Thursday, May 3, 2012

XPDC BALI - DAY 4....

Alhamdulillah cuaca sangat lah baik.. Dapat menikmati langit yang biru sepanjang perjalanan dari Tulamben, setelah 4 malam di sana.. Tony, pemandu cum tour guide masa tu potpet2 cerita macam2 tentang Bali dll.. Dengar je walo ada tak paham.. Tapi Subhanallah cantik semua view.. Patut lah Bali ni dah jadi kampung ke-dua KAK YAN...


Wowww...!!! Rice terraces sangat banyak, di sana sini... Perjalanan dari Tulamben ke Pura Besakih memang akan melalui banyak sawah padi bertingkat2 ni, jugak laluan berbukit2 kerana berdekatan situ terletaknya Gunung tertinggi di Bali iaitu GUNUNG AGUNG.. Tak naik lah sbb tak cukup masa..


Bestnya kalo dapat tengok hari2..


Kalo Tony tak berhenti, maka tangan ni selalu lah terkeluar dari tingkap kereta.. Tekan camera mana perlu..!! Nun di sana GUNUNG AGUNG.. Gunung berapi muda yang kali terakhir meletus pada tahun 1963..


Posing jugak kejap.. Bila lagi nak sampai kot..??


PURA BESAKIH.. (Pura ni temple rasanya).. Pura Besakih ni merupakan pusat utama bagi semua pura2 di Bali.. HQ la gitu.. Jauh jugak menapak dari bawah sana.. Kebetulan ada upacara tahunan.. Maka beribu lah rakyat jelata yang beugama Hindu datang untuk sembahyang. Amik foto je la.. Also yang tertinggi sebab terletak di persekitaran Gunung Agung..


Tak de la masuk sampai ke dalam sinun.. Cukup untuk tengok mana yang berkenaan je.. Naik bukit lol.. Hehehe, takde keje semua kena berkain sarung hari tu.. Bapak Boss jugak berbatik.. Hehehe.. Jugak anakanda..


Ramai kan manusia.. Takde lama pon sebab langit dah muram..


Amik le satu foto kat tangga utama (agaknya) tu.. Tak naik atas pon.. Ibu nya udah berat..!!


Woooww...!!! GUNUNG BATUR & LAKE BATUR.. Macam kat Switzerland...!!!


Posing kejap yek.. Takmo tengok scroll bawah terus.. Hahahaa.. 


Yumm yummm.. Buffet Lunch @ RESTORAN BATUR SARI, KINTAMANI.. Senang sini, ada surau jugak.. Makanan pon halal & best..


4 kali tukar meja.. Finally dapat jugak duduk bersila kat pondok ni.. 


Mantaps..!!! Ubi rebus dengan kelapa.. 2 pinggan ni..!!


Kalo depa tak taruk meja kerusi tu, memang lah cantik dapat view gunung.. Ni kala, tersekat sikit dengan model2 tak berbayar tu.. Hehe.. Asalnya nak duduk situ tapi matahari atas kepala.. Walopon banyak awan terasa terik jugak kulit..


Sebenarnya seriau jugak kalo duduk kat meja tu... Sebab gayat, hujung meja tu terus gaung...!!! 


We were here..!!


Tony tanya suka KOPI tak..?? OH YES..!!!! Di bawaknya kami pi satu kebun kopi dll ni.. Lupa amik signboard kedai ni.. From top left : pokok kopi, pokok kulit kayu manis, pokok vanila & pokok koko... Banyak sangat pokok lain lagi.. Tunjuk ni je lah.. 


Hasil2 dari kebun ni.. Bermacam rempah... Dari rempah, bermacam jenis teh & kopi dihasilkan pulak.. Tu 2 budak pekerja sambilan tanpa gaji...


Haaaah.. Bila Kak Kasihreda mentioned pasal KOPI LUWAK, baru perasan terlupa foto ni.. Hehehe... Kita tak minum lah.. Boss minum secawan.. Rasa jugak sesudu.. Hhhmmm, OK je kot... Tapi mahal ya ampun.. Walopon keluar together dengan najis musang..!!!! Uwekkk, tapi minum jugak sikit.. Hehehee..


Selain kopi, depa buat sabun, massage oil, home fragrance dan macam2 lagi.. Sedap bau2 kat sini, rasa nak hangkut balik rumah..


Sesudah itu, hari dah petang.. Penat jugak dari jam 9am dok dalam kereta.. Ingat nak terus ke hotel @ Kuta.. Tapi sebab lalu Ubud, maka mulut ni ter-laser sebut PASAR UBUD.. Sebab tengok Cik Adik WAHIDA ada singgah sini.. 


Wooahhh...!! Rasa nak hangkut paintings semua ni.. Apa kan daya, tangan sampai tapi bag tak muat..


Macam-macam ada...!!! Tapi tengok je.. Tak minat nak beli...


Waahhh.. Bangles...!! Collection dah penuh selaci... Lama tak exchange dengan orang..


Eh eh.. Macam cantik pulak.. Nyesal tak beli... Tapi tapi... Tak yah lah... Dari Pasar Ubud terus ke Hotel @ KUTA... Nanti citer lain sebab foto kat hotel banyak.. Hotel comel..!!


Ni lah journey Day 4 (24 April 2012) dari TULAMBEN ke KUTA... 162km tapi amik masa dari jam 9am hingga 5pm.. Tak sempat nak cari Mbak untuk urut badan... Hehehee.... Nanti Mbak tu tanya lagi, ni perot ibu sudah mau melahirkan..??? Kang ada lagi kena sekeh suruh balik..!!! Huwa hahaaa...

27 comments:

kakcik said...

kakcik tumpang baca cerita kawan2 je... nak sampai sendiri entah bila. :(

Nazayiena said...

Cantiknya pemandangan di Bali....

Has said...

lawa nye pemandangan. selalu bila ckp Bali..mcm trs fikir pantai je...

Fabulous Me said...

Memang ctk kan? Indahhhhhhhh je. Tapi dlm keindahan tuh ade takot2 gak.. Yela jgn sangka tenang die tak merbahaya..

Sy setuju! Padan Bali jadi rumah ke 2 kak yan! Kekekekke tompang lalu k.yan.. hihihihi

penDragon said...

sejuk mata memandang sepanjang perjalanan! x beli xpe, dpt tgk2 pun dh rasa puas. kadang2 rasa nk angkots semua balik...

wahida said...

pasar ubud tu pada saya mahal...tapi sampai sekarang terkilan sbb tak beli teko itik kat Pasar Ubud tu..sbb teko tu cantik dan unik sgt...tak beli sbb hubby kata susah nak bwk balik...adoi la...nyesal sampai sekarang...huhu...


akak tak dpt pak isme ye...kwn dia tu ok tak? kalau pak isme mmg saya gerenti superb!! harap kwn pak isme ni ok lah...

rindu Bali so much...akak telah mengingatkan moments indah kami kat sana...huhu...

Rai said...

subhanallah..cantik cantiknya pemandangan kat bali..patut org ramai kemaruk nak ke sana.. saya ni entah bila nak sampainya..hehe..

m.u.l.a.n said...

kakcik: insyA kakcik sampai sana nanti..

*

nazayiena: subhanallah memang cantik..

*

has: betol.. i pon ingat pantai je kat bali..

*

fab me: pi mana2 pon memang jugak ada terasa takut sbb bukan tempat kita.. mak pon bising takut gempa dll kat bali tu..

*

pendragon: mood membeli dah tak mcam dulu masa muda.. hehehe.. mood berjalan je yg lebih...

*

wahida: bali pon kampung awak kan.. hehe.. seronok pi bali tengok tempat orang... kawan pak isme tu pon ok.. janji muslim.. senang nak cari makanan halal... ada masa pi la buat trip lagi.. hehe...

*

rai: ha ahh... i ingat beach je yg cantik.. rupanya banyak tempat lain cantik jgk...

LYAfrina said...

ya ampun.. sgt2 teruja tgk keindahan tu..mmg mndamaikan sungguh

Acik Erna said...

mulan..memang cantik2 gambar ni..terima kasih..apat jugak acik tengok keindahan pemandangan dibali

kasihredha said...

macam2 kopi adakan:)
cuma satu kopi je akak tak lalu minum...kopi dari najis musang tu ( x ingat nama)

Mr.Clive said...

wahhhh akak memang pandai membuatkan orang yang membaca terbakar untuk g bali!heheh...nice laa!

aNIe said...

Mulan...kita ni tumpang tengok ajelah kan... nak pergi ntahbila tahun... suka sgt tgk warna2 yang meriah tu...serta pemandangan yang cantik2...

faiz fakhirin said...

waaaaaa...bestnya mulan...pemandangan, fuhhh, penuh menenangkan jiwa..mmg syok habisss...

So Shy Lady (SSL) said...

pic no 8 tu t.padam muka btul2lah, so dah ternmpak akn daku kjelitaan mu itu wahai k mulan hehehe!

waduh2 indah banget smuanya. nk bc n3 lpas plak!

Nieza said...

syoknya tgk gambar kat Bali ni kak...sambil tgk sambil saya berangan mcm dok kat sana jer...hehe

Kakzakie said...

Sungguh kakak sangat tertarik bila membaca N3 teman yg baru balik dari sana. Nyaman sungguh pemandangannya

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Cantik sungguh permandangannya,hijau saja sejuk mata memandang....

Rambang mata Kak Ros,macam2 ada...macam nak beli semuanya he.he.he...

m.u.l.a.n said...

lyafrina: memang damai kat sana..

*

acik: saya pulak suka sangat amik foto pemandangan.. cantik2 semuanya ciptaan Ilahi..

*

kak kasih; hehehee... kami telah jugak hari tu.. hhmm, sedap jgk tau tp ampun mahal betol..

*

mr clive: yezzaaa... sila lah pergi.. hehehee... semuanya cantik kalau ada gunung, tasik, laut..

*

kak anie: insyA satu hari nanti kak anie sampai sana nanti.. saya suka alam semulajadi... cantik kan..

*

faiz: betol.. memang syok sangat.. alhamdulillah dah sampai sana...

*

ssl: hahahaa... umur dah layu, kulit & mata dah kuyu la ni... bali memang indah tempatnya..

*

nieza: insyA satu hari nanti nieza pon akan sampai sana...

*

kakzakie: tqs kak.. saya suka alam semulajadi.. memang sangat nyaman pemandangannya..

*

kak ros: mata saya ug kabur2 sebelum ni jadi terang tengok hijau2 sawah & pokok2 kat sana.. mata ni rambang jgk tgk hasil2 kraf sana, tapi mood membeli dah kurang.. suka jalan2 tengok tempat lagi.. beli sikit2 utk ahli kelorga je..

munna said...

cantiknya Bali bilalah munna nak sampai ke sana pula

Papa Mifz said...

wah cantek la pemandangan kat Bali yer...teringin jugak nak pergi...

m.u.l.a.n said...

munna: insyA nanti munna sampai sana satu hari nanti.

*

papamifz: memang cantik.. pi la nanti..

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,
Aiikk sanggup jugak minum walau sesudu kopi tu...uweekk? Fatwa kat Msia kata tak halal sbb najis, fatwa kat Indon kata harus! Mana satu betul daa.
Comey tengok bebudka tu pakai kain batik. Bila MUlan kata tempat duduk tu bawah ada gaung, terus rasa seriau!

Azian Elias said...

Mulan,

to tell u the truth Bali is the best place ever. Memang my kampung. hee..Tapi kan since dah pegi Kashmir ni, dah plan nak ke sana every year gak..heee..

One more thing dear. Batur Sari tu tak ada sijil halal. Yang ada cuma ada satu je seluruh Kintamani tu.. Akak lupa nama dia. Tapi masa akak pegi dggn mak abah tu baru tau.. So kitarang makan yang kat the only moslem resto..

m.u.l.a.n said...

mohkembara: as salam.. terberonyok muka bebudak tu masa kena pakai sarung batik tu.. hehe, sbb nak naik kuil tu, kena pakai jgk.. memang serius seriau duduk kat meja ujung gaung tu..

INFO : KOPI LUWAK HALAL

kak yan: oh ya tak ya.. skrg kashmir kampung baru kan.. dah surver byk tapi depa kata batur sari tu halal... astaghfirullah, lenkali kena lebih sgt berhati2.. dah tanya ramai dah.. lupa nk check dgn kak yan pulak.. tqs for d info..

DrSinga said...

pssst....
sama je rasa kopi luwak tu dgn kopi biasa kann... ?
:)

m.u.l.a.n said...

ha aahh... macam tenom yg mild kot sbb tenom sangat2 power.. boleh knock out gitu..! but i like..!!