Tuesday, June 12, 2012

MELBOURNE/VICTORIA ~ DAY 4

Sambungan citer citor July 2007 dolu... Back up mana yg patut foto2 lama ni.. Taruk dalam album, kuning jadinya.. 


Check out pagi tu.. Jumpa statue GOLD MINER ni.. Ballarat ni bandar emas dolu2..

Gold was discovered at Poverty Point on 18 August 1851 and news quickly spread of rich alluvial fields where gold could easily be extracted. Within months, approximately 20,000 migrants had rushed the district.. Unlike many other gold rush boom towns, the Ballarat fields experienced sustained high gold yields for decades..
INFO : WIKIPEDIA


Alhamdulillah cuaca terang.. Ni foto dari dalam kereta je.. Cantik nya pemandangan..!!


Australia ni besar tapi penduduk tak ramai... Tengok la jalanraya pon takde kereta...


Al kisah maka dengan tenang hati paksa hubby stop kejap.. Moh kita amik foto tengah jalanraya ni... Lawa pulak deretan pokok2 tu...


Wohhoooo... Nampak tak puncak gunung dilitupi salji putih tu...?? Nak ke situ esoknya.. Deme2 ni nak main salji & ski.. July ni kan musim sejuk/salji/winter sonata kat Australia...


Alhamdulillah arrived MANSFIELD safely.. Sementara tunggu hubby amik kunci homestay dengan Property Agent situ, paksa deme2 ni posing kejap kat bandar tu...


Time tu peak season sebab musim cuti sekolah jugak.. Maka tempat murah2 banyak dah disentap... Alhamdulillah dapat jugak satu homestay ni... Walopon jauh sikit nak ke MOUNT BULLER (dalam 40km), kami tak kisah sebab ada kereta.. Lagipon jalan kat sana elok2...


Haaaa... Tak sah takde foto dengan signboard kan.. Abaikan size XXXL masa tu.. Sihat nya aku..!!! Bandar ni kecik je, agak terpencil tapi dikelilingi alam semulajadi.. Hutan dengan bebagai spesis pokok... Bandar MANSFIELD to GOUGHS BAY ni dalam 20km...


Waaahhh... Seronok depa ni.. Dalam rumah tu ada macam2.. 


Luar rumah... Rezeki budak2 ni.. Book kereta kecik auto.. Depa upgrade tambah AUD20 je sbb kereta yg kami book tu takde stok... Woaaahhh... Alhamdulillah....


Tadak keje dah ni... Foto toilet pon amik... 


Dapur yang lengkap bagai.... Rasa takmo balik je...


Ada 3 bilik tapi dengan si kecik2 ni, al-maka nya berkubang lah 4 beranak kat sini.. Tu bedsheet & pillow cover baru beli... Depa dah pesan bawak yang sendiri.. Memang ada certain places gitu.. Depa suruh bawak sendiri.. Tapi malas nak bawak sebab boleh beli kat OZ & bawak balik je kan... Yeahh, kira souvenir dari OZ lah..


Day 4 - Ballarat - Goughs Bay = 320km 
Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan...

16 comments:

Kakzakie said...

Toilet dia pun cantik. Suka cara dia buat cabinet di toilet. Boleh simpan toiletries kat situ kan...

Pemandangan pun indah-nyamannya:)

Rai said...

tengok rumah orang nampak cantik je.. tengok rumah sendiri rasa cam nak pindah..hehehe..

bestnya..homestay tu dia bagi da lengkap semua kan..siap ada toys lagi..

Daddy Ziyyad said...

Masa d Sydney dulu, saya ke Snowy Mountain main salji masa winter..hehehhe...

Accomodation all over Aus mmg best, reliable mostly..

miloais milo said...

kemas aje susun atur dalam rumah tu...
best banget travel keluar negara macam ni!

Kesuma Angsana said...

kemas n cantiklah umah2 kat sana... salm kenal n dah follow u

Papa Mifz said...

nak tangkap gambar sambil baring kat jalan raya tuh pun boleh kan kak...hehe

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,

Idok ler XXL, nampak comey jer!
Sunyi jer Oz ni, rakyat sikit bebenor. Cantik sangat pemandangan, elok dipelihara.

Sangat basic rumah tu, best, my idea punya rumah, takde barang ntah apa2!

GreenJade said...

even simple tp complete lah rumahnye fully furnish gitu..toilet pon bersih hehehe

best lah jenjalan x byk keta kat jalan ni...boleh menikmati view dgn sepuas-puasnye..i like :)

m.u.l.a.n said...

kakzakie: comel kan toilet sana.. view mmg cantik..
*
rai: isshh.. baiti jannati.. bior le camna rupanya.. janji the atmosphere tu mantap penuh dgn kasih sayang..
*
daddy ziyyad: betol tu.. accomodation kat sana bagus2.. takde tipu punya..
*
miloais: alhamdulillah.. nnti satu hari miloais akan sampai sana jgk..
*
kesuma: as salam.. tqs sangat singgah sini..
*
papamifz: ada hajat jgk tapi takut ada cctv.. hehee..
*
mohkembara: hehee... tak tengok dgn mata.. mmg XXXL tu.. tu la depa ni, rakyat tak ramai pon tapi jaga kebersihan negara..
*
greenjade: simple kan.. sweet sangat.. rasa nak hangkut balik je..

Acik Erna said...

slm mulan..cik klau pitidur mn2 hotel ke pi kursus ke.mesti tengok toilet dulu he he..

penDragon said...

kenapa kena bwk sendiri bedsheet & pillow cover? bestnya la kan...cantik homestay tu...EMB pernah tinggal kt Sydney dulu, ada can I nk bodek dia pi balik Sydney ni...boleh tgk rmh lama family dia...sekolah lama dia...hahaha..boleh cari member2 lama semula

Papa-NtiQ said...

kebetulan surfing2 tadi so terdampai kat sini...menarik citer2 sini...gambar2 kat melbourne tu cantik. My wife dulu duk kat adelaide study. Kenapa pics you tu buat grey kat muka...low profile ek hehe macam saya jugak la tu...
anyway Senang2 tu jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan je memanjang hehe terutama tempat2 makan menarik kat area johor maklum la orang JB tapi tempat2 lain pun ada.
Jangan lupa yer follow blog saya TQ TQ bebanyak

Marya Yusof said...

As salam mulan,

Nama mulan ni ape ek? hehee :)))

Cantiklah homestay tu bersih kemas... Kalau homestay kat Msia ssh nak dpt yg mcm ni :)

Suka jugak kitchen tu... seronok klau bercuti mcm ni kan :))

Kitorg ni bilalah ntahnya nak bercuti...huk3

~Beb~ said...

ctk header! ish jeles..

XXXXXXXXXL lagi saye.. eh bile laaa nk smpi nih

wahida said...

cantiknya pic ke 3 dan ke 4 tu...

m.u.l.a.n said...

acik erna: betol tu.. kalo tandas kotor, adoyai hilang mood..
*
pendragon: mmg ada few places camtu.. mintak bawak sendiri punya.. haa, senang lah gitu kalo u pi sydney sbbemb dah pernah duduk situ..
*
papa-ntiq: adelaide..!! tak sempat nak pi masa pi melbourne.. tak tau la ngapa muka tu blurr kan.. haha.. tqs singgah sini..
*
marya: hehee mulan tu nama gelama lah tu.. ada jgk homestay kt msia yg ok, ada yg haru biru buatnya... insyA nanti u all dapat bercuti nanti.. kami pon masa dulu punya sama dgn marya, tunggu lama baru ada peluang..
*
beb: pi laaa.. pi laaa....
*
wahida: semua cantik kan...