Monday, June 11, 2012

KAWIN JE LAH... ADA AKU KISAH...

Abaikan tajuk itu dulu... Ni dinner malam tadi..


Fuuhhh.. Lama betol tak pekena buatan sendiri... Segala isi perot MY FAJI-TACO boleh disumbat sebanyak suka...


Tu wrap beli kat hypermarket... Tebar salad & MY SEMPOI SALSA... (iaitu diced tomato, onion, capsicum, coriander leaves, vinegar, salt, sugar, olive oil, crushed black pepper.... my cucumber tertinggal kat kedai.. so tak ada lah semalam)


Campak cooked minced beef + TACO Seasoning... Pastu tabur2 shredded cheese, segala mala sos ikut suka (mine = sos BBQ, cili, mustard, 100 island).. Also itu chilli flakes jangan lupa... Fyi, Chilli Flakes & Cheese didatangkan khas dari Turki oleh my dear sis MOHKEMBARA... Tqs a lot sista..!!


Ni dia TACO Seasoning tu.. Beli kat Cold Storage masa pi KL hari tu... Maap kat sini takde jual.. Kuantan pon takde..

FOTO : GOOGLE
Patut nya buat TACO lah sebab guna TACO Seasoning... Tapi hari tu lupa beli TACO Shells...

FOTO : GOOGLE
Maka nya buat ala2 FAJITAS lah.. Kita roll saja.. Kita kawin kan je lah.. Heheh... Fajitas + Taco = FAJITACO.. Amacam OK tak? Ni lah menu kelorga saya yang sempoi.. Terpaksa redha sbb queen in the kitchen sangat malas menumis dll apatah lagi masak nasi berlauk untuk makan malam... Sabor ya kelorga ku..!! But they so much like oso no rice for dinner... Me jump2 like so much oso..!!


Keje pembersihan SD card.. Jumpa foto menu minggu lepas.. Sonang jugak ni sbb tak remeh.. Tumis bawang putih je, masuk la segala mala ikan, udang, lembu, ayam, unta & sayur2 yang disukai... Campak jugak Sos Tiram, Minyak Bijan, Lada Putih & Telur.. Last tu masuk air + tepung jagung.. Rasa lah ikut secukup rasa... Tekak lain2 kan.. Makan saja pon boleh tapi kami makan dengan kuetiaw... Ni apa ekk, Ladna ke, Cantonese Style ke..? Ada aku kisah.. Makan je lah.. Janji my kelorga like so much.. 


Ohhooo... First time kami makan kat MEGI KETAM BISTRO @ KEMAMAN.. Tqs to LYAFRINA sebab promo tempat ni... Memang bahan asas ialah Maggi & Ketam.. Ada jugak menu western dll sikit... I tell you sangat mabeles.. 


Nasib kulit ketam tu keras.. Kalo lembut & swallowable , sah2 licin bersih mangkuk putih ni..!!! Tak yah basuh dah mangkuk tu.. Huwa hahahaa.... 

18 comments:

Irfa said...

kenapa tajuknya begitu?

tapi gambar makanan tu mmg tak tahan beb ;)

Rai said...

eh sudahnya apa dah cite tajuk tu..

kak..cantiknya rupa kejadian fajitaco ni.. menelan liur berkali kali saya...

kakcik said...

Daging unta beli kat mana? :)

Rai said...

oh..baca sekali lagi baru paham.. fajitas kawin dengan taco eh.. hehe..teruk betul..

Has said...

sah sah sah!

heheheh. ehh sedapkan maggie ketam ni. baru je mkn gak. tapi yg kat Besut :)

~ yus ~ said...

Akak, sedapnya semua tu......huhu. Terliur sungguh ni!
eh! Ada daging unta ya? Dapat mana?

penDragon said...

dh lama member2 kelantan dok tayang gambar megi ketam ni dlm fb..I pun x pernah try lagi. mungkin boleh try time singgah area kerteh nnti...you wait aaa Mulan...EMB nk pergi kerteh nk singgah office lama dia sat, I kata drop I kat mesra mall...tunggu kt situ! mungkin boleh jumpa you time tu...

m.u.l.a.n said...

irfa: hehehe.. cer baca all first lah u ni.. tengah lapor ni biasa la cuci mata dgn foto2 food.. hehe..
*
rai: yezzaa... pandai..!!! dapat 100/100...
*
kakcik: hehe.. tu ikut suka masing2 la kakcik.. sesaja je saya..
*
has: sedaaapppp kan..
*
yus: memang sedap... unta tu kalo sesape yg suka je.. hehe..
*
pendragon: ohhh best nya jumpa u nanti... datang tau & roger2...

whitecappuccino said...

oh! sungguh kejam menayangkan benda2 yang menggoda deria rasa akak ni weh!

kasihredha said...

aduiiiii....tengok ketam tu memang x tahan.sedappp ,,,mana nak cari ketam ni

Mr.Clive said...

apa kaitan tajuk ngan gambar yang sungguh yummylicius ni kak??hehehe :P

zarin said...

my kind of dinner gak..sgt malas nk menumis lauk pauk bagai.eh sometimes i guna je fajitas tu jdkan taco shell hahaha fajitaco gak la namanye ye!

sana sini nampak meggi ketam. femes eh area pantai timur..tk sabar nk balik kemaman nk try meggi ketam tu

-gedek! said...

teringat mr crab spongebob

m.u.l.a.n said...

whitecappucinno: hehee.. selamat menjamu mata..
*
kak kasih: mantap tau.. kalo balik tganu nnti cari ya megi ketam ni..
*
mr clive: haipppp.. baca entry ni habis2... hehe..
*
zarin: ha aahh.. i dengar megi ketam ni area tganu ni je.. maybe ada kt kelantan jgk kot.. i ni makan je rajin, nak masak beria2 esp menumis tu sgt malas la sbb 4 mulut je.. hehe..
*
gedek: spongebob tak pandai makan megi ketam sbb kawan dia... haha..

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
Mabeles semua tu!
Haa menu standard akak jugak tu, bukan kisah nak berlauk-pauk kecuali menu masakan Melayu tulin!
Sedap tak cili flake tu? Kalau nak lagi email kat akak, akak ada banyak lagi!

DrSinga said...

tajuk ngalahkan slot Samarinda kat TV!
:)

m.u.l.a.n said...

mohkembara: makan jimat cermat cili flakes tu... hehehe... thaaannk you..
*
dr singa: huwa hahahaa... sabar ya..

Mr.Clive said...

hi kak...apa khabar rini? :)