Sunday, May 6, 2012

XPDC BALI - DAY 5

Alhamdulillah.. Kepala dah tak pening, hingus pon dah kering..!! Hehehee.. Sambung XPDC yang tak seberapa ni.. Pepagi 25 April tu lepas makan kami dijemput Pak Guntur, kawan pada Pak Isme yang selalu bawak Cik Adik WAHIDA ke Bali tu.. Al kisahnya adik Pak Isme beranak, maka sedara mara datang melawat.. Dia busy katanya.. Alhamdulillah kawan dia ada.. Baik Pak Guntur ni, janji Muslim kan.. Senang nak makan etc..


Femes bangat tempat ni se-antero Bali.. OK sangat sebab murah.. Takde la nak kena bargain berbuih2 mulut macam kat Pasar Ubud tu.. Tapi barang2 macam kat Sabah/Sarawak je.. Beli sikit2 je untuk ahli kelorga..


Model2 yang sentiasa dipaksa untuk berposing..


Then, off to KILANG BATIK SARI AMERTA @ DENPASAR.. Ni bahan2 nya nya untuk mem-batik.. Lilin, acuan all.. Dah selalu tengok sebab ada simpan semua ni masa duduk Vietnam dulu.. Asal ada INTERNATIONAL DAY (UNITED NATION DAY) dll kat sekolah anak2, kami tayang & buat demo kecik2 jugak..


Kain tenun.. Lebih kurang macam yang sedara mara jauh & dekat dok buat TENUN PAHANG kat PULAU KELADI, PEKAN, PAHANG tu..


Wowww... Never seen this..!! Canting atas tangan..!! Cool man...


Adei, tak panah ke tangan Mbak ni..?? 


Sesudah itu ke MONKEY FOREST @ UBUD.. Sebab dah tak jauh, kami masuk je la kejap..


Noti2 jugak monyet2 ni.. Depa rampas je pisang kat tangan my boboy...


Eh eh.. So cute the baby monyet..!!! 


Waterpark monkey2 tu...


Majoriti penduduk nya berugama Hindu, maka di-mana2 jua terdapatnya patung2 berukiran sebegini..


Bukan senang jugak nak buat semua ni kan...


Kendian, panjangkan perjalanan ke TANAH LOT.. Jugak sangat femes di Bali ni..


Haaaa, ada tandatangan IBU MEGAWATI...


Dapat jugak mem-potretkan foto kelorga di sini.. Alhamdulillah cuaca sangat baik...!!


Pintu Gerbang sebegini jugak ada di pelusuk Bali ini..


I love..... GREEN...!!!


Shot dari jauh.. Jalan2 atas bukit..


Comelnya rumah kecik ni.. Design rumah cenggini memang banyak kat Bali ni..


Haaa... Sama je dengan Pintu Gerbang yang besar @ entrance tu..


Nun di atas sana... Walopon cuaca agak panas, namun angin bertiup sepoi2 gitu.. 


Ramai jugak pengunjung walopon bukan weekend & cuti umum..


Sejukkan badan dengan ES JENDOL... Macam2 ada dalam tu.. Sungguh nikmat tekak kami...!!


Pintu Gerbang ni pulak penuh dengan ukiran.. 


Ada jugak patung ni kat entrance TANAH LOT tu... Macam real je kan..!! Gegas kami balik ke KUTA lepas tu sebab perot dah lapar gila.. Jam dah 4pm tapi belum lunch.. Tu pon kunyah2 biskut je sebab area tu  Pak Guntur tak tau mana kedai halal..


Kami paksa Pak Guntur cari kedai makan halal Bali.. Takmo NASI PADANG & NASI MINANG... Katanya AYAM @ BEBEK BETUTU.. Selalu dikukus/panggang.. Tapi katanya dia tak pasti mana kedai yang halal.. Sungguh kecewa..!!! Lalu kami dibawa ke MALIOBORO.. Ayam & bebek kukus/panggang... Tulang2 pon boleh gigit.. Lembut gila..!! Masakan ni katanya asal dari JOGJA (YOGYAKARTA)... 10 THUMBS UP...!!!
LOCATION : JALAN RAYA KEDIRI, KUTA, BALI..


Antara menu nya...


Fuhh... Macam best je..


Wooaaahh...!!! Dah tak tau mana nak order...


Sape makan itik @ bebek..???? Dulu2 saya tak makan.. Sekarang wallop je..


Hehehee... Kreatif depa ni.. Macam ikan ni nak terbang je..


Last nya, hubby pilih yang ni.. AYAM PRESTO CABE MERAH.. Mantaps..!!


TAHU TELOR..Sedap bangat...!!!


My boboy's... AYAM PRESTO PANGGANG MADU... Delicious..!!!


And mine..!! AYAM PRESTO TELUR ASIN..!! Seriously tak pernah makan gravy telur asin macam ni..!!! 10 star lol..!!! Sila lah rasa kalo sape2 pi Bali nanti... Fuuhhh, pasti akan datang lagi..!!!


Saja je kami book hotel @ PANTAI KUTA.. Sebab saja nak bersesak2 tengok sunset.. Lagipon hotel tu senang nak ke mana2.. Banyak tempat walking distance je..


Jam 6pm...


Jam 6.45pm.. Alhamdulillah dapat shoot bulan sabit jugak masa tu.. Lepak kejap @ PANTAI KUTA ni.. Pastu menapak balik hotel.. 200m je..


Ni lah perjalanan seharian lebih kurang 150km.. Dari jam 9.30am hingga 5pm.. 

25 comments:

kasihredha said...

sedap sedap
air liur dah melimpah ruah ni

Akak pong soping kat krisna...senang main tarik je...jimat air liur...x yah nak tawar menawar. Boring kalau bab tawar menawar ni...hihi

penDragon said...

serius, mmg menggiurkan semua makanan tu! Dlm drama2 indon selalu ada bebek goreng...

Queenie said...

babe! first of all gambor2 kat sini siyes ngancam jiwa la dear! berdegup2 jantung kalbu menatap satu persatu, apa jenis camera nih? care to share?

second - amenda benda putih yg jadi blanket bebek tuh? garam? and the gurami sampai dah nampak tengkorak..seni bali betul eh?

takut tak nak pi bali? akak masih takut laa..takut bila pi langsung tak bali(k)2..

sekali lagi gambar mmg ngancam!!!

Queenie said...

babe! first of all gambor2 kat sini siyes ngancam jiwa la dear! berdegup2 jantung kalbu menatap satu persatu, apa jenis camera nih? care to share?

second - amenda benda putih yg jadi blanket bebek tuh? garam? and the gurami sampai dah nampak tengkorak..seni bali betul eh?

takut tak nak pi bali? akak masih takut laa..takut bila pi langsung tak bali(k)2..

sekali lagi gambar mmg ngancam!!!

MasZuber said...

Cantiknye gambarrr.....
X penah lagi smpi bali... Teringin satu hari nanti..

faiz fakhirin said...

fuhhh....bab makanan tu xtahan tu...sedap2 jer food yg di upload..hahaha...bali mmg best...

#internetHolic Otak Beku

Nieda said...

Sangat cantik pemandangan sunset tu..

whitecappuccino said...

salam..dah lama tak singgah sini..rupanya mulan dah sampai Bali ya...bestnya menu2 tu!

Azian Elias said...

tempat yang u duduk kat batu tu kan sama je masa akak duduk dengan hubby and muhamad luqman in 2001..heee..nostalgia betull

Ayu said...

Seronoknya jalan2 Bali.. Punyalah teringin nak pergi, tapi tak tersampai2. Mungkin suatu hari nanti kalau ada rezeki, InsyaAllah.. Btw, menu selection bergambar tu nampak sgtlah sedap.. Mcm terbayang2 rasa dia bila tgk gambar. Teringin pulak nak makan itik (tak pernah makan) :)

m.u.l.a.n said...

kak kasih: betol tu.. penat la nak bargain kan.. memang sedap semua tu tau, termimpi2 nak pi lagi untuk makan tu je..

*

pendragon: bebek mmg femes kat sana.. bila tengok foto malioboro ni, meronta2 rasa nak pi lagi..

*

kak queenie: tq tq.. camera kaput tapi edit kat photoscape sikit2.. sbb takde camera canggih dslr tu.. memang takut jgk nak pi sbb ada kawan pi last year, takelh diving sbb earth quake.. kata hubby semua tu kuasa Allah.. makanan mmg mantaps... meleleh pulak ni.. hehe.. yg selimut ayam kaler putih tu rasanya cheese.. kami tak order yang tu..

*

mas: insyA nanti sampai sana jugak.. mmg cantik..

*

faiz: food memang kami akan cari yang sedap2 je.. hahaa... nanti pi la bali ya..

*

nieda: tqs singgah.. sunset kat mana2 pon mesti cantik kan..

*

whitecappucinno: hehhe, ter-terbang ke bali.. ikut hubby nak nyelam.. kita mengembam je.. hahha..

*

kak yan: situ kan depa dah taruk kerusi.. hehee, memang spot yg cantik utk amik foto kan.. tak yah cari tempat lain dah.. hahaa.. senang je..

*

ayu: serius tak caya ada menu camtu.. mabeles tau.. tunggu next entry.. nanti one day u all pon akan sampai sana.. insyA...

Fabulous Me said...

lapo!!!

Acik Erna said...

mulan..tak jemu dipandang..cantik2 gambarnya..terutama gambar langit senja tu..menarik sungguh.
itik tu kepala pun tak buang ye.ish2..he he..acik suka itik rendang dan kari je..lain dari tu belum pernah cuba.

Papa Mifz said...

pemandangan...makanan2 tuh...membuat kan papa mifz raso mcm esok gak nak pergi Bali kak...hehe

LYAfrina said...

awwwwwwww....teruja tgk pic ni..cantik sgt2... permandangan y mgagumkan..

hehe..menu special tu ikan tu..ssh gak nk potong n goreng g2 kan

lemongrass said...

Ish...ini yang buat mcm tang2 ni jugak nak pergi Bali. Dah lah sepelaung aje dari Perth ni, hehehe.
Tapi hubby I tak minat nak pergi Bali sbb dia kata ramai noh Mat Saleh kat situ.
I said to him, pergi lah kat tempat2 mcm you pergi ni, jgn lah pergi ronda2 kelab malam, surenya tak jumpa Mat Saleh, hehehe.

Has said...

fuhhh..ramainye org kat pantai Kuta tggu nk tgk sunset!

Kakzakie said...

Hmmm.... seronok-seronok-seronok itu yg dapat kakak katakan. Anak-anak lagilah mestilah sampai hari ini masih memperkatakan saat indah di sana.

m.u.l.a.n said...

fab me: meh sini kita makan sama2.. hehe..

*

acik erna: saya pon memang suka foto sunset, langit biru dll.. semua cantik kan ciptaan Ilahi.. lauk itik memang sedap jgk kan..

*

papamifz: insyA satu hari papamifz akan sampai ke bali nanti.. memang cantik..

*

lyafrina: ikan goreng garing2 mmg sedap kan..

*

lemongrass: ya betol.. sepelaung je perth dgn bali tu.. tak yah pi tempat penuh dgn mat saleh.. byk lagi tempat lain yg tak sesak.. heheh..

*

kakzakie: pi tempat yg kita tak pernah pergi memang seronok.. sbb banyak benda baru yg kita tengok & rasa..

Obat Asam Urat Herbal said...

Mantap kali jalan2 nya...knp tuh di sensor nyang ngdamping nye ?

Daddy Ziyyad said...

Saya mmg suka dgn Tanah Lot..dah dua kali ke sana, masih teruja tgk ciptaan tuhan, batu tu unik kan...gambar yg jadi header blog ni saya suka, sebab air laut betul2 pasang dan naik..kedua dua kali saya ke sini, air nya dah surut, sebab saya sampai dah petang, tunggu sunset..

Kalau kat Kuta, saya selalu makan kat Wong Solo tu aja...sedap, murah..;)

DrSinga said...

choppp..
gurami tu kat sini.. ikan apa ek?

saya rindu gurami itu!!!!!

Nazayiena said...

Cantiknya pemandangan di Bali ya,seronok klu dpt pegi sana.....

m.u.l.a.n said...

dr singa: kami tanya waiter kat situ tapi kami tak paham kan apa.. aisshh..

*

nazayiena: insyA nanti mesti u all sampai sana nanti..

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Bestnya...cantik sangat permandangan kat sana....makanannya pun eeeemmmm.....nampak sedap sangat...