ari x update & bw

woo..cun sgt2..bestnyer blh main salji...

Daddy Ziyyad said...

Saya main tobogan aja masa gi snowy mountain..haha..
Berapa rate homestay tu? U book thru stayz.com.au ke?

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,

macam nipih jer salji tu Yong. Tapi itulah satu2nya tempat bersalji di Oz kan? Mentang2 kat Istanbul dan kampong Mr T banyak salji, komen banyak!

Errr cukup ke steam takde boat tu Yong, macam ber-ration jer!

whitecappuccino said...

biru dan putih..awesome views!!

Nieza said...

wahh saya tertinggal cerita Melbourne ni...cantikla view kat sana..salji sana tak sebanyak sini tu akak kena terbang sini la main salji lagi nanti..hehe

m.u.l.a.n said...

mr clive: nnti one day u akan dapat main salji jgk..
*
pendragon: I pon tak tahan sejoookkkss...
*
lyafrina: alahmdulillah.. insyA nnti dapat peluang main salji jgk..
*
daddy ziyyad: seronok kan main toboggan tu.. I tak reti main ski or snowboard.. ha aahh, ada few I book dgn stayz.com.au tu..
*
yong mohkembara: oh memang nya salji kt Turki lagi tebaalllll... dinner mmg ber-ration.. takmo bazir.. kalo tak cukup, roti, biskut, oat ada.. hehee used to it..
*
whitecappucinno: tq tq... subhanallah..
*
nieza: naaaakkkk sgt ke tempat nieza jgk tp jauhnya.. insyA... sana salji lg tebal kan...

Queenie said...

masuk sini tanya khabor jer la..
satu gambar pun tak kuar...kempunan nak tengok salji (baca dr komen yg lain)..

whuaaaa.....

m.u.l.a.n said...

queenie: tak keluar gambar..?? why la camni... dah resize kecik semua foto.. maybe connection kot.. ayoyooo, sorry sis..