Monday, May 14, 2012

NEW ZEALAND TRIP... RE-POST

Excited sangat ni sebab ada kawan nak bercuti ke New Zealand cuti sekolah nanti.. Tumpang seronok.. Dia komplen kata post NZ kosong.. Alkisahnya post tu asal dari slide.com.. Since slide.com dah tutup business, maka memang dah takde apa nak tengok dari post tu.. 
*
December 2005 takkan kami lupakan.. Last minute pon, Alhamdulillah dapat merealisasikan impian dari kecik.. 23-30 Dec 2005 kami berkesempatan bercuti ke New Zealand.. Alhamdulillah Singapore Airlines tengah promo.. Tiket masa tu memang murah.. Tak kisah la walopon kena transit banyak kali, janji dapat pi.. Alhamdulillah..


First time sewa kereta kat obesi.. Tak de nak amik pakej2 lah sebab takmo terikat dengan itinerary depa.. Kat NZ wajib budak guna car seat.. Nak taruk 2 budak kat belakang susah la pulak.. So boboy jadi co-pilot daddy dia..


From Auckland kami terus drive ke ROTORUA.. Lebih kurang 240km jauhnya.. On the way tu, kami berhenti amik angin untuk menikmati keindahan alam semulajadi ciptaan Ilahi.. Seriously tak ingat kat mana sebab masa tu nak cepat sampai sebelum malam.. Tapi gatai jugak nak berhenti amik angin.. Huwa hahaaa... 


Subhanallah cantik sangat kat sini walopon cuaca agak muram.. Lepas lepak sini, kami teruskan journey & bermalam di ROTORUA...


Esoknya (24 Dec 2005) kami ke WHAKAREWAREWA - THE THERMAL VILLAGE.. Macam2 ada kat sini.. Ada traditional performance jugak Demo HAKA..


"I just call to say KIA O RA.."


Comel sungguh yang kecik2 tu menari sama2...


Si kecik tu tarik suruh naik bergambor.. Bayor la sikit.. Buat kenangan ni..


"According to Maori tribal history, Whakarewawa was the place where the goddesses of fire, Te Pupu and Te Hoata, emerged from the earth’s core creating geysers, hot springs and mud pools. A walk through this Rotorua geothermal valley is a rare experience, perfectly complemented by a tour of the adjacent Maori Arts and Crafts Institute. " 
www.allcountries.org


POHUTU GEYSER... Geyser ni tak tinggi sangat lah masa kami lalu... Most spectacular geyser semestinya di WHAKAREWAREWA ini...


GEOTHERMAL AREA @ WHAKAREWAREWA...


ORIGINAL MAORI HUT...
The original Maori settlers built directly on the thermal field to use the steam to heat their homes. Since this "Whare" was built, the thermal field has collapsed around it making it unsafe. Newer homes are built further back but still use thermal (and solar) power to supply their energy needs. 
~VICTORIA PORTER~


That's TE WHARE RUNANGA... MAORI MEETING HOUSE...


Bubbye WHAKAREWAREWA VILLAGE...


ZORB..!!! Hubby nak try yang goling2 dari atas tu.. Me so gayat takut pening.. Takmo lah..


Tunggu giliran..


Teman kan my boy je main ZORB ni.. Gegirl tido dalam kete... Bawah umor tak leh main...


Stop kejap kat OSTRICH FARM... 


Then off to AGRODOME NZ... Ada Sheep Show, Organic Farm Tour, Shearing Shed, Souvenier Shop etc... Lebih kurang macam kat GOLD COAST dolu, maka kami singgah kejap je lah...


ROTORUA MUSEUM OF ART & HISTORY..
""The museum is housed in the historic Bath House building, located in the Government Gardens. Rotorua Museum opened in the South Wing of the Bath House in 1969 and Rotorua Art Gallery opened in the North wing in 1977. In 1988 the two operations combined to become Rotorua Museum of Art and History."
~MadGrin's~


Perjalanan dari Auckland ke Rotorua = 240km... Tapi biasa lah kalo jumpa tempat cantik, pasti kami berhenti.. Tu sebab kami banyak pack makanan, takde cari kedai & duduk makan sebab makan tepi gunung, tasik & laut lagi best..!!!

14 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

best tu tak amik pakej , tak berebut dan penat. Main bola-bola pun buleh jadi tarikan pelancong.
Dulu ada kakak akak dok NZ 2 tahun, dia ajak bercuti ke sana, akak malaslah pulak, terlalu peaceful and nice NZ ni. Utk orang honeymoon best kot.

Nieza said...

bestnyer kak..bila nak samapi NZ pula ni..haha harap ada rezeki ke sana juga nanti:)

FaAtip said...

best! 240 km? Mcm sini nak ke KL la pulak..hehe. Ni tak sabar nak tengok yang seterusnya pulak... :)))

kasihredha said...

sebenarnya akak mmg mengidam nak gi NZ...tadi baru borak2 dgn kenalan, dia cakap dia guna khidmat magic bus kat sana..doakan akak dpt ke NZ juga ye.

aNIe said...

Mulan... kat sana pemandangannya memang cantik kan...redup je...

Acik Erna said...

mulan kenagna indah tu..anak2 pun kecik lagi masa tu kan..

faiz fakhirin said...

waaaaa...bestnya jalan2 kt NZ...mesti hot jer kt kolam tu kan...tengok wap sampai naik ke atas...masa g tu, mud xder ker?

zino said...

best nya bila lah agaknya boleh sampai sana .. hehe

Rai said...

subhanallah..cantiknya pemandangannya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mulan...
seronoknya dpt jenjalan kat luar negara mcm ni... haaaii.. akak tumpang tengok je pun dah seronok ni.... kalau dpt pegi sendiri mau melompat sampai syiling kot.. hehehe...

Zariza said...

Salam Mulan,

harap2 masih ingat saya - sahabat maya :)

oh oh jeles sungguh! saya hampir menjejak kaki ke NZ lewat tahu yg sudah tapi sedikit masalah teknikal maka terpaksa dibatalkan :(

mana lagi gmbr2 di sana? terliur! :D

m.u.l.a.n said...

mohkembara: alaaaa... awat tak pi NZ..?? best tau.. kami dgn anak kecik ni susah jgk nk amik pakej.. takut kena tinggal bas.. hehehe...
*
nieza: insyA nieza akan sampai sana nnti..
*
faatip: ya Yong ooiiii... teman tengah buat balik post ni... tunggu...!!!!
*
kak kasih: insyA akak sampai sana nanti.. magic bus?? tak pernah dengar... tapi sure interesting tu..
*
kak anie: memang cantik kat sana.. ajak la cik abang pergi..
*
acik erna: kenangan yg tak akan kami lupakan..
*
faiz: memang best.. alhamdulillah kami dah sampai sana..
*
zino: insyA sampai nanti..
*
rai: memang cantik..!!!!
*
kak madiha: insyA sampai sana nanti..
*
zariza: mestilah ingat... tak tau ada blog baru... next time pi la NZ ya... sbb cantik...

Azian Elias said...

Mulann...akak terlambat ni.. nak kena qada' ni..heee

best nya.. akak pun suka NZ... macam nature gitu kan..

nissa shamiza said...

salam. sesiapa nak ke perth atau NZ contact mahira holiday homes and car rental pty ltd (australia) . i pernah ke perth pakai service diaorg. they have well equipped bungalow dengan semua fasiliti tersedia. memang bagus dan selasa. boleh masak dan ada garden dan tempat bermain untuk anak2.kami pernah menginap di holiday homes mereka. subhannallah mereka sgt baik dan peramah. org islam malaysia yang bermastautin di sana. so baru2 ni we went to south island NZ yg diorganized oleh mereka. Ya Allah sesungguhnya NZ memang antara negara tercantik didunia. mereka buat road trip yang sgt menarik. i pernah tanya dengan travel agent, mereka caj ground arrangement sahaja sudah cecah RM9000+ . tapi pakej 10hari 9 mlm ke NZ memang sgt berbaloi dengan mahira holiday homes. i surely recommend pada my friends and family dan pada sesiapa yg ingin ke perth dan NZ. anak owner ada di KL. 0123360098.