Monday, May 7, 2012

XPDC BALI - DAY 6

Dah beberapa hari kat Kuta ni, mata menilau2 je kiri kanan sepanjang jalan tengok banyak FACTORY OUTLET.. I no excited one.. Tapi mereka2 yang menyelam & hantu air ni maybe lah..So pepagi 26 April (Khamis) tu kami keluar masuk banyak FO ni.. Agenda nya mencari swimming top (LYCRA) long sleeve untuk apak & anak2.. Maknya bawak beg plastik je..


Antara FO yang dimasuki.. 


Tak kuasa nak amik foto semua FO.. Hehhee.. Amik la sekeping dua je ni.. Cuaca sangat fanas..!! Hasil tangkapan mereka tu belum cukup.. Gue tak heran..!!!


Yang ni je gue heran.. Paksa Pak Guntur bawak kami lunch kat sini lagi..!! Tak boleh tido malam tu sebab teringatkan AYAM TULANG LUNAK ni.. Dah set nak makan lagi..!! Huwa hahaa... Rasa cair je tulang tu dalam molots..



My boboy dah takmo yang lain.. Nak jugak AYAM PRESTO MADU ni.. Kali ni ada saur.. Semalam tu dah lambat lunch, sayur habis agaknya.. 


The mother pon takmo yang lain jugak.. Masih setia dengan AYAM PRESTO TELUR ASIN ini... Ha aahhh, ada sayur jugak.. Cannot tahan lah... Sebab sedap sangat..!!! U all yang nak pi Bali tu tolong lah makan kat sini.. Mesti nak lagi..!! 


Hubby tukar selera.. Mau jugak GURAMI TERBANG ni..!! Rasa kesian pulak tengok ikan ni macam kena seksa... Hahahaha...


Sedap sangat ni sebab sangat garing.. Sos pon mantap..!!!


Then off to ULUWATU... Happy sangat sebab dapat makan AYAM TULANG LUNAK lagi.. Target esok nak pi lagi..


Antara tempat femes di BALI ni.. Exercise panjat bukit.. Paneh weh tapi control la sebab bila lagi nak sampai.. Model2 masih kena paksa..!!


Taman nun di atas sana.. Rehat kejap kumpul nafas yang sesak tadi.. Hehehe...


Kiri kanan memang cliffs ni je.. Cantik kan esp bila cuaca sangat terang.. Ramai yang tunggu sunset tapi tak mau la sebab ada agenda lain..


Cantik sebab pokok2 tu kaler hijo dia lain2... I love GREEN...!!!!


Hokey...!! Masa untuk turun... Bubbye ULUWATU... 


And now... Sessi JEJAK KASIH kawan baik semasa di Vietnam dolu... Dipaksa jugak untuk ke rumahnya.. My fren ni kan, IBU Y asalnya dari Indonesia, married to a Canadian... Suami dah pencen, now duduk kat Bali.. 


Ding dong...!!!


IBU Y masih dalam perjalanan dari sekolah amik anak.. Kami disambut oleh suami nya yang sangat baik Mr B... Bercerita lah kami pasal kenangan di Vietnam dulu2...


Fuhhh... Ada pool luar rumah.. Rumah ni kat tanah tinggi tapi tepi beach.. Mata ni terkelip2 je tengok..


Ada Pergola tepi pool.. Kalo duduk kat pergola, terus nampak laut...!!! 


Ni BBQ area kat deck tepi rumah... Tinggi ooiii deck ni.. Sayup je ke bawah kalo intai dari tepi tu.. Seriau ooiii...


Rumah jejirannya...


Foto kenangan abadi.. Moga ukhuwah kami berkekalan.. 


Our kids dah lama keluar.. Depa pi beach.. Nak pi beach kena turun dengan Open Lift tau.. Tu dia budak 3 orang main kat pantai (dalam bulatan tu).... Anak IBU Y sebaya dengan my gegirl...


OK dah nak sampai..  Sempur jugak perut sebab lift tu open sangat... Macam kotak atas rail je..


The beach..!! Air surut..


Locals kat situ ternak SEAWEED kat beach ni.. 


Depa tak perabih cari kulit siput.. Hanyir lah oooiii kalo masuk beg.. Nun dalam bulatan kat atas tu banglo orang Malaysia.. Businessman tersohor AA tu rasanya...


Time to go.. Dah nak sunset..


View dari pool kat compound ni.. Nyaman je.. Kalo lah... Kalo lah... Kalo lah rumah aku kat sini...


Moh kita menapak lagi balik rumah IBU Y ni...


Ni la rumah rakyat Malaya tu.. Dia takde rumah tu sebab banyak daun kering tu, kata IBU Y... Tan Sri T tu ada mention dalam blog dia pasal Bali & ada tunjuk foto turun lift ke beach...!!


IBU Y ni tak perabih suruh tengok pokok Orkid dia tanam... Tangan sejuk boleh la... Kita yang tangan panas ni, nak sentuh pon takut.. Huwa hahaha.. Mak marah sentuk pokok dia sebab takut pokok mati.. "Tangan tu panas jangan gatal nak pegang pokok"... Ngomel mak...


Ni kat luar rumah IBU Y... Sukanya banyak pokok2 gitu..


Banyak lagi Orkid dia.. Dia tanam atas pokok... Bukan dalam pasu..


Kami dipaksa ke JIMBARAN... The BEST SEAFOOD EVER katanya.. Memang selalu tengok orang datang BALI makan kat sini.. Takut jugak Kolesteherol naik tapi doa je la... Ramai sesungguhnya Mat Saleh kat sini.. Mr B kata, heaven lah depa makan seafood kat Jimbaran ni.. Kedai ni depa dah biasa sebab tau serve halal food.. Makan punya hal tak amik foto kedai pon.. Aiisshh...


Camera kaput.. Foto malam tak cantik.. Hubby sorok camera dia.. Aiissshh..


Amik... Makan sepuasnya.. Nasib bawak ubat..!!! TQs a lot IBU Y & Mr B for everthing... IBU Y marah sebab kami lama kat Tulamben.. "Next time u stay with me & let him (hubby) travel to Tulamben alone"... Ahaks, riang ria dalam hati..!!!


The girls had fun together walopon hanya beberapa jam.. InsyA ketemu lagi.. 

24 comments:

Ayu said...

Aduhai betapa lah bermimpi nak rumah macamtu.. Heaven on earth.. Bertuah badan :)

Fabulous Me said...

Aduh kakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..
Kecuq ayaq liuq tgh rumah IBU Y nu haaa.. MasyaAllah.. Indah seindah2 nya.. Nk tgk sunset, hadap la sampai jemu. Beach tgk dr rumah dia pon jernih ok. MasyaAllah.. Excited sy tak abih lgi ni.. Xtau la akk kt sane cemane syioknye kan?

Sedih je tgk jimbaran ni.. Sbb dah sehari suntuk hari tu jln dah sakit2 badan, last patot pg jimbaran nk mkn. Tapi da tak larat.. HUHUHUHU lain kali la gamaknye. Btw nak bekenalan la dgn IBU Y. lol

Nieza said...

subhanallah....cantik sgt view kat sana kak.teringin sgt nk pi tapi kena tunggu blk Msia dulu la nanti.

makanan pun semua sedapx2..terliur lak saya tgk:)

kakcik said...

Mewahnya rumah Ibu Y tu.

Sayang rumah Tan Sri tu ditinggalkan macam tu. Tak ada tukang kebun ke? Mesti dia buat istana hinggap je tu kan?

LYAfrina said...

cunnyerrrr..
pic 1st tu..puas hati la kalo dpt bshopping kan..

Kakzakie said...

Luxury betul rumah mereka di sana ye... ini mesti kawasan golongan elite tapi kalau yg kampung-hulu tu kesian duduk macam dalam rumah usang sangat...

DrSinga said...

saya gian nak makan gurami terbang tu!!!!!!!!

Nazayiena said...

Mesti sedapkan ayam tulang lunak tu.....Seronoknya ada kwn kat Bali,mewahnya rumah ibu Y.....

penDragon said...

kalau I nk p Bali, I mesti refer kt N3 Bali ni. wah...best rmh ibu Y...kalau lah....kalau lah...kan...

Acik Erna said...

salam mulan..suka betul tengok langit dan air laut yang biru..cantik sangat..
rumah kawan mulan pun cantik..

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,

Adeiiii...sedap itu ayam montok!
Ngape tak mintak resepi! Tapi itu ikan sangat mengerikan...macam fossil Jurrasic!

Cantik, cantik pemandangan!

wahida said...

cantik giler rumah kawan akak tu...selalu tgk rumah mcm tu dlm email je...hehe...

wah, header dah tukar gambar Tanah Lot la..i like!!

gurame terbang tu kelakar la saya tgk kak...ekekek...tapi mesti sedap kan..saya tak rasa pun semua tu...huhu...

Has said...

cantik bangat rumah Ibu Y tu...dgn pool..dgn pergola...fuhhh... aman damai je duk rmh suasana cam tu..

Azian Elias said...

Aduiii..bestnya kampung iii..hee..

cantiknya rumah dia.. Kalo lah..kalo lah..heee..ye lahh.. itu kalo kan..


Now hati ke Bali dah kurang sikit since balik dari Kashmir. Kalau tak, every year ke sana..

Queenie said...

cantik!

Mr.Clive said...

wahhhh heaven nyerrr nampakkk!sukaaa laa kak! best giler nampak dari gambar!heheh XD

faiz fakhirin said...

fuhhh...mmg heaven sgt tgk beach tu..sy dhla mmg kaki terjun..hahaha...pantang tgk pantai, mesti nk berendam...hahaha..swimming pool tu pn nmpak best jer ngn view menarik...fuhhhh...mmg heaven terbaik la bali nih..

GreenJade said...

aduhh sis pening taktau mana satu nk komen nih..ahahaha.

tp..rumah ibu Y mmg khelass..mantap yu..dpt tgk sunset dr beranda mmg heaven.

Papa Mifz said...

terbaik la rumah IBU Y tuh...

m.u.l.a.n said...

ayu: betol tu.. kami hari tu terkelip2 biji mata tengok rumah cantik atas bukit tepi laut..
*
fab me: awat penat sangat tu.. rogi tak pi jimbaran... hehe..
*
nieza: memang cantik.. makanan pon sedap sbb lain masakannya.. kit apon ada byk makanan sedap kan tp lain versi..
*
kakcik: ya kot.. kalo tan sri tu datang baru dia panggil org cuci agaknya..
*
lyafrina: yezzaaaa... shopping2.. hehhe..
*
kakzakie: kat mana2 pon mcm kat msia jgk, ada kawasan mewah & tak.. tapi ibu Y & family ni sangatlah pemurah..
*
dr singa: saya jugak..!!
*
nazayiena: memang sedap ayam tu.. termimpi2 ni.. hehe..
*
pendragon: kalo u balik nnti, pi lah bali.. mmg best..
*
acik erna: cantik kan langit & air laut biru.. duduk lama2 tengok pon tak puas..
*
mohkembara: tu lah dia.. language barrier.. kita tanya lain, jawab lain.. atau pon kami yg tak paham.. hehe.. memang sedap..!!
*
wahida: nnti pi nx time, pi rasa gurami tu.. mesti terasa kita terbang jgk kot.. memang kelakor ikan tu lepas kena goreng.. mcm kena seksa pon ya..
*
has: i pon terkebil2 je tengok rumah tu.. memang cantik..
*
kak yan: kalo lah.. kalo lah.. kalo lah... rumah cantik, location pon cantik gila.. kahsmir in our heart.. hehehe..
*
kak queenie: memang cantik subhanallah..
*
mr clive: yup... gila i tengok.. haha..
*
faiz: rumah idaman semua orang kan... who knows awak nanti dapat duduk rumah cenggitu.. kami tumpang ekk..
*
greenjade: tu la dia.. sunset dari rumah sendiri.. mau tergolek2 tepi pool kat deck tu... fuuuhh, termimpi2..
*
papamifz: cantik kan...

shahlin said...

waaaaarghhhh sangat teruja tengok rumah dia.sangatlah possible rupanya org ada rumah camtu eh..bestnye dok umah mcm tu. terus teruja nak invest duit.terus teruja nak masak lunch sendiri bawak bekal gi keje.so jimat duit mkn aku. terus teruja takmo shopping ngarut-ngarut. hahaha malam ni tido nak mimpi dok umah camtu.

-gedek! said...

tak tergamak nak makan ikan tu...! haha

(kenapa blog ni makin kambat lak abis load? atau komputer saya yg ketinggalan zaman..?)

m.u.l.a.n said...

shahlin: insyA satu hari nanti impian akan tercapai..
*
gedek: tunggu la kejap.. foto manyak maaa... hehehe... kadang if line busy, gitu la.. kalo tka busy pantas je keluar semua foto..

wan G Silk said...

(lidah kelu utk berkata2 sebab kagum tgk rumah camtu..) kalau lah...kalaulah....